SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    enjin 4g13,15 upgarede normal n full upgrade

    Share
    avatar
    motec12
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Kuala Lumpur
    Age : 31
    location : Tawau
    Tag ID: : SFC 05325
    Points : 6772
    Reputation : 7
    Number of posts : 488
    12042009

    http://i38.servimg.com/u/f3 enjin 4g13,15 upgarede normal n full upgrade

    Post by motec12

    nak minta penjelasan dari otai otai... saya punya enjin 4g13, baru tambah sport cleaner, cable spark. jadi saya mau tanya sikit, apa benda yang bleh di kasi upgrade lagi.... bajet dalam 2000
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 21/4/2009, 2:47 am by blugu

    matnoor wrote:boleh pakai...mcm bro blugu ckp kalau ko mo pakai konrod asal 4g15 tiada masalah tp, klu mo pakai konrod waja rebore ja tu blok..ttg radiator tu..aku x brapa pasti kalau bab mit/proton ni..mgkin boleh pakai radiator besar punya..ambil dari 4g92p ka 4g93p ka.. Suspect nda mo tukar pun bole jga..kalau tukar utk tujuan safety..

    tp bro blugu..apa yg mo di korek itu block 4g13/15 kalau pakai piston waja skali sma konrod nya?? kasi besar itu bore pastu stroke nya?? kan pnjg tu kan? stroke waja 1.6 dari proton 1.3/1.5 ni..pastu kalau stroke panjang dari asal byk brg kena tukar kan? timing belt, pulley bwh..kna pakai waja punya..

    Lihat gambar org yg telah membuat projek dibawah, diharap boleh membantu,
    info dari www.terato.com
    Utk upgrading cuma perlu;

    1. Rebore block 4g15 dari 75.5mm ke 76mm
    2. tukar ke piston 4G18 std 76mm + piston ring.
    3. Dptkan crankshaft 4G18 (stroke 87.3mm)
    4. Sbb segmen ni utk enjin guna carburator, jadi CR=9.5 dah cukup sesuai (std 4G15 CR = 9.2)
    Drawing yg dilampirkan menunjukkan cara mudah utk upgrade dari 1.5L ke 1.6L





    Post on 21/4/2009, 2:53 am by ProjectD

    pa lagi upgrade lah......kalau valve tidak bekatuk upgrade jadi 1.6 trus.... Very Happy
    avatar

    Post on 21/4/2009, 2:59 am by blugu

    Radiator asal masi boleh pakai bro, tapi amat digalakkan utk upgrade radiator original bro, dari single layer ke double atau triple layer, tidak perlu modified mounting untuk radiator baru, tahun lalu sy telah buat upgrade nie, kosnya pula dlm rm350, penurunan suhu pula dlm 25%.

    Original radiator....
    http://i74.servimg.com/u/f74/13/14/93/58/dsc00338.jpg

    Lihat tempat radiator cap tuh, ada 2 layer suda....
    http://i74.servimg.com/u/f74/13/14/93/58/dsc00337.jpg

    Post on 21/4/2009, 3:02 am by ProjectD

    blugu,magma le mask 81MM ka?hehehe bru 1.6 sejati....
    avatar

    Post on 21/4/2009, 3:08 am by blugu

    ProjectD wrote:blugu,magma le mask 81MM ka?hehehe bru 1.6 sejati....

    Nda boleh bro, max bore utk blok 4G13/15 cuma dpt 77mm, itu pun dinding diantara piston amat nipis dan oleh sebab itu ia tidak digalakkan, enjin cepat overheat/rosak, modifikasi yg sia≤.

    Post on 21/4/2009, 3:29 am by ProjectD

    he2,konfom la tidak bule....tp 81mm tu yg sejati bah... Very Happy
    avatar

    Post on 21/4/2009, 1:59 pm by matnoor

    blugu wrote:
    matnoor wrote:boleh pakai...mcm bro blugu ckp kalau ko mo pakai konrod asal 4g15 tiada masalah tp, klu mo pakai konrod waja rebore ja tu blok..ttg radiator tu..aku x brapa pasti kalau bab mit/proton ni..mgkin boleh pakai radiator besar punya..ambil dari 4g92p ka 4g93p ka.. Suspect nda mo tukar pun bole jga..kalau tukar utk tujuan safety..

    tp bro blugu..apa yg mo di korek itu block 4g13/15 kalau pakai piston waja skali sma konrod nya?? kasi besar itu bore pastu stroke nya?? kan pnjg tu kan? stroke waja 1.6 dari proton 1.3/1.5 ni..pastu kalau stroke panjang dari asal byk brg kena tukar kan? timing belt, pulley bwh..kna pakai waja punya..

