SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Sound System Ada Masalah. Ada sesiapa Boleh Bantu Saya?

    Share

    Fadzli
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 30
    location : Luyang
    Points : 6367
    Reputation : 1
    Number of posts : 20
    29112009

    http://i38.servimg.com/u/f3 Sound System Ada Masalah. Ada sesiapa Boleh Bantu Saya?

    Post by Fadzli

    Salam sejahtera saya ucapkan kepada para Siolooner sekalian. Baru-baru ini saya siap meminta pasang sound system dalam kereta saya. Namun apa saya dapati bahawa beberapa maslah telah timbul dalam sound system saya ni.

    Untuk pengetahuan para Siolooner sekalian, antara komponen2 sound system saya ialah:

    a) 2 biji Mohawk Oren
    b) 1 set Mid Komponen Apache
    c) 2 biji power amp (1200w(hantam woofer) & 1600w(hantam mid)

    Apa yang saya dapati bahawa masalah yang saya hadapi ialah:

    i ) Power Amp 1200w untuk menghantam Woofer saya panas dalam masa yg singkat
    kira-kira 5-10 minit dimainkan
    ii ) Bunyi enjin dalam woofer apabila ia dihidupkan
    iii) Hentaman Woofer lebih kepada menyengat ke telinga berbanding terasa di dada.

    Jadi di sini saya mengambil kesempatan supaya para otai2 sekalian dapat memberi sedikit-sebanyak advice dan langkah yg perlu saya ambil agar dapat mengatasi masalah saya. Adakah saya perlu menukar Woofer memandangkan ianya lebih menghantam di telinga? ThaNKS.....
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 29/11/2009, 2:22 pm by finalazy84

    1. amp cpt panas sbab beberapa faktor: wiring speaker(brapa ohm dia main) amp buli support dn stabil atau tdk.mohawk oren ni brapa coil dn brapa ohm?kali ko wiring main 1 tau 2 ohm sja.

    2. yg watt suma ko tulis 2 i assume PMPO/ Peak.yg kita perlu tngok 2 brapa RMS.make sure amp buli angkat. bila ko tlmpau push kasi kuat, 2 la panas.

    3.bunyi engine dlm woofer bleh d sbabkan grounding yg tdk ngam.pastikan btul2 smpai besi d body kereta.kikis 2 cat tmpat ko kasi ground. ko ada preamp?slalunya preamp pn bikin ada ni mslh.cuba kasi sot body sja tuk grounding preamp.jn kasi ikut 2 HU.mnatau ok. woofer sja ada 2 bunyi?mid ko teda?

    4.mksudnya ko mo deep bass la ni kn?bnyak juga faktor 2.saiz box, setting frequency d amp woofer ko, setting d preamp.amp woofer ko monoblock ka?

    Post on 29/11/2009, 4:54 pm by Fadzli

    finalazy84 wrote:1. amp cpt panas sbab beberapa faktor: wiring speaker(brapa ohm dia main) amp buli support dn stabil atau tdk.mohawk oren ni brapa coil dn brapa ohm?kali ko wiring main 1 tau 2 ohm sja.

    2. yg watt suma ko tulis 2 i assume PMPO/ Peak.yg kita perlu tngok 2 brapa RMS.make sure amp buli angkat. bila ko tlmpau push kasi kuat, 2 la panas.

    3.bunyi engine dlm woofer bleh d sbabkan grounding yg tdk ngam.pastikan btul2 smpai besi d body kereta.kikis 2 cat tmpat ko kasi ground. ko ada preamp?slalunya preamp pn bikin ada ni mslh.cuba kasi sot body sja tuk grounding preamp.jn kasi ikut 2 HU.mnatau ok. woofer sja ada 2 bunyi?mid ko teda?

    4.mksudnya ko mo deep bass la ni kn?bnyak juga faktor 2.saiz box, setting frequency d amp woofer ko, setting d preamp.amp woofer ko monoblock ka?



    1) Wiring speaker maksudnya Wayar speaker tu? Mohawk Oren ni aku nda pasti berapa
    Ohm nanti aku tanya cousin aku dan woofer ni Double Coil.
    2) Rms tidak pasti macam tiada ditulis
    3) Itu kawan wiring aku nda pasti dia ada buat grounding atau tidak. Pre amp memang
    aku ada pasang sebab tanpa pre-amp wiring tidak dapat diteruskan menurut dia. HU
    Naza Sutera ni masih ada kekurangan.
    Sebab tu kena pasang pre-amp. Mid Apache ni ok teda mengeluarkan bunyi macam
    orang bilang 'BUNYI PESAWAT'. Tapi selepas dipasang Woofer tu, di sanalah masalah
    ni timbul.
    4) Ya saya mau DEEP BASS yang terasa di dada punya bukan menyengat di telinga macam
    Woofer saya ni. Woofer ni saya pakai Power Amp saja.

