SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    MINYAK PELINCIR APE YG KORANG GUNE??

    Share
    avatar
    Adi_spark
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Pahang
    Age : 31
    location : Ampang , Kuantan
    Tag ID: : SFC 05812
    Points : 6633
    Reputation : 7
    Number of posts : 370
    01082009

    http://i38.servimg.com/u/f3 MINYAK PELINCIR APE YG KORANG GUNE??

    Post by Adi_spark

    salam..slmt sejahtera..
    aku baru jer sebis keter arinih...DIY jer...so aku nk mintak la opinion korang sume..myk pelincir ape yg bg korang bagus/terbaikk la...aku sebelum nih gune SHELL HELIX...tp baru arinih try pakai CASTROL MAGNATEC 10-40w..(terpengaruh fast furious 4 gune castrol) ader terase perbezaan yg positif la berbanding SHELL..ringan skit keter..pickup pun ader..Plug aku tuka bosch super 4...korg pny myk?
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 22/1/2011, 1:03 pm by im

    del wrote:bah boi castrol ko pakai tu berapa harga dia ori kah tu . sori klu banyak tanya sbb aku biasa beli shell di station petrol sj sbb dorg kan dealer. klu tempat lain aku belum cuba pula,
    tp perodua punya semi sentetik tu 62.50 saja ok juga kah tu 5-30w klu x silap.
    mesti la ori tu del, yg penting penutup botolnya tu masih ada sil lagi...pastikan betul2 penutupnya sebelum membeli, takut nanti pernah dibuka suda...ada 2 jenis tu minyak castrol magnetec...satu dlm drum dan satu lg siap dlm botol warna hijau...

    klu minyak shell helix tu, ok jugak cuma injin bahang panasnya kuat betul...

    Boi wrote:ya.. kalau servis d tawau pakai castrol.
    bro bukan di Tawau ka skrg ni???
    avatar

    Post on 23/1/2011, 10:51 am by Boi

    im - sekarang d kk. asal jak ada cuti balik tawau.

    del - aku rasa ori ba.. sebab dorang ada juga tu poster jenis2 minyak injin castrol.. harga lupa la pula suda.. sebab 1x tukar oil filter.
    avatar

    Post on 25/1/2011, 7:32 pm by toister_club

    Wow...hebat masing2x ngam minyak kegemaran anda....
    Sy Ada jalan penyelesaian untuk semua tueh...
    Gabungan Ramuan Syntium Petronas & Magnetax GASTROL...

    Tercipta lah Lubri Oil SynTX......lebeh PERFORMANCE kereta anda..
    Bole cuba...RASA...TENGOK..& BELI....
    akan rasa Kelancaran Enjin Anda...

    Berminat....Ingin Cuba...Ingin Pakai...
    SIla Call Saya....017-904 1667 Munir

    Post on 28/1/2011, 9:46 am by del

    Boi wrote:im - sekarang d kk. asal jak ada cuti balik tawau.

    del - aku rasa ori ba.. sebab dorang ada juga tu poster jenis2 minyak injin castrol.. harga lupa la pula suda.. sebab 1x tukar oil filter.

    harga castrol mag di bt 3 tawau RM 115 klu x silap aku huhuhu. poket suda la rabak gara2 tukar absober n service brek belakang . aku ganti tu sbb aku cek di puspakom abs belakang tidak bgs suda mati itu abs, brek belakang 30% sj mencengkam. so cancel dulu beli castrol, beli mobil 1 saja murah2 dulu bos.
    avatar

    Post on 28/1/2011, 10:18 am by im

    del wrote:
    Boi wrote:im - sekarang d kk. asal jak ada cuti balik tawau.

    del - aku rasa ori ba.. sebab dorang ada juga tu poster jenis2 minyak injin castrol.. harga lupa la pula suda.. sebab 1x tukar oil filter.

    harga castrol mag di bt 3 tawau RM 115 klu x silap aku huhuhu. poket suda la rabak gara2 tukar absober n service brek belakang . aku ganti tu sbb aku cek di puspakom abs belakang tidak bgs suda mati itu abs, brek belakang 30% sj mencengkam. so cancel dulu beli castrol, beli mobil 1 saja murah2 dulu bos.
    Castrol Magnatec RM110 saja saya beli..ok, palan-palan saja brp...
    avatar

    Post on 5/2/2011, 3:32 pm by mofinela

    keba wrote:ok tu castrol..bukan sekadar pelincir..kejuruteraan bendalir..
    sa pnah bkak enjin..tgk beza pakai mnyak castrol ngan mnyak biasa..
    kalau castrol pny, kat conrod ngan wall tu macam mnyak ad mlekat..walaupn enjin
    x dhidupkan..
    kalau mnyak biasa, macam kering sikit d wall silinder tu..