    Lihat gambar org yg telah membuat projek dibawah, diharap boleh membantu,
    info dari www.terato.com
    Utk upgrading cuma perlu;

    1. Rebore block 4g15 dari 75.5mm ke 76mm
    2. tukar ke piston 4G18 std 76mm + piston ring.
    3. Dptkan crankshaft 4G18 (stroke 87.3mm)
    4. Sbb segmen ni utk enjin guna carburator, jadi CR=9.5 dah cukup sesuai (std 4G15 CR = 9.2)
    Drawing yg dilampirkan menunjukkan cara mudah utk upgrade dari 1.5L ke 1.6L







    bro blugu la juga otai huhu.. respek bru aku fhm skg...tgk gmbar tu..lebih kurg jak size stroke dia sbnrnya, walaupun stroke lain skit, size tdk sma..
    avatar

    Post on 21/4/2009, 6:13 pm by bob 9451

    oyoi wrote:naa kn...msi kmu xcya...mmg kmu ckp mustahil kn..ada 1 iswara wana hijau atap dia wana hitam...klu kmu xcya...p la tnya dia @ klu kmu tjmpa...test la trus

    alala... kuat jua iswara 2 ah... siapa punya 2 ah...
    avatar

    Post on 21/4/2009, 7:13 pm by matnoor

    bob 9451 wrote:
    oyoi wrote:naa kn...msi kmu xcya...mmg kmu ckp mustahil kn..ada 1 iswara wana hijau atap dia wana hitam...klu kmu xcya...p la tnya dia @ klu kmu tjmpa...test la trus

    alala... kuat jua iswara 2 ah... siapa punya 2 ah...

    hehehe..sp pny ni aa?? kuat eh... respek

    Post on 22/4/2009, 1:05 pm by peng283

    matnoor wrote:
    bob 9451 wrote:
    oyoi wrote:naa kn...msi kmu xcya...mmg kmu ckp mustahil kn..ada 1 iswara wana hijau atap dia wana hitam...klu kmu xcya...p la tnya dia @ klu kmu tjmpa...test la trus

    alala... kuat jua iswara 2 ah... siapa punya 2 ah...

    hehehe..sp pny ni aa?? kuat eh... respek

    bro yang kau ckp tu iwara wana hijau tu orng mana kk or.........engin 4g13 or 4g15 bro
    avatar

    Post on 22/4/2009, 1:40 pm by matnoor

    org labuan dia bilang..enjin 4g13p.. Suspect

    Post on 24/4/2009, 3:29 am by peng283

    betul ka....4g13p
    avatar

    Post on 24/4/2009, 4:51 am by motec12

    kaberator solex mcm mana? harga dia lak.....? tolong la kasi upload gambar dia...
    avatar

    Post on 24/4/2009, 5:30 pm by matnoor

    peng283 wrote:betul ka....4g13p
    hehe..eth lah... What a Face kna tnya itu urg...
    avatar

    Post on 25/4/2009, 4:28 am by motec12

    4g13 boleh ka lwn mivec

    Post on 26/4/2009, 8:47 am by peng283

    boleh ba........kalau kau
    avatar

    Post on 26/4/2009, 11:27 am by matnoor

    motec12 wrote:kaberator solex mcm mana? harga dia lak.....? tolong la kasi upload gambar dia...



    ni cth carb solex peugot...ssh oo mo dpt ni carb...
    avatar

    Post on 26/4/2009, 12:43 pm by motec12

    matnoor wrote:
    motec12 wrote:kaberator solex mcm mana? harga dia lak.....? tolong la kasi upload gambar dia...



    ni cth carb solex peugot...ssh oo mo dpt ni carb...

    bosku... ngam ka kat 4g13... niee.. harga dia berapa ya
    avatar

    Post on 26/4/2009, 3:26 pm by matnoor

    tapak dia mcm ngam utk 4g13p...kna tgk tapak carb 4g13p mcm mana..hehe..tp ni utk cc rendah punya nda silap ku la...hehehe
    avatar

    Post on 26/4/2009, 4:00 pm by motec12

    owh, solex yang ngam ngam 4g13 ada ka tu ya..... aku nya fuel injection... mau tukar g carb... bab carb tak yah main computer box.. tgk setting dari carb jak.... kalau cun lari la dia.. kalau x huhuhuhuhuu
    avatar

    Post on 26/4/2009, 4:36 pm by matnoor

    hehehe..aku vote for efi..tp, main carb ada jga yg best..mst campin pusing itu skru...kalau ko npk carb solex dia pnya venturi satu jak mcm dlm gmbar tu, ngam la tu di 4g13p..bole mod skit≤..kalau weber ada dua venturi..
    avatar

    Post on 27/4/2009, 5:30 am by motec12

    mahal ka tu barang, kalau ngam harga aku mau bha 1
    avatar

    Post on 27/4/2009, 2:14 pm by matnoor

    itu carb solex ko tnya di kedai hafkat dkt tmpat ko..aku x pasti ada ka tdk..mgkin mhal sbb suda jadi brg antik kan..hehehe


    Last edited by matnoor on 27/4/2009, 4:44 pm; edited 1 time in total
    avatar

    Post on 27/4/2009, 4:07 pm by motec12

    thanks brother matnoor...... kalau rm 400 lum temasuk kaki ok ka tu...
    avatar

    Post on 27/4/2009, 4:53 pm by matnoor

    hmmm aku x psti harga nya mgkin ada mhal skit.. Suspect di mudah ada tu..tp, mahal la...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/10/2017, 8:57 am