SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Tong woofer kecik dan xda lubang angin.

    Share
    avatar
    AP3_3927
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 25
    location : keningau-kk
    Tag ID: : SFC 05172
    Points : 6866
    Reputation : 3
    Number of posts : 338
    21042009

    http://i38.servimg.com/u/f3 Tong woofer kecik dan xda lubang angin.

    Post by AP3_3927

    box woofer 12'x2 sy ni sua lar kecik.. nda ada lubang pula tuE.... apa kelebihan ada lubang ngan nda ada lubang? sama box besar ni ok ka?

    ni gmbr box sy.(haha. baru bli d mudah.my)

    Similar topics

    -
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 21/4/2009, 6:44 pm by under18crew

    ini bos mcm gni men syok sndri jak nie bro..men dlm jak..kalau buka bonet x bnyi nie..hihi..
    avatar

    Post on 21/4/2009, 7:15 pm by Vangeance

    woah mantap tu woofer ooo...tapikan ini setting untuk Sound Quality bukan Sound Blast...buka bonnet masih ada bunyi lah tapi mcm mana pun kalah kepada yg kotak besar dan ada lobang
    avatar

    Post on 22/4/2009, 7:15 am by under18crew

    bunyi lemas 2 kalau buka bonet..
    avatar

    Post on 22/4/2009, 2:26 pm by AP3_3927

    2 lar tuE... aq buka bonet... kaC kuat brabis poN sikit ja niE dgar....
    avatar

    Post on 22/4/2009, 2:40 pm by Vangeance

    than mcm tu u mau blast punya...tukar kotak yg besar + ada lobang
    avatar

    Post on 22/4/2009, 3:44 pm by zeus245

    kalau box kecik dan tak ada lubang (sealed) ne kebanyakkan main SQ dan bass dia tepat... kalau ada lubang (ported) ne main SPL, kalau ngam setting dan barang, ne memang kuat... saya punya tong pun dulu sealed... begegar juga la hehehe...
    avatar

    Post on 22/4/2009, 6:22 pm by under18crew

    Vangeance wrote:than mcm tu u mau blast punya...tukar kotak yg besar + ada lobang

    box x jga boleh terlalu besar..
    avatar

    Post on 23/4/2009, 3:19 am by TeRRoriSt

    mo p kedai jg bro minta buat box yg ngam...bt sendiri bleh tp mo ada spek la...
    avatar

    Post on 23/4/2009, 3:27 am by rickengineering

    wah gabunngan yang baik.. mohawk oren men gema mohawk silver men keras sikit.. hehe.. lawa la...
    klu ko mo men roadshow bro
    better ko simpan mohawk oren tu...
    bikin 1 box yang ada lubang la..
    pastu cari 1 lae mohawk silver...
    pastu ko set p paling keras frekuensi tu..
    tatap ok pya tu ada rasa da d jantung.. hehe Very Happy
    avatar

    Post on 23/4/2009, 4:20 am by Tayarbas

    hehee....ba bila lg.....biar begegar jantung....
    avatar

    Post on 23/4/2009, 8:09 am by under18crew

    mohawk silver skrg ssh uda oo mau dpt..hihi..btl cadangan durg 2,ko wat box baru..kalau kt keningau x tau lh siapa yg pndai wat kt sna..x pun g jak kdai acc sruh durg wat box yg ada lubang..hihi.
    avatar

    Post on 23/4/2009, 1:10 pm by AP3_3927

    yg silver tu kuat dari oren ka?? sy ingtkan sama..
    avatar

    Post on 24/4/2009, 10:38 am by under18crew

    silver 2 ada keras skit bunyinya..oren gema skit..
    avatar

    Post on 24/4/2009, 3:18 pm by AP3_3927

    2 kotak harga dia kira2 brapa tu ar?
    avatar

    Post on 27/4/2009, 3:42 am by kopiOkaw

    Kalau di sandakan rm150 jak buat box baru... Cool ko mau jual sealed box ko kah? pm sy harga... What a Face
    avatar

    Post on 27/4/2009, 8:39 am by under18crew

    buat box baru lh bha trus..hihi..ko mau men roadshow jga kn..

    Post on 22/5/2009, 8:09 am by appleyard

    zeus245 wrote:kalau box kecik dan tak ada lubang (sealed) ne kebanyakkan main SQ dan bass dia tepat... kalau ada lubang (ported) ne main SPL, kalau ngam setting dan barang, ne memang kuat... saya punya tong pun dulu sealed... begegar juga la hehehe...

    bukan sealed = SQ dan ported = SPL. Org pakai ported pun buli main SQ. Ported punya low end extension lagi bagus dari sealed kalau mau banding lets say 1 cu. ft. sealed sama ported.

    Kenapa org selalu cakap ported ni utk spl pasal, itu port mcm 2nd cone area lepas tu efficiency woofer akan tambah. Kalau port area sama dgn cone are (sd) dalam theory SPL akan increase 3Db.
    avatar

    Post on 22/5/2009, 2:10 pm by beautifulcreature

    port nie bagi i utk tune box jer..besa kalu men SQ, port tune di set rendah n kalu men SPL, box tune selalu di kasi tinggi..box size n tune pula harus disesuaikan ngan subs yg diguna..

    yg second cone tue menan passive radiator tu kali..spl naik sikit je tue..x akan sampai 3 pun..
    avatar

    Post on 23/5/2009, 4:00 am by saa3479j

    mo p kedai jg bro minta buat box yg ngam...bt sendiri bleh tp mo ada spek la...

    bro nak tanya, kalau ada spek tu blh ka bg sdikit tips untuk sukatan box yang besa orang bawa road show? pasal brand x masalah kita orang ikut ja.. sekadar info d kongsi bersama...
    avatar

    Post on 23/5/2009, 12:53 pm by saa3479j

    bukan apa bro, nak lihat diagram ja.. lukisan plan dengan sukatanya ka... kalau dalam inet cari2 tu kdg2 orang tak faham... hehehehehe What a Face
    avatar

    Post on 19/5/2010, 9:45 pm by blackavanzato

    wah boleh muat avanza ni box hihihi sy pun guna sealed box kecil 12''x1,main dlm bunyi mantap,tpi tingu jenis woofer,ada woofer cepat rosak klaw main sealed..klaw tidak silap sy bab dah 2 bijik woofer sy guna sua rosak(gara2 memblast slalu)...mmg klaw buka bonnet sikit jak suara dgr...tpi klau tutup nnet bagagar jugalh jantung..
    avatar

    Post on 21/5/2010, 2:21 pm by finalazy84

    itu bukn psal box 2 bro, psal 2 woofer over limit kna blast...hehe antara psal amp tdk ckup power atau overpower.hasilnya woofer bnyak distortion
    avatar

    Post on 25/5/2010, 8:33 am by Q - mOBILE

    finalazy84 wrote:itu bukn psal box 2 bro, psal 2 woofer over limit kna blast...hehe antara psal amp tdk ckup power atau overpower.hasilnya woofer bnyak distortion

    Ada kaitan la juga dgn box tu klu angin sdh dak keluar time blast pla dia angin makin kuat dlm box mgkin woofer kna tekan keluar..klu balik2 gitu tbuka la gam smpai coil pnya ruang dgn magnet woofer mkn sdh.. fight
    avatar

    Post on 25/5/2010, 3:33 pm by finalazy84

    indatau la bro.tpi nda pula prnah dngar psal pressure 2 sub rosak.stahu sya, ported box prevent sub dari over peak excursion. klau ported, over excursion bleh rosak 2 sub juga.cuma oleh kerana sealed air thight, coil bleh jadi panas.

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/1/2018, 12:41 am