SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    engine 850 masuk turbo kit

    Share

    cpool
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 37
    location : kota kinabalu
    Points : 5598
    Reputation : 1
    Number of posts : 40
    22032010

    http://i38.servimg.com/u/f3 engine 850 masuk turbo kit

    Post by cpool

    kpd taiko2 yg bpengalaman....sya mo btanya?
    kalu engine kancil 850 sdrt just masuk turbo kit....so saya mo tahu ada kesan sampingan ngan engine....

    saya da guna 2 blan macam ok jak...tp x tahu la sampai bila engin tu leh btahan.....

    boost pun biasa jak....asal boleh la....bknnya untk blumba pun....

    turbo guna rhf4.....c.o..bg lebih sikit laa bg bnyak petrol masuk....

    so kalu leh nak minta tips dr taiko2 yg bpgalaman ni...n bgila panduan untk engine macam mana nak jaga....supaya leh btahan lama......
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 22/3/2010, 11:27 am by pioneer_syntium

    boost jgn tinggi la, jgn blast2 sana sini, jaga minyak itam, tukar minyak hitam setelah miles dia sdh tamat Wink

    Post on 23/3/2010, 3:41 am by cpool

    kalu dari segi piston taiko macam mana?........

    850 piston low comp ka.....mana 1 lg low com 850 @ 660 piston....

    anatra 2 piston 850@660 taiko mana lebih baik mo guna.....tolak piston 2e,l2s,kelisala....memang ok kan taiko....


    TQ................
    avatar

    Post on 23/3/2010, 5:11 am by Lockon

    gna ja piston 660 dlm 850..ada kwn pki jg g2, ok ja tu
    avatar

    Post on 23/3/2010, 7:18 am by pioneer_syntium

    pakai saja piston 850 tu tapi x buli boost tinggi la, meterial x tahan, kalau pakai L2 boleh boost tinggi janji semua brg complete Wink
    avatar

    Post on 23/3/2010, 8:37 am by Nieto

    petrol mesti mahu cukup, tak cukup piston kong.
    avatar

    Post on 24/3/2010, 4:26 am by sherald

    agak2 la klau tekan..hehe

    Post on 24/3/2010, 5:49 am by cpool

    tp kalu stakat biasa2 x pyh boost tinggi n blast2...rasanya ok juga kan,....taiko....

    sbelum ni baru juga la....tp x la selalu....gear 1 mo masuk gear 2 mati engin...tp dlm 2-3 kali jak la.....

    baru jak la pnyakit ni timbul.....tp kalu speed no prob..jerking teda taiko....tp x kan overflow lak....

    carburator sdh bg besr lubang main jet...takut x cukup minyak masuk....

    kalu ikut pgalaman...apa yg x ngam lg tu taiko......
    avatar

    Post on 24/3/2010, 8:04 am by Nieto

    ikut pengalaman, biasanya carburetor susah masuk turbo, susah mahu tune. selalunya ada semput
    avatar

    Post on 24/3/2010, 9:03 am by sherald

    ow karbretor pula, susa skit tu bro, apa lgi klau turbo push karbretor..
    klau msi mau pkai karbretor, cuba bt turbo sedut karbretor.. besa org main karbretor turbo bt gini bgus skit.. tpi teda kepishh..kepishh.. la..

    Post on 24/3/2010, 9:14 am by cpool

    kalu turo bro macam mana....apa yg sesuai....saya ada 2 biji turbo...l2s turba n rhf4 subaru turbo.....

    rasa2nya mana yg sesuai tuk saya pakai......

    Post on 24/3/2010, 9:24 am by cpool

    x best la kalu teda kepishh...kepishh....bro....

    dulu sa main na jak.....mo bjinak2 p turbo ba ni......macam best lak.....

    skg just masuk turbo kit jak la......tu pun buat sdiri jak bro.....boleh la.....

    ada juga kwn suges pki manifold 6 valve efi....dlm rm600 ok ka tu bro.....
    avatar

    Post on 24/3/2010, 9:41 am by sherald

    cpool wrote:kalu turo bro macam mana....apa yg sesuai....saya ada 2 biji turbo...l2s turba n rhf4 subaru turbo.....

    rasa2nya mana yg sesuai tuk saya pakai......

    macam besar tu turbo rhf4 bro.. klau mau main stended2 turbo L2s macam ckup suda.. cuba kta tnya otai bro nieto atau bro pioneer.. dorg lg pkar bab turbo2 nii..
    avatar

    Post on 24/3/2010, 9:44 am by sherald

    cpool wrote:x best la kalu teda kepishh...kepishh....bro....

    dulu sa main na jak.....mo bjinak2 p turbo ba ni......macam best lak.....

    skg just masuk turbo kit jak la......tu pun buat sdiri jak bro.....boleh la.....

    ada juga kwn suges pki manifold 6 valve efi....dlm rm600 ok ka tu bro.....

    yg ada bunyi2 tu baru best ba kan.. bgus pkai efi L2s..

