SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    masalah sound pecah

    Share

    bebert82
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sarawak
    Age : 35
    location : Serian, Sarawak
    Website : -
    Points : 5907
    Reputation : 1
    Number of posts : 21
    04012010

    http://i38.servimg.com/u/f3 masalah sound pecah

    Post by bebert82

    halo,

    ni list ice sy

    1. player pioneer
    2. woofer pioneer 1k watt
    3. pre amp cap ayam
    4. amp cap ayam 1.5k watt 4 channel
    5. speaker pintu etone

    sy agak newbie dlm bab2 ice ni tp minat jugak. msh nak blajar. so, masalahnya di sini adalah speaker pintu tu buat hal kalau blast kuat2. bunyi pecah dan tak best. woofer pn akan hilang bunyi kalau main lama2 (ms tgh blast ajela). kalau main biasa2 no hal pula. tu yng pelik nye. sy nak tanya skit la dlm hal ni. adakah sy patut tukar sesuatu atau tambah sesuatu? pening betul pikir hal ni. TQ
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 4/1/2010, 5:59 pm by finalazy84

    bunyi speaker pintu pecah sebab 2 speaker tdk boleh main g2 kuat la 2.

    itu woofer hilang bunyi sebab amp suda panas.mau blast kena tngok karan ckup atau tdk, amp boleh support atau tdk.pakai 1 amp sja ka bro?mid sama woofer guna 2 amp 4ch la? amp cap ayam 2 1500watt peak atau RMS?woofer pioneer ni ada bnyak series, jdi susah mo komen.tingu RMS power boleh angkat atau tdk juga 2. sama amp ko.

    kalau secara logic la kn.4ch 1500watt, kalau la ini RMS power la.ertinya tiap 1ch ada dlm 375watt sja.kalau ko bridge 2ch jadi 1 untuk tembak woofer, paling2 pun up sikit 700lebi watt la.masih nda smpai woofer 1000watt ko 2 bro.

    untuk mid (etone) klo nda mau dia pecah, kasi kurang bass p mid.atau adjust gain d amp untuk mid.
    avatar

    Post on 4/1/2010, 6:12 pm by finalazy84

    btw bro, wat model ur etone mid?comp set ka? nice system u got there.tukar amp la bro.
    avatar

    Post on 5/1/2010, 5:22 am by BON

    tu amp tia cukup untuk angkat semua ba tu.... cua ko beli satu mono tuk woofer, pastu amp tu bikin angkat mid... karan kasi tagap la sikit.. konpom kick tu

    Post on 5/1/2010, 10:00 am by bebert82

    finalazy84 wrote:bunyi speaker pintu pecah sebab 2 speaker tdk boleh main g2 kuat la 2.

    itu woofer hilang bunyi sebab amp suda panas.mau blast kena tngok karan ckup atau tdk, amp boleh support atau tdk.pakai 1 amp sja ka bro?mid sama woofer guna 2 amp 4ch la? amp cap ayam 2 1500watt peak atau RMS?woofer pioneer ni ada bnyak series, jdi susah mo komen.tingu RMS power boleh angkat atau tdk juga 2. sama amp ko.

    kalau secara logic la kn.4ch 1500watt, kalau la ini RMS power la.ertinya tiap 1ch ada dlm 375watt sja.kalau ko bridge 2ch jadi 1 untuk tembak woofer, paling2 pun up sikit 700lebi watt la.masih nda smpai woofer 1000watt ko 2 bro.

    untuk mid (etone) klo nda mau dia pecah, kasi kurang bass p mid.atau adjust gain d amp untuk mid.

    tima kasih atas jawapan bro kt sini. sy suda beritahu kan sy msh baru
    lg nak cuba berjinak dgn sq ni. dulu ada kereta lama tapi tak pasang
    ice.

    itu amp mmg mau cpt panas kalau sy blast. sy tak pasti power dia peak atau RMS. Bg pendapat bro, peak atau RMS, yg mana lg power? Speaker mid tu, sy juga tak pasti dia masuk amp ka tidak. Itu hari sy cabut itu kabel dkt amp, msh ada bunyi. So, maybe dia tak masuk amp. sy punya pre amp tu pn macam tak guna langsung. pre amp tu dpt pakai kontrol woofer saja. semua wiring tokey cina yg buat. etone tu bukan component. tweeter lain, cap ayam jugak tp sound ok. BTW, sy guna 1 amp tq..

