SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    air filter...

    Share
    avatar
    dexbeckz
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 33
    location : KK
    Points : 6306
    Reputation : 1
    Number of posts : 154
    20082009

    http://i38.servimg.com/u/f3 air filter...

    Post by dexbeckz

    ni mo tanya geng2 n otai2 sioloon... air filter standard ngan air filter kon (macam bentuk kon/cendawan) apa beza ah??? sy pki kancil ni.... ada mekanik ckp x bgs tkr, nti karburetor cpt rusak... bingung2...
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 14/9/2011, 5:05 am by Sars9961

    kamu sda cek ka proton saga r3 yg kena makeover tu? aku paling tengok part enjin dia.. open pod jenis ufo.. R3 pun pakai begini ba, adakah ini tanda open pod ufo ni ialah yg terbaik? hehe





    sumber: http://www.arenakereta.com/14/09/2011/program-my-proton-makeover-proton-saga-1992-talaan-r3-telah-siap-dan-diserah-kembali/
    avatar

    Post on 14/9/2011, 2:29 pm by Shinigami_TWU

    bukan open pod ne yg pakai paip tu ka?? ne pun open pod ka??

    SARS9961: kaw kenal c jef kan?? member anis juga tu.. kaw tgk dia punya air cleaner... yg cam tu best pakai...
    avatar

    Post on 14/9/2011, 3:13 pm by Sars9961

    c jef yg pakai kereta apa bro? kalau nama aku nda brapa taw ni.. air filter dia cmana bro? cuba dlu gambal2.. hehe
    avatar

    Post on 14/9/2011, 3:20 pm by im

    Sars9961 wrote:kamu sda cek ka proton saga r3 yg kena makeover tu? aku paling tengok part enjin dia.. open pod jenis ufo.. R3 pun pakai begini ba, adakah ini tanda open pod ufo ni ialah yg terbaik? hehe





    sumber: http://www.arenakereta.com/14/09/2011/program-my-proton-makeover-proton-saga-1992-talaan-r3-telah-siap-dan-diserah-kembali/
    air filter terbaik bkn kira pada bentuknya bro tapi pada penapis anginnya tu...btulkan klu silap...hehehe...
    avatar

    Post on 14/9/2011, 3:47 pm by Sars9961

    betul jgk tu bro.. ada yg cakap cara check ialah tgok kalau air filter tu telus cahaya atau tidak.. apa pendapat bro im ttg open pod ni? berbaloi atau tdak? sbb kuat minyak kn
    avatar

    Post on 15/9/2011, 3:08 pm by Shinigami_TWU

    Sars9961 wrote:c jef yg pakai kereta apa bro? kalau nama aku nda brapa taw ni.. air filter dia cmana bro? cuba dlu gambal2.. hehe

    Yg pakai LMST flat number SS... sandakan punya... dia punya kreta sma c anis sama juga tu.. sama kencang sama power... bdn drg pun sama saiz jugak.. hehe... mana ada gambar tu air cleaner.. lama sdh nda lepak sama drg...
    avatar

    Post on 15/9/2011, 6:07 pm by Sars9961

    mksud aku gmbar dr sumber lain ba bro.. manataw ada kena google2.. aku pun maw taw jgk cana air cleaner tu.. hehe
    avatar

    Post on 16/9/2011, 12:48 am by im

    Sars9961 wrote:betul jgk tu bro.. ada yg cakap cara check ialah tgok kalau air filter tu telus cahaya atau tidak.. apa pendapat bro im ttg open pod ni? berbaloi atau tdak? sbb kuat minyak kn
    sebenarnya klu air filter yg bgs, dia up kan per4mance jak, minyak tdk jgk sbb sistemnya lebih kpd angin/udara...yg bikin kuat minyak, ekzos yg besar lubangnya...
    mmg kebanyakan. sdh tukar open pod air filter, ekzos akan tukar, supaya sedap bunyi...
    avatar

    Post on 21/9/2011, 1:17 pm by Shinigami_TWU

    im wrote:
    Sars9961 wrote:betul jgk tu bro.. ada yg cakap cara check ialah tgok kalau air filter tu telus cahaya atau tidak.. apa pendapat bro im ttg open pod ni? berbaloi atau tdak? sbb kuat minyak kn
    sebenarnya klu air filter yg bgs, dia up kan per4mance jak, minyak tdk jgk sbb sistemnya lebih kpd angin/udara...yg bikin kuat minyak, ekzos yg besar lubangnya...
    mmg kebanyakan. sdh tukar open pod air filter, ekzos akan tukar, supaya sedap bunyi...

    Bro,, klu nda tukar ekzoz,, sure nda nmpk sporty.. biarlah lju camna pun... ttp tidak nmpk lju.. yaka?? hehe....
    avatar

    Post on 21/9/2011, 1:47 pm by finalazy84

    klau pkai open pod sja, tapi piping masih kecil, eksoz standard, tdk bnyak improvement juga.sbab mau angin bnyak masuk tapi yg kluar sikit.bottleneck suda tu.

    klau mau performance naik, semestinya minyak pn mau naik juga la.klau tdk mau kuat tu minyak, pkai la drop-in air filter dari K&N. beli sekali untuk seumur hidup. HP pn ada naik sikit.minyak pn jimat.
    avatar

