SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    MINYAK PELINCIR APE YG KORANG GUNE??

    Share
    avatar
    Adi_spark
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Pahang
    Age : 30
    location : Ampang , Kuantan
    Tag ID: : SFC 05812
    Points : 6403
    Reputation : 7
    Number of posts : 370
    01082009

    http://i38.servimg.com/u/f3 MINYAK PELINCIR APE YG KORANG GUNE??

    Post by Adi_spark

    salam..slmt sejahtera..
    aku baru jer sebis keter arinih...DIY jer...so aku nk mintak la opinion korang sume..myk pelincir ape yg bg korang bagus/terbaikk la...aku sebelum nih gune SHELL HELIX...tp baru arinih try pakai CASTROL MAGNATEC 10-40w..(terpengaruh fast furious 4 gune castrol) ader terase perbezaan yg positif la berbanding SHELL..ringan skit keter..pickup pun ader..Plug aku tuka bosch super 4...korg pny myk?
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 5/8/2009, 5:57 am by napster

    berapa harga dia tu idemitsu...? Suspect
    avatar

    Post on 5/8/2009, 4:19 pm by Wangan

    fully syntetic mmg bagus. dulu saya pakai helix semi synt. lepas tu tukar pi toyota motor oil fully synt 5w-40. kereta toyota. auto 2.0. memang ada perbezaan. engine lebih pick up. pakai lagi denso iridium spark plug, pasang raizin spark plug dan tukar air filter oem pi k&n (drop in). sekejap je rpm tu naik.. berdesup juga la..

    Post on 5/8/2009, 6:17 pm by ProjectD

    pilihanku castrol magnetic....

    avatar

    Post on 5/8/2009, 6:27 pm by Adi_spark

    bod_supersperm wrote:aku pakai dalam kancil aku..balik Kuching-KK..smooth..ringan dan jimat..kancil 850..40,000rpm baru dapat 100km/j..biasanya...
    aku pakai ni, 35,000-37,000rpm dah capai 100km/j...apa maksud??best..

    castrol tu..technology magnetic..mmg power...cecairnya leh lekat kat besi

    hehe....btul tuh...pelincir lekat kt piston..ala..cam iklan dier la..cicak tuh...
    avatar

    Post on 5/8/2009, 6:29 pm by Adi_spark

    Nieto wrote:bro, salah type ka. 40,000rpm tu tinggi tu hehehe patut 4000rpm.

    idemitsu minyak dari jepun, minyak best~

    nieto..ko pnah pkai idemitsu tuh??best??
    avatar

    Post on 5/8/2009, 8:12 pm by Nieto

    idemitsu tak pernah pakai, tapi ada kawan pakai memang best. saya pakai castrol sejak dulu lagi, tapi pernah tukar tukar engine oil mahu tahu rasa.

    engine oil yang pernah saya cuba selain castrol:
    *Mobil1 5w-40 --> nyaman rasa dia, syok ni minyak tidak rugi cuba.
    *Petronas syntium 1000 5w-40: tak boleh lawan mobil dan castrol, lagipun harga mahal untuk produk dan jenama malaysia, macam tak berbaloi.

    *HKS 10w-40 partialy synthetic: untuk 1000km pertama, syok ni minyak. lepas tu berat rasa dia hehe.

    *Nasa GD7 5w-40: budget full synthetic, setanding dengan petronas. NASA murah bukan sebab quality rendah, tapi sebab kurang advertisement dan marketing, jadi dapatlah mereka jual murah.

    *Shell helix ultra: shell kata minyak mereka memang bersih, memang bersih tapi rasa kurang performance banding dengan castrol dan mobil1.
    avatar

    Post on 7/8/2009, 6:08 am by Adi_spark

    Nieto wrote:idemitsu tak pernah pakai, tapi ada kawan pakai memang best. saya pakai castrol sejak dulu lagi, tapi pernah tukar tukar engine oil mahu tahu rasa.

    engine oil yang pernah saya cuba selain castrol:
    *Mobil1 5w-40 --> nyaman rasa dia, syok ni minyak tidak rugi cuba.
    *Petronas syntium 1000 5w-40: tak boleh lawan mobil dan castrol, lagipun harga mahal untuk produk dan jenama malaysia, macam tak berbaloi.

    *HKS 10w-40 partialy synthetic: untuk 1000km pertama, syok ni minyak. lepas tu berat rasa dia hehe.

    *Nasa GD7 5w-40: budget full synthetic, setanding dengan petronas. NASA murah bukan sebab quality rendah, tapi sebab kurang advertisement dan marketing, jadi dapatlah mereka jual murah.

    *Shell helix ultra: shell kata minyak mereka memang bersih, memang bersih tapi rasa kurang performance banding dengan castrol dan mobil1.

    utk yg petronas syntium tuh aku sokong ko 100%..mmg x berbaloi...harge mmg mahal..performance kurang...knp la buat macam tuh..macm mana la rakyat m'saya nk bli...rugi2...
    avatar

    Post on 7/8/2009, 6:20 am by aku_alli

    dulu aku guna eneos.since teda pilihan bila sampai sini, aku guna la idemitsu. sampai sekarang aku masih guna.
    avatar

    Post on 7/8/2009, 7:17 am by bod_supersperm

    Nieto wrote:bro, salah type ka. 40,000rpm tu tinggi tu hehehe patut 4000rpm.

    idemitsu minyak dari jepun, minyak best~
    ya ya ya...sebab ada x0000 bha,hehe..
    avatar

    Post on 7/8/2009, 2:13 pm by Nieto

    Adi_spark wrote:
    Nieto wrote:idemitsu tak pernah pakai, tapi ada kawan pakai memang best. saya pakai castrol sejak dulu lagi, tapi pernah tukar tukar engine oil mahu tahu rasa.

    engine oil yang pernah saya cuba selain castrol:
    *Mobil1 5w-40 --> nyaman rasa dia, syok ni minyak tidak rugi cuba.
    *Petronas syntium 1000 5w-40: tak boleh lawan mobil dan castrol, lagipun harga mahal untuk produk dan jenama malaysia, macam tak berbaloi.

