SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Info Untuk Enjin L500 Twincam 16V (JB - JL)

    Share

    nyst.wysrt
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Age : 31
    location : Tamparuli
    Tag ID: : SFC 04600
    Points : 6243
    Reputation : 0
    Number of posts : 87
    14022009

    http://i38.servimg.com/u/f3 Info Untuk Enjin L500 Twincam 16V (JB - JL)

    Post by nyst.wysrt

    Bah sepa2 yang ada info pasal ni enjin dari segi spare part (di mana mo
    cari), performance, upgrades, masalah atau apa sahaja berkenaan enjin
    jenis ini, kongsi - kongsi la ilmu okay.

    Baru - baru sa buat repair untuk enjin sa.. Memang betul la cakap otai
    - otai kancil yang enjin L5 ni susah mo cari part. Antara repair yang
    sa buat :

    1. Rack end (Kepada yang pakai steering rack L5)
    -- ni barang pun paling susah cari, klu di auto part teda jual. Diorang
    bilang mo bili satu set power steering rack dia. Mcm mana klu steering
    rack masih bagus tapi rack end saja rusak ? Klu mo order lagi mmg
    lambat la siap kereta ni. Cara saya pergi bili rack end kancil 660
    standard lepas tu bawa sampel rack end L5 antar pergi engineering untuk
    modified thread. RM ?? -> lupa suda

    2. Valve Cover Gasket
    -- Ini lagi susah mo cari. Valve cover enjin sa leaking gila suda,
    terpaksa buka tu cover , kasi bersih pakai petrol lepas tu pakai valve
    cover lama. Untuk tidak leaking balik, tu valve cover gasket terpaksa
    pakai gam silikon yang warna kelabu tu. Selepas satu bulan sa buat,
    teda lagi leaking. Harap2 tahan lama la.. cry Gaji Buka + Pasang + Gam = Rm 30 (Buli murah lagi tapi yg buat mekanik class 1 jadi uat jadi sa bagi lebi sikit..)

    3. CV Joint / Driveshaft
    -- Bunyi 'tak tak tak tak' time pusing U turn atau membelok. Nasib CV
    Joint ada jual di kedai spare part. Time sa buat CV Joint, sa buat di
    workshop di tamparuli. CV Joint + Gaji Pasang = Rm125..

    4. Lower Arm Depan
    -- ini lower arm pun bikin panas juga, suda sa suru buka di workshop
    sebab mo ganti baru. Tau - tau teda pula jual di kedai - kedai autopart
    di tamparuli... mo p inanam pun teda harapan sebab hari ahad mana buka
    kedai spare part geng.. tpaksa tukar bush baru, bush pun terpaksa
    modified sebab tidak ngam... mati... Gaji buka pasang balik + bush
    baru (modified skim sikit - sikit) = RM30

    5. Air Filter (Jenis 4 segi)
    -- Kira - kira mo tukar jg ba ni tapi sekali tanya teda jg jual di
    tempat sa. terpaksa pergi Inanam jg cerita dia, tapi bulum lagi sa pergi
    tukar.

    6. Belting Alternator & Compressor

    -- Model belting alternator original = 4PK680, tapi 4PK685 pun buli pakai tapi jan lupa suru mekanik adjust kasi ketat. Beza 4PK685, panjang 5mm dari yang original. 4PK680 susa cari, klu mo cari 4PK685 cari di PACIFIC TRANSMISSON di inanam.

    -- Model belting compressor original = ??? Lupa suda. Tapi belting compressor mmg ada stok punya cuma alternator saja susa. Satu peringatan klu mo beli belting, jangan lupa bawa sampel supaya senang urg kadai cari, klu main cakap mmg susa owh.. Gaji Buka Pasang (RM40) + Belting Alternator (RM18) + Belting Compressor (RM10) = RM58.00

