SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    gear reverse pandai bunyi (wira)

    Share
    avatar
    Mr.Lunatic
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 32
    location : Kota Kinabalu
    Points : 6478
    Reputation : 0
    Number of posts : 147
    30032009

    http://i38.servimg.com/u/f3 gear reverse pandai bunyi (wira)

    Post by Mr.Lunatic

    kepada sesiapa yg leh tlg aku,

    aku sakit hati kalau aku mereverse kerita. bkn sebab apa, asal aku msk gear reverse, dia pandai temiss cam tidak properly msk gear ni. kalau besa besa tu kadang kadang dia camtu tp aku takut kalau dibiarkan leh rusak tu gear kan. aku ni ndakla expert psl struktur kerita ni. beginners bah aku. tp kalau gear 1~5 okla no problem. pernah aku reverse, tinggi bah jln mau keluar tu, trus dia miss cam tidak dpt angkat. tempreture pun trus naik 1 bar. cam mana tu ah??byk ka mau dibikin tu??
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 30/3/2009, 4:31 pm by siotto

    aku penah jgak bro alami mslh nie...ada banyak kemungkinan jgak atas masalah ko tur...antaranya ialah..
    1) maybe gigi gear ko dah ada sikit loose suda tur...
    2) cuba ko check clucth ko pump ka kabel...kalau pump mungkin minyaknya ada liking...
    3) mungkin gearbook ko mau hangkang suda tur bro...

    pa pun utk kepastian yang benar2 pasti...baik bawa pegi woksyop la bro...sbb mekanik lebih arif ttg hal keta nie..
    avatar

    Post on 31/3/2009, 3:30 am by Mr.Lunatic

    aku punya clutch pakai kabel sbb hari tu beliauku bising dia pinjam tu kerita aku trus putus tgh tgh jln. heheheh..dia marah aku kunun slalu injak clutch. tp sampai skrg aku pakai tidak pernah aku teputus kabelnya. dulu b4 aku plan mau cat aku ada 2 option bah, mau cat ka mau main enjin. last last aku bilang cat. kalau tukar gearbox cam alang alang jgk kan trus tukar enjin. kalau beli enjin ada gearbox skali ka dlm tu pakej atau dia kasi biar kau pakai gearbox kau lama?sbb yg aku dgr 1 dashboard dia tukar....
    avatar

    Post on 31/3/2009, 7:00 am by siotto

    adehhhh....marah ka liau ko bro sbb ko selalu tekan clutch? lau ko slalu tekan clutch...mcm mana keta mau jalan?... Suspect .. Laughing Laughing ..
    biasa la bah tur kalau beliau2 nie marah2 sama anak bawa keta...sbb dia sayang ko tur bro tak mau ko merayap sana sini...actualy dari ko jak tur bro mau atur tukar sekali semua ka lagi baik bro...mmg biasa la ni berkereta...bila dah sampai masa keuzurannya..nah di situ lah bedarah mcm2 hal mau kena buat..
    avatar

    Post on 31/3/2009, 11:35 am by blugu

    Biasanya kalau beli halfcut dari kedai potong semua ada, termasuk gearbox samada bro berminat dgn manual/auto
    avatar

    Post on 31/3/2009, 5:29 pm by Mr.Lunatic

    aku rasa beliau ku jak bah tu ganaz bawa kerita sampai putus tu cable. ndadala dulu jak masa baru baru ada lesen P ni, org baru katakan..skrg turun bukit kasi mati enjin bah... hahahha gila punya karja. anyway kalau kedai half cut besa kita beli enjin mmg dia bagi 1 pakej kan?pernah ka org beli satu satu ni cam gearbox jak ka, enjin tia mau body half cut jak?ada ka camtu?
    avatar

    Post on 1/4/2009, 2:19 pm by matnoor

    kalau hafkat mmg skali gus smua komplete... relax lain la kalau ko beli satu≤ tp, bkn hafkat..gearbox jak n pastu beli bodypart depan..
    avatar

    Post on 1/4/2009, 5:44 pm by Mr.Lunatic

    yah sbb nyarun budget bah ni. aku ada jgk tanya tanya kwn kwn kan kebanyakkan diorng ckp tu gear sdh kena kasi tune supaya lepas skit jak clutch, trus tu kerita jln, tp consequences dia tula, gear jd camtu. tul ka tu??something cam tu kabel ka diorng ckp kena kacau..tidak taula apa tu.