    Kalau dah namanya Otai, reply nya gerenti kaw-kaw punya + ada pengalaman disertakan.. perghh respectlah..

    untuk high rev engine minyak apa yang paling sesuai digunakan?
    avatar

    Post on 8/2/2011, 10:48 am by kayskin

    Adi_spark wrote:salam..slmt sejahtera..
    aku baru jer sebis keter arinih...DIY jer...so aku nk mintak la opinion korang sume..myk pelincir ape yg bg korang bagus/terbaikk la...aku sebelum nih gune SHELL HELIX...tp baru arinih try pakai CASTROL MAGNATEC 10-40w..(terpengaruh fast furious 4 gune castrol) ader terase perbezaan yg positif la berbanding SHELL..ringan skit keter..pickup pun ader..Plug aku tuka bosch super 4...korg pny myk?

    ala buang2 duit ja kamu beli2... kamu tau ka kamu buli dapat free itu pelincir.. mo rajin sija la malam2 solo2 di jamban... percaya la..
    avatar

    Post on 8/2/2011, 11:45 am by roanz89

    try guna minyak dardal ok juga tu sya test di viva saya 1.0 habis sudah 5000km masi lagi bersi...hehe gambar nanti sya kasi up loda k
    avatar

    Post on 8/2/2011, 12:11 pm by Lockon

    mo tny ba ni,motor oil utk myvi yg bgs brand apa ya?harga?

    Post on 9/2/2011, 3:56 am by pangyau

    Used for my MyVi 1.3 - MOTUL H-Tech Plus 5W-30 (Fully Synthetic). RM190/4 Liter
    The best for me...
    avatar

    Post on 9/2/2011, 4:08 am by MyDeCeMb3r_09

    proton lmst :: gna mnyk aku pun tak taw...dpt dr abg aku punya kilang dlu...fuhh...pickup,long dsnt mmg ada...fuhh...mmg bess giler...pkai kat moto pun bule...but 2 stroke lah...tmbh2 pula pkai myk kpl trbng...wahhh...mmg malang siapa cucuk2...
    avatar

    Post on 15/2/2011, 8:37 am by im

    minyak pelincir yang terlalu bagus, tidak baik jugak untuk injin yang sudah tua...guna yang biasa2 saja pun sudah memadai...

    MyDeCeMb3r_09 wrote:proton lmst :: gna mnyk aku pun tak taw...dpt dr abg aku punya kilang dlu...fuhh...pickup,long dsnt mmg ada...fuhh...mmg bess giler...pkai kat moto pun bule...but 2 stroke lah...tmbh2 pula pkai myk kpl trbng...wahhh...mmg malang siapa cucuk2...
    wah, memang mantap minyak pelincir yang bro guna tuh...memang malang la siapa yang cucuk2...silap2 boleh tertinggal jauh dibelakang tu...macam kapal terbang...hehe...

    Post on 16/2/2011, 7:51 am by del

    otai sekalian, baru2 ni aku balik rumah mertua la, dia bagi aku test minyak tambahan utk engine, botol dia warna biru klu x silap nama dia MAIN LUBE . minyak dia pula warna putih aku letak satu tutup kecil sj ikut petua beliau, bila baca dia macam sentetik saja tu.

    ada yg perna pakai yg seumpamanya kah? ok kah x klu guna. sbb kereta beliau tu senyap ja bunyi belting sj yg dgr klu banding dgn umur kereta iswaranya tu yg mungkin suda 10 thn.
    avatar

    Post on 16/2/2011, 10:32 am by fuumin

    castrol magnatec 10-30w
    avatar

    Post on 16/2/2011, 11:28 am by im

    del wrote:otai sekalian, baru2 ni aku balik rumah mertua la, dia bagi aku test minyak tambahan utk engine, botol dia warna biru klu x silap nama dia MAIN LUBE . minyak dia pula warna putih aku letak satu tutup kecil sj ikut petua beliau, bila baca dia macam sentetik saja tu.

    ada yg perna pakai yg seumpamanya kah? ok kah x klu guna. sbb kereta beliau tu senyap ja bunyi belting sj yg dgr klu banding dgn umur kereta iswaranya tu yg mungkin suda 10 thn.
    kalau suda terbukti mertua bro guna ada kesan yang baik, bole la diguna suda itu bro...bro bole rasa ada perubahan kah tidak selepas campur itu MAINLUBE? Kalau ada terasa perubahan, feedback saja disini..
    avatar

    Post on 16/2/2011, 12:15 pm by finalazy84

    sya ada terbaca satu article psal bnda ni.dan dorg claim yg oil treatment / additive (motor oil, petrol tau diesel) ni teda effect/improvement. cuba try google...

    dulu beliau ada guna 1 additive juga d campur d minyak petrol dan motor oil.lupa suda apa brand tpi macam ada mslh engine lepas 3 tahun guna.motor oil yg diflush tiap kali service pun macam berlendir (macam tu kanji). so make sure kamu btul2 pasti sblum mnggunakan la Smile

