SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    air filter...

    Share
    avatar
    dexbeckz
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 33
    location : KK
    Points : 6308
    Reputation : 1
    Number of posts : 154
    20082009

    http://i38.servimg.com/u/f3 air filter...

    Post by dexbeckz

    ni mo tanya geng2 n otai2 sioloon... air filter standard ngan air filter kon (macam bentuk kon/cendawan) apa beza ah??? sy pki kancil ni.... ada mekanik ckp x bgs tkr, nti karburetor cpt rusak... bingung2...
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 11/9/2009, 7:16 am by Nieto

    air filter tukar tidak kacau airflow ratio, pasal air filter performance cuma kurangkan rintangan angin saja.

    mahu best, k&n lah, tidak sesal kalau beli ni brand.
    avatar

    Post on 11/9/2009, 7:43 am by dexbeckz

    ya.. gua sda pki k&n... mmg ok... pick up pun ada naik skit tp minyak pun naik jgk la.... haha... tp yg pntg puas ati....
    avatar

    Post on 11/9/2009, 8:41 am by Sapeq Kaminari

    Danix wrote:bkn senang maw naik makhamak terus ~_~'' wahahaha!
    mau saman lawyer pun bkn murah ohhh....ini la sbb pak p takut saman anak org kaya yg tukar ekzos..ya bkn Pak J yg jahat sebenarnya..Pak P yg jahat boss..
    yg peliknya Pak p ckp, ekzos ni mmg standard kilang ja, jadi apa guna Pak J ckp ok xda masaalah pnya? tapi sebaliknya Pak P bising2 ? peraturaan malaysia ni bagus buang pe pulau la..bagus british jajah balik malaysia.. -_-''
    bah convoi2! naik makhamah!

    praturan malaysia bgs cuma pelaksanaannya yg x bgs...cth 2, pak p yg ko ckp la..hurmm dorg x kuasa la mau saman psl ekzos..mmg mau cari duit lebih ja 2...atau mau ckup kn kuota saman...sedangkn psl tinted pn dorg bru ja dpt kursus dr pgawai jpj...adeiiiii
    avatar

    Post on 11/9/2009, 3:00 pm by Danix

    Sapeq Kaminari wrote:
    Danix wrote:bkn senang maw naik makhamak terus ~_~'' wahahaha!
    mau saman lawyer pun bkn murah ohhh....ini la sbb pak p takut saman anak org kaya yg tukar ekzos..ya bkn Pak J yg jahat sebenarnya..Pak P yg jahat boss..
    yg peliknya Pak p ckp, ekzos ni mmg standard kilang ja, jadi apa guna Pak J ckp ok xda masaalah pnya? tapi sebaliknya Pak P bising2 ? peraturaan malaysia ni bagus buang pe pulau la..bagus british jajah balik malaysia.. -_-''
    bah convoi2! naik makhamah!

    praturan malaysia bgs cuma pelaksanaannya yg x bgs...cth 2, pak p yg ko ckp la..hurmm dorg x kuasa la mau saman psl ekzos..mmg mau cari duit lebih ja 2...atau mau ckup kn kuota saman...sedangkn psl tinted pn dorg bru ja dpt kursus dr pgawai jpj...adeiiiii

    adui!!!! ahh..ayat itu la sy cari.. X_X..pelaksanaan sistem british lebih mantap dari malaysia..malaysia macam rojak ja....macam Pak P janji ada saman..
    avatar

    Post on 12/9/2009, 12:00 pm by volcomers

    huhuhu!!!!open pod tue yg macam muscle car pnya ka??ssh mau cari itu....
    avatar

    Post on 12/9/2009, 6:13 pm by Nieto

    bukan, open pod macam mushroom. yang macam muscle car tu ada jual juga, k&n. tak susah sangat.
    avatar

    Post on 13/9/2009, 8:23 am by Wangan

    volcomers wrote:huhuhu!!!!open pod tue yg macam muscle car pnya ka??ssh mau cari itu....

    Open pod tu filter yg terbuka la tidak ada casing(sarung) atau housing(perumah).. selalunya jenis ni after market part.. kalau filter standard dari kilang kereta biasa drop in atau ada housing dia.. kecuali kereta2 berprestasi tinggi macam nissan skyline gtr r34 klu tidak silap saya standard dr kilang open pod.. tapi kereta berprestasi generasi baru macam skyline r35 rasanya filternya ada housing tp biasa la untuk kelihatan ganaz, tayang filter berjenama biasa org akan tukar pi open pod.. saudara boleh layari laman web K&N.. di sana semua jenis rupa bentuk air filter ada.. sekian
    avatar

    Post on 15/9/2009, 6:45 am by napster

    napster wrote:
    Nieto wrote:
    swordfishxox wrote:bro...
    aku punya air filter ok je...
    tapi ramai member tegur..
    placement air filter aku xbrapa btul..
    sbb sedut hot air dr enjin...
    btul ke...
    tlg tgk kat sini --->
    Kancil Shark

    betul bro, sebab airfilter bro hadap radiator, angin dari luar kena lalu dari radiator baru masuk airfilter.
    ini masalah piping kancil yang dijual, arah dia tak betul, kalau nak ubah ke arah lain pun tak dapat.

    caranya, bro boleh beli jenis K&N yang bulat punya, tak perlu piping, macam muscle car pakai. cuma pasang di atas carburator.
    cara kedua, buat balik piping.

    mungkin jg sbb dia letak begitu sebab ada radiator & kipas sebelah sana... tu la kena pasang terbalik tu...

