SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    air filter...

    Share
    avatar
    dexbeckz
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 34
    location : KK
    Points : 6434
    Reputation : 1
    Number of posts : 154
    20082009

    http://i38.servimg.com/u/f3 air filter...

    Post by dexbeckz

    ni mo tanya geng2 n otai2 sioloon... air filter standard ngan air filter kon (macam bentuk kon/cendawan) apa beza ah??? sy pki kancil ni.... ada mekanik ckp x bgs tkr, nti karburetor cpt rusak... bingung2...
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 20/8/2009, 11:00 am by napster

    dr apa yg aku dngr...

    kelebihan dia pick-up cepat naik...

    keburukan karburetor cepat kotor... bnyk habuk2...

    cuba tggu otai2 lain jawab... aku kurang expert pasal engine ni...

    setahun jagung la katakan... What a Face
    avatar

    Post on 20/8/2009, 3:32 pm by bbr 193

    PAKAI YG ORGINAL.....JGN BELI CAP AYAM....
    avatar

    Post on 20/8/2009, 5:36 pm by SEPANA

    lau syang enjin pakai yang orginal....
    tp lau ada niat mok tukar p enjin ok sokong...hehehe
    avatar

    Post on 20/8/2009, 6:04 pm by dexbeckz

    macam byk keburukan dr kebaikan ja ni klu pki air filter kon... hmm, nmpk cantik tp klu bw mslh besar ssh jgk... byk air filter kon d kdi accessories tp x tau brand pa yg bgs... any suggestion???
    avatar

    Post on 20/8/2009, 6:24 pm by im

    dexbeckz wrote:macam byk keburukan dr kebaikan ja ni klu pki air filter kon... hmm, nmpk cantik tp klu bw mslh besar ssh jgk... byk air filter kon d kdi accessories tp x tau brand pa yg bgs... any suggestion???

    keburukan: terbuka dan mgkin senang digigit c 'jerry'(tikus dlm kartun tom&jerry)...hehe...

    air filter kon yg bgs biasanya bkn local punya la...mhl sikit
    tp skrg kan kempen bli brgn buatan M'saya...lg murah...sokong brgn buatan tmptn...pilihan bijak... Very Happy
    avatar

    Post on 20/8/2009, 6:57 pm by Sapeq Kaminari

    K&N la gna...puas hati trus...d g-sport pnmpg ada 2...dorg kira pngedar yg ori tp hrga mmg best la hehehe...tp thn lma la bnda 2...
    avatar

    Post on 20/8/2009, 8:46 pm by Nieto

    air filter sport kurang rintangan angin berbanding dengan original.


    pakai biasa punya yang jual kedai accesory murah, rm20 pun ada, tapi boleh rosak kan engine, carburator/trottle body kotor. mahu jimat airfilter, last last banyak masalah engine, rough idle, jerking. mahu bikin lagi banyak duit mahu pakai.
    sebab kertas filter dia ini nipisl sampai cahaya pun tembus. bagus pakai original.


    mahu tukar air filter, beli K&N, kertas tebal, boleh pakai lebih dari 10 tahun, boleh dicuci, power pun naik.


    percayalah saya, jangan pakai air filter murah, ini pengalaman saya time baru start main kereta. beli saja k&n, confirm cun punya.
    avatar

    Post on 20/8/2009, 8:54 pm by Nieto

    KEBURUKAN cuma ada di airfilter murah. kalau beli brand K&N, harga lebih kurang rm3xx. keburukan dia minyak makan lebih sikit daripada dulu. tak menyesal main k&n, tahan koyak.


    cara terpantas test quality filter:
    Arahkan Filter itu ke matahari, tengok dalam air filter tu, ada cahaya tembus atau tidak. kalau tembus, tipis gang. kalau tidak tembus, ok punya. k&n dan apexi tidak tembus cahaya.

    kamu tengok kedai accesory punya brand biasa2, semua tembus cahaya itu. bayangkan kalau habuk yang halus masuk, trottle body atau carburator tak lama jerking sudah tu. hehehe
    avatar

    Post on 21/8/2009, 6:32 am by xender

    Nieto wrote:air filter sport kurang rintangan angin berbanding dengan original.


    pakai biasa punya yang jual kedai accesory murah, rm20 pun ada, tapi boleh rosak kan engine, carburator/trottle body kotor. mahu jimat airfilter, last last banyak masalah engine, rough idle, jerking. mahu bikin lagi banyak duit mahu pakai.
    sebab kertas filter dia ini nipisl sampai cahaya pun tembus. bagus pakai original.