    Post on 24/3/2010, 10:01 am by cpool

    skg kereta memang ada naik la power dia...ada kepishh...kepish lg.....tp tula x leh tlampau blast.....skg bwa pun biasa2 jak....skg sampai jak 3000rpm tukar gear la....takut lak engine x tahan.....

    memang cepat naik la bro.....

    penah skali aku blast...test jak la...140...senang mo up.....

    leh la kalu mo ada kepish...kepish....jak....

    tp kalu mo blast2...macam ksian lak aku ngan engine stndt ni...hahahaha
    avatar

    Post on 24/3/2010, 10:16 am by Nieto

    pendapat saya, bagus bro tukar saja pergi engine l2, mahu standard pun boleh, mahu boost tinggi pun boleh. engine standard kancil main turbo banyak masalah, pening kepala mahu modify, nanti duit banyak pula dibazirkan.
    avatar

    Post on 24/3/2010, 2:44 pm by xiaomao

    buat custom manifold utk turbo,masuk intercooler sama blow off...buat return hos minyak tebuk crankcase...boost jgn lebih 0.5bar,suka hati ko tekan la,...habis cerita....jgn kaki gatal saja la.... we rock

    Post on 25/3/2010, 4:13 am by V.A.D.M

    huhu..jgn gatal kaki slalu blast sdh lah, fhm2 lah,buatan malaysia ni pmbuatan nya macam tin aluminium..aku dah serik kes2 macam ni..huhu...jumlah kos pbaikan lebi dr 1buah engine L2s turbo..huhu.. renung2kn.. Smile
    avatar

    Post on 25/3/2010, 4:26 am by sherald

    mula2 tkan skit2, pastu mau lebih2 pula.. bgus cari L2s..senang hati..hehe

    Post on 25/3/2010, 6:44 am by oto1202

    tapi kalau enjin asal 850, lepas tu masuk L2 @ L5,
    bukan ka cc menurun. approve ka JPJ? aku pun ada
    juga terfikir mau masuk turbo kit, tapi dgr cerita
    macam ni, mau angkat halfcut. cuma cc tu yg aku blum
    kompon bleh ka 850 turun ke 660?
    tapi bagi aku, beli halfcut mau juga rm4000++..
    baik aku masukkan enjin kelisa standart + gearbox auto.
    jimattt...

    Post on 25/3/2010, 8:06 am by cpool

    tu la mslahnya bro...kalu jpj memang susah mo lulus kalu turn cc....

    tp kalu naik p 1000 c.c memang senang mo lulus.....

    lulus kalu ko ada org yg leh tolong urus bro.....tp biasala mo byarla....

    tp skg memag susah.....

    kalu body 660 ok no prob mo masuk l2s.....

    kawn sampai skg lum regist. lg.......

    Post on 25/3/2010, 8:14 am by cpool

    koboi jak la jlnnya...........

    dulu ada senang lg mo urus tu bro....

    smenjak ada kes dulu....skg susah ho.........

    dgar2 lg hf.cut mo d hapuskan.......susah mo dpt brg kalu d hapus kan......

    harap2 x jd la..........untk kesenagn smua.....hahahahah

    Post on 26/3/2010, 8:45 am by cpool

    mo tnya taiko xiaomo ,pioneer,neito....n yg seangkatan dgnnya....
    kalu carb...mo pasang fuel regulator ka....@ just sambungkan jak vacum yg ada d a.c pump....to carb......tq......

    skg sa just buat nozel d a.c pump n sambung vacum hose to carb....

    kalu lubang vacum yg ada d a.c pump bg besar sikit macam....ok ka.......
    avatar

    Post on 26/3/2010, 12:13 pm by xiaomao

    oto1202 wrote:tapi kalau enjin asal 850, lepas tu masuk L2 @ L5,
    bukan ka cc menurun. approve ka JPJ? aku pun ada
    juga terfikir mau masuk turbo kit, tapi dgr cerita
    macam ni, mau angkat halfcut. cuma cc tu yg aku blum
    kompon bleh ka 850 turun ke 660?
    tapi bagi aku, beli halfcut mau juga rm4000++..
    baik aku masukkan enjin kelisa standart + gearbox auto.
    jimattt...

    850cc tukar pi enjin l2s 660cc ada susah sikit kalao register...
    bagi suggestion la,ko ambil enjin l2s masuk ke kereta ko,block 850 jgn kacau guna balik....jadi enjin ko tu masih 850cc...tak payah register....jadi kira enjin tu l2s 660cc akan naik cc sebab block 850 sudah.....kalao nak NA x mau turbo guna enjin kelisa pun ok....dari ko jak...
    avatar

    Post on 26/3/2010, 12:14 pm by xiaomao

    cpool wrote:mo tnya taiko xiaomo ,pioneer,neito....n yg seangkatan dgnnya....
    kalu carb...mo pasang fuel regulator ka....@ just sambungkan jak vacum yg ada d a.c pump....to carb......tq......

    skg sa just buat nozel d a.c pump n sambung vacum hose to carb....

    kalu lubang vacum yg ada d a.c pump bg besar sikit macam....ok ka.......

    kalao carb psg fuel regulator ada susah oo,bukan semua boleh guna,,,,kalau sambung ke carb nanti tuning susah dan tidak cun....kalau dpt fuel regulator khas utk carb tebo ngam la tu...brg tu dulu aku ada tapi dah jual,susah nak cari benda tu...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/10/2017, 7:29 am