SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    bateri kereta...

    Share
    avatar
    dexbeckz
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 34
    location : KK
    Points : 6494
    Reputation : 1
    Number of posts : 154
    24082009

    http://i38.servimg.com/u/f3 bateri kereta...

    Post by dexbeckz

    helo suma, ni mo tny skit ni... apa bgs pki bateri free maintenance(x pyh air bateri) ni... sy dgr bateri pki air bateri lg tahan??? tp ni la ni, ada jgk tauke kedai parts rekomen pki bateri free maintenance ni.... bengong sya....
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    Post on 24/8/2009, 10:33 am by ProjectD

    lbih krg jak bro...yang guna air cuma perlu jaga air nya lah.....tp mmg yang guna air macam lebih tahan dr dry cell...

    pendapat yang lain macam mna?lain org,lain pendapatnya....hehehehe...tp yg dry cell ni macam bez jg hehehe....
    avatar

    Post on 24/8/2009, 10:34 am by swordfishxox

    depend kepada tahap kerajinan ko la bro...

    kalu malas, baik pakai bateri kering...
    tapi jangka hayat xtahan lama, tau2 bateri dh kong...

    kalu rajin sket, pakai yg ada air
    tahan lama woo... (org ckp)
    avatar

    Post on 24/8/2009, 10:44 am by Lanz84

    sya tak pasti lak bro tapi yg mbr sya gtau
    -bateri dry cell klu ckp tempohnya nda buleh gne trs....cthnya batri tu hanya leh tahan 3tahun cukup mse terus tkr br...lg satu klu kereta bjemur tgh panas tlampau lama kuasa pd bateri 2 bkurangan...
    -bateri sel basah lak tahan jangka hayatnya 3-4tahun leh gne lg.cuma mau jaga air bateri nya ja...

    jd bro pk2 kn la ye Very Happy
    avatar

    Post on 24/8/2009, 1:32 pm by dexbeckz

    ya la... ada jgk member sy mengalami low batt sbb kereta kena jemur 1 ari... ok geng sioloon thanks a lot 4 da info... baik gn bateri sel basah la... kena rajin jak la... haha....
    avatar

    Post on 24/8/2009, 7:13 pm by Nieto

    sebenarnya maintainance free ini 'kurang sejat' banding dengan yang biasa punya. kalau saya, saya rasa biasa punya lebih tahan kalau RAJIN jaga banding dengan MF battery. tapi kalau yang malas jaga battery tu, MF lebih tahan hehehe...


    bila mahu check air battery? kalau selepas hujan, kemudian panas terik, biasanya air battery akan sejat sedikit. kalau battery sudah nyawa2 ikan, confirm tak boleh start sudah tu hehehe.
    avatar

    Post on 25/8/2009, 4:33 am by im

    setuju guna bateri sel basah...

    macam kereta sy, dekat 4 tahun dah parking beratapkan langit...
    baru jak tukar bateri...yg penting kena rajin tgk paras air bateri tu...
    avatar

    Post on 25/8/2009, 8:36 am by dexbeckz

    Nieto wrote:sebenarnya maintainance free ini 'kurang sejat' banding dengan yang biasa punya. kalau saya, saya rasa biasa punya lebih tahan kalau RAJIN jaga banding dengan MF battery. tapi kalau yang malas jaga battery tu, MF lebih tahan hehehe...


    bila mahu check air battery? kalau selepas hujan, kemudian panas terik, biasanya air battery akan sejat sedikit. kalau battery sudah nyawa2 ikan, confirm tak boleh start sudah tu hehehe.

    nice info bro nieto... thanks... biasa sy selang 2minggu.. haha...
    avatar

    Post on 25/8/2009, 3:21 pm by napster

    Lanz84 wrote:sya tak pasti lak bro tapi yg mbr sya gtau
    -bateri dry cell klu ckp tempohnya nda buleh gne trs....cthnya batri tu hanya leh tahan 3tahun cukup mse terus tkr br...lg satu klu kereta bjemur tgh panas tlampau lama kuasa pd bateri 2 bkurangan...
    -bateri sel basah lak tahan jangka hayatnya 3-4tahun leh gne lg.cuma mau jaga air bateri nya ja...

    jd bro pk2 kn la ye Very Happy

    nah.. king mivec sdh bersuara... hahaha...

    pakai bateri air jak... senang jaga, air abis reload jak...