    Post on 5/1/2010, 10:04 am by bebert82

    BON wrote:tu amp tia cukup untuk angkat semua ba tu.... cua ko beli satu mono tuk woofer, pastu amp tu bikin angkat mid... karan kasi tagap la sikit.. konpom kick tu

    thanx bro utk idea tu. Apa brand amp yg blh kira cukup power n thn lama? Yg u cakap karan kasi tegap tu macam mana nak buat?

    Post on 5/1/2010, 10:07 am by bebert82

    btw guys, sy punya kereta slalu pakai outing. enjin off, konfom blast kaw2.
    avatar

    Post on 5/1/2010, 10:15 am by CryZee

    macam yg bro finlazy84 ckp la.. beli 1 monoblock utk angkt kwpnya woofer.. yg amp 1 utk mid.. suara pecah.. kasi rendah sikit kw pnya mid bass.. paling penting kw pnya karan msti ok spya sound kaw2 jga bunyi..

    Post on 5/1/2010, 10:22 am by bebert82

    CryZee wrote:macam yg bro finlazy84 ckp la.. beli 1 monoblock utk angkt kwpnya woofer.. yg amp 1 utk mid.. suara pecah.. kasi rendah sikit kw pnya mid bass.. paling penting kw pnya karan msti ok spya sound kaw2 jga bunyi..

    org ckp kalau pakai mono, lbh bagus lg pakai box yg sealed. Btul ke? macam mana nak tau karan tu ok?
    avatar

    Post on 5/1/2010, 10:24 am by BON

    kalau cerita pasal brand amp ni terpulang sama individu mau brand apa... coz semua ada kelebihan dan kekurangan dia... karan kasi tagap means supaya tidak drop kalau time memblast... itu termasuklah wiring, battery n kalau perlu upgrade otonator...
    avatar

    Post on 5/1/2010, 10:26 am by CryZee

    [quote="bebert82"]
    CryZee wrote:macam yg bro finlazy84 ckp la.. beli 1 monoblock utk angkt kwpnya woofer.. yg amp 1 utk mid.. suara pecah.. kasi rendah sikit kw pnya mid bass.. paling penting kw pnya karan msti ok spya sound kaw2 jga bunyi..

    org ckp kalau pakai mono, lbh bagus lg pakai box yg sealed. Btul ke? macam mana nak tau karan tu ok?

    tgk setting jga 2 bro.. karan law maw taw ok ataw nda pkai fuse block spya kita taw karan drop atw nda..
    avatar

    Post on 5/1/2010, 10:30 am by CryZee

    [quote="bebert82"]btw guys, sy punya kereta slalu pakai outing. enjin off, konfom blast kaw2.

    jgn off enjin.. nte bateri cpt week.. lg 1 nte karan x stabil..

    Post on 5/1/2010, 10:31 am by bebert82

    BON wrote:kalau cerita pasal brand amp ni terpulang sama individu mau brand apa... coz semua ada kelebihan dan kekurangan dia... karan kasi tagap means supaya tidak drop kalau time memblast... itu termasuklah wiring, battery n kalau perlu upgrade otonator...

    Bro, tu kereta baru la. Mesti mau cek wiring juga ka? sy ada cek amp pioneer tp harga sama dgn gaji aku sebulan la

    Post on 5/1/2010, 10:34 am by bebert82

    [quote="CryZee"]
    bebert82 wrote:btw guys, sy punya kereta slalu pakai outing. enjin off, konfom blast kaw2.

    jgn off enjin.. nte bateri cpt week.. lg 1 nte karan x stabil..

    owh..btul ke? prnh juga sy pikir mau pasang capasitor. ok ke?
    avatar

    Post on 5/1/2010, 10:37 am by CryZee

    lg ok bro law psang capasitor..

    Post on 5/1/2010, 10:45 am by bebert82

    Bro CryZee, ni lg satu sy nak tanya. Bab2 capasitor ni sy mmg lembab sikit. Di sini capasitor tak brapa popular. Mmg jrg btul org pasang. Brand mana yg ok? brapa biji sy perlu pasang?
    avatar

    Post on 5/1/2010, 1:58 pm by finalazy84

    macam ni bro, sa rsa klo main 1 biji woofer sja, masih buli angkat 2.nda paya capasitor pn ok.baik guna 2 duit beli bnda lain.janji time main sound kena on engine la.jgn off.nanti teda recharge 2 batry.

