SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    apa kegunaan Apexi AFC neo??

    Share
    avatar
    naz27
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 28
    location : Kota kinabalu
    Points : 5828
    Reputation : 1
    Number of posts : 48
    13012010

    http://i38.servimg.com/u/f3 apa kegunaan Apexi AFC neo??

    Post by naz27

    bro2 bleh tlong kac phm ka.??
    apa kegunaan ne barang (Apexi AFC neo)..
    pastu
    apa beza emanage biru (mutiara motors version ngan yg lain).?

    Similar topics

    -
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 15/1/2010, 11:34 am by pioneer_syntium

    set minyak sama ada rich atau lean hehehehe.
    avatar

    Post on 15/1/2010, 1:51 pm by Nieto

    bagi saya, e-manage mutiara version sama version lain sama saja.
    avatar

    Post on 16/1/2010, 5:21 pm by naz27

    pioneer_syntium: oh itu pula..juz mmbeza kn dia ngan emnge ..apexi ne bleh setting sndri kn..

    Nieto : saya rsa pn macam tu juga . tp dgr2 mutiara version ne macam x ok ja.. tu yg confius ne..
    avatar

    Post on 17/1/2010, 5:00 pm by Nieto

    apexi memang boleh setting sendiri, tapi kena pandai juga bro. kalau tidak banyak masalah keluar. mutiara motor version ni tak pasti pula, tapi yang saya tau mereka ni dealer e-manage, jadi confirm original punya.
    avatar

    Post on 18/1/2010, 11:17 am by naz27

    emm..
    jd lau nk setting x bleh smbrngn2 pula..
    nnt kerta lju jd x lju pula..
    hahha!

    rpanya mutira version ne dealr ..
    engt kn p'ciplak..
    tu yg kin tkt..

    emnage ultimate ngan bru apa beza ah.?
    avatar

    Post on 18/1/2010, 6:05 pm by Nieto

    function jauh beza, tapi harga e-manage ultimate alang2, boleh beli standalone sudah, macam Haltec.

    kalau engine standard pasang semua ni barang, nda banyak naik power. cuma naik sikit saja response dia. pasal engine standard, ecu dia sudah sesuai dengan kuasa engine standard.
    avatar

    Post on 19/1/2010, 5:09 pm by naz27

    uwh..
    gtu..
    thnx 4 da info bro..

    emm..
    bro tau ka ada V-manage..??
    lbh pwr dr ultimate pny..
    avatar

    Post on 20/1/2010, 1:57 am by Nieto

    V-manage jarang jual, tak banyak orang guna. V-manage khas untuk kereta mempunyai valve variable timing, macam mivec, i-vtec, vvti, cvtc, avcs. kereta biasa pasang pun tak guna juga.

    Post on 20/1/2010, 2:54 am by DonJuanDeMarco

    salam... Smile

    tuner emanage suda kerja dengan m7..so produk lebih kurang sama mungkin ada upgreat dan lebih baik ...cuba perhatikan soket di belakang...ada perbezaan dan penambahan wayering...huhuhuhh

    secara peribadi saya lebih selesa dengan ultimate dari stand alone if modification yang di buat untuk street car....
    kos dyno tune lebih murah..RPM cut pon bole bukak untuk kebanyakkan kereta...
    now kos untuk tune stand alone sudah mencecah RM1k+-..
    so jadi lah penguna yang bijak... Smile

    saya lebih vote kepada lama punye safc dari safc neo......
    lebih relaible...

    V manage ni ....adeh....
    i dah terkene laaa... actually bukan main pasang je...ada penambahan kompenen elektronik kene beli..if not v manage tak leh function...yang paling kelakar kompenen tu dah tak keluar lagi.....
    avatar

    Post on 20/1/2010, 5:00 am by Nieto

    inilah apabila sifu bersuara,

    saya belum pernah cuba ultimate lagi hehehe~ v-manage pun tak pernah cuba~
    avatar

    Post on 20/1/2010, 6:24 am by naz27

    uwh gtu ..
    jd v-manage x kluar dh ne..
    ada sy tbca artcle psl Vmnge ne..
    mla2 x cya ada ni brg..
    rpa2ny ada pula..

    DonJuanDeMarco: jd scra pribadi bro lbh ska pakai emnge la ne.?huh.! mst pwr ne krta tau..hehhe
    avatar

    Post on 20/1/2010, 1:37 pm by Nieto

    ini penjelasan ringkas untuk bro faham bila dan kenapaka mahu guna sistem piggyback macam safc atau e-manage.

    Engine fuel injection ini electronic control injector ikut keadaan cuaca, driving style dan sebagainya. engineer sudah adjust dan setting yang sesuai untuk engine yang standard.

    misalnya bro sudah tukar throttle body yang lebih besar daripada standard, sudah tentu udara lebih banyak dari petrol, tapi original ECU supply petrol yang sedikit ke combustion chamber. itulah sebabnya perlukan piggyback untuk "menipu" ECU, supaya ecu boleh control injector untuk supply petrol yang cukup.
    avatar

    Post on 31/1/2010, 12:25 am by keba

    Nieto wrote:ini penjelasan ringkas untuk bro faham bila dan kenapaka mahu guna sistem piggyback macam safc atau e-manage.

    Engine fuel injection ini electronic control injector ikut keadaan cuaca, driving style dan sebagainya. engineer sudah adjust dan setting yang sesuai untuk engine yang standard.

    misalnya bro sudah tukar throttle body yang lebih besar daripada standard, sudah tentu udara lebih banyak dari petrol, tapi original ECU supply petrol yang sedikit ke combustion chamber. itulah sebabnya perlukan piggyback untuk "menipu" ECU, supaya ecu boleh control injector untuk supply petrol yang cukup.

    stju sama nieto..
    kalau da psg management cam emanage, kasi tune kaw2..
    klau x rugi ja psg..(shukri)
    minyak pn bleh save klau boost tinggi

    Post on 30/1/2012, 9:15 pm by Zull Gunnerz

    so gna AFC bln bg jimat petrol kerr??
    avatar

    Post on 22/3/2012, 9:48 am by syahir09

    tp klu tuning lari kena adjust smula...

    harga bkn murah...hee
    avatar

    Post on 22/3/2012, 10:56 am by keba

    Zull Gunnerz wrote:so gna AFC bln bg jimat petrol kerr??
    bgantung kpd mod la. kadang2 afc neo bukan dgunakn utk jimat mnyak tp utk setting enjin. kalau dah main turbo besar tu, perfomance is the 1st priority. mnyak kuat pn xpa asal kereta laju
    avatar

    Post on 22/3/2012, 11:03 am by keba

    syahir09 wrote:tp klu tuning lari kena adjust smula...

    harga bkn murah...hee
    sbb tu ramai pakai afc neo n safc bbanding ngan emanage. emanage lbih cerewet. lg pun afc neo kalau lari setting, bukan mahal pn nk setting smula. silap2 kalau dah pro, bleh setting sndiri Very Happy

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 19/10/2017, 10:27 am