SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    MINYAK PELINCIR APE YG KORANG GUNE??

    Share
    avatar
    Adi_spark
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Pahang
    Age : 30
    location : Ampang , Kuantan
    Tag ID: : SFC 05812
    Points : 6337
    Reputation : 7
    Number of posts : 370
    01082009

    http://i38.servimg.com/u/f3 MINYAK PELINCIR APE YG KORANG GUNE??

    Post by Adi_spark

    salam..slmt sejahtera..
    aku baru jer sebis keter arinih...DIY jer...so aku nk mintak la opinion korang sume..myk pelincir ape yg bg korang bagus/terbaikk la...aku sebelum nih gune SHELL HELIX...tp baru arinih try pakai CASTROL MAGNATEC 10-40w..(terpengaruh fast furious 4 gune castrol) ader terase perbezaan yg positif la berbanding SHELL..ringan skit keter..pickup pun ader..Plug aku tuka bosch super 4...korg pny myk?
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 1/8/2009, 9:08 pm by Nieto

    memang castrol cun. saya pakai castrol edge 0w-40 full synthetic. response terus naik.
    avatar

    Post on 1/8/2009, 9:46 pm by napster

    iswara aku pakai petronas syntium...

    kancil aku pakai castrol...

    Suspect
    avatar

    Post on 2/8/2009, 4:46 am by Adi_spark

    Nieto wrote:memang castrol cun. saya pakai castrol edge 0w-40 full synthetic. response terus naik.

    hehe..lg power myk...full synt trus...tp aku dgr eneos pn macam ok jgk..tp x pnah try...
    avatar

    Post on 2/8/2009, 12:34 pm by Nieto

    saya tengok fast and the furios 4 pakai 0w-40 juga. dulu saya pakai 5w-40, lepas 0w-40 dilancar, pakai sekali terus mahu pakai terus. syok ni minyak hehehe
    avatar

    Post on 2/8/2009, 12:49 pm by Adi_spark

    hehe...tq nieto kasi respons...brp harge castrol edge tuh yek??igt next tuka myk nk try jgk...
    avatar

    Post on 2/8/2009, 12:51 pm by Adi_spark

    napster wrote:iswara aku pakai petronas syntium...

    kancil aku pakai castrol...

    Suspect

    ko rase mana yg ngam/best naps??iswara try la pkai castrol...ringan skit.. What a Face
    avatar

    Post on 2/8/2009, 2:51 pm by motec12

    0w 40w.... effect baik n buruk apa dier... tolong explain sikit bos
    avatar

    Post on 2/8/2009, 3:10 pm by Adi_spark

    nk ckp aku rase dah ader thread yg terangkan psl 0-40w.,10-30wmcm2 la...ape tuh 0..aper tuh w...nk terang blk pnjang pula taip..aku tgh keje nih..maleh..tp aku bg senang jer...nombor2 tuh adalah index viscosity..nk senang ckp "berat" myk tuh..klo yg 0-40w tuh pgil multi grade...sesuai utk kiter nih la..biase klo starting dgn "0" tu fully syntetic...lagi cair myk tuh..biler dah cair lagi lancar/smooth/ringan la enjin keter...tp klo pkai semi-syntetic pun dah memadai utk kaki2 over-rev enjin tuh..

    aku bg link wikipedia nih..try tgk nk paham lbey..
    http://en.wikipedia.org/wiki/Engine_oil#Grades
    avatar

    Post on 2/8/2009, 4:49 pm by napster

    Adi_spark wrote:
    napster wrote:iswara aku pakai petronas syntium...

    kancil aku pakai castrol...

    Suspect

    ko rase mana yg ngam/best naps??iswara try la pkai castrol...ringan skit.. What a Face

    aku pun tak perasan la mcmn rasa nya.. maklum la... kancil ngn iswara engine tak sama...

    tp klu korang dh kata castrol bagus... blh jg kot aku try... nnt la abis bulan ni kot, aku tngh budget2 nk servis kancil dlu, tukar timing belt lg... nk beli tiket lg... kuyak ooo... What a Face

    Post on 2/8/2009, 7:39 pm by mad4toy

    semua minyak bagus

    yang penting asal rajin tukar saja, tapi harus di ingat, ikut keadaan enjin jua, kalau sudah enjin 30 tahun, inda jua ngam pakai fully synthetic, sama jua untuk enjin rotary, banyak orang pikir fully synthetic atu paling bagus, bagus memang bagus, tapi untuk rotary inda ngam, bagus pakai mineral oils saja

    apa yang penting, tukar lah selalu minyak enjin atu, biasa aku tukar ikut mileage, belum 5000 km sudah aku tukar
    avatar

    Post on 3/8/2009, 4:02 am by napster

    mad4toy wrote:semua minyak bagus

    yang penting asal rajin tukar saja, tapi harus di ingat, ikut keadaan enjin jua, kalau sudah enjin 30 tahun, inda jua ngam pakai fully synthetic, sama jua untuk enjin rotary, banyak orang pikir fully synthetic atu paling bagus, bagus memang bagus, tapi untuk rotary inda ngam, bagus pakai mineral oils saja

    apa yang penting, tukar lah selalu minyak enjin atu, biasa aku tukar ikut mileage, belum 5000 km sudah aku tukar

    au ba tanggahnya... rata2 semua org pun tukar minyak itam sebelum 8000km... What a Face
    avatar

    Post on 3/8/2009, 7:08 am by Nieto

    Harga edge 0w-40 rm220. petronas syntium 5000 0-40w punya pun mahu rm230. fikirlah, minyak malaysia mahal dari minyak british, petronas untung banyak oh... kekeke


    saya ada buka thread berkaitan dengan minyak engine, tapi tak tahu di mana sudah.

