SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Blok 1.0 kahwin enjin Kancil

    Share
    avatar
    Putra
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Malaysia
    Age : 28
    location : Sepanggar-Papar-Labuan
    Points : 6175
    Reputation : 1
    Number of posts : 51
    08122009

    http://i38.servimg.com/u/f3 Blok 1.0 kahwin enjin Kancil

    Post by Putra

    ha.. jgn dulu cerita sal l2 l2s turbo dan sewaktu dengan nya.. ni nak tnya.. blok 1.0 dapat kahwin ngan enjin kancil kan.. nak taw sesapa yang da wat, dan apa yang nak nak tukar.. head pakai 12V..kalau boleh kepada en. yankee_november sila beri tunjuk ajar.. hehehe
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 12/2/2010, 4:39 pm by sherald

    btul ka head l2 boleh ngam blok kelisa?
    lubang minyak, air, compres chamber dia smua ngam ka?(head & blok surface)
    timing belt ori klisa boleh pkai blk ka?

    Post on 9/3/2010, 3:57 am by star.wha795

    Kalau ko beli blok 1000cc tu, beli sekali dgn crankshaft dia, sekali dengan conrod, supaya ngam2 panjang. metal gasket kelisa lagi mau beli. dan paling penting, timing belt pun berubah juga kalau 660cc-->1000cc. Kalau 850-->1000cc, Nda masalah, tinggi blok mmg sama. Yg lain2, everything is OK. Jalan air dia semua tue mmg sama.

    Post on 23/3/2010, 5:27 am by oto1202

    saya pakai kancil 850 mata belalang, kalau tukar piston kelisa 1.0, apa barang lain lagi mau tukar boss? ada apa mau buat lagi ka?
    avatar

    Post on 1/4/2010, 5:01 pm by Alaninside

    menarik juga ni topik. setelah baca semua post nak tanya apa kesudahan nak kahwin enjin nih.... apa item yg perlu rasa nya ramai yg nak tahu. sesapa yg berpengalaman sila lah tolong tunjuk ajar.. ramai org cakap masuk L2/L2s/L5 lagi senang jimat kos. tp sebab enjin lama yg kita pakai tu masih elok so sure sayang nak jual or nak simpan dlm stor. alang2 biar upgrade enjin betol x? N/S smooth driving kata user kat atas tu. jalan jauh pon x ada hal ...
    saya pon mahu info juga dah lama survey benda yang sama..
    avatar

    Post on 10/4/2010, 5:51 am by alap

    pling jimat kos...
    oversize piston 1.0 hi com + head 12v + karburator L2 / solex....
    dya2 la uda ni....

    Post on 12/4/2010, 7:42 am by star.wha795

    Plug dan play ja blok 1000cc pegi kancil...
    avatar

    Post on 12/4/2010, 7:43 am by swordfishxox

    brapa leh pegi...
    avatar

    Post on 12/4/2010, 7:47 am by Skyz

    huii mesti lari punya ni kan..biarpun NA ja...
    avatar

    Post on 24/4/2010, 10:22 pm by budaksimpir

    macam mana register.?
    avatar

    Post on 1/5/2010, 5:10 am by zul@LA

    ya plug n play ja,ada modi skit2 la,660,850 n 1000 semua blok ni macam lego ja,main sambung2,yg penting ambil blok komplit...
    avatar

    Post on 10/6/2010, 10:12 pm by keba

    sherald wrote:btul ka head l2 boleh ngam blok kelisa?
    lubang minyak, air, compres chamber dia smua ngam ka?(head & blok surface)
    timing belt ori klisa boleh pkai blk ka?

    ngam2 bro...kat sni rmai pkai blok kenari selain blok kelisa..
    tp piston tkr la kalu mo boost tinggi..

    Post on 11/7/2010, 8:43 pm by e-MaNaGE

    aku da buat da block 1.0 kahwin dgn head l2s
    byk juak mo ubah.paip air mo ubah,timing belt mo ubah,byk lagi laaa...byk pakai duit ooo...duit mesti mau kencang.
    avatar

    Post on 12/7/2010, 5:45 am by keba

    alap wrote:pling jimat kos...
    oversize piston 1.0 hi com + head 12v + karburator L2 / solex....
    dya2 la uda ni....

    jimat kalau pomen yg setting carb tu penuh ilmu d dada..
    kalau x, hancus....
    avatar

    Post on 13/7/2010, 5:26 am by alap

    keba wrote:
    alap wrote:pling jimat kos...
    oversize piston 1.0 hi com + head 12v + karburator L2 / solex....
    dya2 la uda ni....

    jimat kalau pomen yg setting carb tu penuh ilmu d dada..
    kalau x, hancus....

    eya la... klu xda tukang setting yg cun mmg la hancur.. tp larian kereta lawa abes klu jumpa seting.. oh ya... klu guna carb solex, cari yg mikuni pnya, jgn guna tiara pnya. xda larian n cpt lari setting (update dri tukang setting)
    avatar

    Post on 21/8/2010, 8:34 pm by Putra

    alap wrote:
    keba wrote:
    alap wrote:pling jimat kos...
    oversize piston 1.0 hi com + head 12v + karburator L2 / solex....
    dya2 la uda ni....

    jimat kalau pomen yg setting carb tu penuh ilmu d dada..
    kalau x, hancus....

    eya la... klu xda tukang setting yg cun mmg la hancur.. tp larian kereta lawa abes klu jumpa seting.. oh ya... klu guna carb solex, cari yg mikuni pnya, jgn guna tiara pnya. xda larian n cpt lari setting (update dri tukang setting)

    mana maw cari carb L2 taw solex ni a? market susah skrg..
    avatar

    Post on 8/9/2011, 7:19 pm by jezzboyz

    macam mane rupe karb solex nih erkk??

