SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

ENGINE & PERFORMANCE 

Announcement & Sticky
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
30102008
Turbo vs. Supercharger
4/3/2002 11:31:00 PM

It's one of the most common questions we are asked - the answer to which is almost impossible to find
"What is better - a supercharger or a turbo?"

We only wish the answer were that simple, but unfortunately it is not. The simple answer is:
"It depends."
But don't worry, we'll go into more depth than that here. Both superchargers and turbos have distinct advantages and disadvantages. Selecting the right kind of forced induction for your vehicle will depend upon your particular vehicle, your...

by blugu - Comments: 87 - Views: 10122
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.http://i38.servimg.com/u/f3
17102008


GLOSSARY

Acceleration- The rate of change in velocity with respect to time. According to Newton's second
law of motion, acceleration is equal to the force, divided by mass (A=F/M).

Accelerator pump- Accelerator pumps are found in cars equipped with carburetors. When you accelerate, the
accelerator pump delivers extra fuel through the accelerator pump circuit to allow the engine to...

by blugu - Comments: 0 - Views: 2338
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.http://i38.servimg.com/u/f3
10092008
This article is meant to help those who are
considering either turbo charging their N/A car or upgrading their
factory turbo to a bigger unit. For the purposes of this document, it
is assumed that anyone reading is familiar with some basic turbo
terminology and function along with some simple math.

Turbo terms to know:

1. Compressor and Turbine wheels
2. Wheel ďtrimĒ
3. Compressor and Turbine Housing A/R

These items are the key elements that define a turbocharger and
determine its flow characteristics. If you donít already know...

by blugu - Comments: 0 - Views: 3989
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
25082008
Put some effort in your questioning. Study a bit and then discuss it in the forum. If you want to learn that is the better approach Ė I meant study & discuss.

If you just concentrate in question and answer sessions, and keep questioning things that other guys considers as Ė let say stupid question, eventually people will get tired of you and your question will be went unanswered.

Discuss not Q&A. I donít know whether the Yahoo/Google/MSN search button functioning or not. If yes, try to use it.

And, if you must to put forward a question, give the background...

by blugu - Comments: 0 - Views: 4114

Topics

Topics
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
09062017
Nak tanya Otai2 berkenaan Kelisa 2006 saya yg kerap jerking. Enjin jerking ni jadi bila AC compessor kick In. sebelum ni kereta tu akan mati enjine. lepas mati enjin, start semula, ON macam biasa. Jalan semula pastu mati balik. Kadang2 Engine Check UP. bawa pegi bengkel, bengkel cakap Fuel Pump. lepas tukar Fuel Pump, kerap enjin mati. bengkel ckp ECU, ganti ECU. Enjin tak mati dah tapi bila AC Compressor Kick In, Enjin Jerking tp tak mati. bengkel ckp karan x cukup Cuba tukar Alternator. Ganti Alternator, Jerking masih ada juga. Hmmmm

by ladingmerah - Comments: 0 - Views: 14
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
14042017
Salam dan selamat malam otai2 semua.
Aku ada masalah sikit ngan kereta aku ni yg dulunya kalau time depan traffic light enjin boleh off sendiri, sekarang bertambah teruk, time driving boleh pula lost power dan enjin terus off.
Tanda2 kerosakan adalah voltage generate dari enjin sepanjang memandu semakin turun dari 14.2 -13.8 -13.6 - 13.2 - 12.8 dan seterusnya tetapi boleh menaik sendiri juga cuma x akan balik ke 14.2.
Benda ni aku kesan semakin menjadi selepas meter petrol x sampai ke bar penuh bila isi petrol penuh.
Setakat ini, beberapa benda dah buat:
1. Tuning enjin...

by izwan3411sktm - Comments: 1 - Views: 103
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
05122015
Minta pendapat dulu sama otai2 kancil ni..kalau pakai gearbox l9 ni masuk d kancil apa2 yg perlu diubah.. 1)Gear lever apa yg sesuai?
2)driveshaft macam mana?
3)cable clutch pun mau tukar?

Tolong2 dulu otai kancil sekalian..trima kasih

by yo02 - Comments: 0 - Views: 728
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
13092011

apa bezanya?
salam bro2 smua..

1.mau tanya, apa beza ECU L2 dgn L2S? satu utk NA, satu utk turbo..macam tu ja ka?

2.saya pakai ECU L2(NA) + E-Manage blue. hari tu mekanik pasang boost meter, dia tkejut sbb kreta aku ada 2 MAP sensor. kes ni normal atau tidak normal? haha..

