SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    ketahanan turbo kit pada enjin proton

    Share
    avatar
    satria5943
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 32
    location : keningau
    Tag ID: : SFC 08183
    Points : 6214
    Reputation : 1
    Number of posts : 422
    03092009

    http://i38.servimg.com/u/f3 ketahanan turbo kit pada enjin proton

    Post by satria5943

    nak tanya kat otai2......brapa kos? boost? jangka hayat?
    HARAP DAPAT TUNJUK AJAR
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 3/11/2009, 5:45 pm by nyamuk

    legendary wrote:thanks bro
    lg satu nak tanya kalau engine standard msk turbo kit blh lps tak?
    kalau blh msk itu turbo kit in future ape problem dia akan keluar?
    pastu macam mane nak elak itu punye masalah bro?

    mksd ko lepas bro,apa?road block jpj ka??
    hurmm...mslh tu tetap ada muncul bro...sb enjin standard, msuk turbo kan..mesti ada mslh lain timbul...tp klu pandai jaga,tdk jugk mslh besar tu,hehehe....bab2 ni,aku tak pkar sgt la,ilmu pun takat besar cwn teh tarik,hahaha...ada lg otai2 dcni yg pkar tu,hehe... tp aku dgr2, klu ko mau masuk turbo kit enjin stendard, ko tukar upgrade jgk piston tu pg yg tahan sikit...cth gsr punya piston...hehehe

    p/s: king napster....sila perbetulkan maklumat aku tu klu ada yg tdk benar melainkan yg benar,hehehe...
    avatar

    Post on 3/11/2009, 5:57 pm by legendary

    nyamuk wrote:mksd ko lepas bro,apa?road block jpj ka??
    hurmm...mslh tu tetap ada muncul bro...sb enjin standard, msuk turbo kan..mesti ada mslh lain timbul...tp klu pandai jaga,tdk jugk mslh besar tu,hehehe....bab2 ni,aku tak pkar sgt la,ilmu pun takat besar cwn teh tarik,hahaha...ada lg otai2 dcni yg pkar tu,hehe... tp aku dgr2, klu ko mau masuk turbo kit enjin stendard, ko tukar upgrade jgk piston tu pg yg tahan sikit...cth gsr punya piston...hehehe

    p/s: king napster....sila perbetulkan maklumat aku tu klu ada yg tdk benar melainkan yg benar,hehehe...

    maksud aku blh lepas tu, engine proton standard blh masuk turbo kit tak? so blh msk la yer turbo kit kat engine standard

    itu engine standard nanti aku kasi tune bg mantap punya baru aku kasi msk turbo kit,

    bro selalunya bile dah msk turbo kit kat engine standard, berapa jangka hayat engine standard tu blh tahan?

    bro blh rekemen tak turbo kit ape yg bagus dan berapa sume kos anggaran diperlukan?
    avatar

    Post on 3/11/2009, 6:05 pm by nyamuk

    legendary wrote:maksud aku blh lepas tu, engine proton standard blh masuk turbo kit tak? so blh msk la yer turbo kit kat engine standard

    itu engine standard nanti aku kasi tune bg mantap punya baru aku kasi msk turbo kit,

    bro selalunya bile dah msk turbo kit kat engine standard, berapa jangka hayat engine standard tu blh tahan?

    bro blh rekemen tak turbo kit ape yg bagus dan berapa sume kos anggaran diperlukan?

    yup,mmg bole lepas...dlm ketiga2 link yg aku bgi ko tu,ada yg psg turbo kit...cuba ko bukak & baca satu persatu komen2 dlm topik tu...aku rasa ada tu jwpn yg ko mau cari,hehehe...aku tak tahu menahu psl benda2 ni bro...hehehe
    avatar

    Post on 3/11/2009, 6:12 pm by legendary

    nyamuk wrote:yup,mmg bole lepas...dlm ketiga2 link yg aku bgi ko tu,ada yg psg turbo kit...cuba ko bukak & baca satu persatu komen2 dlm topik tu...aku rasa ada tu jwpn yg ko mau cari,hehehe...aku tak tahu menahu psl benda2 ni bro...hehehe

    ok bro, thanks
    dulu aku main standard kereta jer bro
    sekarang ni sume aku mau tukar aku punye iswara buruk ni
    iswara aku dh msk 15 tahun
    jual pon tak laku baik kasi tune skit bg nampak cun
    avatar