    Post on 13/9/2011, 4:14 pm by varcley

    keba wrote:
    Putra wrote:
    subaruimpreza81 wrote:
    keba wrote:
    subaruimpreza81 wrote:kancil 660 N/a blh plug n play blok Kelisa ke?

    xpasti r bro..mn la tau kalau tapak die xmuat ke, kena tkr cam ke
    tp kalau kancil nk pakai enjin kelisa, da ad org buat..
    try tny taiko2..diorg tau kot

    kalau masuk enjin kelisa fullset, boleh endose JPJ x? dari 660cc?

    endorse 850 dlu baru dapat 1.0 kalau x silap.. mesti step by step..

    btol2..kalau 850 br dpt maasuk 1.0..
    kalau 660, xsilap aku stakat 850 je bleh sumbat

    kalau 850 trun p 660T... boleh endose jpj kha...?
    avatar

    Post on 13/9/2011, 4:19 pm by jezzboyz

    boleh jea.. janji xlompat level cc.... contoh 660 pergi ke 1.0 terus.. xleh.. kena p 850 dulu... tp dulu dengar 660 nak terus ke 1.0 boleh jea.. kena cukup syrat die macam breakdisk depan belakang.. tayar kena ok.. rim kena sesuai... Bro keba yang gtaw..... kan bro keba kan?? hhe..
    avatar

    Post on 14/10/2011, 4:16 pm by keba

    tgk tempat jgk..setahu sa, kat JPJ kelantan n JPJ perlis je bleh kuarkn status PG10 utk kancil 660 masuk enjin 1.0..JPJ tmpat lain sume x lulus..
    avatar

    Post on 14/10/2011, 5:00 pm by ungu

    salam semua..bru2 ni aq sumbat kancilku p bngkel,,coz smput udh hehhehe,,,p crta psl kncil ku la,,aq da tgk 1 kncil d trnsfomerkn,,,kawin2 la,,,enjin 850,,block 660..piston kelisa n tmbah turbo,,,jd mau tnya juga ni,,,ok ka kasi kwin macam 2,,,larian dia bleh mencecah 1.3cc la yg d bgtau aq..
    avatar

    Post on 15/10/2011, 1:37 am by kent1189

    ungu wrote:salam semua..bru2 ni aq sumbat kancilku p bngkel,,coz smput udh hehhehe,,,p crta psl kncil ku la,,aq da tgk 1 kncil d trnsfomerkn,,,kawin2 la,,,enjin 850,,block 660..piston kelisa n tmbah turbo,,,jd mau tnya juga ni,,,ok ka kasi kwin macam 2,,,larian dia bleh mencecah 1.3cc la yg d bgtau aq..

    akan timbul masalah "rumahtanga" juga kalu perkahwinan "berbilang bangsa" ni bro. slalu mau kelahi.. tapi tengok juga kpd org yg mengahwinkan juga la, kalu pomen canthek bikin, canthek la operasi dan larian..
    avatar

    Post on 15/10/2011, 8:20 am by adeqyana

    huhu..satu lg klu mau kawin2 ni duit kena kencang la..klu duit kencang,mmg xada masalah..klu mau kereta kencang dan laju,$$$$$$$$$ pun kena tebal dan kencang..hihi..aku dah kena sampai trus mau pencen main enjin ni..huhuhu..
    avatar

    Post on 15/10/2011, 6:20 pm by jezzboyz

    ungu wrote:salam semua..bru2 ni aq sumbat kancilku p bngkel,,coz smput udh hehhehe,,,p crta psl kncil ku la,,aq da tgk 1 kncil d trnsfomerkn,,,kawin2 la,,,enjin 850,,block 660..piston kelisa n tmbah turbo,,,jd mau tnya juga ni,,,ok ka kasi kwin macam 2,,,larian dia bleh mencecah 1.3cc la yg d bgtau aq..

    uishh.. bia betull.. cc jadi 1.3 kala kacuk begini?? kancil kawan ku pula kacuk blok 660 l2s,piston kelisa dan tebo subaru.. lagi power gituu....

    Post on 15/10/2011, 7:18 pm by qj3

    ungu wrote:salam semua..bru2 ni aq sumbat kancilku p bngkel,,coz smput udh hehhehe,,,p crta psl kncil ku la,,aq da tgk 1 kncil d trnsfomerkn,,,kawin2 la,,,enjin 850,,block 660..piston kelisa n tmbah turbo,,,jd mau tnya juga ni,,,ok ka kasi kwin macam 2,,,larian dia bleh mencecah 1.3cc la yg d bgtau aq..

    bro enjin 850 blok 660? macam mn tu..head pkai yg 850 pnya ka?..larian mncecah 1.3cc? karut ni bos..

    klau pkai blok 660, msuk piston kelisa..enjin jdi 740cc...klau blok 850 rebore msuk piston 660, enjin jdi 882cc..

    klau stakat mo tapau iswara 1.3cc, pakai l2 12valve carburator NA pun bleh mkan..blum lgi msuk turbo..
    avatar

    Post on 16/10/2011, 1:22 am by kent1189

    nih kes kacnil nk "take away" iswara 1.3cc la nih.. haha. maybe block 850 head 660 yg d mksudkan bro ungu tuh kan..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 15/12/2017, 11:30 am