3.suda pasang e-manage, ok ka kalau pakai ecu L2 ja? atau ada beza kalau ECU L2S + E-manage? sy ada ECU L2S d rumah.tapi belum pasang lagi..

thank you bro2 n otai2 smua sbb bagi feedback cepat utk post sy sblm ni.. Smile

by azreenlatip - Comments: 13 - Views: 6603
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
01082009
salam..slmt sejahtera..
aku baru jer sebis keter arinih...DIY jer...so aku nk mintak la opinion korang sume..myk pelincir ape yg bg korang bagus/terbaikk la...aku sebelum nih gune SHELL HELIX...tp baru arinih try pakai CASTROL MAGNATEC 10-40w..(terpengaruh fast furious 4 gune castrol) ader terase perbezaan yg positif la berbanding SHELL..ringan skit keter..pickup pun ader..Plug aku tuka bosch super 4...korg pny myk?

by Adi_spark - Comments: 221 - Views: 10065
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
19062014
salam..nk tny kalau engine standard L2 pakai rhf4..rpm brp baru masuk boost?otai2 tolong la bg pendapat..

by joekar - Comments: 9 - Views: 1048
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
23072014
Salam kawan2 yang budiman..
Ada kenari saya temp dia setengah..
betul ka orang kata memeng kalau da tukar engin jepun macam tu..
ingat juga sebelum tukar engin temp ok lg di bawah setengah..
nak bagi radiator double tkut idle tiggi sbb msti nak tempt setengah baru rpm trun 9k

by ako_swifter - Comments: 4 - Views: 665
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
21072014

minta tolong otai2 lam forum ni bagi tip
salam saya masih baru dalam kemahiran DIY kereta kancil ni kalau boleh ,kongsi lah idea2 ,tips mudah untuk diy satu2 benda yang susah macam tukar timing belt ,top overhaul,and mcm2 lagi

by newzair - Comments: 0 - Views: 765
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
07022014
Salam Kawan2 yang pernah ada pengalaman menggunakan emanage dalam kelisa 2nd gen.BerECUkn made by philipinies tu..
Kereta aku sangkut da gara2 x bole start.

Terima Kasih

by ako_swifter - Comments: 20 - Views: 1189
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
30062014
salam semua..nk tny pd kwn2..sy masih keliru sebenarny berkenaan piston L2..

1) pd pendpt sy piston L2 high comp,sbb bentuk tengah piston yg tinggi,tp knp ia
boleh jd low comp sbb ruang bakar di head ny yg belekuk. Ini bole di bandingkan dgn engine 850.

2) piston kancil pula ialah low comp sbb bentuk kawah di tengah ny,tp knp ia noleh jd high comp sbb ruand bakar di head ny yg rata..

3) kalau engine L2 masuk piston low contohny piston kelisa pd pendapat sy tambah la low tu power..harap turbo saja kasi naik power

Betulkn saya kalau ada yg salah

by joekar - Comments: 3 - Views: 394
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
10072014
Salam semua. Ada x yang nk swap gearbox auto dng manual. Sy punya auto. Mencari manual. Areal TAWAU

by st9034e - Comments: 0 - Views: 230
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
18062014
salam kawan2 yang budiman..

kenapa kereta aku asal je nak sampai satu garis lagi nak sampai E mesti rpm drop betul macam nak mati.aku rev kan bnyi jutt...jutt..jutt..macam mnyk x cukup.yg peliknya klu jmpe jln senget skit dan meter minyk macam tu msti trjadi semput2 tu.dah jumpa jln rata rembat ok plk lepas tu..
aku suspek macam pump ak senget tpi tgk pnglman kawan2 mana tau sama.ari tu ak yg tukar sendri pump tu.ak paksa sbb pump yg aku tukar tu pnjng skit.tapak getah kat bontot dia pn x psang sbb nak bg sampai lock bontot asal tu.tpi pump ni da lama aku psang x jgk msalah macam...

by ako_swifter - Comments: 2 - Views: 397
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
13032013
hye kawan2.... aku bru tukaq enjin kancil ke kelisa... .... semua stendet mendet lagi.. cmna nk kasi meter cecah 180? haritu try dpt 150 ja.... pikap pon macam kurang skit... apa yg perlu modified.... Very Happy

by walawey - Comments: 49 - Views: 9999
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
03072013
salam otai2x suma,saya mw mnta tolong bha.sy mw angkt 1bjik satria 1.6 SOHC (4G92).bgus ka ni kreta?ea la saya tw ini kreta bgus tdak pkul org,tp dri segi enjin n part da ok juga ka ? otai2x sekalian tlg la saya ini huhuhu Smile

by c-one - Comments: 3 - Views: 447
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
25122013
Salam rakan sioloon..punya lma x msuk forum ni..sy ingin bertanya sal top overhaul enjin 4g93 ni..gasket sy sda dpt,tp brg2 lain blum lg,jd kira mau tau brpa hrga brg2 yg diperlukan tu..part senang dpt ka tu lg??x byk pengalaman sal enjin ni,4g93 twincam n/a.tq

by Lockon - Comments: 1 - Views: 319
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
29052013
Hi all, aku ade sikit masalah la,, bila aku bawa laju lebih 100 ~ 130km kereta melayng2 la.. aku dh replace semua bushing, buat balancing & aligment,, check absorber semua ok.. ape yg aku perlu check lagi? minta tolong nk jalan jauh ni..

by cons - Comments: 6 - Views: 704
Permissions in this forum:
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum

Users browsing this forum: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

Registered Users: None


  • New posts New posts
  • No new posts No new posts
  • New posts†[ Popular ] New posts†[ Popular ]
  • No new posts†[ Popular ] No new posts†[ Popular ]
  • New posts†[ Locked ] New posts†[ Locked ]
  • No new posts†[ Locked ] No new posts†[ Locked ]
  • Announcement Announcement
  • Sticky Sticky
  • Global announcement Global announcement
Current date/time is 24/6/2017, 8:12 am