SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Masalah mematikan enjin

    Share
    avatar
    gto_nation
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 29
    location : Cowboy Town (Lahad Da
    Tag ID: : SFC 10466
    Points : 5969
    Reputation : 1
    Number of posts : 277
    04032010

    http://i38.servimg.com/u/f3 Masalah mematikan enjin

    Post by gto_nation

    Saya ada proton saga lama 1.3..masalahnya sekarang, bila saya kasi mati enjin lepas jalan, enjin tu susah mau mati, bergegar & terbatuk-batuk..tidak syok la camni..mau juga kasi mati enjin dalam keadaan smooth macam kereta lain..aiseh..mungkin ka sebab kereta lama sebab tu enjjin jadi camtu? apa masalahnya? carburator punya masalah ka atau yang lain2? sebab setahun yg lalu, tidak juga jadi camni..bila hantar workshop suruh check, dorang selalu cakap 'teda masalah' la, 'memang camtu' la, 'tidak champin buat' la..alasan tidak champin buat saya masih boleh terima la..
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 4/3/2010, 7:37 am by Eyon

    gto_nation wrote:Saya ada proton saga lama 1.3..masalahnya sekarang, bila saya kasi mati enjin lepas jalan, enjin tu susah mau mati, bergegar & terbatuk-batuk..tidak syok la camni..mau juga kasi mati enjin dalam keadaan smooth macam kereta lain..aiseh..mungkin ka sebab kereta lama sebab tu enjjin jadi camtu? apa masalahnya? carburator punya masalah ka atau yang lain2? sebab setahun yg lalu, tidak juga jadi camni..bila hantar workshop suruh check, dorang selalu cakap 'teda masalah' la, 'memang camtu' la, 'tidak champin buat' la..alasan tidak champin buat saya masih boleh terima la..

    masalah yg ko alami tu sma juga dgn masalah aku..aku pn cari punca masalh tu smpai skg tp blm dpt jwapan..tp masalah tu xkn tmbul klau biar kn enjin tu start selama 30saat gitu..kira macam pakai turbo timer la gitu..hihi..
    avatar

    Post on 4/3/2010, 7:56 am by PK-12

    rasanya carberator ko 2 da bmasalah mau servis dah..mgkin tuning xngam ada cek myk overflow kat karburator 2?klu ada ttup sikit myk 2..mgkin mslh bro ni dsbbkan myk lebihan pada karburator xsmpurna pembakaran jd masa ko matikan enjin 2 myk mc ada lg d karburator..2 yg jerking masa off enjin..try ttup myk sikit pd karburator bro 2...correct if im wrong..just pndangan sy lah..ikut pnglaman2 kena macam ni..
    avatar

    Post on 5/3/2010, 10:16 am by gto_nation

    Eyon wrote:
    masalah yg ko alami tu sma juga dgn masalah aku..aku pn cari punca masalh tu smpai skg tp blm dpt jwapan..tp masalah tu xkn tmbul klau biar kn enjin tu start selama 30saat gitu..kira macam pakai turbo timer la gitu..hihi..

    Btul2..kena tunggu enjin idle beberapa saat atau minit dulu pastu matikan..kalau mau kasi idle enjin, kena matikan aircond awal2..kalau last minute matikan aircond then matikan enjin, sure terbatuk-batuk juga even 5 minit enjin idle..
    avatar

    Post on 5/3/2010, 10:17 am by gto_nation

    PK-12 wrote:rasanya carberator ko 2 da bmasalah mau servis dah..mgkin tuning xngam ada cek myk overflow kat karburator 2?klu ada ttup sikit myk 2..mgkin mslh bro ni dsbbkan myk lebihan pada karburator xsmpurna pembakaran jd masa ko matikan enjin 2 myk mc ada lg d karburator..2 yg jerking masa off enjin..try ttup myk sikit pd karburator bro 2...correct if im wrong..just pndangan sy lah..ikut pnglaman2 kena macam ni..

    will do bro..later update to u the result from your advise..
    avatar

    Post on 1/10/2010, 2:18 pm by gto_nation

    update result...resultnya kena tune balik carburator tu...beli carburator kit baru & tukar spark plug...so far ok la just time kasi mati engin tu, kena matikan aircond dulu....mekanik x tune byk sbb dia kata carburator masih ok..xda guna ganti baru juga...mekanik kata carburator langsung x boleh guna baru tukar...itupun punya main susah cari mekanik yg tau pasal carburator ni....rasanya case settled sdh...
    avatar

    Post on 7/10/2010, 7:40 am by jezzboyz

    pakai timer.. kasi seminit. nanti ok la cara mati enjin tuhhh......
    avatar

    Post on 7/10/2010, 5:01 pm by mad

    gto_nation wrote:update result...resultnya kena tune balik carburator tu...beli carburator kit baru & tukar spark plug...so far ok la just time kasi mati engin tu, kena matikan aircond dulu....mekanik x tune byk sbb dia kata carburator masih ok..xda guna ganti baru juga...mekanik kata carburator langsung x boleh guna baru tukar...itupun punya main susah cari mekanik yg tau pasal carburator ni....rasanya case settled sdh...


    naa....slsai suda mslah....sma ja pnykit krta kta ni...hehe

    Post on 14/7/2011, 3:02 am by irfaain

    Ahhaa... ne la masalah yg saya alami dketa iswara LMST saya... Salam 1 Malaysia Bro2 sekalian... saya ne kira pengguna baru kereta,,tapi LMST saya sec hand bro.. jadi sudah sedia maklum.. kereta sec hand la katakan..

    2la tu masa mo kasi mati enjin.. memang kan tebatuk2 lu baru dia mati... haii... macam2 uda saya service...

    smpi saya tukar Distributor..sec hand la... tapi pandai dtg2 jg ne,,,batuk2nya...hmmm... tapi ada efek jgla tu distributor,,makin bulat bunyi ne iswara..,bunyi ada halus sikit...

    Jadi kepada otai2 Siolon dan dluar sana.. tlg2 la saudara yg memerlukan ne,,pa lagi saya buat tuk enjin kereta LMST saya supaya bila off enjin, Normal seperti sebelumnya...Smoothhh...


    Tq Bro... Peace
    rokok

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 21/8/2017, 4:58 pm