SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    air filter...

    Share
    avatar
    dexbeckz
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 34
    location : KK
    Points : 6530
    Reputation : 1
    Number of posts : 154
    20082009

    http://i38.servimg.com/u/f3 air filter...

    Post by dexbeckz

    ni mo tanya geng2 n otai2 sioloon... air filter standard ngan air filter kon (macam bentuk kon/cendawan) apa beza ah??? sy pki kancil ni.... ada mekanik ckp x bgs tkr, nti karburetor cpt rusak... bingung2...
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 9/5/2011, 5:01 pm by fuumin

    esok mau g g-power kk yahuuuuu~
    avatar

    Post on 10/5/2011, 9:35 am by CHE' wan

    slm otai2...nak tau psl drop in AF ni , sesuai kat injin 4g 1x like pic tu...klu sya open up air box. tu jak cam open pod...ok ka tu?@#$ tau kasi jahanam injin sya...bab filter K&N tu bule kasi clean juga kan , tp mo rajin lerh kan.. dr segi performance, bunyi amcm sma ke ngan open pod tu??
    Attachments
    f_dropinopenpm_4ed29b2.jpg
    this drop in AF ka?
    You don't have permission to download attachments.
    (55 Kb) Downloaded 0 times
    avatar

    Post on 11/5/2011, 7:30 am by fuumin

    speedworks ada jual replacement air filter utk L2 yg drop in pnya pada harga rm275 Cool
    avatar

    Post on 11/5/2011, 1:03 pm by syahir09

    napster wrote:dr apa yg aku dngr...

    kelebihan dia pick-up cepat naik...

    keburukan karburetor cepat kotor... bnyk habuk2...

    cuba tggu otai2 lain jawab... aku kurang expert pasal engine ni...

    setahun jagung la katakan... What a Face


    mmg betul nepster

    aku pakai yang cendawan punya.

    abis trottle body aku kotor
    avatar

    Post on 11/5/2011, 1:28 pm by im

    air filter yang kurang kualiti memang akan menyebabkan throtle body kotor. tapi apa kesan sekiranya thtotle kotor???...
    avatar

    Post on 11/5/2011, 2:47 pm by keba

    CHE' wan wrote:slm otai2...nak tau psl drop in AF ni , sesuai kat injin 4g 1x like pic tu...klu sya open up air box. tu jak cam open pod...ok ka tu?@#$ tau kasi jahanam injin sya...bab filter K&N tu bule kasi clean juga kan , tp mo rajin lerh kan.. dr segi performance, bunyi amcm sma ke ngan open pod tu??
    kalau jnis drop in, bunyi x sam ngan open pod..bnyi drop in lg snyp..
    filter knn mmg bleh cucui tp seelokny pkai knn filter cleaner..
    baru thn lama sikit filter tu..

    ...klu sya open up air box. tu jak cam open pod...maksud bos, x pkai filter trus ke?
    avatar

    Post on 11/5/2011, 2:49 pm by keba

    im wrote:air filter yang kurang kualiti memang akan menyebabkan throtle body kotor. tapi apa kesan sekiranya thtotle kotor???...
    kalau tb kotor, buli rusak jgk tb tu..pastu kalau tb kotor, performance enjin pn drop..
    pickup n top tu mgkin drop jgk sb tb x bleh sedut angin ngan lancar
    avatar

    Post on 11/5/2011, 2:50 pm by keba

    fuumin wrote:speedworks ada jual replacement air filter utk L2 yg drop in pnya pada harga rm275 Cool
    air filter utk turbo tu ke bos?? kalau smpai 2rat, baik beli filter cendawan cam adeqyana tu kan?? lg smart..hehe
    avatar

    Post on 11/5/2011, 4:35 pm by adeqyana

    hehe..smart mmg smart keba,tp habuk mau tau byk btl dia sedut..hehe..ssh mau cari span HKS yg ori la keba d tawau ni,xtau la klu kat sna..tp harga span ori HKS tu berapa ya keba??dalam ratusan ringgit juga kali kn keba??
    avatar

    Post on 11/5/2011, 5:05 pm by keba

    kalau ori punya rasany dlm 120 jgk..baru dlm kotak..
    ari tu ad nmpak kat mudah ad org nk jual rm80..
    avatar

    Post on 11/5/2011, 5:14 pm by syahir09

    agak2 filter cendawan tu brapa lama bleh pakai?
    avatar

    Post on 11/5/2011, 5:22 pm by adeqyana

    ooo..ya ka keba..mampu milik juga la harga span tu ya..kira lama juga blh pakai tu br dia jd kotor..kira bebaloi juga tu kn..