    Post on 21/9/2011, 2:10 pm by fuumin

    finalazy84 wrote:klau pkai open pod sja, tapi piping masih kecil, eksoz standard, tdk bnyak improvement juga.sbab mau angin bnyak masuk tapi yg kluar sikit.bottleneck suda tu.

    klau mau performance naik, semestinya minyak pn mau naik juga la.klau tdk mau kuat tu minyak, pkai la drop-in air filter dari K&N. beli sekali untuk seumur hidup. HP pn ada naik sikit.minyak pn jimat.

    setuju dgn bro final ,guna drop in dr K&N pecutan ada bgs ,lifetime warranty n blh maintain OEM look hehe
    avatar

    Post on 21/9/2011, 2:51 pm by finalazy84

    buli cuci pkai air lgi tu air filter...lpas tu kasi minyak balik...jadi baru suda...hehe skrg sya pn dlm proses mncari juga tu...sbnarnya suma K&N buli cuci ba filternya...hehe
    avatar

    Post on 21/9/2011, 4:25 pm by Kornurts

    finalazy84 wrote:klau pkai open pod sja, tapi piping masih kecil, eksoz standard, tdk bnyak improvement juga.sbab mau angin bnyak masuk tapi yg kluar sikit.bottleneck suda tu.

    klau mau performance naik, semestinya minyak pn mau naik juga la.klau tdk mau kuat tu minyak, pkai la drop-in air filter dari K&N. beli sekali untuk seumur hidup. HP pn ada naik sikit.minyak pn jimat.

    btul bro..wlupun hrga agk mhal tp beli 1 kli ja seumur hdup..ditambah lg klu boleh main cuci...mmh sgt2 mnjimatkan RM..
    avatar

    Post on 21/9/2011, 4:31 pm by Sars9961

    tp ada ka k&n pnya drop in air filter utk carb iswara? yg bulat pnya? selalu yg segi empat ja sya nampak kena jual
    avatar

    Post on 21/9/2011, 4:40 pm by fuumin

    yah btul tu bro final ,blh cuci n kasi minyak blk trs jd macam time bru beli hehe..ada tu d G-Power dkt penampang sna klu bro cari authorized dealer K&N..
    avatar

    Post on 21/9/2011, 4:50 pm by kent1189

    fuumin wrote:yah btul tu bro final ,blh cuci n kasi minyak blk trs jd macam time bru beli hehe..ada tu d G-Power dkt penampang sna klu bro cari authorized dealer K&N..

    bule kasi minyak paduhal tu air filter.. x sumbat ka tu nnti bro?. tkut nnti habuk cepat lekat sama tu minyak...
    avatar

    Post on 21/9/2011, 4:53 pm by Sars9961

    fuumin wrote:yah btul tu bro final ,blh cuci n kasi minyak blk trs jd macam time bru beli hehe..ada tu d G-Power dkt penampang sna klu bro cari authorized dealer K&N..

    d mana tu arr bro? dekat2 area osaka sana ka? dekat servay tu?
    avatar

    Post on 21/9/2011, 4:58 pm by finalazy84

    ya d mna tu?sa pn mau tau...tuk kreta sya klau beli online buli dpt 250...

    kent: memang pkai minyak ni filter...tu la engine lebih bersih...memang cepat kotor la...kreta sya memang airfilternya pkai minyak...tu yg sakit tu bila kotor tdk buli kasi bersih...memang mau ganti baru...pikir2 bagus cari ni K&N. alat cuci dan minyak pn tdk la mhl sngat...dn buli guna bnyak kali...

    http://www.knfilters.com/filtercharger.htm
    avatar

    Post on 22/9/2011, 1:34 am by kent1189

    Owh, gitu ya.. baru tau nih bro finalazy. kalu original filter perodua/proton ada minyak juga ka bro finalazy?
    avatar

    Post on 22/9/2011, 4:21 am by fuumin

    yah bro2 sekalian ,tu kedai berdepan dgn servay penampang yg terbakar dlu tu..dlu aku cari filter drop in L2 sna tp xda..last2 aku beli dr supplier dorg iaitu speedworks..

    filter perodua macam xda letak minyak la bro kent..x pasti pla klu proton
    avatar

    Post on 22/9/2011, 6:16 am by finalazy84

    klau masa servis ko ada nmpak dorg blow tu airfilter guna angin, teda pkai minyak la tu.

    avatar

    Post on 22/9/2011, 10:28 am by fuumin

    K&N filter x blh blow nnt rusak..ada pencucinya yg khas macam yg bro final ckp..klu habuk terlalu tebal blh ketuk2 kasi jatuh tu habuk..lps tu kasi sedia air pki cucinya n rendam..sda bersih kasi kering n nnt da kering kasi minyak dia..nah lps tu jadi macam baru sda hehe
    avatar

    Post on 22/9/2011, 1:41 pm by finalazy84

    cmna ko beli dari speedworks?klau beli dari supplier lebi mhl ka mura?
    avatar

    Post on 22/9/2011, 2:17 pm by im

    baru2 ni pergi servis throttle body, bukan main kotor sebab pakai air filter cap ayamz...mmg maw kena guna macam K&N ni taw tp ssh maw dpt...
    avatar

    Post on 22/9/2011, 4:08 pm by finalazy84

    ada ba tu d penampang...cam bro fuumin ckp...hehe next week sa turun p mncari...hehe
    klau mhl betul, sa minta tlong kwn beli dari smnjung la.

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 21/8/2017, 5:04 pm