SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    enjin 4g13,15 upgarede normal n full upgrade

    Share
    avatar
    motec12
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Kuala Lumpur
    Age : 31
    location : Tawau
    Tag ID: : SFC 05325
    Points : 6772
    Reputation : 7
    Number of posts : 488
    12042009

    http://i38.servimg.com/u/f3 enjin 4g13,15 upgarede normal n full upgrade

    Post by motec12

    nak minta penjelasan dari otai otai... saya punya enjin 4g13, baru tambah sport cleaner, cable spark. jadi saya mau tanya sikit, apa benda yang bleh di kasi upgrade lagi.... bajet dalam 2000
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 28/4/2009, 12:53 pm by motec12

    sal piping lak.. kalau dah masuk piston 1.6, piping size berapa bagus... 2"5 ok ka tu
    avatar

    Post on 28/4/2009, 2:21 pm by matnoor

    aku rasa bwh 2.5" kecuali ko pakai racing cam atau hi compression piston bole lah 2.5" atau ke atas..
    avatar

    Post on 28/4/2009, 2:23 pm by motec12

    hi compress n low compress... apa beza dia....
    avatar

    Post on 28/4/2009, 3:02 pm by matnoor

    hi compression ni sesuai utk n/a, ratio dia tggi atau mampatan dia tggi, turbo pun boleh pakai tp, ada limit atau pakai minyak racing..low compresssion sesuai utk turbo, suka boost tggi, sampai megabosst hehe tp, still ada limit juga.. What a Face
    avatar

    Post on 28/4/2009, 4:37 pm by motec12

    kesimpulannya hi compress la yang bagus for n/a.... valve n valve spring kalau diganti yg besau skt ok ka tu....
    avatar

    Post on 28/4/2009, 7:54 pm by matnoor

    vavle??..tggu otai jwb...aku tau skit ja..hehe..kasi skim kali tu valve kasi ringan.. Suspect
    avatar

    Post on 28/4/2009, 8:19 pm by motec12

    otai otai tolong saya>>>>>>>
    avatar

    Post on 29/4/2009, 3:14 am by blugu

    motec12 wrote:kesimpulannya hi compress la yang bagus for n/a.... valve n valve spring kalau diganti yg besau skt ok ka tu....

    Kalau Valve ditukar kepada kepada yang besar, respon enjin bertambah baik, hehehe.... FC (Fuel Consumption) juga tinggi, kerana angin & petrol yang banyak berbanding OEM masuk dalam kebuk pembakaran.
    Valvespring yang keras/besar/double, juga memberi respon enjin yang lebih cepat berbanding enjin OEM.
    avatar

    Post on 29/4/2009, 3:18 am by matnoor

    cth valve ni ambil besar dari kreta lain ka bro blugu?? Suspect
    avatar

    Post on 29/4/2009, 4:21 am by blugu

    matnoor wrote:cth valve ni ambil besar dari kreta lain ka bro blugu?? Suspect

    Kalau nak pakai valve yang besar nie, valve seat kena rebore, bro kena hantar engine head bro ke kedai engineering/moder's untuk buat modifikasi ini.
    avatar

    Post on 29/4/2009, 3:01 pm by matnoor

    blugu wrote:
    matnoor wrote:cth valve ni ambil besar dari kreta lain ka bro blugu?? Suspect

    Kalau nak pakai valve yang besar nie, valve seat kena rebore, bro kena hantar engine head bro ke kedai engineering/moder's untuk buat modifikasi ini.

    fuh...kalau mcm tu mo buat satu kali tu kasi port/skim itu head, kasi hi compress lagi..brapa durg cas slalunya buat rebore valve seat ni bro blugu??
    avatar

    Post on 29/4/2009, 7:41 pm by Red Bullet

    kalau 4g15 tukar stroker kit waja buli lawan myvi 1.3 sdh kah ni?
    avatar

    Post on 30/4/2009, 3:01 am by matnoor

    kalu ngam tune ok sja...kekeke.. Very Happy
    avatar

    Post on 30/4/2009, 5:22 am by motec12

    tu la yang penting ada $$$$ semua boleh..
    avatar

    Post on 30/4/2009, 5:53 am by blugu

    matnoor wrote:
    fuh...kalau mcm tu mo buat satu kali tu kasi port/skim itu head, kasi hi compress lagi..brapa durg cas slalunya buat rebore valve seat ni bro blugu??

    tidak pasti, hehehe... blum pernah buat, hehehe.... kena buat survey sendiri bro
    avatar

    Post on 30/4/2009, 2:56 pm by matnoor

    kalau valve spring racing punya bro blugu?? di mana ada jual brg ni aa?? valve spring racing aftermarket ada ka? atau kna buat custom?? huhu.. Suspect
    avatar

    Post on 30/4/2009, 4:16 pm by jojo1234

    bahaya tu....mekanik cun tu.buli bwa p tawau drag jumpa ringgo suda....amcam sa tunggu cni tawau?? pas tu sa ksi msuk keta ksi ini mekanik tune....salutzzz we rock

    Post on 1/5/2009, 9:37 am by peng283

    mantap idea ni
    avatar

    Post on 4/5/2009, 6:40 pm by motec12

    kalau valve sama besar, tapi dia keras... ada beza ka ya
    avatar

    Post on 5/5/2009, 2:37 am by matnoor

    hmm...bro blugu boleh jwb kali hehehe..mgkin lebi tahan dari standed..aku rasa lah.. What a Face
    avatar

    Post on 5/5/2009, 2:59 am by blugu

    motec12 wrote:kalau valve sama besar, tapi dia keras... ada beza ka ya

    Tiada beza bro, melainkan menggunakan double valvespring/valvespring yg keras. Memang ada kesan, respon enjin bertambah baik apabila pedal ditekan, cuma ia tidak memberi kesan yang agak memberansangkan jika masi menggunakan racing/high/streetrace cam-shaft
    avatar

    Post on 18/5/2009, 5:25 pm by motec12

    double valvespring/valvespring yg keras.. boleh bagi contoh barang tu... n harga dia bro blugu.... i need this information.. for my project... hehehehee
    avatar

    Post on 21/5/2009, 5:32 am by alex6208

    ada kamu tau macam mana nak pasang afc2 ke wira 1.5 vdo system??

    avatar

    Post on 22/5/2009, 5:44 pm by motec12

    otai tolong jaaawab.... tolong tolong tolong... saya pun mau tau niieeee
    avatar

    Post on 22/5/2009, 7:25 pm by blugu

    motec12 wrote:double valvespring/valvespring yg keras.. boleh bagi contoh barang tu... n harga dia bro blugu.... i need this information.. for my project... hehehehee

    hehehe.. Mod valvespring ni dari enjin yg lain bro...

    masalahnya, lain enjin lain caj/harga benda tuh, biasanya kena hantar ke tempat tuner, derang yg tau tentang harga/caj, sy nda brani cakap cajnya... takut kasi rosak bisnes org pula, tapi anggarannya dlm Rm400-1200 secara kasar. Sy cuma memberi idea, bukan buat bisnes bro....

    cuba cek website http://www.powerzone.com.my/

    terdapat beberapa mod yang bro boleh pertimbangkan utk dibuat atas enjin bro.


    Last edited by blugu on 22/5/2009, 7:35 pm; edited 1 time in total

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/10/2017, 10:37 am