SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    air filter...

    Share
    avatar
    dexbeckz
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 34
    location : KK
    Points : 6434
    Reputation : 1
    Number of posts : 154
    20082009

    http://i38.servimg.com/u/f3 air filter...

    Post by dexbeckz

    ni mo tanya geng2 n otai2 sioloon... air filter standard ngan air filter kon (macam bentuk kon/cendawan) apa beza ah??? sy pki kancil ni.... ada mekanik ckp x bgs tkr, nti karburetor cpt rusak... bingung2...
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 9/9/2011, 2:28 am by kent1189

    lagi satu, kalu hose breather tu d sambung kt aircleaner box kancil, hitam ba aircleaner tu kena minyak.. betul x pengancil sekalian..
    avatar

    Post on 9/9/2011, 2:48 pm by Kornurts

    kent1189 wrote:lagi satu, kalu hose breather tu d sambung kt aircleaner box kancil, hitam ba aircleaner tu kena minyak.. betul x pengancil sekalian..

    100% betul..t/b pn jd kotor....pengancil arr bro???hahahaha
    avatar

    Post on 9/9/2011, 2:52 pm by jezzboyz

    elok xyah sambung kan??? pengancil???? hahahahhaha
    avatar

    Post on 9/9/2011, 2:54 pm by Kornurts

    jezzboyz wrote:elok xyah sambung kan??? pengancil???? hahahahhaha

    macam kmi buat,asingkan hos tu n letak filter kat hjung hos tu...spya x msuk kotoran/air..hahahahaha...
    avatar

    Post on 9/9/2011, 2:58 pm by jezzboyz

    aik?? die leh masuk kotoran juga ke?? bukan ke angin keluar tuh???? ade jual ke filter kecil untuk die??
    avatar

    Post on 9/9/2011, 3:26 pm by Shinigami_TWU

    mo tanya bha,, sbb ada member maen saga jugak,, dia ckp yg open pod punya air filter ne kurang bgs utk carberator,, bikin lemas.. bagus pasang yg jenis letak atas carberator jenis yg 4g15 n 4g13 punya tu jak,, drop in ka tu... btol ka tu drop in lgi bgs dri openpon yg be paip tu utk digunakan pada enjin carb 4g15 n 4g13????
    avatar

    Post on 9/9/2011, 3:48 pm by Sars9961

    Shinigami_TWU wrote:mo tanya bha,, sbb ada member maen saga jugak,, dia ckp yg open pod punya air filter ne kurang bgs utk carberator,, bikin lemas.. bagus pasang yg jenis letak atas carberator jenis yg 4g15 n 4g13 punya tu jak,, drop in ka tu... btol ka tu drop in lgi bgs dri openpon yg be paip tu utk digunakan pada enjin carb 4g15 n 4g13????

    ada pomen pnah cakap jgk bro, yg drop in lg bagus.. lg bgus dgan air duct tu.. tp aku pun belum pnah try lg pakai open pod.. tnggu otai jawab la
    avatar

    Post on 9/9/2011, 3:52 pm by jezzboyz

    kan bagus buat piping sampai dalam kereta.. suasana pon sejuk bila pasang econ.. so sedup udara sejuk. kereta pon smooth kan?? lg pickup kan???
    avatar

    Post on 9/9/2011, 3:58 pm by Kornurts

    jezzboyz wrote:aik?? die leh masuk kotoran juga ke?? bukan ke angin keluar tuh???? ade jual ke filter kecil untuk die??

    huhuhu...mmg dia wap pnas ygv kluar bro..mksud aku bro,time enjin x on..misalnya kita bertukang2 bkin repair apa2 kat enjin tu,or cuci enjin ka,tkut pla apa2 bnda msuk dlm hos tu..huhuhu...filter tu skdr utk mlindungi...huhuhuh...nak psang filter,gna filter [air filter racing motorsikal punya..mmg ngam2 punya..cuma prlu mod sikit2 ja,,.
    avatar

    Post on 10/9/2011, 3:58 pm by Shinigami_TWU

    ada bha mmg filter kecil jual.. rm15 jak tu.. klu xpsg rasanya xjugak pape tuh... sbb ari tu filter tu kuyak mls mo cari kasi biar jak..