    sa rsa mid ko mesti smbung direct dari HU.preamp bikin control woofer sja.actly klo tdk pakai preamp pn ok ja 2.hehe 2 taukeh potong sama u la 2.tpi ada preamp pn ok juga bah.for future upgrade.mono block ta semestinya mo pakai sealed box.itu 2 cerita yg berlainan.kalau tdk mau mono pakai 2 chanel pn masih ok.u target cari 1 amp untuk woofer la.mayb u boleh cari brand 2nd hand if u dont mind la. kalau mau tau karan drop, tngok lmpu dn rpm kereta 2 time blast.kalau bnyak btul turun rpm dn lmpu malap betul ikut irama.kalau sikit2 sja still ok.

    kalau u mau letak capasitor ok juga la.tpi kalau sa jadi ko, sya cari amp dlu untuk woofer.make sure amp untuk woofer 2 boleh support RMS woofer ko.RMS ni secara ringkasnya, watt yg stabil.so kalau woofer ko 1000watt peak, myb RMS cuma 300-500watt sja.so cari amp yg dlm lingkungan itu la.lagi besar lagi bagus.for future upgrade.tpi arga pn besar lor.

    maksud bro BON tu, cek wiring pegi amp.bukn wiring kreta.hehe kena guna saiz wire yg ngam, grounding yg ngam.spaya perjalanan electric 2 lancar.
    so u kena cari kedai accessory yg dpercayai la untuk pasang u punya system.

    mau cari amp 2nd ada d mudah, malaysia car hifi, www.icehifi.com mau pndai cari la.sini pn ada jual juga kadang2
    avatar

    Post on 6/1/2010, 6:18 am by BON

    bebert82 wrote:
    BON wrote:kalau cerita pasal brand amp ni terpulang sama individu mau brand apa... coz semua ada kelebihan dan kekurangan dia... karan kasi tagap means supaya tidak drop kalau time memblast... itu termasuklah wiring, battery n kalau perlu upgrade otonator...

    Bro, tu kereta baru la. Mesti mau cek wiring juga ka? sy ada cek amp pioneer tp harga sama dgn gaji aku sebulan la

    bukan wiring kereta, wiring sound sistem ba geng... wiring kereta jangan la kacau...

    Post on 6/1/2010, 6:44 am by bebert82

    Ok, tengkiu atas pendapat2 yg bernas yg bro2 beritahu sama sy. Semua tu byk membantu. Sy sekarang ni risau psl power kreta. Apa beza capasitor dgn power stabilizer? Anyone...help plz..
    avatar

    Post on 6/1/2010, 7:48 pm by finalazy84

    jgn ba risau bro, klo ko main 2 biji 1000watt pn masih ok 2.kreta kwn sa main 2 biji 1000watt pn masih steady.saga blm.apa krita bro?power cap ni macam batry la fungsi dia.cuma dia cepat charge dn discharge karan.so bila ko blast, kalau smpai peak karan nda cukup ada stock d capacitor.power stabilizer ni lebi kurang juga.bnyak kapasitor dlm 2 kecik2.dia kasi stabil karan.tapi kalu main sound mna la buli lawan capacitor yg besar kn.

    tapi kalau main capasitor yg besar2, bimbang alternator kereta tdk boleh tampung beban mau charge battry dn capacitor.macam pakai 2 battry la juga konsepnya.

    Post on 7/1/2010, 5:35 am by bebert82

    finalazy84 wrote:jgn ba risau bro, klo ko main 2 biji 1000watt pn masih ok 2.kreta kwn sa main 2 biji 1000watt pn masih steady.saga blm.apa krita bro?power cap ni macam batry la fungsi dia.cuma dia cepat charge dn discharge karan.so bila ko blast, kalau smpai peak karan nda cukup ada stock d capacitor.power stabilizer ni lebi kurang juga.bnyak kapasitor dlm 2 kecik2.dia kasi stabil karan.tapi kalu main sound mna la buli lawan capacitor yg besar kn.

    tapi kalau main capasitor yg besar2, bimbang alternator kereta tdk boleh tampung beban mau charge battry dn capacitor.macam pakai 2 battry la juga konsepnya.

