SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Krita saya ada problems!

    Share

    IswarAPoweR
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Malaysia
    Age : 32
    location : Malaysia
    Points : 6144
    Reputation : 1
    Number of posts : 6
    01072009

    http://i38.servimg.com/u/f3 Krita saya ada problems!

    Post by IswarAPoweR

    tension ni saya... I got an iswara.. 4g91 turbo engine dia.. sudah saya pasang e-manage utk performance..

    ari tu saya tanya kawan.. how to increase power? dia bilang kasih port and polish.. saya tahu apa tu port and polish and dgr2 betul2 dapat increase performance.. jadi ok lor saya cakap..

    port and polish kan guna abrasive material? jadi kita beli satu bag pasir halus.. kecil saja lah tu bag.. macam 1kg gitu.. start the engine lepas tu tekan throttle sikit supaya ada load lepas tu tuang tu pasir dlm intake engine saya sikit demi sikit.. kononya dia bilang masa pasir tu masuk intake manifold, dia dapat tolong port and polish.. lepas dia keluar.. dapat juga port and polish..

    saya pun worry pasal boleh kasi rosak engine atau tidak.. tapi kwn saya bilang.. ok tu.. jgn masuk boost ok sudah.. or esle pasir tu masuk turbo.. then only got problems.. jadi ok lah..

    after a while.. tiba2 engine tu berbunyi gila.. engine stopped running.. so we stop feeding the sand and tried to start the engine.. dapat start.. tapi idling dia gila.. masa pandu tu krita pun jerking...

    how ah? tolong lah.. aku ni student.. semua barang pun on budget.. I have only one car also. Sad.. tension ni skarang.. Mad Mad Mad Mad
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 1/7/2009, 1:51 pm by zul@LA

    wah masalah besar ko ni bro,sya x tau pla bole port and polish guna abrasive material,berani jga ko ha bro,k la kita tunggu sifu2 masuk tolong kasi pendapat,ko relak ja dlu, Wink

    Post on 1/7/2009, 1:55 pm by IswarAPoweR

    yamah.. diorang guna sandpaper juga.. kasih port and polish.. teda duit masuk workshop utk head lepas tu bagi diorang port and polish... teda masa tunggu juga.. kena guna krita juga..

    Post on 1/7/2009, 2:25 pm by IswarAPoweR

    tolong.. Sad

    Post on 1/7/2009, 2:46 pm by nyst.wysrt

    alalala... mana buli guna pasir owh.. guna sand paper buli la.. patut guna mesin/power hand tools. klu mo tau teknik port n polish yg betul cari d youtube ada banyak. klu pakai abrasive sand, dia tlg port sajalah tu dinding blok. hancur la... bagus tangkas enjin kasi bersih enjin. klu pasir masuk turbo, susa mo cakap owh.....
    avatar

    Post on 1/7/2009, 4:13 pm by blugu

    Waduh-waduh... bukan mau dituang didalam enjin pasir tu bro... Port & Polish ni kena buka head enjin tuh, lepas tuh... head tersebut di besarkan lubang intake & out takenya, dengan menggunakan kertas pasir atau grinding tool.

    Tuang pasir dari intake/throttle body tuh kira mau kasi hangkang enjin tuh.... Laughing

    Post on 1/7/2009, 4:41 pm by Jomo_kepang

    ni contoh porting head kancil
    http://www.youtube.com/watch?v=3H0zMyVvc1k

    http://www.youtube.com/watch?v=YBFcQ925wng

    Post on 1/7/2009, 7:23 pm by IswarAPoweR

    ni kena buka head engine saya.. kan saya on budget.. jadi saya ingat guna cara ni porting ok..

    so how?? how to solve my problem ni..? monday have to use the car to go to places!! tolong.... Mad Mad Mad Mad Mad
    avatar

    Post on 1/7/2009, 7:51 pm by Nieto

    sound like, hav to change engine... kesilapan yang tak boleh undo...
    avatar

    Post on 2/7/2009, 4:55 am by oyoi

    1stime aku pena dngr org bt gni ni tau...klu pasir 2 msuk p piston..,
    msuk lg p baring2 dia..abis la
    avatar

    Post on 2/7/2009, 5:35 am by napster

    Nieto wrote:sound like, hav to change engine... kesilapan yang tak boleh undo...

    so total lost ka ni? teda blh over-haul?
    avatar

    Post on 2/7/2009, 6:57 am by bod_supersperm

    idea dari mana tu?idea bernas, tapi tidak praktikal bro..
    mana boleh sand bagi dalam blok engine..adeh..ni almost total lost engine ko no bro..
    tengok tahap kerosakan dulu..bungkar engine dulu..
    bro sudah tanya idea dan pendapat pomen serta taiko lain ke b4 bikn ni semua?adeh..ready cari new engine bro.i hope ok, but it 20% ok

    Post on 2/7/2009, 8:58 am by chronical star

    kc turun enjin laa check pa yang hangkang baru buli bajet brapa ko mo guna duit...1st time aku dgr port n polish macam tu oo geek ..apa pun sabar ja la hehehe,rasa2 x juga teruk tu trus kc oversize piston,tukar bearing lagi grend valve hehehe
    avatar

