SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

Informasi & Isu Terkini 

Topics
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
02032009
Mencegah lebih baik daripada merawat. Lebih kurang macam itulah kata-kata yang selalu kita dengar.

Apa itu resdung??

Resdung
(sinusitis) adalah radang pada lapisan rongga hidung yang memiliki
beberapa pasangan iaitu frontal, ethmoid, maxillary dan sphenoif.


Apa dia punca resdung ni??

Alahan. Iaitu terhadap jenis makanan tertentu, habuk, parasit (demodex) dan kutu.

Apabila
anda mengalami alahan, daging yang bertindak sebagai penapis udara di
dalam hidung akan membengkak. Seterusnya, ia menyebabkan pergerakan
udara...

by under18crew - Comments: 6 - Views: 10015
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
14122011
KUALA LUMPUR - Malaysia membenarkan penggunaan ”rivaroxaban”, antipenggumpal yang diambil sekali sehari, bagi mengurangkan risiko strok atau angin ahmar bagi pesakit yang mengalami denyutan jantung yang tidak teratur.

Pentadbiran Makanan dan Ubatan Amerika (FDA) telah mengesyorkan penggunaan rivaroxaban bagi mencegah strok dan sistemik embolisme bagi pesakit ”non-valvular atrial fibrillation” (AF).

Pengurus Besar Bayer HealthCare di Malaysia, Singapura dan Brunei, Dr Axel Bouchon berkata, dengan kebenaran itu, Malaysia menjadi negara pertama di Asia dan ketiga di dunia membena...

by rina01 - Comments: 0 - Views: 542
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
11082011


BERDENGKUR sering dianggap tabiat melucukan dan terlalu lazim dalam kalangan masyarakat, namun tahukah berdengkur sebenarnya gambaran awal seseorang itu bukan saja berhadapan masalah dengan pasangan dan kualiti kehidupan tetapi juga masalah kesihatan yang serius.
Tabiat berdengkur berlaku apabila seseorang mengeluarkan bunyi bising semasa bernafas sewaktu tidur. Ia disebabkan saluran pernafasan separa tersumbat di bahagian hidung atau kerongkong, menyebabkan getaran lelangit lembut dan otot kerongkong...

by rina01 - Comments: 1 - Views: 617
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
06072011LONDON - Sekumpulan penyelidik di Universiti Oxford, London sedang mencipta cermin mata bionik yang menggunakan kamera kecil dan komputer poket bagi kegunaan orang buta.

Cermin mata itu akan memudahkan orang buta untuk mencari arah di pusat beli-belah, stesen kereta api yang sibuk serta membolehkan mereka 'membaca'nombor bas dan tanda harga elektronik di kaunter bayaran.

"Kami berpuas hati dengan ciptaan ini. Dengan kos berpatutan, orang ramai boleh menggunakannya," kata...

by rina01 - Comments: 2 - Views: 745
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
07112008
Udang Vitamin C = Racun
Hati-hati!!! Udang Vitamin C = Racun!


Cerita di bawah ini perlu diberitahukan kepada keluarga, dan semua teman atau orang yang anda sayangi...

Peristiwa ini terjadi di Taiwan, ada seorang wanita meninggal mendadak dengan limapancaindera keluar darah, setelah diselidiki ternyata wanita ini meninggal bukan kerana bunuh diri atau dibunuh melainkan tetapi kerana keracunan makanan.

Wanita ini kebiasaannya...

by MiRA_TaSHa - Comments: 25 - Views: 5292
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
17072011
BEIJING - Kajian terbaharu di China mendapati penggunaan Internet secara berlebihan oleh golongan remaja boleh menyebabkan otak mereka mengecut, lapor sebuah akhbar semalam.

Kajian berkenaan yang disiarkan jurnal sains, PLoS ONE menyatakan, kematian tisu otak berlaku di kalangan remaja yang ketagih melayari Internet.

Keadaan itu boleh membawa kepada kemerosotan daya tumpuan dan ingatan selain mengurangkan perasaan malu golongan remaja untuk melakukan perbuatan tidak sihat. Kajian tersebut melibatkan penggunaan mesin pengimejan resonans magnetik (MRI) untuk merakam imej otak...

by rina01 - Comments: 6 - Views: 1168
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
29032009
Zaman skarang ni, banyak penyakit datang dari pemakanan..
Beberapa hari lepas saya dikunjungi oleh seorang pelajar lelaki
tahun akhir. Sudah beberapa bulan pelajar ini tidak bertemu dengan saya.
Pelajar ini mengemukakan beberapa masalah kumpulannya untuk
diselesaikan oleh saya sebagai seorang penasihat akademiknya.
Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan.

Selepas hajat terlaksana, pelajar ini yang saya namakan sebagai
Ahmad menukar topik kepada topik kesihatan dirinya. Beliau mengadukan
masalah dirinya. Beliau dapat merasakan...

by under18crew - Comments: 22 - Views: 10000
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
16072011
LONDON 14 Julai – Pakar kesihatan sering meminta semua orang supaya minum lapan gelas air sehari bagi menjaga kesihatan, namun seorang doktor Britain menolak nasihat itu dan menganggapnya sebagai tidak berasas.

