SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    enjin 4g13,15 upgarede normal n full upgrade

    Share
    avatar
    motec12
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Kuala Lumpur
    Age : 30
    location : Tawau
    Tag ID: : SFC 05325
    Points : 6528
    Reputation : 7
    Number of posts : 488
    12042009

    http://i38.servimg.com/u/f3 enjin 4g13,15 upgarede normal n full upgrade

    Post by motec12

    nak minta penjelasan dari otai otai... saya punya enjin 4g13, baru tambah sport cleaner, cable spark. jadi saya mau tanya sikit, apa benda yang bleh di kasi upgrade lagi.... bajet dalam 2000
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 17/4/2009, 7:52 am by matnoor

    oyoi wrote:ni ikt pnglman aku la kn...kwn aku ni mknek...dia pki iswara 4g13 carb...clutch vr4...dia msin sikit la dia pnya casing gbox...piping 4-1..dpn 2 1/2''...tabung pki yg tonado pnya...pas 2 piping blkang 2'' mafler jasma...carb kurik abs...gear 1=80 gear 2=120 gear 3=abs meter...ni bkn mau tembirang la...tp klu kmu ada cni blh jg aku c tngu kn

    kuat tu..huhuhu.. Suspect iswara warna apa tu bro??
    avatar

    Post on 17/4/2009, 4:30 pm by bbr 193

    oyoi wrote:ni ikt pnglman aku la kn...kwn aku ni mknek...dia pki iswara 4g13 carb...clutch vr4...dia msin sikit la dia pnya casing gbox...piping 4-1..dpn 2 1/2''...tabung pki yg tonado pnya...pas 2 piping blkang 2'' mafler jasma...carb kurik abs...gear 1=80 gear 2=120 gear 3=abs meter...ni bkn mau tembirang la...tp klu kmu ada cni blh jg aku c tngu kn


    susah untuk di percayai....klu honda fullspec mungkinlah....
    vr4 pun nda begini oh larian dia...
    klu begini punya larian masuk kategori open sudah ni...

    3gear 200km sudah ohh....



    org bilang sap-sai cong... What a Face
    avatar

    Post on 17/4/2009, 7:15 pm by blugu

    oyoi wrote:ni ikt pnglman aku la kn...kwn aku ni mknek...dia pki iswara 4g13 carb...clutch vr4...dia msin sikit la dia pnya casing gbox...piping 4-1..dpn 2 1/2''...tabung pki yg tonado pnya...pas 2 piping blkang 2'' mafler jasma...carb kurik abs...gear 1=80 gear 2=120 gear 3=abs meter...ni bkn mau tembirang la...tp klu kmu ada cni blh jg aku c tngu kn

    Pendek umur enjin nie, tapi kalau drag setting, tidak heran.... honda VTEC pun boleh kena playang nie... respek
    avatar

    Post on 17/4/2009, 7:25 pm by matnoor

    pipng blakng 2" dpn 2.5" backpressure tu Suspect ..huhuhu..mgkin ada kacau dlm blok ni/tukar blok besar..mana tau main piston high compression ratio lebih 11.0 mcm vtec/mivec..
    avatar

    Post on 17/4/2009, 10:29 pm by bbr 193

    klu 4g15 jak...ko tukar piston apa pun..tetap twincam layan.....
    avatar

    Post on 17/4/2009, 10:35 pm by bbr 193

    matnoor wrote:pipng blakng 2" dpn 2.5" backpressure tu Suspect ..huhuhu..mgkin ada kacau dlm blok ni/tukar blok besar..mana tau main piston high compression ratio lebih 11.0 mcm vtec/mivec..

    klu 4g92 atau 93 soch mungkin ada cerita.... Very Happy

    3gear 200km.....imposible klu utk 4g15 Laughing
    avatar

    Post on 18/4/2009, 11:28 am by matnoor

    bbr 193 wrote:klu 4g15 jak...ko tukar piston apa pun..tetap twincam layan.....
    yup, mmg twincam layan dari sohc..sbb single pnya enjin cam nya bekerja keras untk kemasukan dan keluar utk ekzos..twincam ada dua, cam satu utk masuk satu lg utk keluar..kalau slh tlg btl kan...aku newbie masi huhuhu... Cool
    avatar