    Sekarang ni teda lagi la masalah cuma tinggal satu lagi. RPM sa pandai
    naik turun saja ni time idling. Klu berenti di traffic light konpom org
    pun panas sebab ingat sa mo bawa racing.. sa pun nda tau apa masalah
    ni. klu ada bro - bro atau member2 yg buli bagi solution, tlg2 la urg
    susah....
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 14/2/2009, 5:44 pm by pioneer_syntium

    sebab tu ramai org ambil enjin L2 sebab part hampir sama dgn enjin kancil std malaysia, kalau kita di negara jepun x da masalah geng pale

    Post on 15/2/2009, 9:27 am by nyst.wysrt

    Ada hati juga mo tukar pergi L2s ni tapi bagus ba L5.. tu ari sa pi ranau sa isi full minyak. pergi balik masih lagi di garis full ni di meter minyak. Mmg kalau jalan jauh save minyak tapi klu jalan di KK yg banyak traffic light tatap kuat makan minyak tapi sikiit ja la..
    avatar

    Post on 15/2/2009, 9:48 am by pioneer_syntium

    nyst.wysrt wrote:Ada hati juga mo tukar pergi L2s ni tapi bagus ba L5.. tu ari sa pi ranau sa isi full minyak. pergi balik masih lagi di garis full ni di meter minyak. Mmg kalau jalan jauh save minyak tapi klu jalan di KK yg banyak traffic light tatap kuat makan minyak tapi sikiit ja la..

    mmg btl enjin L5 4 piston ni kalau jalan jauh sedap mcm bawa keta besar Wink
    avatar

    Post on 15/2/2009, 3:04 pm by under18crew

    sbb part2 ko smua 2 bro part2 original jepun..lgpn L5 pnya part x sma dgn kancil stendet..len lh kalau L2..lbh krg jga 2.tp bnyk klbhn men L5 nie..save mnyak kalau fuel regulator jns yg bgs pnya.

    Post on 15/2/2009, 3:24 pm by nyst.wysrt

    ini la ni, sudah sa target mo beli fuel regulator SARD type standard ni nanti lpas tu baru upgrade fuel pump bosch. Jadi bro2 lain ada tips tips utk enjin L5 ? Mana mo bili part di area inanam ?
    avatar

    Post on 16/2/2009, 7:29 am by under18crew

    bgs tkr fuel regulator lh dlu..kalau x sngsara mngisi minyak 2..hihi.
    avatar

    Post on 17/2/2009, 8:13 am by pioneer_syntium

    tujuan pakai fuel regulatpr ni supaya minyak sentiasa cukup ditembak oleh injector, sebab2 mo pakai benda tu nah kau taula boost tinggi2 punya pasal la Laughing
    avatar

    Post on 17/2/2009, 8:18 am by xiaomao

    part2 seperti list tu kena order dari semenanjung tu,,,,huuhuu....

    Post on 9/2/2010, 7:07 am by sbslash

    Allo Bro sekalin, tak tau kalau ni boleh help korang ker tak...
    http://www.pdsautoparts.com

    Post on 9/3/2010, 4:05 am by star.wha795

    Top overhaul set L5 mau RM700 hari tu beli. Di sandakan. Tapi puas hati, semua metal.

    Post on 14/3/2010, 8:01 am by zackl2s

    salam n hai kwan2 sioloon...
    zack newbie dlm furom sioloon ni....
    nak tanya lah ttg perbezaan enjin 3 piston(L2) n 4 piston(L5) dr segi upgrade hp....
    avatar

    Post on 14/3/2010, 8:21 am by pioneer_syntium

    zackl2s wrote:salam n hai kwan2 sioloon...
    zack newbie dlm furom sioloon ni....
    nak tanya lah ttg perbezaan enjin 3 piston(L2) n 4 piston(L5) dr segi upgrade hp....

    4 piston L5 x banyak kena upgrade, paling2 pun ganti tebo lagi besar jew, piston mmg susah nak ganti sebab piston L5 4 silinder ni kecil2 nti nipis pula blok tu bila rebore dan susah cari piston oversize masuk ke 4 silinder L5 tu, macam L2 ni dia mmg 3 saja tapi piston besar drpd L5 4 silinder so boleh rebore lagi besar 72mm, 73mm dan last 74mm. jadi kesimpulannya tgk dr HP sdh tentu L2 lagi tinggi HP dia sebab banyak boleh kena upgrade.

