SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Tong woofer kecik dan xda lubang angin.

    Share
    avatar
    AP3_3927
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 25
    location : keningau-kk
    Tag ID: : SFC 05172
    Points : 7046
    Reputation : 3
    Number of posts : 338
    21042009

    http://i38.servimg.com/u/f3 Tong woofer kecik dan xda lubang angin.

    Post by AP3_3927

    box woofer 12'x2 sy ni sua lar kecik.. nda ada lubang pula tuE.... apa kelebihan ada lubang ngan nda ada lubang? sama box besar ni ok ka?

    ni gmbr box sy.(haha. baru bli d mudah.my)
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 1/7/2010, 4:03 pm by zeus245

    appleyard wrote:
    zeus245 wrote:kalau box kecil dan tak ada lubang (sealed) ne kebanyakkan main SQ dan bass dia tepat... kalau ada lubang (ported) ne main SPL, kalau ngam setting dan barang, ne memang kuat... saya punya tong pun dulu sealed... begegar juga la hehehe...

    bukan sealed = SQ dan ported = SPL. Org pakai ported pun buli main SQ. Ported punya low end extension lagi bagus dari sealed kalau mau banding lets say 1 cu. ft. sealed sama ported.

    Kenapa org selalu cakap ported ni utk spl pasal, itu port macam 2nd cone area lepas tu efficiency woofer akan tambah. Kalau port area sama dgn cone are (sd) dalam theory SPL akan increase 3Db.

    aku cakap begitu sebab itu kebanyakan org dlm forum ne ckp, and org yng post ne kira baru lagi so no hastle for much details, pasal ne brg experiment, kalau dia pandai bikin, sealed tong ke 1.5Cu.ft or more for each woofer... and port tidak dapat d anggap 2nd cone area sebab dia tiada respond. the port menentukan tuning box, how long and wide the port have to be depending on the tuning desire. ne semua pakai calculation and varies from woofer to woofer...
    avatar

    Post on 1/7/2010, 4:06 pm by zeus245

    beautifulcreature wrote:port ni bagi i utk tune box jer..besa kalu men SQ, port tune di set rendah n kalu men SPL, box tune selalu di kasi tinggi..box size n tune pula harus disesuaikan ngan subs yg diguna..

    yg second cone tue menan passive radiator tu kali..spl naik sikit je tue..x akan sampai 3 pun..

    yup, i agree, cone area is for subwoofer, that's why it's called area, not coneport area hehehe and for SPL, the lower the frequency the better, tapi depends la apa jenama brg diorg pakai....

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/4/2018, 10:33 am