SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    masalah sound pecah

    Share

    bebert82
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sarawak
    Age : 35
    location : Serian, Sarawak
    Website : -
    Points : 6091
    Reputation : 1
    Number of posts : 21
    04012010

    http://i38.servimg.com/u/f3 masalah sound pecah

    Post by bebert82

    halo,

    ni list ice sy

    1. player pioneer
    2. woofer pioneer 1k watt
    3. pre amp cap ayam
    4. amp cap ayam 1.5k watt 4 channel
    5. speaker pintu etone

    sy agak newbie dlm bab2 ice ni tp minat jugak. msh nak blajar. so, masalahnya di sini adalah speaker pintu tu buat hal kalau blast kuat2. bunyi pecah dan tak best. woofer pn akan hilang bunyi kalau main lama2 (ms tgh blast ajela). kalau main biasa2 no hal pula. tu yng pelik nye. sy nak tanya skit la dlm hal ni. adakah sy patut tukar sesuatu atau tambah sesuatu? pening betul pikir hal ni. TQ
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 9/1/2010, 7:32 am by under18crew

    x pyh lh bha smpai cri mono utk woofer 2..kalau men satu biji jak,cri jak amp 2 channel..pas 2 cri component set untuk mid..pkai jak balik amp 4 chanel yg sdia ada 2..mid etone 2 ngam uda 2..mid standard blkg kenari jgn kacau..biar jak kt sna..tmbh mid dpn lari p amp 4 chanel 2..x pyh pkai capasitor pn bole..kalau ada pre amp lg bgs..dpt tune kaw2..hihi..player jgn kacau.ok uda jga 2..ni utk jimat kos lh..ngam set wiring,ngam set,boleh uda blast kuat2 2 sound..yg pnting time blast jgn kasi mati enjin..

    Post on 11/1/2010, 6:02 am by bebert82

    under18crew wrote:x pyh lh bha smpai cri mono utk woofer 2..kalau men satu biji jak,cri jak amp 2 channel..pas 2 cri component set untuk mid..pkai jak balik amp 4 chanel yg sdia ada 2..mid etone 2 ngam uda 2..mid standard blkg kenari jgn kacau..biar jak kt sna..tmbh mid dpn lari p amp 4 chanel 2..x pyh pkai capasitor pn bole..kalau ada pre amp lg bgs..dpt tune kaw2..hihi..player jgn kacau.ok uda jga 2..ni utk jimat kos lh..ngam set wiring,ngam set,boleh uda blast kuat2 2 sound..yg pnting time blast jgn kasi mati enjin..

    Ermm...bro, kereta sy xda mid standard blkg tu. Mmg xda ms beli kreta. Player tu ok, mmg x kacau pn. Wlpn player tu main cd shj tp dah cukup power. Lgpn sy x minat nak main dvd atau tengok movie dlm kreta. Kos sy x kesah sgt. Brg 2nd pn sy x kesah. Janji dpt brg kualiti kaw2 punya. Mls la nak pakai brg murah. Kalau pikir btul2, lbh byk kos pakai ganti dia blk kalau rosak.
    avatar

    Post on 11/1/2010, 10:00 am by finalazy84

    brg murah tdk semestinya cepat rosak bro... cuma kalau brg baik, sound lagi cantik.wat model u punya HU?alpine?

    Post on 13/1/2010, 6:30 am by bebert82

    finalazy84 wrote:brg murah tdk semestinya cepat rosak bro... cuma kalau brg baik, sound lagi cantik.wat model u punya HU?alpine?