    Sars9961: yg ckp ngan aku c anis.. hahaha... kan dia maen saga dulu.. aku pakai jenis dia punya air filter.. dia ptg kasi pendek tu paip air filter open pod,, aku pun ptg kasi pendek.. klu dia aku dgr jak tu.. kencang gila saga merahnya tu dulu.. gsr std dia pergi beat...

    jezzboyz: xpyhlah amik motorsikal punya.. kaw bli jak.. rm10-rm15 jak arganya tu airfilter kecil tu...
    avatar

    Post on 10/9/2011, 4:05 pm by Sars9961

    kalau anis tu mmg otai pula tu bro.. mmg boleh di ikut tu nasihat dia.. dia potong pndek macam mana bro? dia pakai open pod, lpas tu ram pipe dia pndek? atau dia pakai air filter ufo macam simota tu?
    avatar

    Post on 10/9/2011, 4:17 pm by Shinigami_TWU



    dia pakai cam ne dulu kat kreta saga merahnya yg terbakar tu.. dia ptg di grs merah tu.. dikasi pendeknya... aku pun buatla cam tu jugak.. hahaha
    avatar

    Post on 11/9/2011, 3:51 pm by gaman-kun

    im wrote:
    gaman-kun wrote:
    dexbeckz wrote:ni mo tanya geng2 n otai2 sioloon... air filter standard ngan air filter kon (macam bentuk kon/cendawan) apa beza ah??? sy pki kancil ni.... ada mekanik ckp x bgs tkr, nti karburetor cpt rusak... bingung2...


    standard = udara masuk ada halangan sket.
    open pod= udara masuk kurang halangan(power sikit)(pickup ada improve).

    ok bha open pod bro..jgn la beli open pod cap ayam sebap filtration x bagus tu yang kasi rusak carb, alang2 beli brandad trus. macam apexi dan K&N bagi filtration yang bagus. tapi jaga2 terbeli barang tiruan jak..hehe..jgn psg open pod menghala radiator, udara panas x baik(effect performance)..
    macam mn maw taw air filter 2 original,bkn tiruan...ada petunjuk2 ka???

    kalau apexi dual funnel air filter sy tau la..hehe..ori 85mm fake 75mm(ukur jak pembaris)..sama tgok d tapak(gam) filter tu kalau kaler hitam ori, kaler pink/merah fake..harga aritu tgok d m1 motorsport bundusan sqre dlm rm 3++..
    avatar

    Post on 12/9/2011, 2:47 pm by Sars9961

    Shinigami_TWU wrote:

    dia pakai cam ne dulu kat kreta saga merahnya yg terbakar tu.. dia ptg di grs merah tu.. dikasi pendeknya... aku pun buatla cam tu jugak.. hahaha

    wah pendek jgk tu bro.. alang2 pakai air filter ufo.. hehe.. performance ok la jgk bro? pickup? minyak pula? aku tfikir jgk mau pakai open pod ni, tp dgar2 minyak kuat skit, bleh melemaskan enjin lg kadg2
    avatar

    Post on 12/9/2011, 3:04 pm by Kornurts

    Sars9961 wrote:
    Shinigami_TWU wrote:

    dia pakai cam ne dulu kat kreta saga merahnya yg terbakar tu.. dia ptg di grs merah tu.. dikasi pendeknya... aku pun buatla cam tu jugak.. hahaha

    wah pendek jgk tu bro.. alang2 pakai air filter ufo.. hehe.. performance ok la jgk bro? pickup? minyak pula? aku tfikir jgk mau pakai open pod ni, tp dgar2 minyak kuat skit, bleh melemaskan enjin lg kadg2

    huhuhu...ada 1 org budak ikm prnh bgtau sy bro,,dia ckp yg dorg blajar teori psal open pod ni,klu byk angin msuk@angin snang msuk,suntikan minyak kurang digunakan@jimat mnyk..apa pndapat ko bro??ko stuju ka dgn teori drg blajar tu??
    aku sndiri pn bingung tau..hahahaha...
    avatar

    Post on 12/9/2011, 3:27 pm by finalazy84

    pendapat sya, smua member yg guna open pod ckp minyak tdk jimat suda lepas psang.huhu

    btw, kamu tau ka mna ada jual K&N drop-in airfilter area KK?
    avatar

    Post on 12/9/2011, 3:38 pm by Sars9961

    saya rasa dr cara pemanduan jgk tu bro Kornurts.. kalau suka rev tinggi memang la minyak kuat.. hehe..
    sya pun ada tbaca bgtu bro finalazy84, bnyak forumers bilang minyak mmg kuat, besa la tu, performance mau kuat, minyak pun mau kuat la.. btw, cuba ko cari dkat fuji putatan atau pun dkat penampang, area2 osaka trading sana.. macam ada saya nampak sana aritu k&n pnya filter
    avatar

