SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    MINYAK PELINCIR APE YG KORANG GUNE??

    Share
    avatar
    Adi_spark
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Pahang
    Age : 31
    location : Ampang , Kuantan
    Tag ID: : SFC 05812
    Points : 6583
    Reputation : 7
    Number of posts : 370
    01082009

    http://i38.servimg.com/u/f3 MINYAK PELINCIR APE YG KORANG GUNE??

    Post by Adi_spark

    salam..slmt sejahtera..
    aku baru jer sebis keter arinih...DIY jer...so aku nk mintak la opinion korang sume..myk pelincir ape yg bg korang bagus/terbaikk la...aku sebelum nih gune SHELL HELIX...tp baru arinih try pakai CASTROL MAGNATEC 10-40w..(terpengaruh fast furious 4 gune castrol) ader terase perbezaan yg positif la berbanding SHELL..ringan skit keter..pickup pun ader..Plug aku tuka bosch super 4...korg pny myk?
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    Post on 26/3/2010, 6:19 pm by kelisa_hitachi

    aku pakai eneos eco touring synthetic..kadang2 pakai brand sumo kalu duit lebih...plug iridium IK20

    Post on 27/3/2010, 1:38 am by pangyau

    At the moment, the NGK Iridium the most suitable for my ride.
    NGK Iriduim quoted, the plugs could last around 100,000km. Normally I change every 30,000km.

    Normal plugs (cheap unit) only last around 10,000km (+/- 2,000km)
    But, normal car user never change it within the period.
    They change whenever broken/miss fire happen (wrong way to do)

    Anybody favor to try MOTUL product/engine oil?
    avatar

    Post on 10/4/2010, 10:07 am by xender

    kal minyak gear box kamu pakai apa??

    n

    bila ngam mau tukarminyak gear box??

    sy skrg masi pakai shell helix semi syntetik 10-40w..
    ingat mo tukar la.. hehe
    sy guna plug denso iridium..

    Post on 10/4/2010, 4:23 pm by pangyau

    Hello xender,

    At the moment MOTUL engine oil/products are the best.
    Base on the picture, I beleive your ride is Kenari.
    I suggest you to use MOTUL H-Tech 100 Plus 5W-30.
    Its suits your driving style (climbing hills, gain pick-up, better milage & etc).

    Gearbox oil need to change every 20,000km for automatic transmission & 30,000km for manual... just be at the safe side. Rather then sorry later...

    If you required the MOTUL product, please contact me.
    We provide COD at KK town area.

    pangyau
    Sabah Auto Parts (Authorized MOTUL dealer in Sabah)
    016-695-2573
    avatar

    Post on 10/4/2010, 6:01 pm by pioneer_syntium

    kalau bab2 pelincir yg terbaik di dunia ni sa mo bagitau pun susah juga sebab x ada di jual di sabah walhal di kuala lumpur pon x ada jual hahahha, so bagi akula kalau minyak pelincir terbaik stakatni dan ada di jual ada 3 saja (ini bagi pilihan sa)

    Ini yg terbaik dan ada di jual di sabah dan di mana2 seluruh malaysia hehehhehe :-

    1. MOBIL 1
    2. VALVOLINE
    3. CASTROL

    sbnrnya mobil 1 bkn la minyak pelincir terbaik di dunia, cuma kalau di malaysiala buli di katakan no. 1 sebab minyakni ada di jual di seluruh malaysia hehehehehe, kalau ranking dunia mobil 1 no. 4, valvoline no. 5 dan castrol no. 6

    p/s = sa memakai yg no. ke-3 tu (castrol magnetic)
    avatar

    Post on 10/4/2010, 6:24 pm by madperak

    Berjuta kali dah aku bincang topik ni, sabo je laaa.....  Tengok enjin kegunaan utk apa.  pastu pilih kelikatan. Pastu tngok kelebihan dia. Pastu Tengok duit ada brapa dalam poket. Xdak duit beli yg tambah jer. Kaya kalu belilah motul. kohkohkoh. Kalau  Kalau korang pakai kereta kancil pastu pakai minyak, enjin tractor, kompom dia berubah menjadi kura2. sekian terima kaseh
    avatar

    Post on 14/4/2010, 11:39 am by xender

    pangyau wrote:Hello xender,

    At the moment MOTUL engine oil/products are the best.
    Base on the picture, I beleive your ride is Kenari.
    I suggest you to use MOTUL H-Tech 100 Plus 5W-30.
    Its suits your driving style (climbing hills, gain pick-up, better milage & etc).

    Gearbox oil need to change every 20,000km for automatic transmission & 30,000km for manual... just be at the safe side. Rather then sorry later...

    If you required the MOTUL product, please contact me.
    We provide COD at KK town area.

    pangyau
    Sabah Auto Parts (Authorized MOTUL dealer in Sabah)
    016-695-2573

    helo pangyau,

    thanks for the cool infos.. well, i'll contact u soon for the motul product..

    just wondering.. what is the best oil for a gearbox?? is it the same oil that often we used for the engine??

    and..

    do u hv any info about d difference btwn the ngk iridium and denso iridium spark plug??

    tq.

