SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Project kelisa....

    Share

    kaphwanhh
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 33
    location : KK
    Points : 6282
    Reputation : 4
    Number of posts : 73
    04122009

    http://i38.servimg.com/u/f3 Project kelisa....

    Post by kaphwanhh

    Salams semuaaa... memang lama sudah tggu2 mau bot kelisa saya neh... paling budjet habis la ni. last2 on the way da... hmm.. starting saya beli turbo.. RHF4 V14.. dgr2 buli2 juga la ni... cepat sikit dia pusing.. pastu fuel regulator.. sard. da beli.. emm.. injektor... saya pakai kembara punya... kawan da buat extraktor.. dan tapak turbo.. nanti saya update lagii... mau boost 0.5.. harap2 teda prob laa.. sbb ada kawan sudah buat ni MOD... buli tahan juga ooo...
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    Post on 19/1/2010, 10:57 am by kaphwanhh

    0.5 ja baa... hehehe.. bukan mau kuat2.. mau bunyi tu ja bah.. ada la tendang sikit.. hehhehehe.....
    avatar

    Post on 19/1/2010, 6:12 pm by xiaomao

    boleh la tu......blow off ni ada effect juga tu....kalau boost tinggi mmg nak tukar yg lebih elok sikit.....

    Post on 20/1/2010, 9:16 am by kaphwanhh

    huhuhuuh... kepish...
    avatar

    Post on 24/1/2010, 4:32 pm by sherald

    ada member l2 pkai turbin td04 kahwin bontot l2, bila dia rev dan lpas trotel ada kluar bunyi macam spool d turbin, bunyi blowof tdk pula kluar... knapa tu ah??
    best la bnyi dia, turbin kahwin sja yg boleh kluar bnyi bgitu ka??

    Post on 25/1/2010, 12:32 pm by kaphwanhh

    bunyi turbo diesel tu kah?
    avatar

    Post on 25/1/2010, 5:11 pm by sherald

    rsanya bkan bunyi bersiul tu.. ini bunyi dia macam bunyi blowoff jga, tpi bunyi kluar dri turbin..

    Post on 26/1/2010, 5:50 am by kaphwanhh

    ooo... rasanya saya tau ini.. bunyi tendang balik tu kah? bunyi tekukur tu... tidak pakai blow off tu... rasanya.. saya pun mau tu bunyi... pakai intercooler besar.. tobo besar.. tidak pakai blow off... sedap bunyinya tp bahaya utk turbo.. ada cakap kalau pakai bearing turbo tidak apa2... tidak tau la...
    avatar

    Post on 26/1/2010, 7:46 am by xiaomao

    tetapi hayat turbo awak cepat kong juga kalao tak pakai blow off....
    avatar

    Post on 26/1/2010, 12:42 pm by sherald

    haha.. dia la tu, bunyi dia macam bunyi tkukur..
    sya taruk tgan dkat mulut turbo boleh rsa ada angin tendang blk..
    tpi ada juga blowoff dia.. cuma klau rpm naik tme jlan bru kluar bnyi blowoff..

    Post on 30/1/2010, 2:19 pm by ss8879m

    Leh join ka geng..

    Ni nak tanya lg psl enjin kelisa yg dah bot..Saya dah bot kelisa so far enjin tu tiada jg mslh setakat ni n minyak pun jimat jgk la.. turbo saya guna rhf4 seperti ramai yg sarankan coz respon pun k jg...ekstraktor guna yg ori juz mod sikit utk tpk turbo..sementara intercooler pula saya guna l2s n pomen tu tanam 1 nozzle extra n wiring dia direct p +- bateri jer..

    Soalan saya:
    a. betul ker wiring extra nozzle tu bro? Ada bgtau elok pki enjin management tuk control sekian2 br buka utk daily driving bila blast br function..
    b. Nozzle ori 3 biji tu dia tia ubah so perlu upgrade ker?
    c. Clutch saya lg slip pulak pena member bgtau elok pki double plate@Exedy semi race rm880 kalau order kat kl tp mslhnya clutch kabel 6bln skali tukar kalau nasib bgus 1thn la ganti coz selalu putus..

    So sepa2 yg ada experience tu share2 lah ngan ambo yg br ni @ ada pglmn,idea lg ...

    Post on 1/2/2010, 8:00 am by kaphwanhh

    injektor..? hmmm... tidak pyah ubah bha tu.. ok sudah tu.. kalau clutch pakai 3 puck tu... 3 kaki tu... baru la... hehehehe....

    Post on 1/2/2010, 8:06 am by erry5456

    ish,brape agak2 lau bodykit coure?
    avatar

    Post on 1/2/2010, 2:37 pm by sherald

    erry5456 wrote:ish,brape agak2 lau bodykit coure?

    ada member mnta krim dri johor dpt 800 ja..