    mahu tukar air filter, beli K&N, kertas tebal, boleh pakai lebih dari 10 tahun, boleh dicuci, power pun naik.


    percayalah saya, jangan pakai air filter murah, ini pengalaman saya time baru start main kereta. beli saja k&n, confirm cun punya.

    yg K&N ni buli masuk suma kereta ka? kenari buli?
    avatar

    Post on 21/8/2009, 6:40 am by swordfishxox

    bro...
    aku punya air filter ok je...
    tapi ramai member tegur..
    placement air filter aku xbrapa btul..
    sbb sedut hot air dr enjin...
    btul ke...
    tlg tgk kat sini --->
    Kancil Shark
    avatar

    Post on 21/8/2009, 9:08 am by Nieto

    xender wrote:
    Nieto wrote:air filter sport kurang rintangan angin berbanding dengan original.


    pakai biasa punya yang jual kedai accesory murah, rm20 pun ada, tapi boleh rosak kan engine, carburator/trottle body kotor. mahu jimat airfilter, last last banyak masalah engine, rough idle, jerking. mahu bikin lagi banyak duit mahu pakai.
    sebab kertas filter dia ini nipisl sampai cahaya pun tembus. bagus pakai original.


    mahu tukar air filter, beli K&N, kertas tebal, boleh pakai lebih dari 10 tahun, boleh dicuci, power pun naik.


    percayalah saya, jangan pakai air filter murah, ini pengalaman saya time baru start main kereta. beli saja k&n, confirm cun punya.

    yg K&N ni buli masuk suma kereta ka? kenari buli?


    k&n ada keluar kebanyakan kereta, kenari ada. sama ada tukar jenis drop in, replace yang original punya. ataupun open pod, style cone, kena beli piping.

    kalau kereta auto, drop in lebih sesuai. manual open pod lebih sesuai.
    avatar

    Post on 21/8/2009, 9:10 am by Nieto

    swordfishxox wrote:bro...
    aku punya air filter ok je...
    tapi ramai member tegur..
    placement air filter aku xbrapa btul..
    sbb sedut hot air dr enjin...
    btul ke...
    tlg tgk kat sini --->
    Kancil Shark

    betul bro, sebab airfilter bro hadap radiator, angin dari luar kena lalu dari radiator baru masuk airfilter.
    ini masalah piping kancil yang dijual, arah dia tak betul, kalau nak ubah ke arah lain pun tak dapat.

    caranya, bro boleh beli jenis K&N yang bulat punya, tak perlu piping, macam muscle car pakai. cuma pasang di atas carburator.
    cara kedua, buat balik piping.
    avatar

    Post on 22/8/2009, 1:46 am by xender

    Nieto wrote:
    xender wrote:
    Nieto wrote:air filter sport kurang rintangan angin berbanding dengan original.


    pakai biasa punya yang jual kedai accesory murah, rm20 pun ada, tapi boleh rosak kan engine, carburator/trottle body kotor. mahu jimat airfilter, last last banyak masalah engine, rough idle, jerking. mahu bikin lagi banyak duit mahu pakai.
    sebab kertas filter dia ini nipisl sampai cahaya pun tembus. bagus pakai original.


    mahu tukar air filter, beli K&N, kertas tebal, boleh pakai lebih dari 10 tahun, boleh dicuci, power pun naik.


    percayalah saya, jangan pakai air filter murah, ini pengalaman saya time baru start main kereta. beli saja k&n, confirm cun punya.

    yg K&N ni buli masuk suma kereta ka? kenari buli?


    k&n ada keluar kebanyakan kereta, kenari ada. sama ada tukar jenis drop in, replace yang original punya. ataupun open pod, style cone, kena beli piping.

    kalau kereta auto, drop in lebih sesuai. manual open pod lebih sesuai.

    lawa la bro...saya pn ingat mo tukar ja la nnt.. hehe... ada lg saya minta tlg bro.. bole tingu injin kenari saya ka? saya mo monta komen.. ada gambar d cni>>>>
    http://www.sioloon.com/display-your-car-f6/ini-la-kerita-saya-kalau-kena-mega-kompom-jadi-transformer-ni-hehe-t13902.htm#465226
    avatar