    syahir09 : lama juga blh pakai yg jenis cendawan tu..janji yg ori punya..tgok hari tu kwn dapat cendawan HKS ori dari H/cut,span masi bgs lg..xberapa kotor juga..padahal dari h/cut tu..rasanya bertahun juga blh pakai tu..
    avatar

    Post on 11/5/2011, 5:28 pm by Shinigami_TWU

    dlu aku pi buka xpakai air cleaner/filter,, rosak kaberatorku.kotor brabis.. skg itu kaberator antar bengkel suruh cuci... dah seminggu xsiap lg... skg kaberator 2nd hand punya.. pakai air filter cap ayam jer.. arga rm60,, dakda hal jugak.. dpt jugak tarik smpi 180km/h.. tp asal msuk gear5.. top aku cam xda power.. malahan lju 180km/h turun pi 160-170km/h.. apesal ek?? ada kaitan dgn air filter yg aku pakai ka tu ya?? tolong dlu otai2...
    avatar

    Post on 11/5/2011, 5:50 pm by im

    yang saya tahu, bila airfilter tidak berfungsi dengan baik, throtle kereta akan kotor dan menyebabkan kereta semput bila tarik...pomen EON cakap...
    avatar

    Post on 11/5/2011, 5:59 pm by Shinigami_TWU

    im wrote:yang saya tahu, bila airfilter tidak berfungsi dengan baik, throtle kereta akan kotor dan menyebabkan kereta semput bila tarik...pomen EON cakap...


    jd bro,, antara yg std pnya air filter dgn yg dah ganti pi paip sambung air filter cendawan tu,, mana bek ar.. aq pun ari tu xla aku simpan air filter std aku... sdh ku bakar sbb bikin semak.. huhuhu
    avatar

    Post on 11/5/2011, 6:01 pm by im

    sbenarnya pakai yg open ni lagi bagus yang penting air filter tu pakai yang ori punya la...kalau pakai yang cap ayam, baik pakai yang standard saja bro...

    kalau macam di kereta saya, tukar saja tu, bunyi injin lagi garang...
    avatar

    Post on 11/5/2011, 6:11 pm by Kornurts

    im wrote:sbenarnya pakai yg open ni lagi bagus yang penting air filter tu pakai yang ori punya la...kalau pakai yang cap ayam, baik pakai yang standard saja bro...

    kalau macam di kereta saya, tukar saja tu, bunyi injin lagi garang...

    bro pkai yg open pod pnya skrg bro????klu pkai opn pod,sdap kn bunyi enjin time tkan myak.?? Cool
    avatar

    Post on 11/5/2011, 6:23 pm by Shinigami_TWU

    ada member pakai yg open pod.. mmg grg bnyi bila tekan bro.. dgr bha bnyi carb sedut angin.. tu klu yg carb.. xto lak yg efi... nak jugak cari yg ori taw yg bgs pnya macam knN ataw exedy tp mo cari dimana tu?? susah bha nak dpt di twu ne.. huhu... klu ada aku nak pakai yg open pod tu... lncr sikit carb sedut angin..
    avatar

    Post on 11/5/2011, 6:28 pm by im

    sama jugak kalau efi tu...garang jugak bunyinya...siap pasangh lagi dengan microcompressor...hihi....
    K&N tu bro, memang susah cari di Tawau ni, kena order jugak dari tanah besar...

    Kornurts: memang garang bunyinya bro...bole dengar tu kalau bukak bonet...
    avatar

    Post on 11/5/2011, 6:49 pm by Shinigami_TWU

    jd bro air filter yg terbaik yg boleh dpt ditwu apa ya?? susah ba mo dpt.. tu pakai cap aym ja.. sbb dlu xtaw sgt.. maen ganti jer.. janji nampak smart kat engine.. haha
    avatar

    Post on 11/5/2011, 7:37 pm by CHE' wan

    keba wrote:
    CHE' wan wrote:slm otai2...nak tau psl drop in AF ni , sesuai kat injin 4g 1x like pic tu...klu sya open up air box. tu jak cam open pod...ok ka tu?@#$ tau kasi jahanam injin sya...bab filter K&N tu bule kasi clean juga kan , tp mo rajin lerh kan.. dr segi performance, bunyi amcm sma ke ngan open pod tu??
    kalau jnis drop in, bunyi x sam ngan open pod..bnyi drop in lg snyp..
    filter knn mmg bleh cucui tp seelokny pkai knn filter cleaner..
    baru thn lama sikit filter tu..