    Post on 2/7/2009, 10:10 am by burjawi

    rilek bro...

    wa pown student juga...

    pape hal lu tnye pakar dlu...

    survey dlu mne ptot
    avatar

    Post on 2/7/2009, 3:42 pm by Nieto

    saya rasa tiada sudah jalan, lagipun tiada orang ada pengalaman repair atas situasi tersebut.

    there is only 2 way to repair, 1st change cylinder block and piston. 2nd is oversize piston rebore it, change all the part damage, but not 100% can be done, scare the some of the part unable to repair. for me i rather change cylinder block.
    avatar

    Post on 2/7/2009, 4:08 pm by Red Bullet

    blugu wrote:Waduh-waduh... bukan mau dituang didalam enjin pasir tu bro... Port & Polish ni kena buka head enjin tuh, lepas tuh... head tersebut di besarkan lubang intake & out takenya, dengan menggunakan kertas pasir atau grinding tool.

    Tuang pasir dari intake/throttle body tuh kira mau kasi hangkang enjin tuh.... Laughing
    betul tru bro blugu,saya perna dengar cara terpantas untuk sabotaj enjin orang ialah dengan memasukkan pasir kedalam enjin..

    Post on 2/7/2009, 9:34 pm by IswarAPoweR

    wuah.. klu need to change cylinder block kena ambil balik ke jpj endorse again? aiyoh.. malas lah..
    avatar

    Post on 3/7/2009, 4:06 am by bod_supersperm

    ya..selain pasir..org selalu taruk simen dan gula...simen bahaya..gula..kalau panas..cair,,bila sejuk..naaa....keras gila babang...hangkang..
    tu sabotaj engine motorsikal la...bab pasir ni...hmmmmm dont know
    avatar

    Post on 3/7/2009, 4:14 am by napster

    bod_supersperm wrote:ya..selain pasir..org selalu taruk simen dan gula...simen bahaya..gula..kalau panas..cair,,bila sejuk..naaa....keras gila babang...hangkang..
    tu sabotaj engine motorsikal la...bab pasir ni...hmmmmm dont know

    bila engine masuk pasir sama macam krita dinaiki air banjir... (banjir kilat)

    abis masuk semua pasir2...

    ya ka...?
    avatar

    Post on 3/7/2009, 4:53 am by Nieto

    IswarAPoweR wrote:wuah.. klu need to change cylinder block kena ambil balik ke jpj endorse again? aiyoh.. malas lah..


    there is the only way, saya rasa tiada sudah cara lain.

    Post on 3/7/2009, 5:56 am by Tenz

    siapa juga pomen yg suru ko masuk pasir dlm enjin ko ni..
    dia dengki ko kah? ini cara klu ko tanya org2 tua pun ckp
    masuk pasir lah klu mau kasi hangkang enjin..

    pa lg boleh buat bro.. tukar blok atau oversize blok..
    hancur da tu blok ko calar2.. skrg ko bot kan?
    nah apa susah. rebore masuk 81mm punya piston..
    gsr/c18 punya piston. bearing semua tukar. byk keja lah..

    klu inda masuk blok baru lah.. cuma jpj punya hal lg
    malas mau buat...
    avatar

    Post on 3/7/2009, 3:13 pm by Red Bullet

    Nieto wrote:
    IswarAPoweR wrote:wuah.. klu need to change cylinder block kena ambil balik ke jpj endorse again? aiyoh.. malas lah..


    there is the only way, saya rasa tiada sudah cara lain.
    cuba overhaul lah dulu,mungkin cylinder blok blm teruk,boleh oversize piston
    avatar

    Post on 4/7/2009, 6:30 pm by Adi_spark

    btul..x semestinya kne tuka enjin...1st..kne bukak dlu enjin...tgk kerosakan macam mana..tp yg pasti mst kne overhaul...sebab pasir dah masuk dlm cylinder...cylinder akan calar..selain tuka blok try tuka cylinder liner..myb kurang skit kos dier..bearing crankshaft kne check...btulkan klo salah...
    avatar

    Post on 4/7/2009, 7:03 pm by Leader

    aku cuma bagi komen berkaitan masukkan pasir ni, kalau betul la nak polish benda dangan cara masukkan pasir dan ianya tiada meninggalkan kesan kerosakan kepada injin, suda pasti sejak dulu lagi air filter tak wujud pada system intake, betul tak. buat apa nak bazirkan duit setiap servis nak ganti air filter kalau pasir masuk injin pun tiada kesan, inikan pula debu halus.

    harap kos repair tu boleh la dapat serendah yang bole,
    Amin

    Post on 6/7/2009, 3:58 pm by nyst.wysrt

    Cara pertama : Tukar cylinder block and piston...
    Cara kedua : Rebore balik bore kasi oversize masuk piston besar yang brand new (kompom up power, alang2 suda trus ko port n polish head punya intake port)
    cara kedua : cari tu pomen atau kawan ko yg rekomen, klu dia ada krita, ko kasi masuk balik pasir p enjin dia. klu dia mara ko kasi biru mata dia trus minta ganti rugi. mmg bodoh la tu pomen tu punya ajaran..hehehe! Very Happy

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/11/2017, 8:37 am