Pakar kesihatan menyatakan tindakan tersebut akan membantu dalam membuang toksin dalam badan, selain ia baik untuk kesihatan dan memastikan kulit sihat.

Seorang doktor di Glasgow, Margaret McCartney pula berkata, tiada bukti kukuh menunjukkan dengan minum sebanyak lapan gelas air sehari dapat menyokong dakwaan tersebut.

‘‘Dakwaan minum air dalam jumlah itu t...

by rina01 - Comments: 1 - Views: 743
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
10072011


Program Jom Makan promosi keunikan juadah tempatan sebagai alat perpaduan

KUALA LUMPUR: Sapaan ‘sudah makan?’ yang sinonim dengan masyarakat tempatan yang berbilang kaum, kini berkemungkinan disusuli pelawaan ‘Jom Makan Menu Rakyat 1Malaysia!’

Mungkin kedengaran pelik pada awalnya, tetapi inilah keunikan inisiatif terbaru diusahakan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan yang mahu mempromosikan makanan atau kulinari sebagai alat perpaduan.
Usaha...

by rina01 - Comments: 1 - Views: 545
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
30062011
KEBELAKANGAN ini perkara yang berjaya menarik perhatian masyarakat ialah mengenai isu serius berkaitan trend melewatkan perkahwinan, terutama di kalangan wanita yang berpendidikan tinggi.

Timbalan Ketua Pengarah (Dasar) Lembaga Pembangunan Penduduk dan Keluarga Negara (LPPKN), Dr. Anjli Doshi Gandhi berkata, fenomena itu boleh membawa implikasi kepada institusi kekeluargaan yang menunjukkan 30 peratus wanita berumur di antara 25 dan 29 tahun belum berkahwin berbanding 25 peratus lelaki berumur di antara 30 dan 34 tahun masih bujang.

Isu ini ditimbulkan pasti ada benarnya....

by rina01 - Comments: 3 - Views: 456
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
30062011
KUALA LUMPUR: Kewangan keluarga tidak mencukupi dan kos sara hidup yang tinggi di Kuala Lumpur menyebabkan satu daripada empat keluarga (111,401 keluarga) di bandar raya ini mengalami sindrom keluarga ‘sandwich’.

Sindrom ini berlaku apabila pasangan perlu menanggung anak dan menjaga kedua-dua ibu bapa yang tinggal bersama dalam satu rumah.


Berasaskan Kajian Penduduk dan Keluarga Malaysia Keempat dan Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia 2010 oleh Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), sindrom keluarga sandwich di bandaraya Kuala Lumpur adalah yang ter...

by rina01 - Comments: 0 - Views: 536
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
26102008
Pengenalan
Penyalahgunaan dadah adalah penggunaan dadah yang bertentangan dengan kepentingan rawatannya. Hari ini istilah yang lebih sesuai digunakan ialah penyalahgunaan bahan, yang merangkumi alkohol, tembakau, kokain, marijuana (ganja), dadah-dadah perangsang, LSD dan inhalan ( bahan yang disedut ). Perkataan bahan ini lebih sesuai berbanding dengan penggunaan perkataan dadah kerana dadah merupakan bahan kimia pembuatan. Manakala kebanyakan bahan yang disalahgunakan itu dihasilkan secara semulajadi (seperti candu) yang tidak...

by deeyan - Comments: 8 - Views: 10022
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
09062011
Tidak cukup tidur boleh meningkatkan risiko anda untuk angin ahmar (strok) dan serangan jantung.

Itulah penemuan para penyelidik Britain yang menganalisa data yang diperoleh dari lebih daripada 470,000 orang dari lapan buah negara, termasuk Amerika Syarikat.

"Jika anda tidur kurang daripada enam jam semalaman dan mengalami tidur yang terganggu, anda 48 peratus lebih berkemungkinan untuk mendapat atau mati kerana sakit jantung dan 15 peratus lebih kemungkinan untuk mendapat atau mati kerana strok," kata Dr. Francesco Cappuccio, dari Warwick Medical School di England, seorang...

by rina01 - Comments: 6 - Views: 673
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
07052011Butod adalah sejenis ulat yang hidup di dalam pokok rumbia yang telah reput.Butod biasanya memakan batang rumbia yang reput. Bagi penggemar makanan exzotik, makanan seperti ulat rumbia ini adalah makanan yang istemewa kerana mempunyai khasiat protien yang tinggi. Proses untuk mendapatkan ulat rumbia ini bukanlah mudah kerana pokok rumbia mestilah ditebang terlebih...

by Kornurts - Comments: 25 - Views: 4690
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
05062011
JIKA ingin segera menjadi seorang bapa, terdapat satu rahsia mudah yang boleh diikuti sekali gus merealisasikan impian anda untuk menimang cahaya mata dalam tempoh singkat.