    Post on 1/4/2009, 9:59 pm by ProjectD

    psl gear reverse bunyi mgkin lining clutch ko nipis sudah nie,keluar sudah bulu2 hehehe....apa2 pun bnda tu x nnampak,mau juga di buka...

    aku pnah mengalami kejadian nie,clutch mmg langsung xda slip siap masi boleh taluk2 lagi,tp masuk gear mmg gbox bunyi...krekkkkk...pa lagi reverse.....kdg2 2-3,4-5 pun bunyi....rupanya lining cluch nipis gila sudah,klar lagi bulu2 dah tukar lining skrg ok sudah....

    tp tuk kepastian,tanyalah di worksyop2 yang pakar....
    avatar

    Post on 2/4/2009, 3:28 am by blugu

    Masalah nie pernah sy alami baru≤ nie, walau macamana pun sy adjust adjuster clutch cable sy yg di firewall tuh, memang berbunyi kalau masuk gear reverse... puncanya adalah bushing dibahagian kabel gear, bush tersebut suda haus & longgar, ini menyebabkan keadaan utk masuk 1st & reverse gear berbunyi, selepas membuat sedikit repair & ganti clutch cable baru, masalah selesai....
    avatar

    Post on 2/4/2009, 5:29 am by tony84

    klu pakai clutch pump punya mcm mana adjust??tmpt sya suda full adjust tp masi bunyi klu reverse...tp klu masuk gear 1 dulu pastu baru reverse xda bunyi pulak...kekeke.
    avatar

    Post on 2/4/2009, 9:02 am by blugu

    tony84 wrote:klu pakai clutch pump punya mcm mana adjust??tmpt sya suda full adjust tp masi bunyi klu reverse...tp klu masuk gear 1 dulu pastu baru reverse xda bunyi pulak...kekeke.

    Try repair bushing untuk kabel pedal gear di gearbox ko tu, kali ada gap suda dia punya bushing
    avatar

    Post on 2/4/2009, 6:42 pm by Mr.Lunatic

    brapa tu range price dia? hehe kira mau budgeting bah ni.

    Post on 3/4/2009, 4:37 am by ProjectD

    tony84 wrote:klu pakai clutch pump punya mcm mana adjust??tmpt sya suda full adjust tp masi bunyi klu reverse...tp klu masuk gear 1 dulu pastu baru reverse xda bunyi pulak...kekeke.

    sma jak penyakit kt nie ekeke.... What a Face
    avatar

    Post on 3/4/2009, 10:53 am by Mr.Lunatic

    ProjectD & tony84: skrg ni kamurang pakai apa?viva ka? same jgk ka problem dia??
    avatar

    Post on 3/4/2009, 11:12 am by jebat derhaka

    bro.. msalh ko 2 senang ja.. munkin clutc lining mo abis uda 2.. baik ko gnti cpt2 kalau x hangkang la flywheel ko 2 kalau x pn ko ambik tukul ko ketuk2 je gear box ko 2.. n ok la dia 2.. hahaha..

    Post on 3/4/2009, 11:37 am by ProjectD

    Mr.Lunatic wrote:ProjectD & tony84: skrg ni kamurang pakai apa?viva ka? same jgk ka problem dia??

    aku proton saga standard habis...tony84 pula wira vr4...
    avatar

    Post on 3/4/2009, 11:47 am by KewLOne

    Bro Lunatic... ko try dulu adjust clutch cable tu... kasi tarik sket.. dan kasi pusing dia.. pastu.. kalau masi juga... ko tukar gear oil... kalau masi jugak... baru la ko tukar clutch lining dgn clutch cover sekali...

    Bro tony... selepas check bush2 tu.. kalau masi jugak.. try kasi buang angin di pump tu...

    try jak la kan... hehehe Very Happy
    avatar

    Post on 3/4/2009, 11:47 am by tony84

    ProjectD wrote:
    Mr.Lunatic wrote:ProjectD & tony84: skrg ni kamurang pakai apa?viva ka? same jgk ka problem dia??

    aku proton saga standard habis...tony84 pula wira vr4...

    mana ada standart itu.....malu2 lagi mau bgtau,.....body mungkin lah standart....kekekee
    avatar

    Post on 3/4/2009, 11:49 am by tony84

    KewLOne wrote:Bro Lunatic... ko try dulu adjust clutch cable tu... kasi tarik sket.. dan kasi pusing dia.. pastu.. kalau masi juga... ko tukar gear oil... kalau masi jugak... baru la ko tukar clutch lining dgn clutch cover sekali...

    Bro tony... selepas check bush2 tu.. kalau masi jugak.. try kasi buang angin di pump tu...

    try jak la kan... hehehe Very Happy

    bush di mana tu ah???
    avatar

    Post on 3/4/2009, 11:52 am by tony84

    1 soalan lg....berapa jangka masa clutch lining bule abis????
    avatar

    Post on 3/4/2009, 6:47 pm by Mr.Lunatic

    yah brapa lama biasanya baru dia keluar ni problem owh?lama ka tu??
    avatar

    Post on 3/4/2009, 6:50 pm by blugu

    clutch lining biasa kalau digunakan oleh org yg bawa kreta dgn purata kelajuan biasa, tukar gear ikut factory recomendation (max rev 2k-4k rpm), dapat bertahan 4-5 tahun, kalau heavy footer (max rev 6k - 9k rpm), paling lama.... 2 tahun, paling cepat, 2 minggu(clutch lining pecah) itupun kalau menggunakan clutch lining standard/biasa.

    * Ini dari pengalaman sy je....
    avatar

    Post on 8/4/2009, 1:19 pm by jebat derhaka

    respek wow,.. blugu hebat la ko bro.. leh d katakn sifu uda o... hehe.. Very Happy

    Post on 25/3/2012, 4:36 am by 4men

    Mr.Lunatic-pakai kereta apa?

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/10/2017, 7:26 am