    Post on 3/11/2009, 6:16 pm by nyamuk

    legendary wrote:
    ok bro, thanks
    dulu aku main standard kereta jer bro
    sekarang ni sume aku mau tukar aku punye iswara buruk ni
    iswara aku dh msk 15 tahun
    jual pon tak laku baik kasi tune skit bg nampak cun

    hehehe....ok ba klu ko,bro...sama2 kita mbantu & tlong menolong,hehe...
    mau buat project car tu bro??hehe...baa,atur palan2 bro...ckit2,lama2 mjadi king pit tu,hahaha.....
    avatar

    Post on 3/11/2009, 6:28 pm by legendary

    nyamuk wrote:hehehe....ok ba klu ko,bro...sama2 kita mbantu & tlong menolong,hehe...
    mau buat project car tu bro??hehe...baa,atur palan2 bro...ckit2,lama2 mjadi king pit tu,hahaha.....

    yup aku mau kasi buat Project-D itu iswara
    bro harga turbo kit berapa bro?
    ade berape jenis turbo kit ni
    avatar

    Post on 3/11/2009, 7:26 pm by nyamuk

    legendary wrote:yup aku mau kasi buat Project-D itu iswara
    bro harga turbo kit berapa bro?
    ade berape jenis turbo kit ni

    naaa, ngam btul tu!hehe...
    hurmm...tgk tmpt jgk tu bro..lain tmpt,lain harga...
    klu d area putatan, dgr2 macam RM2K jgk...
    jenis, aku nda pasti berapa ada...
    avatar

    Post on 4/11/2009, 3:49 am by napster

    besar budget mo main tobo di proton stendet ni...
    pasti ada masalah yg timbul...
    sbb ketahanan engine y tidak mampu utk menampung kekuasaan tobo...

    selalunya piston tak tahan...
    blh juga stendet masuk tobo tp jgn kasi boost tinggi...
    kasi rendah saja, tp rasa macam tiada power pula kalau boost rendah...

    nnt gatal tu pandai kasi naik boost, terus engine pun pecah...

    jd bertukar la kepada GSR... hehehe...

    selanjutnya blh tanya King ProjectD, King Blugu & King Neito... dorg lagi terer... hehehe...
    avatar

    Post on 4/11/2009, 4:20 am by Wangan

    masalah dengan enjin proton 1.3, 1.5 ni ialah ketiadaan after market perfomance parts.. stroker kit, shaft, valve, pulley.. kalau hks, jun, toda ada kasih keluar kan senang...

    Post on 4/11/2009, 4:31 am by ProjectD

    x salah mencuba..dlu injin stadard proton aku kasi masuk turbo jua,tp xkan dpt bg kepuasan maksimum....

    Post on 4/11/2009, 5:41 am by DonJuanDeMarco

    no hal 4g13/15p BOT....dah ada membe i yang buat...200hp+ pun ada..
    so far no hal.. cari info yang lebih teknikal

    bro wangan, performance part untuk this megavalve banyak le..
    ko bule riki dengan banyak tuner powerzone,matspeed,MAG,RACE,RPW dll..
    malah stroker kit pun ada.double spring valve pon ada.supercharger kit/turbo kit pon ada,4trottle pon ada.... racing close ratio gear box pon ada...

    ProjectD - kepuasan sebenar bile u mod injin relaible dan berdaya saing..