    fully boleh tahan sampai 10,000km, tapi saya 5000 pun tukar sudah, filter kereta pun boleh tahan sampai 5000km saja, kecuali sampai 5000 tukar fitler saja, minyak tak tukar.
    avatar

    Post on 3/8/2009, 7:18 am by napster

    aku beli minyak itam castrol 0w- 30 rm45 klu nda silap aku...

    korang beli brp RM...?
    avatar

    Post on 3/8/2009, 10:35 am by Nieto

    castrol tiada 0w-30. cuma ada 10w-30 saja. untuk kancil kan? 3 liter. hati2 jangan beli castrol tidak ori, biasanya original ada serial number. saya tengok ada banyak tempat di semenanjung jual tidak ori, bahkan pasaraya besar kemungkinan jual yang tidak ori juga.

    kancil, kenari, kelisa, myvi atau k-car sesuai pakai 10w-30 atau 5w-30. 10w-40 pun boleh, jangan 15w-40 ke atas dimana W lebih tinggi dari 10.


    perhatian: bukan semua kereta boleh pakai jenis 0w-40, 5w-40 minyak yang cair, ada kes disebabkan terlalu cair, valve lifter pandai jam, engine oil pandai kurang. kalau engine tiada masalah, tidak kurang punya.
    avatar

    Post on 3/8/2009, 11:12 am by napster

    silap taip la buss... hahaha... 10w-30 la... 3 liter buss... Castrol GTX M-Tec... ok ka ni?

    nda prnh beli di supermarket... macam mahal pula tu harga dia...

    serial no? di mn mau tngk tu serial no? yg di depan botol sebelah atas tu ka?

    yg aku nmpk macam ni la "22124994 RY 3554"
    avatar

    Post on 4/8/2009, 3:33 am by Nieto

    ya pasaraya besar macam Tes, Carre... hehehe censored!!

    serial number printed depan, top. ada nombor tu. kalau yang palsu, dia tiada nombor, harga murah, packaging dia berbeza. pernah saya nampak, magnatec 10w-40 harga asal mahu rm9x. ini rm6x saja, jauh beza harga dia~~

    castrol mtec ok bos, dulu perodua partner sama castrol semua pakai mtec. sekarang partner sama petronas sudah~ tau lah mahu buatan malaysia, tapi mahal hehehe
    avatar

    Post on 4/8/2009, 3:41 am by Adi_spark

    napster wrote:silap taip la buss... hahaha... 10w-30 la... 3 liter buss... Castrol GTX M-Tec... ok ka ni?

    nda prnh beli di supermarket... macam mahal pula tu harga dia...

    serial no? di mn mau tngk tu serial no? yg di depan botol sebelah atas tu ka?

    yg aku nmpk macam ni la "22124994 RY 3554"

    GTX M-TEC tu lbh dari ok..superb dah tu..hehe
    avatar

    Post on 4/8/2009, 4:41 am by napster

    Nieto wrote:ya pasaraya besar macam Tes, Carre... hehehe censored!!

    serial number printed depan, top. ada nombor tu. kalau yang palsu, dia tiada nombor, harga murah, packaging dia berbeza. pernah saya nampak, magnatec 10w-40 harga asal mahu rm9x. ini rm6x saja, jauh beza harga dia~~

    castrol mtec ok bos, dulu perodua partner sama castrol semua pakai mtec. sekarang partner sama petronas sudah~ tau lah mahu buatan malaysia, tapi mahal hehehe

    ya buss... ada juga aku nmpk sana carre, alaman... hehehe censored...

    beza rm10 lbh gitu la.. bgs beli di bengkel terus... boleh kautim lg harga... hahhaa...

    NIETO <<<< KING AUTOMOTIF BA NI..... king king
    avatar

    Post on 4/8/2009, 4:46 am by napster

    Adi_spark wrote:
    napster wrote:silap taip la buss... hahaha... 10w-30 la... 3 liter buss... Castrol GTX M-Tec... ok ka ni?

    nda prnh beli di supermarket... macam mahal pula tu harga dia...

    serial no? di mn mau tngk tu serial no? yg di depan botol sebelah atas tu ka?

    yg aku nmpk macam ni la "22124994 RY 3554"

    GTX M-TEC tu lbh dari ok..superb dah tu..hehe

    hahaha... jgn gitu bro.. kembang idung kang...

    kang silap2 empat botol aku beli kang.... hahaha
    avatar

    Post on 4/8/2009, 6:06 am by bod_supersperm

    try guna IDEMITSU bro..


    avatar

    Post on 4/8/2009, 6:13 am by bod_supersperm



    avatar

    Post on 4/8/2009, 6:15 am by napster

    nyaman ka tu rasanya liau...?

    kereta apa ngm pakai ni...
    avatar

    Post on 4/8/2009, 6:50 am by bod_supersperm

    aku pakai dalam kancil aku..balik Kuching-KK..smooth..ringan dan jimat..kancil 850..40,000rpm baru dapat 100km/j..biasanya...
    aku pakai ni, 35,000-37,000rpm dah capai 100km/j...apa maksud??best..

    castrol tu..technology magnetic..mmg power...cecairnya leh lekat kat besi
    avatar

    Post on 5/8/2009, 4:55 am by Nieto

    bro, salah type ka. 40,000rpm tu tinggi tu hehehe patut 4000rpm.

    idemitsu minyak dari jepun, minyak best~

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/6/2017, 8:08 pm