Jadikan berjemur pada waktu pagi sebagai rutin harian anda. Sinaran mentari yang kaya dengan vitamin D itu dikatakan bagus untuk meningkatkan kualiti kesuburan kaum Adam.

Satu kajian yang dijalankan oleh sekumpulan pakar di Universiti Copenhagen, Denmark, yang melibatkan 340 lelaki mendapati bahawa vitamin D—mikronutrien yang dihasilkan tubuh ketika berjemur waktu pagi dapat meningkatkan kualiti sperma.

by rina01 - Comments: 4 - Views: 725
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
03062011
KAJIAN Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) selama lapan tahun di negara maju seperti Amerika Syarikat, Jerman dan United Kingdom mendapati negara-negara tersebut mencatatkan jumlah penduduk yang obes.

Paling atas dalam senarai ialah American Samoa yang mencatatkan hampir 94 peratus penduduknya termasuk dalam kategori obes.

Ia dikatakan akibat perubahan mendadak pada corak pemakanan mereka.


TABIAT makan dan kurang bersenam faktor yang menyebabkan kanak-kanak obes.

Penduduk di American Samoa dikatakan tidak lagi makan makanan tradisional mereka. Sebaliknya,...

by rina01 - Comments: 0 - Views: 663
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
02062011
PARIS – Pengguna-pengguna telefon bimbit berisiko menghidap kanser otak dan mereka dinasihatkan menggunakan khidmat pesanan ringkas (SMS) dan alat pendengaran telefon, kata beberapa pakar barah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Menurut WHO, penggunaan SMS dan alat pendengaran telefon itu akan mengurangkan si pengguna terdedah pada gelombang telefon bimbit.

Medan frekuensi elektromagnetik radio yang dibebaskan telefon bimbit berisiko menyebabkan kanser pada manusia,” kata kenyataan Agensi Antarabangsa untuk Penyelidikan Kanser (IARC) selepas persidangan lapan hari diadakan di ...

by rina01 - Comments: 5 - Views: 578
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
29052011
SUDAHLAH kelam-kabut ke tempat kerja kerana terlambat bangun tidur, di perjalanan pula berlaku kemalangan yang menyebabkan kesesakan teruk.

Dalam hati sentiasa berdoa supaya lalu lintas segera pulih bagi membolehkan diri cepat sampai ke pejabat. Namun masa semakin menginjak sedangkan kereta masih tidak bergerak dan ada kala merangkak-rangkak. Aduh, kacau dibuatnya.


Keadaan begini pastinya membuatkan seseorang stres dan membayangkan alangkah baiknya jika kenderaan yang anda pandu boleh terbang bagi mengelak terperangkap dalam kesesakan lalu lintas.

Ahli psikologi...

by rina01 - Comments: 2 - Views: 774
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
31052011
KEJADIAN menyimbah cecair dipercayai asid di ibu kota semakin menjadi-jadi sejak akhir-akhir ini. Melihat angkanya, , bukanlah satu jumlah yang kecil.

Walaupun mungkin ada yang berkata, cecair yang digunakan bukan asid merbahaya, namun sekurang-kurangnya si pelaku tetap mendapat kepuasan daripada apa yang dilakukannya yang pasti dengan tujuan - menakutkan mangsa. Difahamkan berdasarkan beberapa kes yang disiasat, penjenayah menggunakan air bateri dan thinner untuk menyimbah mangsa.

Bagi mangsa pula yang mana kesemuanya wanita, selain mengalami kecederaan tidak kira berat atau...

by rina01 - Comments: 0 - Views: 839
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
27052011
SAMA ada anda percaya atau tidak, bilangan penghidap diabetes di Malaysia semakin meningkat. Jumlah itu dijangka mencecah 2.5 juta orang menjelang tahun 2030

Pada tahun 2010, seramai 1.8 juta rakyat Malaysia dikenal pasti menghidap diabetes dan majoritinya menghidap diabetes jenis 2. Pada tahun yang sama, penyakit ini telah mencatatkan angka kematian sebanyak 23,800 kematian.

Peningkatan ini melibatkan semua negara di dunia. Umum mengetahui bahawa terdapat dua jenis penyakit diabetes iaitu jenis 1 dan jenis 2. (Rujuk Info Diabetes di muka sebelah)

Perangkaan Persekutuan...

by rina01 - Comments: 1 - Views: 445
Permissions in this forum:
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum

Users browsing this forum: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

Registered Users: None


  • New posts New posts
  • No new posts No new posts
  • New posts[ Popular ] New posts[ Popular ]
  • No new posts[ Popular ] No new posts[ Popular ]
  • New posts[ Locked ] New posts[ Locked ]
  • No new posts[ Locked ] No new posts[ Locked ]
  • Announcement Announcement
  • Sticky Sticky
  • Global announcement Global announcement
Current date/time is 18/11/2018, 10:34 am