    Thanx bro..byk juga idea u yg kaw2 haha.. Sy pakai kereta kenari auto. Prnah juga hari tu sy cek bateri, air pandai kering. Itu sy heran cpt sgt kering. Sy punya kwn ckp sy slalu main itu sound. Itu sbb sy risau psl power. Tp u ckp ok. Kalau ok, sy cuma jaga itu air bateri sj kan. Kalau banding monoblock sama amp, mana yg lbh mahal? mana satu yg lbh baik tembak itu woofer?
    avatar

    Post on 7/1/2010, 5:28 pm by finalazy84

    cepat kering ka?nda pula sya pernah macam 2...kali ko slalu main time engine off. monoblock 2 sejenis amp la bro.cuma namanya monoblock sebab dia bukn stereo (lebih dari 1 chnl). mono cuma ada 1ch.kalau u guna 2ch amp pn, kalau yg bagus punya, kick juga ba.mono kalau yg cap ayam susa juga mo ckp kn.hehe biasanya kena tngok power brapa kuat, dngn function.ada bass boost, freq bleh adjust dn mcm2.so lebih flexible la mau set bunyi.kadang amp 2ch pn ada ni function juga.jdi harga 2 bergntung dngn yg sa ckp 2 la bro.brand pn salah 1 juga.

    kalau u minat cari brg 2nd, lagi bgus. kadang bleh dpt brg2 bagus dngn arga yg cantik2. http://mycarhifi.com/carhififorum/index.php

    btw, klo ko blast, lmpu kreta tdk pndai malap2 ka? rpm turun naik ikut rentak?kalau tdk berapa teda mslh 2.worse come 2 worse u pasang 1 cap 2farad kali suda cukup.kalau u aim spl, simpan budget bli batry yg bagus2 macam kinetik dn etc2.kalau u dun mind alternator cpt kong, pasang ja 2 battry

    Post on 8/1/2010, 8:22 am by bebert82

    finalazy84 wrote:cepat kering ka?nda pula sya pernah macam 2...kali ko slalu main time engine off. monoblock 2 sejenis amp la bro.cuma namanya monoblock sebab dia bukn stereo (lebih dari 1 chnl). mono cuma ada 1ch.kalau u guna 2ch amp pn, kalau yg bagus punya, kick juga ba.mono kalau yg cap ayam susa juga mo ckp kn.hehe biasanya kena tngok power brapa kuat, dngn function.ada bass boost, freq bleh adjust dn mcm2.so lebih flexible la mau set bunyi.kadang amp 2ch pn ada ni function juga.jdi harga 2 bergntung dngn yg sa ckp 2 la bro.brand pn salah 1 juga.

    kalau u minat cari brg 2nd, lagi bgus. kadang bleh dpt brg2 bagus dngn arga yg cantik2. http://mycarhifi.com/carhififorum/index.php

    btw, klo ko blast, lmpu kreta tdk pndai malap2 ka? rpm turun naik ikut rentak?kalau tdk berapa teda mslh 2.worse come 2 worse u pasang 1 cap 2farad kali suda cukup.kalau u aim spl, simpan budget bli batry yg bagus2 macam kinetik dn etc2.kalau u dun mind alternator cpt kong, pasang ja 2 battry

    So, sy mau tau list2 brand amp yg bagus2. Blh share dgn sy ka? Sy tak kesah kalau beli yg 2nd hand. Janji kualiti meletop. Kalau psl lampu dgn rpm tu no prblm. Bateri kering tp tak weak. Mgkn kebetulan sy cek bateri tu br kering. Kalau mau pasang 2 bateri tu tak best la idea tu. Sebab sy pikir sy pasang 1 woofer, 4 mid (2 blakang blom pasang) dan 4 tweeter (2 blakang pon blom pasang). Jd tak perlu la pasang 2 bateri. Any nasihat?

    Post on 8/1/2010, 9:14 am by bebert82

    btw, bg u punya suggestion, apa brand mid speaker yg kira kaw2? Bg pintu n belakang. Tq
    avatar

    Post on 8/1/2010, 9:47 pm by finalazy84

    bagi sya, pasang depan sja bro.baru cantik sound.hehe tpi its up 2 u la.depan comp set kalau mau brand bagus, arga pn bagus juga.pelan2 la bro. sya kurang skit psal brand2 ni.masih baru juga.klo sound cantik mid bass punchy go for focal or audio development.brand2 lain tunggu bro2 lain komen.

    better u search dkat youtube.cuba u cari dls,rs audio,helix, hertz, steg, focal, audio development dll.ni pn berkat tunjuk ajar bro CKmoy bleh la dngar cmna performance d sana 2.

    rasanya baik u bli amp dlu la untuk woofer.mid guna 4 ch tu.then u know how ur etone true performance.kalau direct dari HU memang nda syok 2 bunyi. etone pn kira bgus punya brand juga.depend wat model la.

    wat u pay is wat u get so more money=gud product lor

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/1/2018, 12:15 am