    Post on 13/3/2010, 5:31 am by cartoons

    Clutch saya lg slip pulak pena member bgtau elok pki double plate@Exedy semi race rm880 kalau order kat kl tp mslhnya clutch kabel 6bln skali tukar kalau nasib bgus 1thn la ganti coz selalu putus..

    khabar bro minta maaf sy mympuk sori2 sy bdak bru minta tunjuk ajar heehe pasal yg cluth 2 bro kalau mau safe budget cluth cover antar pg enginerng suru kasi twin plate tapi kena ada 1 lgi cluth cover bro sbab drang buka matahari tu lpas tu bg double d cluth cver yg 1 lg tapi jgn pakai smua keras bro boleh patah kaki.....sya da cuba ari tu sya cma pakai 6 sj bg selang seli itu pun da cukup keras......pick up kompom 1,2,3 kakai

    Post on 14/3/2010, 3:13 pm by kelisa_hitachi

    aku da BOT kelisa aku dkt 5 taun dah..1.8bar je laa.x tinggi sgt macam org lain yg main 2 bar ke atas...
    td04-09..FR sard..injector rotary..piston stendet...management???
    langsung xda...leh je boost tinggi...
    yg penting AFR cun..
    avatar

    Post on 15/3/2010, 4:00 pm by edward inchs

    Bro... aku punya kreta, bila blow-off tdk bunyi, tp ada bunyi lain2 tp macam blow-off jg bunyi..
    bila aku chk btul2, bunyi back pressure bah.. angin pg balik compressor wheel.. coz BOV tdk release pressure.. bahaya btul..
    avatar

    Post on 29/3/2010, 5:16 pm by sherald

    bro kaphwanhh..
    apa crita projek klisa ko tu..
    ksi update skit.. hehe..

    Post on 29/3/2010, 7:08 pm by kaphwanhh

    ok sudah tu... baru2 overhaul lagi la.. makan minyak itam... ok sudah... hehehe... buli2 juga la.. tp mau management juga oo.. kalau pakai fuel regulator ja adjust minyak ko macam tia cukup ni bah.. mahal bha management... teda cara lain ka ah..? hmm... kalau la ada murah2 management.. 100 kaa... 50 kaa.. happy saya.... hehehehe... sharald.. ko kelisa turbo ka? tgkk gambal pun turbo juga tu... hehehe...
    avatar

    Post on 30/3/2010, 4:32 am by sherald

    kaphwanhh wrote:ok sudah tu... baru2 overhaul lagi la.. makan minyak itam... ok sudah... hehehe... buli2 juga la.. tp mau management juga oo.. kalau pakai fuel regulator ja adjust minyak ko macam tia cukup ni bah.. mahal bha management... teda cara lain ka ah..? hmm... kalau la ada murah2 management.. 100 kaa... 50 kaa.. happy saya.... hehehehe... sharald.. ko kelisa turbo ka? tgkk gambal pun turbo juga tu... hehehe...

    ko cuba tukar dlu injector ko la..
    skrg boost brapa tu?
    hehe.. pkai tubokit saja ba..

    Post on 30/3/2010, 4:36 am by kaphwanhh

    sama ja kita ni... injektor 1.3 kembara saya pakai... boost dalam 0.4-0.5.. tidak buli saya full throtle.. masi saya takut... hahahahaha... baru2 ni ada kawan pecah piston... uhhhuuhu... low rpm saya tidak berapa takut la.. tp kalau sudah sampai 5k rpm keatas takut tidak cukup minyak... ko pakai injektor apa? ada ym ko kah?
    avatar

    Post on 30/3/2010, 4:43 am by sherald

    ow yaka.. kau ada tkar fuelpump ka?
    saya pkai injector 1.0kelisa boost 1bar.. bt masa skrg ok la d thap slamat..
    ada ba ym sya.. aeegzx@yahoo.com

    Post on 15/10/2010, 4:26 am by kaphwanhh

    Updateeeee...!!!!!! Ok... setelah bulan2 pakai.... motor oil masuk radiator... air radiator masuk motor oil...... uhuhuhuhuhuhuhuhuuhuhuhuhuhuh......... suspek head mereng.. kereta masi lagi jalan.... dalam masa terdekat mau gantung kereta.... teda masaalah panas..... semalam baru tukar balik injektor standart... lebih cepat respond... sebelum ini pakai 1.3cc punya injektor... lepas ini.. banyak mau buat... ini kali bukan alang2.. hiihihihi....
    avatar

    Post on 19/10/2010, 11:58 am by keba

    kaphwanhh wrote:ooo... rasanya saya tau ini.. bunyi tendang balik tu kah? bunyi tekukur tu... tidak pakai blow off tu... rasanya.. saya pun mau tu bunyi... pakai intercooler besar.. tobo besar.. tidak pakai blow off... sedap bunyinya tp bahaya utk turbo.. ada cakap kalau pakai bearing turbo tidak apa2... tidak tau la...

    nape nk bahayakn turbo kalau bleh pakai blow off tkukur?
    bov sheepdog pn bnyi tkukur juga..
    x pun psg bov adjustable soft/hard..

    Post on 19/10/2010, 12:01 pm by kaphwanhh

    apa lagi brand blow off yg bole buat bunyi itu??
    avatar

    Post on 19/10/2010, 12:03 pm by keba

    sherald wrote:ada member l2 pkai turbin td04 kahwin bontot l2, bila dia rev dan lpas trotel ada kluar bunyi macam spool d turbin, bunyi blowof tdk pula kluar... knapa tu ah??
    best la bnyi dia, turbin kahwin sja yg boleh kluar bnyi bgitu ka??

    tdo4-09 ke tdo4l?

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/10/2017, 10:34 am