SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    mcamana kuatkan karan myvi/viva supaya tdk drop?

    Share
    avatar
    wanchai
    SUPERIOR
    SUPERIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 37
    location : Kerja/Kwin=Kudat & Kmpung/Asal=Putatan/KK
    Tag ID: : SFC 04762
    Points : 8804
    Reputation : 8
    Number of posts : 2092
    27052009

    https://i.servimg.com/u/f3 mcamana kuatkan karan myvi/viva supaya tdk drop?

    Post by wanchai

    alo all otai..
    kbingungan bah nih..
    camana mo kasi kuat power karan d viva aku 2 supaya nda drop 2 aa?

    to all otai.. tuluungg!! bounce
    tingkiu..
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 27/5/2009, 5:43 pm by ckmoy007

    guna kabel yg lebih baik dan tebal. try jangan guna capacitor kalau boleh. kalau masih drop, tukar otonator dan bateri.
    avatar

    Post on 27/5/2009, 6:03 pm by wanchai

    errr.. viva bleh tukar otenator ka?
    avatar

    Post on 27/5/2009, 6:24 pm by ckmoy007

    semua keta pun boleh tukar ba. itu macam bateri charger untuk kereta, so semua pun perlu tu, cuma tengok saiz dia saja.
    avatar

    Post on 27/5/2009, 6:34 pm by wanchai

    err.. bleh suggest ka jnis otonetor tuk viva bro? mcm blm prnh ba aku dgr viva 2kar otonetor nih..
    avatar

    Post on 27/5/2009, 6:45 pm by ckmoy007

    itu mau pergi kedai potong untuk tanya dia orang sana tu, aku tak berapa pandai sama mechanical ni.
    avatar

    Post on 27/5/2009, 6:50 pm by wanchai

    err.. wokey.. thnx 4 da info bro..

    Post on 28/5/2009, 12:51 am by Sw|ssa|r

    uina c wan bah ne..jd mcm mana sound tu wan..mesti mantap tu kan karan..kinetik la apa lagi..heheheheh
    avatar

    Post on 28/5/2009, 12:09 pm by wanchai

    aik? siapa ni aa? tertanya2 pula aku nih.. jelir
    kinetik? ada jua berhajat mcm 2 bro.. tp aku mo tau ada org tukar otonetor viva ka teda..

    Post on 28/5/2009, 1:41 pm by Sw|ssa|r

    hehehehe...okey la tu bah...tu la bah siapa ne ah..kalau pasal otonetor ko tanya yg pakar la..dorg akan bgtau juga tu.,.hehehe..ramai ne pakar d cni
    avatar

    Post on 28/5/2009, 2:05 pm by beautifulcreature

    kalu tukar alternator besar cam susah psl ruang yg sempit..tp kalu tambah mungkin boley..tp kena carik bengkel yg sanggup buat..psl kompom kena angkat keluar enjin..
    avatar

    Post on 28/5/2009, 3:18 pm by wanchai

    huh!! kmpom keluar injin? adedeh..
    sggup aku klu brg 2 kjp ja buat..
    tp klu sdh 2,3 ari mcm bpkir 2x jg nih..
    avatar

    Post on 28/5/2009, 9:51 pm by beautifulcreature

    kesanggupan tu bukan psl 2 3ari tue..kitaorang tukar alternator kancil masuk 120A pun kena bwk keluar enjin pasal mo kasi lurus sama belting..satu ari pun bole tue..cuma tukar/tambah alternator nie utk org2 yg betul2 men sound je..mmg puas ati pasal karan jadi mantap..cuma enjin akan rasa berat sikit la..silap2 kena potong bahagian ttu spy bole kasi masuk alternator..ruang bateri lagi tatap kena ubah atau bateri terpaksa letak kat bonet atau dalam keta..so kena fikir masak2 dulu kalu nak buat..tapi kalu itu tidak jadi penghalang..nah jgn di kasi lama..
    avatar

    Post on 28/5/2009, 10:59 pm by street-audio

    ckmoy007 wrote:semua keta pun boleh tukar ba. itu macam bateri charger untuk kereta, so semua pun perlu tu, cuma tengok saiz dia saja.

    ko biar betulll sembrangan jak suruh viva tukar otonator...!! ko tukar la sa tengok apa jadi...!!
    avatar