    Post on 15/4/2010, 9:25 am by Red October

    Kalau ader saper2 yg ber"wang" tu, try lah pakai minyak "ROYAL PURPLE".
    Beli kat singapore. 1 ltr = 45 dollar spore. hehehehe....... Kalau utk kancil pakai 3 ltr, kira lah sendiri brape....... Ngkorang try tgk kat youtube ttg result dia test semua minyak enjin kat dlm makmal....... Mesti ngkorang tergezut punya..... Shell dgn castrol lah minyak paling cikai skali..........!!!!! Lab proven beb..... Bukan wayang ok.......
    avatar

    Post on 15/4/2010, 9:27 am by swordfishxox

    aku pakai cap ayam kot...
    dia kata teknologi jerman...
    tapi pakai kat kancil sure cap ayam nyer...
    member aku kata dia nk tolak shell fully sintetik dlm harga 50 je...
    ada minat ke?
    avatar

    Post on 15/4/2010, 9:37 am by Dir'z

    swordfishxox wrote:aku pakai cap ayam kot...
    dia kata teknologi jerman...
    tapi pakai kat kancil sure cap ayam nyer...
    member aku kata dia nk tolak shell fully sintetik dlm harga 50 je...
    ada minat ke?


    boleh shipping p sabah ka?? ha ha ha
    avatar

    Post on 15/4/2010, 9:40 am by swordfishxox

    itu kasi up la...
    kalu mau... kena tanya sama owner la...
    avatar

    Post on 15/4/2010, 9:42 am by Dir'z

    swordfishxox wrote:itu kasi up la...
    kalu mau... kena tanya sama owner la...

    ha ha ha
    tanyakan dulu ba kunun
    mana tau murah lagi
    he he he
    avatar

    Post on 15/4/2010, 10:15 am by swordfishxox

    roger2x...
    kalu dh info nanti aku bgtau korang...
    menda baik elok kongsi ramai2...
    avatar

    Post on 15/4/2010, 10:27 am by Dir'z

    swordfishxox wrote:roger2x...
    kalu dh info nanti aku bgtau korang...
    menda baik elok kongsi ramai2...

    betul betul betul..........................
    avatar

    Post on 21/12/2010, 8:46 am by toister_club

    Minyak Pelincir Lubri Oil Syntax...Berkualiti

    Produk Terbaru Bumiputra Dengan Kerjasama Petronas Lubricants

    Meningkatkan PELANCARAN ENGINE
    MELANCARKAN ENJIN KERETA











    Dealer,Agent,Stokis Diperlukan Segera......
    017-9041667-munir Bagus
    avatar

    Post on 21/12/2010, 11:34 am by adeqyana

    Nieto : bro Nieto,apa maksud bro "tukar brand tiada masalah, tapi jangan tukar dari mineral ke synthetic, atau synthetic ke mineral. kecuali flush dulu baru tukar"???

    klu kereta kancil aku guna minyak jenis mineral & aku mau tukar pi synthetic blh tak??maksud aku aku servis sendiri..buang tu minyak itam sendiri d rumah,blh ka?? atau kna tukar d kedai n kna Flush dulu??? klu buang minyak macam biasa jak xblh ka??? aku org br bro,xtau sgt..

    Post on 21/12/2010, 9:00 pm by bingkuk

    kengkawan, mana 1 yang lebih baik>

    guna minyak engine yang dalam dram atau gelen?

    Terima kasih. Smile
    avatar

    Post on 22/12/2010, 5:10 am by aLFFiaN

    susah juga soalan ko ni bro...

    kalau gelen mahal.. pakai dram lah... tapi kalau dram tu recycle motor oil , bagus jangan pakai... ha ha ha
    avatar

    Post on 24/12/2010, 3:06 am by Kornurts

    hehehe...sama jg tu bro myk dlm dram tu atau dlm gelen..yg mmbezakan jnama,saiz,jnis myk,isi padu..btul taiko aLFFiaN ckp tu,klu recycle pnya myk jgn pkai.. Bagus
    avatar

    Post on 24/12/2010, 9:54 pm by ahmad_dhani

    dalam gelen..
    avatar

    Post on 25/12/2010, 12:34 am by im

    dalam gelen, mmg agak mahal mengikur jenama (mahal sikit jak) tp bole dipercayai...pastikan gelen yg masih ada seal cap yg belum diusik...
    avatar

    Post on 25/12/2010, 4:43 am by bumbek

    tengok ketebalan dompet lah bro.... tapi bagus dalam gelen.
    avatar

    Post on 25/12/2010, 5:47 am by im

    hr tu saya tanya harga dlm drum mmg lebih murah, dan tokay tu ckp lg bagus dan up per4mance kereta...berbanding dlm gelen..pastu dia cakap dlm gelen tu yg bikin mahal sbb kos gelen tu sekali digunakan...minyak dlm gelen mesti yg low sikit sbb mau cover gelen yg digunakan...betul ka itu @ awta saja???
    avatar

    Post on 25/12/2010, 7:51 am by keba

    im: ok la tu kalau dlm drum bleh up performance..jimat pn jimat
    avatar

    Post on 25/12/2010, 8:07 am by im

    cuma kena tau jugak minyak tu original ka @ tidak...klu tdk, gigit jari la tu bro...bro pakai minyak dlm gelen jugak ka?

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/10/2017, 8:50 am