    *HKS 10w-40 partialy synthetic: untuk 1000km pertama, syok ni minyak. lepas tu berat rasa dia hehe.

    *Nasa GD7 5w-40: budget full synthetic, setanding dengan petronas. NASA murah bukan sebab quality rendah, tapi sebab kurang advertisement dan marketing, jadi dapatlah mereka jual murah.

    *Shell helix ultra: shell kata minyak mereka memang bersih, memang bersih tapi rasa kurang performance banding dengan castrol dan mobil1.

    utk yg petronas syntium tuh aku sokong ko 100%..mmg x berbaloi...harge mmg mahal..performance kurang...knp la buat macam tuh..macm mana la rakyat m'saya nk bli...rugi2...


    petronas mahu harga standard sama minyak prestasi tinggi. tapi kalau jual di malaysia pun janganlah "mahal" dari minyak luar negara.
    avatar

    Post on 7/8/2009, 9:00 pm by napster

    petonas Mach-5 sama ka ngn syntium?
    avatar

    Post on 8/8/2009, 1:02 pm by Danix

    aku rasa2 macam maw tukar engine oil la lepas smpi 30k km ni tau..maw pakai castrol semi-syn 10w-30 tau. engine oil bardhal 2 bagus ka? yg ada di mdh.my tu? murah2 ni dia jual, dari usa lagi tu.
    avatar

    Post on 9/8/2009, 2:46 pm by AIRpulse

    saya guna idemitsu..pada saya jauh lagi baik dari petronas. saya pakai yg green oil tu rm68 ka harganya..ok ja utk kereta saya yg kampung2 ni hehehe

    nanti masa mau tukar minyak mau cuba semi syn idemitsu, harga sekitar rm98 ka..

    idemitsu ni minyak enjin yg digunakan oleh kereta honda kan?
    avatar

    Post on 10/8/2009, 3:22 am by Nieto

    napster wrote:petonas Mach-5 sama ka ngn syntium?

    tak sama bro, mach 5 mineral. syntium ialah semi synthetic atau fully.
    syntium 800 - semi synthetic
    syntium 1000, 5000 - fully synthetic.


    apa itu synthetic dan mineral? mineral ini ialah bahan natural dari bumi. synthetic ialah minyak yang dihasil di makmal.

    Partialy/Synthetic base - tahap synthetic pada minyak kurang daripada setengah.
    Semi synthetic - setengah synthetic dan mineral.
    Fully synthetic - semuanya synthetic, tiada mineral.
    avatar

    Post on 11/8/2009, 7:59 am by bod_supersperm

    try la dulu...hehe..idemitsu,castrol magnetic dan minyak toyota..

    avatar

    Post on 11/8/2009, 11:37 am by Nieto

    kalau tak silap, minyak toyota guna penzoil.
    avatar

    Post on 14/8/2009, 6:18 am by bod_supersperm

    ya ka bro??dorang associate ka tu??tapi geng aku ckp, best juga minyak tu..aku tak pernah pulak pakai..dia ckp,kwn2 dia ramai pakai...best
    avatar

    Post on 14/8/2009, 12:09 pm by Nieto

    memang minyak toyota best bro. kalau associate dengan penzoil pun ok, penzoil minyak america own by shell.
    avatar

    Post on 14/8/2009, 12:27 pm by JerunG3225

    klu kereta aku bro guna petronas syntium

    memang jelas perbezaan ..hehhe

    x pernak tukar brand minyak 4 tahun dah..pelanggan setia Petronas syntium

    heehhe..peace
    avatar

    Post on 14/8/2009, 2:24 pm by napster

    Nieto wrote:memang minyak toyota best bro. kalau associate dengan penzoil pun ok, penzoil minyak america own by shell.

    si Lanz84 pun pakai minyak gearbox toyota utk wira 1.6 dia...
    avatar

    Post on 15/8/2009, 6:57 am by Wangan

    toyota motor oil 5w-40 best..
    avatar

    Post on 17/8/2009, 1:22 pm by im

    saya pula pakai minyak caltex...campur dgn X-1R

    Post on 19/8/2009, 12:32 pm by mivecdz

    ngamlaaa castrol 10/40 semi pya......saya pun guna jga.....kalau full syntetic cpt panas enjin kut coz telalu cair....wat i heardlaa...
    avatar

    Post on 19/8/2009, 4:19 pm by Nieto

    full synthetic sama saja, bro boleh guna castrol edge 10w-60 kalau takut panas.
    avatar

    Post on 19/8/2009, 6:56 pm by bbr 193

    aku pakai minyak masak cap kelapa sawit....pas tarik2 bau ikan goreng sy punya injin...hehehe



    minyak apa pun bagus...jgn pakai yg tiruan...yg paling penting tukar minyak hitam setiap 3 bln.. klu setiap 6 bln takut nanti banyak sangat kotoran dlm injin macam karbon dan t*** besi...

    masing2 org ada pilihan sendiri ( itulah kegunaan iklan )

    peace...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 26/7/2017, 3:40 pm