    Post on 17/2/2011, 9:49 am by del

    im wrote:
    del wrote:otai sekalian, baru2 ni aku balik rumah mertua la, dia bagi aku test minyak tambahan utk engine, botol dia warna biru klu x silap nama dia MAIN LUBE . minyak dia pula warna putih aku letak satu tutup kecil sj ikut petua beliau, bila baca dia macam sentetik saja tu.

    ada yg perna pakai yg seumpamanya kah? ok kah x klu guna. sbb kereta beliau tu senyap ja bunyi belting sj yg dgr klu banding dgn umur kereta iswaranya tu yg mungkin suda 10 thn.
    kalau suda terbukti mertua bro guna ada kesan yang baik, bole la diguna suda itu bro...bro bole rasa ada perubahan kah tidak selepas campur itu MAINLUBE? Kalau ada terasa perubahan, feedback saja disini..

    susah juga mau ckp sbb takut perasaan ku sj bah, biasa la bila minda kena racun huhuu. macam ada sikit la kelancarannya tu,

    nanti mau test lg next service guna minyak mobil 1 plus itu main lube. (oh ya warna minya tu bukan putih tapi jerni)
    beliau dpt dr pekerja bengkel felda sahabat. dorg ckp bagus benda tu.

    tp aku suka kereta beliau tu enjin tip top. enjin sj yg lain biasa la kereta lama.
    avatar

    Post on 17/2/2011, 6:11 pm by im

    minyak injin mobil 1 pun ok jugak tu bro...saya rasa setanding prestasinya dengan minyak injin castrol tu, kalau baca post2 yang di awal thread ini...cuma sekarang harganya naik sudah kan?

    Post on 18/2/2011, 5:07 am by del

    klu minyak mobil yg sentetik tu dlm 90 lebih jg, tp bro aku pakai biasa sj, beli dlm rm 15 ja 1 liter huuhuhuu jimat sejimatnya. klu ikut kancil 2 liter pun suda buli tp yala mau juga stanby utk top up minyak nanti

    Post on 19/2/2011, 7:09 am by SHOKRI

    untuk kereta Honda aku idemetsu 10w-40...dh lama aku guna minyak ni, engine smooth.
    avatar

    Post on 19/2/2011, 7:36 am by im

    SHOKRI wrote:untuk kereta Honda aku idemetsu 10w-40...dh lama aku guna minyak ni, engine smooth.
    kalau bro masuk link sini-->http://www.sioloon.com/ice-breaking-f222/
    amat molek la kiranya tu sebelum posting apa2 yang ingin dikongsikan...enjoy here...
    avatar

    Post on 21/2/2011, 12:39 pm by jezzboyz

    xpernah dengar lak minyak idemitsu.. bagus ek?? berapa harga??
    avatar

    Post on 21/2/2011, 2:20 pm by greddywolf

    ENEOS Semi-Sintetik = Racing Molybdenum SM/CF 10W40
    Stage 1 Racing Engine Oil
    suitable all type of car, for protection on engine & powerful performance
    Highly Recommended for 4g9x N/A,4g6x N/A
    Same grade as NEW toyota used (Semi- synthetic)
    Customer Survey (Same Grade)
    ENEOS > CASTROL>Idemitsu > Q8
    Oil Change Interval (OCI) :
    Min = 5000km, Max = 8000km
    avatar

    Post on 21/2/2011, 2:28 pm by jezzboyz

    greddywolf wrote:ENEOS Semi-Sintetik = Racing Molybdenum SM/CF 10W40
    Stage 1 Racing Engine Oil
    suitable all type of car, for protection on engine & powerful performance
    Highly Recommended for 4g9x N/A,4g6x N/A
    Same grade as NEW toyota used (Semi- synthetic)
    Customer Survey (Same Grade)
    ENEOS > CASTROL>Idemitsu > Q8
    Oil Change Interval (OCI) :
    Min = 5000km, Max = 8000km

    untuk enjin kancil boleh juga x??? berpa kos nak pakai menda nih ek??
    avatar

    Post on 23/2/2011, 3:28 am by greddywolf

    jezzboyz wrote:
    greddywolf wrote:ENEOS Semi-Sintetik = Racing Molybdenum SM/CF 10W40
    Stage 1 Racing Engine Oil
    suitable all type of car, for protection on engine & powerful performance
    Highly Recommended for 4g9x N/A,4g6x N/A
    Same grade as NEW toyota used (Semi- synthetic)
    Customer Survey (Same Grade)
    ENEOS > CASTROL>Idemitsu > Q8
    Oil Change Interval (OCI) :
    Min = 5000km, Max = 8000km

    untuk enjin kancil boleh juga x??? berpa kos nak pakai menda nih ek??
    Kancik ko bro std ka?? klu std takda leak, engine still tip top baik guna 5w40 or 5w30.. harga minyak eneos 5w40 pasaran semenanjung rm180 n 5w30 rm122 tapi klu beli dgn kita ada murah sikit coz kita derek from supplier klu kat sabah bleh cari saya.. nak lebih detail p masuk facebook sioloon sana ada katalog or cari saya kat facebook aswad mustapa

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 18/11/2017, 9:03 am