    Post on 28/5/2009, 11:05 pm by street-audio

    abiss cerita... MYVI...VIVA....HYUNDAI...NAZA...otonator tia bleh tukar... kalau mau cuba just cuba jak... CDI dia antam kereta tia bleh start,.....computer box anguss... cari produa la tukar CDI....!! n seting balik rm2800.. jak...

    selamat mencuba...tukar.. kalau tiatau mati..!!
    avatar

    Post on 28/5/2009, 11:17 pm by ckmoy007

    street-audio wrote:
    ckmoy007 wrote:semua keta pun boleh tukar ba. itu macam bateri charger untuk kereta, so semua pun perlu tu, cuma tengok saiz dia saja.

    ko biar betulll sembrangan jak suruh viva tukar otonator...!! ko tukar la sa tengok apa jadi...!!
    haha, sori la, tak tau pula aku kereta jenis jenis ni tak boleh tukar. Honda Accord SM4 boleh tukar ka? kebanyakan kereta boleh tukar kan? ni pertama kali dengar otonator tak boleh tukar. jangan guna VIVA main blasting, tak mantap tu, lol...
    avatar

    Post on 29/5/2009, 5:16 am by beautifulcreature

    kalu gitu cam tambah alternator jak bole kan..viva cam lain sikit bha sistem dia..wiring electrical dia pun cam sensitif..yg i tau la..kalu modified x kacau original wiring boley tue....tak gituke taiko..
    avatar

    Post on 29/5/2009, 3:35 pm by street-audio

    boleh bah pakai oto standet viva... pasang power cap la banyak...farad tingi...!!punya...!!baru cepat charg... kalau tamba batri ok juga. tapi lambat la charging...!!
    avatar

    Post on 29/5/2009, 4:57 pm by wanchai

    haha.. na mataii taiko bsuara sdh.. jd pnyelesaian slain tukar otonetor cmana la ni aa?
    umm.. pwer cap pn uda.. umm..

    klu tukar batt lbih bsr apa efek 2 aa?
    avatar

    Post on 2/6/2009, 4:12 pm by under18crew

    viva mna bole tukar otoneter oo..silap2 hntam p computer box mnangis juga oo..hihi..better upgrade bateri atau tmbh lagi bateri..xpun pkai power cap ka..wayar bateri jgn terlalu kecik dan jgn terlalu besar..tp law men 2 bji jak pkai 4awg ckup uda 2.
    avatar

    Post on 2/6/2009, 4:21 pm by wanchai

    umm.. jd ksimpulannya cara mo nguatkan karan keta jenis viva/myvi yg pkai comp box nih ngan cara upgrade bateri yg sdh sdia ada atau tambah batteri atau tambah kapasitor ja la ni kan? disamping tu wayar yg digunakan pn yg sedang2 ja la kan? umm ok.. trima kasih all otai.. respek
    avatar

    Post on 3/6/2009, 6:07 am by optimus

    kaw2 klu sdh otai kotiak bersuara tau... respek
    avatar

    Post on 3/6/2009, 8:26 pm by wanchai

    optimus wrote:kaw2 klu sdh otai kotiak bersuara tau... respek

    tatap.. What a Face respek
    avatar

    Post on 7/6/2009, 8:04 pm by babykelisa

    beautifulcreature wrote:kesanggupan tu bukan psl 2 3ari tue..kitaorang tukar alternator kancil masuk 120A pun kena bwk keluar enjin pasal mo kasi lurus sama belting..satu ari pun bole tue..cuma tukar/tambah alternator nie utk org2 yg betul2 men sound je..mmg puas ati pasal karan jadi mantap..cuma enjin akan rasa berat sikit la..silap2 kena potong bahagian ttu spy bole kasi masuk alternator..ruang bateri lagi tatap kena ubah atau bateri terpaksa letak kat bonet atau dalam keta..so kena fikir masak2 dulu kalu nak buat..tapi kalu itu tidak jadi penghalang..nah jgn di kasi lama..

    helo bro...ehm ni nak tanya lg...
    klu tu alternator dah tukar..bknkah tu enjin keta ada effected..
    klu x silap saya enjin jd x kuat...ehm klu ada kes2 mcm tu..
    apa solution dia ya....

    ehm Viva nak tukar alternator...wah bos masi under waranty tu..
    baik jgn...bgs lg tukar enjin 1 kali.... ok sdh tu...


    avatar

    Post on 9/6/2009, 3:02 pm by under18crew

    gara2 men sound maw tukar skli enjin ka?x pyh bha..hihi..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 22/10/2018, 1:48 pm