    Post on 14/3/2010, 11:11 am by zackl2s

    pioneer_syntium wrote:
    zackl2s wrote:salam n hai kwan2 sioloon...
    zack newbie dlm furom sioloon ni....
    nak tanya lah ttg perbezaan enjin 3 piston(L2) n 4 piston(L5) dr segi upgrade hp....

    4 piston L5 x banyak kena upgrade, paling2 pun ganti tebo lagi besar jew, piston mmg susah nak ganti sebab piston L5 4 silinder ni kecil2 nti nipis pula blok tu bila rebore dan susah cari piston oversize masuk ke 4 silinder L5 tu, macam L2 ni dia mmg 3 saja tapi piston besar drpd L5 4 silinder so boleh rebore lagi besar 72mm, 73mm dan last 74mm. jadi kesimpulannya tgk dr HP sdh tentu L2 lagi tinggi HP dia sebab banyak boleh kena upgrade.


    ok bro...
    selain ganti turbo lg besar ke L5 4 piston...
    dan piston tak bole oversize lg....
    apa lg yg bole main utk mantap kan HP enjin L5 4 piston...
    maksud zack utk main drag....

    Post on 14/3/2010, 8:10 pm by siputih

    baru2 ni saya dah overhaul enjin L502 16v twincam 4 piston.
    harga top set(metal) rm380 order di kp gasket
    ring piston rm250( tak jadi beli pasal tukar piston besar sikit)
    gaji overhaul campur rebore blok dalam rm450
    piston skg pakai piston mira eb(L70 3 piston) masuk blok L5 jd kena cari 1 piston tambahan...piston asal klau tak silap dalam 61mm .piston mira eb dalam 65mm tak ingat sangat pasal pomen yang buat semua.
    turbo pakai td04 diesel. ecu dah buang fuelcut,speed cut, boostcut.

    top speed tak tahu pasal jarum meter dah cecah kat frame meter
    bacaan meter cuma setakat 140km/j

    boost cuma dapat capai 1.4 bar...tp set dalam 1bar ja takut duit melayang lagi.

    Post on 15/3/2010, 12:26 pm by oto1202

    so, apa macam? senang ke nak cari part L5 ni di sabah? aku dengar macam susah. part 2nd hand pun susah.

    Post on 15/3/2010, 4:54 pm by siputih

    kalau top gasket, ring piston, timing chain, gearbox oil seal, dapat cari suda skg.kalau d keningau pergi di sing sang lee..dulu ni kedai spare part cakap 5 tahun dulu barang2 ni susa cari. sekarang ada suda..tp kalau conrod bearing dan main bearing tak tahu la pulak.

    barang2 yang mcmana maksud kau oto1202 yang susa mau cari.

    lagipun L5 ni banyak jenis

    ada L502 4 piston twincam 16v 660cc turbo (JBJL atau JBDET)
    L500 3 piston 990cc twincam 12v NA
    dan banyak lagi..macam L2 juga banyak jenis ada L200 3 piston 12v 660cc, L200s 3 piston 12v 660cc, L200 3 piston 6v 660cc

    L502 ni sama juga macam L902 twincam 16v 660cc.blok sama ja piston pun sama cuma head L9 ada banyak lubang sikit la.

    kalau pasal gearbox janji boleh masuk

    Post on 17/3/2010, 9:41 am by oto1202

    baru mau berjinak2 ba ni. kawan suruh L5 tapi susah mau cari part. pakai turbo kit saja la tapi saya baca dlm forum kalau pakai enjin asal, cepat rosak. lebih bagus pakai enjin L2 @ L5 terus. tapi halfcut L2 banyak rupa kancil lama, saya punya kancil mata bulat. so, mcmtu ah.. bingung suda ni.