    ...klu sya open up air box. tu jak cam open pod...maksud bos, x pkai filter trus ke?

    mksd i...pki filter KnN juga..tp tak yah pki penutup carb std tu lgi cam dlm gbr tu...jenis UFO punya....ptut la tak garang bunyi enjin sya..tukar std blik je klu gini...klu nak pki tu intake paip cam tak brapa sesuai pula ...klu dr segi kepikapan yg mna syiok guna, open pod atau drop in?? drive
    avatar

    Post on 12/5/2011, 4:24 am by fuumin

    keba wrote:
    fuumin wrote:speedworks ada jual replacement air filter utk L2 yg drop in pnya pada harga rm275 Cool
    air filter utk turbo tu ke bos?? kalau smpai 2rat, baik beli filter cendawan cam adeqyana tu kan?? lg smart..hehe

    yah bro utk turbo L2 pnya..apa blh buat ,brand k&n mmg ratus² pnya mainan kan hehe..



    avatar

    Post on 12/5/2011, 2:43 pm by keba

    CHE' wan wrote:
    keba wrote:
    CHE' wan wrote:slm otai2...nak tau psl drop in AF ni , sesuai kat injin 4g 1x like pic tu...klu sya open up air box. tu jak cam open pod...ok ka tu?@#$ tau kasi jahanam injin sya...bab filter K&N tu bule kasi clean juga kan , tp mo rajin lerh kan.. dr segi performance, bunyi amcm sma ke ngan open pod tu??
    kalau jnis drop in, bunyi x sam ngan open pod..bnyi drop in lg snyp..
    filter knn mmg bleh cucui tp seelokny pkai knn filter cleaner..
    baru thn lama sikit filter tu..

    ...klu sya open up air box. tu jak cam open pod...maksud bos, x pkai filter trus ke?

    mksd i...pki filter KnN juga..tp tak yah pki penutup carb std tu lgi cam dlm gbr tu...jenis UFO punya....ptut la tak garang bunyi enjin sya..tukar std blik je klu gini...klu nak pki tu intake paip cam tak brapa sesuai pula ...klu dr segi kepikapan yg mna syiok guna, open pod atau drop in?? drive
    kalau nk pikap, elok guna drop in macam jnis UFO tu..
    kalau mau top, bleh pkai open pod..
    avatar

    Post on 12/5/2011, 2:45 pm by keba

    akufiq wrote:dlu aku pi buka xpakai air cleaner/filter,, rosak kaberatorku.kotor brabis.. skg itu kaberator antar bengkel suruh cuci... dah seminggu xsiap lg... skg kaberator 2nd hand punya.. pakai air filter cap ayam jer.. arga rm60,, dakda hal jugak.. dpt jugak tarik smpi 180km/h.. tp asal msuk gear5.. top aku cam xda power.. malahan lju 180km/h turun pi 160-170km/h.. apesal ek?? ada kaitan dgn air filter yg aku pakai ka tu ya?? tolong dlu otai2...
    ad kaitan jgk bos..macam sa dl pkai kancil 660, pkai air filter cap ayam mmg dpt top 130 gear 4..tp bila masuk gear 5, jadi 120 jak..
    pastu try pkai filter apexi, baru bleh maintain 130 gear 5
    avatar

    Post on 12/5/2011, 5:16 pm by Shinigami_TWU

    keba wrote:
    akufiq wrote:dlu aku pi buka xpakai air cleaner/filter,, rosak kaberatorku.kotor brabis.. skg itu kaberator antar bengkel suruh cuci... dah seminggu xsiap lg... skg kaberator 2nd hand punya.. pakai air filter cap ayam jer.. arga rm60,, dakda hal jugak.. dpt jugak tarik smpi 180km/h.. tp asal msuk gear5.. top aku cam xda power.. malahan lju 180km/h turun pi 160-170km/h.. apesal ek?? ada kaitan dgn air filter yg aku pakai ka tu ya?? tolong dlu otai2...
    ad kaitan jgk bos..macam sa dl pkai kancil 660, pkai air filter cap ayam mmg dpt top 130 gear 4..tp bila masuk gear 5, jadi 120 jak..
    pastu try pkai filter apexi, baru bleh maintain 130 gear 5

    owh,, macam tu ka bro.. adeh,, mana maw carik air filter ori ow kat twu ne.. huhu.. law aku taw dlu xaku bakar air filter stdku tu..dlu tyme aku pakai air filter std,, ekzos pun msh std LMST pnya aku dpt top 195km/h utk gear 5.. skg gear 4 jer top.. gear 5 hlg top.. huhu... ada sesape taw ka mana nak cari air filter ori apexi ataw hks kat twu ne???

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 11/12/2017, 11:44 pm