    Last edited by DonJuanDeMarco on 4/11/2009, 5:45 am; edited 1 time in total
    avatar

    Post on 4/11/2009, 5:43 am by legendary

    ProjectD wrote:x salah mencuba..dlu injin stadard proton aku kasi masuk turbo jua,tp xkan dpt bg kepuasan maksimum....

    kalau aku kasi tune dulu itu engine standard bg mantap pastu letak turbo ok tak?

    bg rekemen yg mane aku patut tukar
    avatar

    Post on 4/11/2009, 5:45 am by legendary

    DonJuanDeMarco wrote:no hal 4g13/15p BOT....dah ada membe i yang buat...200hp+ pun ada..
    so far no hal.. cari info yang

    bro wangan, performance part untuk this megavalve banyak le..
    ko bule riki dengan banyak tuner powerzone,matspeed,MAG,RACE,RPW dll..
    malah stroker kit pun ada.double spring valve pon ada.supercharger kit/turbo kit pon ada,4trottle pon ada.... racing close ratio gear box pon ada...

    ProjectD - kepuasan sebenar bile u mod injin relaible dan berdaya saing..

    kalau iswara sedan blh tak?
    ko shah alam area mane?
    aku nak msk turbo kit ni
    berape jumlah kos sume diperlukan utk jangka hayat yg pnjg

    Post on 4/11/2009, 5:54 am by ProjectD

    bro don...mksud sy,kepuasan tu xkan dpt lawan yang vr4 bg bah...ekekkeke...
    avatar

    Post on 4/11/2009, 5:56 am by legendary

    ProjectD wrote:bro don...mksud sy,kepuasan tu xkan dpt lawan yang vr4 bg bah...ekekkeke...

    VR4 tu ebgine turbo ke turbo kit?
    avatar

    Post on 4/11/2009, 6:00 am by Wangan

    DonJuanDeMarco wrote:no hal 4g13/15p BOT....dah ada membe i yang buat...200hp+ pun ada..
    so far no hal.. cari info yang lebih teknikal

    bro wangan, performance part untuk this megavalve banyak le..
    ko bule riki dengan banyak tuner powerzone,matspeed,MAG,RACE,RPW dll..
    malah stroker kit pun ada.double spring valve pon ada.supercharger kit/turbo kit pon ada,4trottle pon ada.... racing close ratio gear box pon ada...

    ProjectD - kepuasan sebenar bile u mod injin relaible dan berdaya saing..

    oh.. custom made ke after market tu bro?
    tapi itu di sana bro... klu di sini ni mana ada tu semua.. pasal perkara ni sya dah buka 1 tread bertajuk 'perfomance tuner di kk?' dlm section ni juga.. tapi sampai skrg tiada forumer yg respon..

    Post on 4/11/2009, 6:01 am by DonJuanDeMarco

    lagendary - u got mp

    projectD - u sure tak bule lawan vr4..?

    Post on 4/11/2009, 6:05 am by ProjectD

    kalau dua2 mod habs habisan bro....

    Post on 4/11/2009, 6:05 am by DonJuanDeMarco

    wangan - after market ada & custom made pon ada..
    takde isu dengan kk sbb zaman IT semua info ada malah bule oder..
    avatar

    Post on 4/11/2009, 6:07 am by legendary

    DonJuanDeMarco wrote:wangan - after market ada & custom made pon ada..
    takde isu dengan kk sbb zaman IT semua info ada malah bule oder..

    berapa byk nak habiskan duit ni utk psg turbo dan part2 yg lain utk bg tune yg mantap?

    aku baru nk blaja psl kete ni

    Post on 4/11/2009, 6:11 am by DonJuanDeMarco

    projectD - duit orang bro...aper mau kisah...
    tak semua suka convert..
    saya sendiri lebih suka std injin tuning & mod..dari convert..

    Post on 4/11/2009, 6:17 am by ProjectD

    hehehe...sy bg jak pandangan sy bro....sbb dah rasa jugak dua2....

    dua2 berbeza..tp best layan dua2...mantapz...

    Post on 4/11/2009, 6:20 am by DonJuanDeMarco

    betol aper yang cakap....takde salah pon...
    realitinya motorsport mmg banyak makan uang..kekkeke

    Post on 4/11/2009, 6:32 am by ProjectD

    hehehe..uang mmg macam air mengalir.....layan jak la...ekekek..
    avatar

    Post on 4/11/2009, 6:43 am by bod_supersperm

    bukan macam air jak bro..macm minyak ron95 yang knorking...esok pagi pandai habis tetiba...haha...lesap..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 26/7/2017, 3:37 pm