SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Masalah Enjin wira 1.5 GLi AUTO

    Share

    humphrey8083
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 29
    location : KK, Penampang, Sepanggar, Tambunan
    Website : http://www.facebook.com/people/Humphrey-Wilfred-Win/1551214441
    Points : 5395
    Reputation : 1
    Number of posts : 1
    10022010

    http://i38.servimg.com/u/f3 Masalah Enjin wira 1.5 GLi AUTO

    Post by humphrey8083

    Hello everybody,

    Sy ni member baru sioloon club ni, anyway, ni nak tanya bro2 @ Sifu2 kereta yang hebat ni.

    sy ada kereta wira 1.5 GLi enjin (auto) masih standard. Masalahnya, bila start enjin time pagi2, enjin semput gegar2. press jak minyak semput berabis lah.. kimbet tul... but after 30 minit driving, enjin pandai ok pla.

    sy ada jg pii eon, tp penyakit kereta tu masi lg ada... adoii, duit dah banyak abis daa.

    so harap2 bro2 @ sifu sioloon dapat bagi clue lah pa penyakit kereta sy ni... mngkin ada sepa2 yang nak syorkan workshop yg betul2 cun pun blh juga. p/s spark plug and kabel sudah ganti... petrol filter pun sudah... TQQQQ
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    Post on 11/2/2010, 1:01 pm by DonJuanDeMarco

    distributor dah nak kong kot.....
    avatar

    Post on 5/3/2010, 6:49 am by ShamBLur

    dah buat major service kat proton inanam?

    Post on 6/3/2010, 7:20 am by ProjectD

    cek la bgus2.....mo kena tgk bru boleh taw ni..carb ka injec ni?
    avatar

    Post on 14/3/2010, 3:35 am by tony84

    tahun berapa wira bro...???efi kah kabureter punya????kasi detail sikit....
    avatar

    Post on 14/3/2010, 4:18 am by silis

    bro....mngkin krta mu ni jenis efi kan..heheehe.....bkn guna kaburiter...so masalah ni...set timeng enjin x btl 2 bro....
    avatar

    Post on 14/3/2010, 12:18 pm by Nieto

    1.5GLi itu fuel injection kan?
    avatar

    Post on 16/3/2010, 3:51 pm by tony84

    xsemsti tu bro....ada GLi kabureter....wira GLi tu auto....GL punya manual...
    avatar

    Post on 16/3/2010, 6:24 pm by napster

    kaburator ka injection ni? klu injection bnyk kemungkinan...

    klu kaburator mungkin sdh kotor tu, bnyk pasir sdh tu kali dlm.. mo kena cuci...

    Post on 26/3/2010, 8:29 am by cpool

    kalu carb,,mo tgok juga ko punya auto chock,,,,,auto chock ni kalu jemed pg prob bro......sebab engine sejuk tp kalu da panas ok......

    kalu efi kemungkinan fuel pump bro.......
    kalu salah tolong tunjukkan...hehehe

    Post on 9/1/2012, 10:29 am by mira1596

    Saya ada wira 1.5 auto efi. Semua masih ori. Masalahnya skg kereta saya mengalami semput bila enjin dh start. enjin akan padam bila pakai aircond. Plug kereta baru je tukar tapi lepas 1 jam semput balik.. Throtle body dh servis... Timing kereta pun masih dalam 0.8 rpm.. Ada sapa2 tak yang boleh bagi info pasal ni..
    avatar

    Post on 10/1/2012, 12:01 pm by kent1189

    Cuba buat engine tuning bro.. Kalau tekan minyak/pecut baru ianya semput2 ka bro ataupun masa idle pn semput juga? Mcam ada masalah "Firing" saja ni...

    Post on 13/1/2012, 6:17 am by Am_JB

    Hi,
    Nak tny... pesal ea kete wira saya slalu "terkedu" walaupun da gear 4. klo low gear lg r... slalu nk kna press minyk lebih br ok sket.... nak kata mounting br tukar... nk kata plug, itu hari br servis da wat hal balik... bole tlg nasihatkan x? t senang bila p kedai tinggal ckp je ape yg prob... hehe... tolong ya.... malu
    avatar

    Post on 13/1/2012, 8:42 pm by keba

    Am_JB wrote:Hi,
    Nak tny... pesal ea kete wira saya slalu "terkedu" walaupun da gear 4. klo low gear lg r... slalu nk kna press minyk lebih br ok sket.... nak kata mounting br tukar... nk kata plug, itu hari br servis da wat hal balik... bole tlg nasihatkan x? t senang bila p kedai tinggal ckp je ape yg prob... hehe... tolong ya.... malu
    carb ke bro?? cube cek carb dl

    p/s: bukak thread baru utk share prob n pndapat cheers
    avatar

    Post on 23/1/2012, 6:20 pm by Pz DragerZ

    mira1596 wrote:Saya ada wira 1.5 auto efi. Semua masih ori. Masalahnya skg kereta saya mengalami semput bila enjin dh start. enjin akan padam bila pakai aircond. Plug kereta baru je tukar tapi lepas 1 jam semput balik.. Throtle body dh servis... Timing kereta pun masih dalam 0.8 rpm.. Ada sapa2 tak yang boleh bagi info pasal ni..


    ni pakai EMS atau MPI system?? kalau MPI, mgkin gigi ISC servo tu dah rosak jd dia xdpt set timing angin bila pasang ekon...dia jd rendah tu...cuba cek tu gigi..mgkin rosak..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 29/6/2017, 5:09 am