    HU sy pioneer. bole main cd saja. Bukan yg china punya tu hehe..
    Sy kalau tengok kwn2 main ice cap ayam sound ok jer. Tp mmg cpt rosak la. Cthnya, tak bole nak blast kaw2. Mesti sound pecah atau speaker tu yg pecah. X tau pula sound die ada beza.
    avatar

    Post on 13/1/2010, 5:35 pm by finalazy84

    cuba u dngar yg branded punya brg.sound pun lebih kaw2, bass pun cantik.klu u main SQ lagi, confirm boleh beza.
    kalau brg murah, mesti ada bnda yg terhad.2 la psal cpt rosak sebab kasi main lebih kemampuan 2 benda.sound pecah sebab dia clipping suda.freq ta bleh naik, so mendatar sja 2 frequency.kalau lama2 macam 2 bleh rosak speaker.macam u guna amp yg underpower untuk speaker yg power.bila push kasi kuat, amp akan clip.cuba u google "amplifier clipping".2 pasal sound pecah 2 bro.so baik beli amp la.HU paling2 pun 50watt peak sja.RMS ntah brapa.confirm ta bleh blast.siok2 dlm kreta bole la...hehe

    Post on 14/1/2010, 4:56 am by bebert82

    Tengkiu bro finalazy84. Ok, ni satu lg prblm. Kalau kita tengok amp ni, kan dia biasa ada tulis RMS dan peak power. Sy x brapa fhm la macam mana tengok dia. Sy juga tak pasti power besar mana yg sesuai untuk woofer atau mid. Yg sy tau, amp mesti sama atau lbh watt. Apa beza RMS dan peak tu? macam mana tengok power yg cun2?
    avatar

    Post on 14/1/2010, 6:00 am by finalazy84

    RMS ni scara ringkas macam power yg stabil.continuous power.
    peak ni, cuma masa2 tertentu sja bleh d capai.
    biasanya klo amp cap ayam teda tulis RMS power 2.peak sja slalu.sbab RMS rendah, so myb dorg tdk mau kasi turun bisnes la kali klo org ramai tau.tapi klo amp yg branded punya, ada tulis 2.bleh cek lagi d internet model2 amp.

    at least kasi ngam RMS speaker ko dngn amp.ko suda ada amp 4ch kn?2 untuk main mid la.so cari untuk woofer lgi.woofer brapa rms?staahu sa klo amp mohawk suma nilai2 watt dia dlm RMS suda 2.cuba u search2 dlm ni forum, bnyak suda 2 crita psal RMS

    lebih besar RMS lagi bagus.no harm done...unless u terlebih blast la.speaker bleh hangus...hehe

    Post on 15/1/2010, 4:55 am by bebert82

    Ermm..Sy x brapa fhm yg u ckp RMS tu rendah. Mksd u, watt die ke? Sy x pasti brapa RMS woofer tu. Sy ni cpt hilang ingatan. Kotak die pn dah hilang.
    avatar

    Post on 15/1/2010, 2:02 pm by finalazy84

    RMS ni ialah average wattage sesuatu brg electric 2.peak ialah kadar maksimum (watt). so RMS lebih pnting sebab klo main sound, untuk smpai pegi peak 2 jarang2.tpi kalau push juga boleh tpi 2 la psal amp panas atau bunyi pecah.

    so speaker yg rms 1000watt lebih kuat dari yg peak 1000watt.
    RMS watt lebih rndah banding peak.peak 2 mksudnya maksimum.
    bleh tngok d magnet 2 speaker.kadang ada tulis.atau cari d internet model speaker 2.

    Post on 5/10/2010, 4:27 pm by bebert82

    haloo...sy lupa pula nak bg update psl ice sy tu..

    sy nak ucap trima kasih kpd semua yg sudi jwb prtanyaan sy d sini. Sy nak update sikit la psl ice sy skrg. Semua brg yg lama msh dipakai. Sy suda consider dgn apa2 pkara yg sifu2 d sini bgtau.

    Skrg tiada lg masalah speaker pintu tu pecah wlpn sy msh pakai. Sy suda tambah lg 1 monoblock 1500watt. Mlaysia punya brand je..Kt blakang tu tambah lg 2 speaker pioneer. Mmg cukup mantap dan meletop Very Happy

    Tp lepas tu byk masalah lain tetapi sudah diselesaikn. Woofer tu kdg2 tidak brbunyi tp cuma masalah wiring..Thanx guys..
    avatar

    Post on 6/10/2010, 5:50 pm by rickengineering

    woofer kadang2 nda bunyi.. nah bagus ko cek tu wiring bro... bahaya juga tu.. memudarat kan mono atau woofer ko

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 25/4/2018, 6:53 pm