    Post on 17/3/2010, 2:17 pm by siputih

    oto1202 wrote:baru mau berjinak2 ba ni. kawan suruh L5 tapi susah mau cari part. pakai turbo kit saja la tapi saya baca dlm forum kalau pakai enjin asal, cepat rosak. lebih bagus pakai enjin L2 @ L5 terus. tapi halfcut L2 banyak rupa kancil lama, saya punya kancil mata bulat. so, mcmtu ah.. bingung suda ni.


    walaupun saya pakai enjin L5 tapi saya syorkan kau pakai enjin L2 pasal part murah dan kebanyakkan part sama dengan enjin kancil ori..
    teda masalah ba tu kalau pakai enjin l2 ja tu bodykit kau jual la sama kawan2. lagi pun kalau x silap body kit l2 atau L5 x approve jpj kalau masuk kancil mata bulat. kalau silap tolong betulkan.
    avatar

    Post on 17/3/2010, 5:30 pm by Lockon

    siputih wrote:
    oto1202 wrote:baru mau berjinak2 ba ni. kawan suruh L5 tapi susah mau cari part. pakai turbo kit saja la tapi saya baca dlm forum kalau pakai enjin asal, cepat rosak. lebih bagus pakai enjin L2 @ L5 terus. tapi halfcut L2 banyak rupa kancil lama, saya punya kancil mata bulat. so, mcmtu ah.. bingung suda ni.


    walaupun saya pakai enjin L5 tapi saya syorkan kau pakai enjin L2 pasal part murah dan kebanyakkan part sama dengan enjin kancil ori..
    teda masalah ba tu kalau pakai enjin l2 ja tu bodykit kau jual la sama kawan2. lagi pun kalau x silap body kit l2 atau L5 x approve jpj kalau masuk kancil mata bulat. kalau silap tolong betulkan.

    mmg x approve tu..sda aku tny..sbb ubah bentuk lampu dr bulat jd empat segi..klu angkat l2/l2s ko amik enjin ja,bodykit x pyh amik kc tolak hrga atau ko jual ja blk bodykit..sma jg dgn l5..klu ko mo rasa jln jauh best, pki l5,tp klu gila kuasa,go to l2 bro..hehe tepuk dada ,tny poket

    Post on 18/3/2010, 7:27 am by siputih

    mau ingat juga 1 perkara..kalau x cukup ilmu d poket jgn memandai pakai turbo.kalau enjin l2s stendet vs l5 stendet. L5 tinggi sikit hp..tp l2 boleh modified kc tinggi hp lagi
    avatar

    Post on 19/3/2010, 2:59 am by Lockon

    siputih wrote:mau ingat juga 1 perkara..kalau x cukup ilmu d poket jgn memandai pakai turbo.kalau enjin l2s stendet vs l5 stendet. L5 tinggi sikit hp..tp l2 boleh modified kc tinggi hp lagi

    betul2..tu aku stuju..kurg ilmu pon susah jg klu mo pki tobo..wat study dlu,bru bli..klu sda pki tobo2 ni, $$$ mengalir macam air ja tu bla tu enjin ada masalah..l5 limit ko mo mod lg bro,l2 ko boleh wat mcm2 lg ikt slera ko bro..fkr2 kn la 4 piston dgn 3 piston..hp standet 64bhp, tp bla upgrade, l2 lg byk hp ko boleh dpt sbb 3 piston boleh rebore bsr,4 piston kecik2..betulkan jika salah hehe

    Post on 21/3/2010, 2:08 am by oto1202

    kalau pasang turbo kit saja,
    boleh ke? aku dengar kalau enjin standard
    kancil pakai turbo kit, tak tahan lama.
    betul ke?
    avatar

    Post on 21/3/2010, 4:20 am by Lockon

    oto1202 wrote:kalau pasang turbo kit saja,
    boleh ke? aku dengar kalau enjin standard
    kancil pakai turbo kit, tak tahan lama.
    betul ke?

    ada jg yg x thn lma..mmg tbkti jg la..tp tgk dr pmakai jg..kaki pijak smpi mn..ketahanan blok standet ni bkn macam blok tobo l2,l5..piston dan conrod jg..betulkan jika salah hehe

    Post on 22/3/2010, 4:21 pm by zackl2s

    oooo.....
    bole tahan juga enjin L5 4 piston....
    n tak byk beza HP dgn enjin L2....

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/6/2017, 8:24 pm