    bateri sel kering mahal ba...
    avatar

    Post on 25/8/2009, 6:59 pm by Nieto

    lanz84:
    betul kata mu. kalau battery kena panas pun pandai tak tahan lama, itu lah sebabnya ada orang pindahkan kedudukan batery, salah satu sebab kalau battery dalam engine memang panas.
    avatar

    Post on 7/9/2009, 6:39 am by dexbeckz

    saja mo add... klu kepala bateri tu ada putih2 macam mo kasi hilang @ elak dr ia muncul kembali... mekanik ckp taruh grease ok sda.... ada ckp siram air panas, x kasi rosak kepala bateri ka 2 klu siram air panas....
    avatar

    Post on 7/9/2009, 10:37 am by Nieto

    kalau tak silap ada jual spray tu, brand abro. boleh cegah putih2 itu keluar.
    avatar

    Post on 7/9/2009, 6:57 pm by dexbeckz

    Nieto wrote:kalau tak silap ada jual spray tu, brand abro. boleh cegah putih2 itu keluar.

    ada jgk jual ni brg ka?? abro kn... nti mo p tny2 kdi parts ni...
    avatar

    Post on 8/9/2009, 8:23 am by bumbek

    aku pakai free maintance bateri sampai 4tahun bro... sekarang bateri tu masih berfungsi masuk 51/2 tahun sudah, bateri tu sekarang pakai untuk lampu di rumah kalau takde elektrik. Kereta Kenari aku pakai bateri ori kilang tahun ke-5 baru tukar, bateri pun guna kalau emergency di rumah. Terpulang kepada penjagaan juga tu....
    avatar

    Post on 8/9/2009, 9:13 am by Nieto

    setahu saya, paling maximum battery boleh sampai 5 dan 6 tahun. ini pengalaman saya lah hehehe
    avatar

    Post on 8/9/2009, 10:21 am by napster

    kancil aku baru bulan lepas tukar... bateri air...

    dr start beli tu kancil sdh 4 tahun xpernah tukar bateri... kena jaga dia punya air saja...

    tngk penggunaan jg ba tu...
    avatar

    Post on 8/9/2009, 4:27 pm by dexbeckz

    jenama bateri yg ok apa ah??? yg sy tau yokohama tp mhl gila...
    ada ba ari 2 kwn sy p hup seng heng, 2 org sna dia kasi suggest bateri jenama rocket (maintenance free pny) tp tidak jd kwn sy beli... sbb tidak pena d dgr pny jenama(rocket), tkt cap ayam pula... haha...
    avatar

    Post on 8/9/2009, 5:14 pm by Nieto

    selain yokohama, bro boleh beli GP atau Atlas.
    avatar

    Post on 8/9/2009, 6:48 pm by dexbeckz

    Nieto wrote:selain yokohama, bro boleh beli GP atau Atlas.

    oh ok... ni jenama suma ada utk kancil ka???

    lari topik skit:
    klu mo jump stat 2 bateri ba... klu bateri kancil d smbg sma bateri kereta besar2 macam hilux, x mslh ka 2??? mn tau bahaya... hehe...
    avatar

    Post on 8/9/2009, 6:55 pm by napster

    yg aku tau Yokohama la bagus.... GP pun ok juga...

    Yokohama harga dlm rm150 kali klu kancil... GP murah sikit saja rm140...

    p/s: aku tau sal, baru jak tukar bulan lepas....
    avatar

    Post on 9/9/2009, 6:51 am by Nieto

    masuk battery besar tiada masalah, kalau ada tempat lah. semua pun 12v saja bah, cuma kandungan plate dia tak sama. bateri besar biasanya untuk angkat beban yang berat, tapi tidak bermaksud ia lebih tahan lama banding size standard.

    Post on 28/12/2011, 8:10 pm by ganengkooi

    Car battery service

    -FREE installation
    -FREE Charging system checking
    -FREE current leakage checking
    -manufacturer warranty card & receipt provided
    -15 Months Warranty
    (1 to 1 exchange if any problem)
    -Price is included of trade in old battery
    -15%-30% cheaper than market price.

    pls call
    012 6922710

    or visit
    66 Jalan Raya 5 Taman Serdang Jaya
    avatar

    Post on 4/2/2012, 12:08 pm by FAREL

    betul tu bro kalau battery kena panas pun pandai tak tahan lama, itu lah sebabnya ada orang pindahkan kedudukan batery, salah satu sebab kalau battery dalam engine memang panas tu..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/11/2017, 8:39 am