    Post on 22/8/2009, 5:29 am by napster

    Nieto wrote:
    swordfishxox wrote:bro...
    aku punya air filter ok je...
    tapi ramai member tegur..
    placement air filter aku xbrapa btul..
    sbb sedut hot air dr enjin...
    btul ke...
    tlg tgk kat sini --->
    Kancil Shark

    betul bro, sebab airfilter bro hadap radiator, angin dari luar kena lalu dari radiator baru masuk airfilter.
    ini masalah piping kancil yang dijual, arah dia tak betul, kalau nak ubah ke arah lain pun tak dapat.

    caranya, bro boleh beli jenis K&N yang bulat punya, tak perlu piping, macam muscle car pakai. cuma pasang di atas carburator.
    cara kedua, buat balik piping.

    mungkin jg sbb dia letak begitu sebab ada radiator & kipas sebelah sana... tu la kena pasang terbalik tu...

    tp sebenarnya engine kancil mmg terbalik pun...
    biasa yg kita nmpk airfilter akan ikut tmpt dimn bateri kena letak...

    macam iswara gearbox, bateri, airfilter belah driver...
    kancil pula gearbox, bateri, belah passenger...

    kebnykkan kereta baru keluaran skrg engine terbalik sdh...
    avatar

    Post on 22/8/2009, 9:48 am by Nieto

    xender: bro kena tukar piping kamu, ada jual itu piping dia U turn pergi battery. dulu saya punya kenari pakai filter apexi, macam kamu punya juga, hadap radiator. makan minyak ohh, lepas saya beli itu piping U punya, terus jimat minyak, power pun ada tingkat.
    avatar

    Post on 22/8/2009, 1:05 pm by xender

    Nieto wrote:xender: bro kena tukar piping kamu, ada jual itu piping dia U turn pergi battery. dulu saya punya kenari pakai filter apexi, macam kamu punya juga, hadap radiator. makan minyak ohh, lepas saya beli itu piping U punya, terus jimat minyak, power pun ada tingkat.

    ohh.... nice feed back ni.. bro.. bole rekemen mana2 kedai yang ada jual piping u-turn macam yg ko cakap 2 ka? mana tau buli dapat less kalau bro yang tunjuk.. hehe..
    avatar

    Post on 22/8/2009, 1:44 pm by Nieto

    kena cari itu kedai accesory, dulu banyak jual. sekarang kurang dijual sudah. mungkin kawasan putatan masih ada jual.
    avatar

    Post on 22/8/2009, 2:02 pm by finalazy84

    bgus ba pakai open pod...bunyi engin pn lebih garang Very Happy
    klo susa mo cari angin sjuk bikin CAI la...guna hos vacum rumah pn buli ba 2...hehe What a Face diy sndiri
    avatar

    Post on 22/8/2009, 6:12 pm by Nieto

    pakai hos washing machine pun boleh hehehe.

    Drop in - sesuai untuk auto, dimana low and mid range rpm lebih power.
    Open pod - sesuai untuk manual, high range rpm lebih power, suara garang.
    avatar

    Post on 24/8/2009, 10:23 am by dexbeckz

    laku pula topik sy ni.. haha... tq byk2 utk info suma... taiko2, d mana tu kedai g-sport 2?? pnmpg sblh mana 2 ah?? lps bc suma komen, mo pki k&n utk kancil sy ni... mahal xpa yg pntg puas ati... mo kasi cpt pick up sj bah...
    avatar

    Post on 24/8/2009, 7:14 pm by Nieto

    g sport atau g-power... saya pun tak ingat. dekat servay lama penampang. dekat sanakan banyak kedai accesory, salah satu ialah g-power atau g sport, sana ada jual...
    avatar

    Post on 25/8/2009, 4:49 am by wanB1

    ya..saya pn pkai apexi pnya..nda berani la saya pkai yg murah2 cap ayam tu...nda pasal2 habis enjin angkang nnti
    avatar

    Post on 28/8/2009, 5:31 am by volcomers

    baru ja mau plan tuka airfilter..huhu!!!tkt juga mau pakai cap ayam tu....huuuu.... pcrosak
    avatar

    Post on 28/8/2009, 4:41 pm by Nieto

    volcomers: betul bro, pakai saja bagus punya. kalau beli biasa, sudah setahun tengok throttle body ataupun carburator. confirm banyak kotoran hitam2 hehehe

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/10/2017, 10:25 am