    Post on 12/9/2011, 4:01 pm by Kornurts

    finalazy84 wrote:pendapat sya, smua member yg guna open pod ckp minyak tdk jimat suda lepas psang.huhu

    btw, kamu tau ka mna ada jual K&N drop-in airfilter area KK?

    huahuahua///aku pn fkir bgtu bro..apa la dorg blajar tu..hahahaha....lucu aku dgr...
    avatar

    Post on 12/9/2011, 4:10 pm by Shinigami_TWU

    finalazy84 wrote:pendapat sya, smua member yg guna open pod ckp minyak tdk jimat suda lepas psang.huhu

    btw, kamu tau ka mna ada jual K&N drop-in airfilter area KK?

    MMg btol bro,, mnyk tidak jimat dan cepat kotor pula aku punya carburator..ganti kaberator aku. dirumah ada kaberator 1.3cc lgi satu xpakai.sdh kena servis..ntah mo buat apa. mgkn sbb aku ki cap ayam mgkn.. tu psl la kotor cepat...
    avatar

    Post on 12/9/2011, 4:16 pm by Shinigami_TWU

    Sars9961 wrote:
    Shinigami_TWU wrote:

    dia pakai cam ne dulu kat kreta saga merahnya yg terbakar tu.. dia ptg di grs merah tu.. dikasi pendeknya... aku pun buatla cam tu jugak.. hahaha

    wah pendek jgk tu bro.. alang2 pakai air filter ufo.. hehe.. performance ok la jgk bro? pickup? minyak pula? aku tfikir jgk mau pakai open pod ni, tp dgar2 minyak kuat skit, bleh melemaskan enjin lg kadg2

    bilang c anis enjin lemas..aku pakai pun mmg ada rasa enjin lemas bila top.. aku xganti air filter aku dpt 190km/h,,aku ganti jer dulu turun pi 170-180 km/h.. nak cecah 190km/h mmg haram lah.. klu kaw maw tukar air cleaner kaw bro.. cari yg drop in punya jak bha..yg ufo tu. lgi bgs..
    avatar

    Post on 12/9/2011, 4:33 pm by Kornurts

    Shinigami_TWU wrote:
    finalazy84 wrote:pendapat sya, smua member yg guna open pod ckp minyak tdk jimat suda lepas psang.huhu

    btw, kamu tau ka mna ada jual K&N drop-in airfilter area KK?

    MMg btol bro,, mnyk tidak jimat dan cepat kotor pula aku punya carburator..ganti kaberator aku. dirumah ada kaberator 1.3cc lgi satu xpakai.sdh kena servis..ntah mo buat apa. mgkn sbb aku ki cap ayam mgkn.. tu psl la kotor cepat...

    nah...ngam lai tu..hang jual la kat sapa2 yg berminat tu karburator tu...klu mai psang p kncil wuiii mmg cun2 tu..hahahaha.,...tp myk pn cun jg...
    avatar

    Post on 12/9/2011, 4:57 pm by Shinigami_TWU

    napa yam?? kaw maw ka tu karburator?? hahaha....
    avatar

    Post on 12/9/2011, 5:01 pm by Kornurts

    Shinigami_TWU wrote:napa yam?? kaw maw ka tu karburator?? hahaha....
    tiada la yam..aku tnya2 sja bah,,hahahaha...aku mna pndai main enjin...stndard2 sja aku mampu ni..hahahaha....bwa kereta pn pelan2 sja...
    avatar

    Post on 12/9/2011, 5:05 pm by Shinigami_TWU

    mana taw kaw maw kasi kencang.. ngam sdh ne,, kasi tebeliak mata c kucing n belalang ayam tuh... baru dorang tauk siapa mkn asap kali ne... hahaha
    avatar

    Post on 12/9/2011, 5:14 pm by Kornurts

    Shinigami_TWU wrote:mana taw kaw maw kasi kencang.. ngam sdh ne,, kasi tebeliak mata c kucing n belalang ayam tuh... baru dorang tauk siapa mkn asap kali ne... hahaha

    alaaa....skg pn klu aku test power,blm tntu dorg bisa mndahului..hahahahahahaha....[ayat tembirang]...hahahaha...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/10/2017, 8:56 am