SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

CHASSIS 

Topics
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
13072012
Lama dh sbnarnya nk tanya masalah ni dengan otai-otai Sioloon. Kancil aku ni kalau on aircond, drive lama sikit and behenti, ada la bau minyak masuk ruang dlm kereta. Minyak penuh atau minyak nk abis tetap ada bau tu kalau dh behenti dengan aircon on. Waktu parking (engine off) tiada bau masuk. Ada sapa2 yg boleh membantu?

Thanks in advance..

by kent1189 - Comments: 7 - Views: 3260
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
30112010

kenari
Sesiapa blh tolong sy?? Sy dh xda idea lg ni. Kenapa tayar belakang kereta kenari sy blh trbuka/mengangkang?? Ini myebabkan tayar cpt haus d bahagian dlm. Itu kereta msh ori lg. Cuma ada pasang lowered spring jenis keras. Ada cara nak repair ke? Atau mmg spring tu yg xbagus..TQ all

by bebert82 - Comments: 11 - Views: 2086
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
30072012

tolong tolong dlu bh taiko taiko
macam mna mo tukar LED side mirror myvi? sy tengok rmai yg uda tukar tue, ada warna biru la putih la hijau la...mna mo beli tue? juat 1 set ka atau tukar LED ja dia? tp klau tukar LED ja macam mna mo buka cover putih putih tue? toloooooong please Sad Sad Sad

by Randylepak - Comments: 0 - Views: 1746
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
17062008
kalo blow off rosak, boleh baiki kah??

by dicky - Comments: 24 - Views: 4644
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
08102011
Tadi pagi sa pegi kedai new evolution..ada nanmpak mines adjustable hilow utk kancil..rm960..ori ka ni ah?? siapa ada pengalaman pakai? spring terlalu stiff ka? terlalu bumpy? kepada mereka2 yg pernah guna atau baru guna sila comment ya..

by mattshah - Comments: 7 - Views: 3606
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
23072010
salam forumers..

Di area KK ni mane tempat/kedai nak cari adjustable abs yang murah2..cam jenama HKS, HWL, GAB, MINES...

Ke ader member2 yang nak tolak adjustable..boleh PM aku

Kete wira aeroback, enjin dah tukar....

0132083099
Sepanggar area

by cileque83 - Comments: 3 - Views: 2712
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
27052012
  

ISWARA


mintak suggestion
hai semua.. nak mintak suggestion pada sesapa yg pengalaman.. aq pakai iswara.. mau pakai adjustable orbsober n rim 17..

1) suggest apa adjustable orbsober yg sesuai??

2) kalau pakai rim 17 ok ka kalau iswara.. i mean kalau naik duduk belakang 3 org ok ka??

by mcd_hensem - Comments: 2 - Views: 1018
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
22052012

keretakan pada bahagian skru crankcase
Salam otai2 Sioloon sekalian.

Nak minta bantuan ni berkenaan crankcase satria neo aku yg retak akibat daripada mekanik yg sungguh tidak bertanggungjawab mengetatkan skru tahap gaban kuatnya.
Dan disebabkan kekuatan tahap gabannya, retaklah tempat masuk skru tue dan langkah menyelamat dengan menggunakan hardened epoxy telah dilaksanakan....tp...sampai bila kan?
Mau beli yg baru, poket kosong sekarang ni.
Dengar2 daripada beberapa mekanik boleh buat cast iron welding, betul ke?
kalau otai2 sekalian tau kat mane nak buat cast iron welding tue atau tau cara2 yg lain,...

by izwan3411sktm - Comments: 5 - Views: 605
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
16052012
ada siapa2 tau di mana ada jual absorber jenama proride d sabah ni??? kedai mana?

by scrypto - Comments: 0 - Views: 1697
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
10032009
kalau repair bumbung wira yg bekarat dan besemen
5mm tebal berbaloi ka?

klu tukar bumbung di area kk ada ka yg boleh buat?
budget berapa tu ar??

by Tenz - Comments: 20 - Views: 7063
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
28082011
Salam semua, nih aku nk tnya mmber2 smua.. Kancil aku nih, bila aku drive 20/30kmj and aku tekan brek, stering aku akan automatik belok g kanan kalu aku x pegang.. xda la bnyk belok p buleh nampak stering tu membelok..