    Post on 18/4/2009, 12:19 pm by motec12

    piston 1.6 dan 1.5 oversized proton yang mana bagus...... minta pendapat.... respek
    avatar

    Post on 18/4/2009, 1:26 pm by matnoor

    aku nda byk info ttg oversize≤ ni...sbb aku x fhm haha..sbnrnya mcm mn kan org bilang oversize piston ni?? kasi besar piston asal atau tukar piston besar?? kalau kasi besar piston asal aku bingung teramat sgt tu.. Suspect

    Post on 18/4/2009, 1:28 pm by peng283

    wah gear 3 hapis meter affraid 4g13 ka.......
    mana ada gear 3 hapis meter
    kalau tukar piston
    gear 4 hapis la........mana ada gear 3 hapis affraid
    avatar

    Post on 18/4/2009, 9:53 pm by bbr 193

    motec12 wrote:piston 1.6 dan 1.5 oversized proton yang mana bagus...... minta pendapat.... respek


    bro klu mo jadi pelumba haram..ko mesti tukar injin....tp klo untuk syok2 ko upgred jak sikit sikit....extractor,trottle body,injector,cam pully cukup sudah..

    piston nda boleh d over size bah bro...tukar piston boleh... Very Happy
    avatar

    Post on 19/4/2009, 3:56 am by blugu

    motec12 wrote:piston 1.6 dan 1.5 oversized proton yang mana bagus...... minta pendapat.... respek

    Max bore untuk enjin 4G13/15 ialah dlm 76mm, inipun maximum size yang kira masi selamat untuk ketahanan enjin.

    Piston bore(Diameter piston) X stroke(Panjang Connecting Rod/Conrod) utk spec enjin 4G1x.

    4G11 - 69.5 mm x 82.0 mm
    4G12 - 74.0 mm x 82.0 mm
    4G13 - 71.0 mm x 82.0 mm
    4G15 - 75.5 mm x 82.0mm
    4G17 - 72.2 mm x 82.0 mm
    4G18 - 76.0 mm x 87.3 mm
    avatar

    Post on 19/4/2009, 5:46 am by matnoor

    hehehe..apa lagi kasi musuk itu piston waja..mcm bro blugu ckp.. What a Face tp, stroke panjang..jd bro blugu boleh ka pakai konrod 4g13 blk?? piston 4g18 + conrod 4g13?
    avatar

    Post on 19/4/2009, 8:03 am by motec12

    saya rasa msh berat kereta saya.... enjin 1.3 cable spark sparko 10.8, open pod air cleaner (cap ayam).... pastu saya tukar flywheel besar sikit dari 1.3 (ntah aku pun tak tau nama dia)... dan efi standard.... saya mau guna mod yang medium jak.... (streer race) boleh otai beritahu apa yang patut lagi saya buat...... saya nie buta pasal injin.... respek
    avatar

    Post on 19/4/2009, 11:04 am by matnoor

    pasang lah racing cam + adjust cam pulley..hehehehe mmg best...puas hati..
    avatar

    Post on 19/4/2009, 11:15 am by blugu

    matnoor wrote:hehehe..apa lagi kasi musuk itu piston waja..mcm bro blugu ckp.. What a Face tp, stroke panjang..jd bro blugu boleh ka pakai konrod 4g13 blk?? piston 4g18 + conrod 4g13?

    pakai con rod waja pun masi boleh bro, kasi kahwin 1.3 conrod & 1.6 piston pun tiada masalah
    avatar

    Post on 20/4/2009, 4:11 am by oyoi

    naa kn...msi kmu xcya...mmg kmu ckp mustahil kn..ada 1 iswara wana hijau atap dia wana hitam...klu kmu xcya...p la tnya dia @ klu kmu tjmpa...test la trus
    avatar

    Post on 20/4/2009, 4:22 am by tony84

    blugu wrote:
    matnoor wrote:hehehe..apa lagi kasi musuk itu piston waja..mcm bro blugu ckp.. What a Face tp, stroke panjang..jd bro blugu boleh ka pakai konrod 4g13 blk?? piston 4g18 + conrod 4g13?