    ThaNKS FOR THE aDVIse BroTHEr finalazy84....saya akan cuba meneliti tentang perkara ni....
    avatar

    Post on 29/11/2009, 5:57 pm by finalazy84

    1. ya wiring woofer.tanya balik cousin ko yg wiring 2 woofer.da bikin selari ka bersiri ka.recheck sistem ohm.brows sekitar topic2 d sini.suda d bncangkan psal wiring diagram sistem ohm.paling slamat main 4 ohm la.

    2.klo tdk pasti 2 pa buli buat la.ko punya mohawk oren 2 brapa watt?

    3. gounding mesti ada la bro.klo teda litar mna lengkap.nda bebunyi la tu...hehe klo woofer sja mslh, cek ko punya grounding amp woofer.paling snang suru yg buat 2 cek balik.HU stendard teda preout selalunya.so kena guna Hi to Low converter.sebab 2 kena preamp.

    4.kalau mau, rajin2 la tune sound ko bro.pastikan ngam frequncy.slalu klo tajam dlm 50hz.try smpai 300hz sja la.sa pakai 1 biji mohawk classic ok sja pn.amp cap ayam sja.

    p/s. power amp tu amp la bro.mksud sya monoblock or 2 chnl amplifier?
    avatar

    Post on 29/11/2009, 6:42 pm by CryZee

    01. amp spt panas.. pastikan amp kw dpt angkt 2 woofer..
    02. bunyi enjin dlm woofer 2 macam yg finalazy84 ckp la.. grounding msti ok..
    pastikan kw pnya wayar grounding 2 btl2 kna kt bdan kereta..
    03. law kw maw DEEP BASS yg trasa d dada pling bgs tukar kw pnya amp.. pkai monoblock..

    Post on 30/11/2009, 9:04 am by Fadzli

    finalazy84 wrote:1. ya wiring woofer.tanya balik cousin ko yg wiring 2 woofer.da bikin selari ka bersiri ka.recheck sistem ohm.brows sekitar topic2 d sini.suda d bncangkan psal wiring diagram sistem ohm.paling slamat main 4 ohm la.

    2.klo tdk pasti 2 pa buli buat la.ko punya mohawk oren 2 brapa watt?

    3. gounding mesti ada la bro.klo teda litar mna lengkap.nda bebunyi la tu...hehe klo woofer sja mslh, cek ko punya grounding amp woofer.paling snang suru yg buat 2 cek balik.HU stendard teda preout selalunya.so kena guna Hi to Low converter.sebab 2 kena preamp.

    4.kalau mau, rajin2 la tune sound ko bro.pastikan ngam frequncy.slalu klo tajam dlm 50hz.try smpai 300hz sja la.sa pakai 1 biji mohawk classic ok sja pn.amp cap ayam sja.

    p/s. power amp tu amp la bro.mksud sya monoblock or 2 chnl amplifier?


    1) Thanks, saya akan rajin2 browse topik sekitar ni.
    2) Daripada cousin aku dia bilang 300W
    3) Aku akan cuba check grounding dia dulu. So kalau nda mau pakai pre-amp kena tukar
    HU dia la kan? Sebab setau saya pre-amp tu yg bikin bunyi 'Pesawat' tue kan? Sebelum
    pasang pre-amp dia senyap jak, masa saya baru Mid Apache saya.
    4) Aku akan cuba tune dulu la tapi tidak mendatangkan kesan sampingan kah tue kalau
    kita sesuka adjust2?

    p/s: Saya pakai 4 channel Power Amp untuk 2 biji Woofer saya. Anyway...TanNKs!
    avatar

    Post on 30/11/2009, 2:44 pm by finalazy84

    hebat juga ko pkai 4 ch amp...hehe klo 300watt sebiji myb dlm 100-150watt rms sebiji la. ko punya amp 4ch bridge kena make sure dia bleh angkat 150watt rms evry chnel la. teda papa juga 2 ko p adjust2.paling pn bunyi jadi bidak la klo tesalah tune...hehe tdk juga suma preamp bikin bunyi kapal.klo ngam wiring ok juga 2.tpi tdk secntik ko pkai HU sja la.pa lgi klo HU ko yg memang suda power.so tdk paya preamp suda la.ko cek 2 ground amp p woofer ja bro.rsanya 2 yg mslh.sbab mid ko teda bunyi kapal kn.so bukn dari preamp la 2.
    avatar