    tp sebenarnya engine kancil mmg terbalik pun...
    biasa yg kita nmpk airfilter akan ikut tmpt dimn bateri kena letak...

    macam iswara gearbox, bateri, airfilter belah driver...
    kancil pula gearbox, bateri, belah passenger...

    kebnykkan kereta baru keluaran skrg engine terbalik sdh...

    biasa org buat gini...

    avatar

    Post on 15/9/2009, 7:46 am by Nieto

    nice picture napster, biasa kedai accesory jual punya piping hadap ke arah sebalik, dimana dekat radiator. angin panas dari radiator masuk ke dalam air filter. buat kereta makan minyak saja
    avatar

    Post on 15/9/2009, 10:05 am by napster

    volcomers wrote:
    DonJuanDeMarco wrote:sebaik2ny pakai std air box dengan performance drop in filter...
    CAI memang bagus tapi still ada keburukan..resiko air/tikus/anak kucing bule masuk kekkkeeke..kalu nak wat CAI juga wt agak tinggi sedikit ,elak air/lopak or banjir bue masuk..
    CAI???apa tu??hehe!!sori2, noobies.... remp it

    begini kan CAI...?



    macam best pula tau pasang gini...

    brp RM ni mau buat gini...

    p/s: ni kereta adi_spark


    Last edited by napster on 2/11/2009, 5:42 am; edited 1 time in total
    avatar

    Post on 15/9/2009, 12:34 pm by Nieto

    setahu saya harga di semenanjung rm100 boleh dapat. pasang boleh diy.
    avatar

    Post on 15/9/2009, 1:39 pm by napster

    emmm... mau try la ni... nnt diy saja.. lepas raya nnt baru survay barang...
    avatar

    Post on 18/9/2009, 6:27 am by Danix

    napster wrote:emmm... mau try la ni... nnt diy saja.. lepas raya nnt baru survay barang...

    cuba kamu beli yg piping d.i.y punya..ini flexibale pnya..klau pvc pun boleh..pipe rumah 2..murah lai tu.. beli sebesar filter. X_X
    avatar

    Post on 18/9/2009, 7:08 am by finalazy84

    pakai hose washing machine ka, vakum ka...buli suda ba 2...klo risau kena panas buli bungkus pkai aluminium foil yg bikin bungkus kek 2...hehe
    avatar

    Post on 18/9/2009, 2:56 pm by napster

    Danix wrote:
    napster wrote:emmm... mau try la ni... nnt diy saja.. lepas raya nnt baru survay barang...

    cuba kamu beli yg piping d.i.y punya..ini flexibale pnya..klau pvc pun boleh..pipe rumah 2..murah lai tu.. beli sebesar filter. X_X

    hehehe... nnt la tggu aku lepas balik kg...

    ada jg ni niat mo pasang ni...

    macam bgs jg tau...

    Post on 18/9/2009, 6:08 pm by DonJuanDeMarco


    View of Cold Air Intake and Air Flow Meter







    penting elak air bule masuk...(kalu hose tarik panjang ke bumper)
    juga elak udara panas dari injin bay masuk..
    CAI MESTI bersambung ke air box..macam dalam gambar....
    avatar

    Post on 8/10/2009, 8:18 am by M!$z D3v!L

    bt 20v no filter trumpet only

    ada org bilang k&n nya filter flow mmg tinggi tp cepat bikin kutur kaburator banding apexi dual funnel xtau btul ka x..
    avatar

    Post on 19/10/2009, 12:08 pm by xender

    halo... mo tanya taiko2 ni.... kalau Carbon Fiber Air Filter bagus ka? ada saya nampak kna jual ni.. apa pro@kontra dia kalau pasang ah?
    avatar

    Post on 20/10/2009, 4:27 pm by Nieto

    yang cover dia carbon fiber ka? saya tengok macam tak ori punya cf. lagipun kertas filter dia tipis ja.

    kecuali bro dapat simota punya.

    Post on 22/10/2009, 12:23 am by Cyfinix

    astaga syok kamu cta2 filter2 ni...mau tnya juga alang2...kalau sda pasang open pod tu mksud dia nda boleh la lagi tu kan buat cai???ya ka..?nubby ni..mati laa..haha
    avatar

    Post on 22/10/2009, 1:06 pm by Nieto

    boleh bro, lebih berkesan kalau pakai aluminium heat shield. boleh diy senang saja, guna kotak kertas dapatkan saiz dan measurement dulu. beli aluminium, potong, pasang.

    Post on 22/10/2009, 8:46 pm by Cyfinix

    boleh bro, lebih berkesan kalau pakai aluminium
    heat shield. boleh diy senang saja, guna kotak kertas dapatkan saiz dan
    measurement dulu. beli aluminium, potong, pasang.




    oo ok...jd mksud dia boleh kombo 2 2 la tu kan..?
    avatar

    Post on 23/10/2009, 12:55 pm by Nieto

    combo, kalau tiada heat shield air filter sedut udara panas di engine compartment. kalau ada heat shield boleh block udara dari engine compartment, disamping itu boleh sedut angin dari luar dan cool air intake.

    Post on 23/10/2009, 3:15 pm by Cyfinix

    ooo! ok2...boleh la paam2 sda..tanx man!
    avatar

    Post on 2/11/2009, 5:43 am by napster

    Nieto wrote:setahu saya harga di semenanjung rm100 boleh dapat. pasang boleh diy.

    mastersifu... saya sdh beli, kirim sama adi_spark di kuantan... rm30 saja... di kl rm100...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 22/8/2017, 12:20 pm