    pakai con rod waja pun masi boleh bro, kasi kahwin 1.3 conrod & 1.6 piston pun tiada masalah

    klu pakai vtec piston bule kah???honda sohc punya lah..
    avatar

    Post on 20/4/2009, 4:34 am by tar_007

    blugu wrote:
    matnoor wrote:hehehe..apa lagi kasi musuk itu piston waja..mcm bro blugu ckp.. What a Face tp, stroke panjang..jd bro blugu boleh ka pakai konrod 4g13 blk?? piston 4g18 + conrod 4g13?

    pakai con rod waja pun masi boleh bro, kasi kahwin 1.3 conrod & 1.6 piston pun tiada masalah

    bro, enjin saya 1.3 efi proton. klu d kasi kawin sm 1.6 piston & conrod & pki blok 1.5 (d kasi rebore) bleh ka tu?
    avatar

    Post on 20/4/2009, 7:13 am by blugu

    tar_007 wrote:
    blugu wrote:
    matnoor wrote:hehehe..apa lagi kasi musuk itu piston waja..mcm bro blugu ckp.. What a Face tp, stroke panjang..jd bro blugu boleh ka pakai konrod 4g13 blk?? piston 4g18 + conrod 4g13?

    pakai con rod waja pun masi boleh bro, kasi kahwin 1.3 conrod & 1.6 piston pun tiada masalah

    bro, enjin saya 1.3 efi proton. klu d kasi kawin sm 1.6 piston & conrod & pki blok 1.5 (d kasi rebore) bleh ka tu?

    blok 4G13/15 sama ja panjang conrodnya bro, piston waja(4G18 - 1.6) memang boleh.... Rebore saja blok 1.3 tu ke 1.6...
    avatar

    Post on 20/4/2009, 8:46 am by tar_007

    bro, area kk ni , mn bgus ntar keta sya ni p bikin oversize piston ni ah? aku pny injin 1.3 ni leaking truk sdh.. abis d bwh injin sana keluar myk.. d bwh gear box pun keluar myk oo.. tunggu ms sj lg tu mo docking.. heehe
    avatar

    Post on 20/4/2009, 1:45 pm by matnoor

    kalau truk sdh leaking sna sni..alang≤ bgs kasi tukar la hafkat p mivec kalau kaya hehehe..kalau nda pun 4g91 1.5 atau enjin v6 6A10 1.6 pun ok kalau jmpa ni enjin di kedai hafkat kk.. Very Happy
    avatar

    Post on 20/4/2009, 1:47 pm by matnoor

    tony84 wrote:
    blugu wrote:
    matnoor wrote:hehehe..apa lagi kasi musuk itu piston waja..mcm bro blugu ckp.. What a Face tp, stroke panjang..jd bro blugu boleh ka pakai konrod 4g13 blk?? piston 4g18 + conrod 4g13?

    pakai con rod waja pun masi boleh bro, kasi kahwin 1.3 conrod & 1.6 piston pun tiada masalah

    klu pakai vtec piston bule kah???honda sohc punya lah..

    aku rasa ok kali..lg la hi compression kan.. Suspect
    avatar

    Post on 20/4/2009, 5:23 pm by motec12

    nak tanya lagi.... kalau pakai piston 1.8 (76mm) radiator kena tukar tak? barang asal yang lain kat block 1.5 tu boleh pakai balik tak......
    avatar

    Post on 21/4/2009, 1:41 am by matnoor

    boleh pakai...mcm bro blugu ckp kalau ko mo pakai konrod asal 4g15 tiada masalah tp, klu mo pakai konrod waja rebore ja tu blok..ttg radiator tu..aku x brapa pasti kalau bab mit/proton ni..mgkin boleh pakai radiator besar punya..ambil dari 4g92p ka 4g93p ka.. Suspect nda mo tukar pun bole jga..kalau tukar utk tujuan safety..

    tp bro blugu..apa yg mo di korek itu block 4g13/15 kalau pakai piston waja skali sma konrod nya?? kasi besar itu bore pastu stroke nya?? kan pnjg tu kan? stroke waja 1.6 dari proton 1.3/1.5 ni..pastu kalau stroke panjang dari asal byk brg kena tukar kan? timing belt, pulley bwh..kna pakai waja punya..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/6/2017, 8:13 am