    Post on 1/12/2009, 9:08 am by under18crew

    amp cpt panas..amp x dpt ankgt 2 woofer..silap2 boleh hngus 2 amp law main lbh lama..hihi..pastikan sistem wiring ngam n jgn terlebih overblast..
    masalah bunyi kapal atau 'harming' mgkn dr grounding atau mslh RCA ko..
    bunyi x berapa sedap..mau cari tukang setting yg kaw2 2..hihihi..
    avatar

    Post on 17/12/2009, 9:24 pm by AIRpulse

    woofer aku pun ada masalah bunyi kapal terbang tu, ingatkan grounding..sekali diperiksa rupanya masalah RCA.ganti RCA terus itu kapal terbang tidak terbang dekat2 lagi hehehe
    avatar

    Post on 18/12/2009, 7:28 am by BON

    cuba ko ubah wiring ko dulu... macam masalah wiring ko ni.. karan ko pun macam tia cukup... tu yg jadi masalah macam itu tu....
    avatar

    Post on 21/12/2009, 4:41 am by PK-12

    ko ikut jak step2 yg drg bg 2 n woofer mhawk oren 2 200 watt jak 2 maxmimum..double coil single magnet aku pnh pkai sub 2 dlu..
    avatar

    Post on 4/1/2010, 7:07 am by zeus245

    kalau ko punya amp unttuk sub tak support, ko cuba ganti dari amp sub 1200watt pakai amp mid tu 1600watt.... kalau 1600watt bukan mono, ko buleh pasang bridge.... kalau pasal bunyi "humming" ada selepas ko pasang itu pre-amp, problem dia mungkin dari itu RCA atau ground pre-amp... ko cek dari situ la....

    Post on 16/2/2010, 6:51 pm by pet2266

    bru2 ny sya tkar sound system sya.. sya tkar head sony groove, 1 amp,1 woofer sony explode 12 inch.. bnyi sda sdap tp msalah nya sya tidak boleh kasi kuat.. bnyi e2 woofer tidak dgr klo volume tggi.. woofer bnyi had ter tntu sahaja (VOLUME 20)... apa msalah 2 aaa..?? amp tidak ckup support ka atau mslah wiring.. sbab yg wireing kereta sya ny kwn yg buat.... tlg la..sya masi bru lg ny.. pliz..huhuhu
    avatar

    Post on 19/2/2010, 12:39 pm by finalazy84

    bro, kasi kenal diri la dlu...hehe

    ada preamp ka bos?klo bunyi sedang2 kuat bunyi bass seimbang?
    kali amp tuk woofer ko nda buli angkat klo kuat sngat.sbab bunyi bass 2 ikut vol HU.mid ko teda amp kn?
    avatar

    Post on 21/2/2010, 9:48 pm by CryZee

    ada pkai preamp ka?? preamp msti pkai supaya dpt kasi seimbang bunyi.. pkai pwr amp ka monoblock?? law maw bunyi woofer kaw2 pkai la monoblock.. law bajet x mencukupi utk beli monoblock pkai la pwr amp yg buli angkt woofer 2..

    Post on 25/2/2010, 6:31 pm by pet2266

    psal amp ku 2 maw gnty bru la 2 kan.. tp aq try pkai subwoofer kwn ku yg cap aym pun masi sma jua... aq tidak pkai pre amp.. pastu mid ku pun teda amp.. amp ku 2 untuk tolak sub syak.. huhuhu..
    avatar

    Post on 4/5/2010, 4:25 pm by FAREL

    buang jak 2 bro ambl baru huHUhu.....
    avatar

    Post on 4/5/2010, 7:18 pm by finalazy84

    klo teda preamp sa rsa 2 HU punya psal.stahu sya klo amp ta dpt angkat pn, paling2 distortion, panas trus off...hehe kali 2 HU ada limit 2 woofer.pasang preamp la bro.2 preamp untuk control woofer sja la.mid kena ada amp baru dpt control d preamp.
    avatar

    Post on 5/5/2010, 7:10 am by PK-12

    pkai la pre-Amp, xpun pling bgus pkai X-over elektronik..lg cun bunyi..psg amp pd mid..balance bunyi dahla men sedap2 tlinga ok la 2..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 19/7/2018, 6:25 pm