Kalau bawak laju 100km/j then brek mmg begegar stering tu...aku dh cek disc tu x da la terlalu bnyk beralur (bergaris2). sikit2 ada la. brake pad pn baru lagi..

apa problem sebenarnya ni kan? mau overview dahulu sblum hntr workshop...ta mau kena kencing...

by kent1189 - Comments: 47 - Views: 4088
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
23102007
Kerosakan drive shaft joint (Tak kira kepala saja, ataupun satu set), apa keburukannya?

by Nieto - Comments: 24 - Views: 7716
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
13032012
masalah saya, bila full side tu stering, kena suda tu tayar di body bahagian dalam.. apa perlu saya buat?

by scrypto - Comments: 11 - Views: 892
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
18112011
hello suma! sya ada soalan sni...kalu kreta kita asalnya disc brake dgn saiz pcd 100, bole ka kita ganti disc brake tu pegi pcd 114?

by ravekeeper3 - Comments: 5 - Views: 1028
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
04012012
salam 1 sioloon..
saya ada 1 masalah ni.. rim saya baru beli, time test fitting, tidak masuk 100%.. ni saya sertakan beberapa keping gambar utk rujukan..





ni skru utk kasi masuk rim tu.. pcd 114.3.. bahagian yg kena highlight tu nat besar yg halang rim baru tu dr masuk..


by Sars9961 - Comments: 16 - Views: 1914
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
03122011
Bro2! sya mau tau proton saga thun 88 tu berapa pcd dia?

ada ka lower spring yng kna jual utk model lama ni?

by ravekeeper3 - Comments: 1 - Views: 1677
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
09112011
nak tanya pasal tayar.....
1) tayar 2nd cepat haus? Very Happy
2) kadar kehausan tayar depan lebih cepat berbanding belakang?... malu
3) mana 1 cepat haus?... tayar buatan cina @ malaysia?... dont
bosan

by spetnaz - Comments: 13 - Views: 1703
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
27122010

Otai2 Bros2...Sila la BagI pendapat ya..
Saya mau tahu....adjustable absober ape yg paling sesua utk wira menggunakan enjin 4g91 yg telah di mod...hehe.kalau buleh nk yg sedang2 x nak yg over expensive...hahaha....tq tq.... opps opps opps opps opps

by DAW303 - Comments: 10 - Views: 1847
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
09052007
KETIKA memandu, pernahkah anda mengalami kereta melantun terlalu kuat apabila termasuk ke dalam lubang atau bonggol jalan? Kereta akan terasa melantun-lantun lebih daripada sekali sebelum kembali ke posisi asal.


Ada ketikanya kereta terasa membuai-buai dan sukar dikawal pada kelajuan tinggi di lebuh raya. Pemandu akan sering membetulkan posisi stereng ketika sedang mengambil selekoh.

Situasi ini ada kaitan dengan penyerap hentak atau shock absorber. Apa yang pasti ia adalah adalah salah satu komponen terpenting kenderaan yang membabitkan keselamatan dan keselesaan memandu.

by aLFFiaN - Comments: 36 - Views: 10024
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
16092011

mau tanya pendapat rakan2 sekalian..
aslkm semua..ini ada 1 pertanyaan bha..saya ada kancil 660..dulu 850.tpi hangkang tukar engine 660..jadi masam ini..dulu time sa pakai 850 bot..teda bunyi aneh ni..dia macam bunyi terjadi kalau kita reverse laju (kamu faham ka 2 bunyi) bunyi nyaring datang dari shaft/gearbox 2 ah??..kalau rebers ja bunyi tidak apa..ini kalau start suda masuk gear 3 bebunyi la 2 nyaring..apa 2 ah kawan2 rasa..skrg makin kuat bunyi dia..bikin sakit hati..

by mattshah - Comments: 13 - Views: 1578
Permissions in this forum:
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum

Users browsing this forum: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

Registered Users: None


  • New posts New posts
  • No new posts No new posts
  • New posts[ Popular ] New posts[ Popular ]
  • No new posts[ Popular ] No new posts[ Popular ]
  • New posts[ Locked ] New posts[ Locked ]
  • No new posts[ Locked ] No new posts[ Locked ]
  • Announcement Announcement
  • Sticky Sticky
  • Global announcement Global announcement
Current date/time is 24/1/2018, 4:17 am