SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    upgrade my vtec

    Share
    avatar
    chiqen
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Kedah
    Age : 37
    location : kedah
    Points : 6420
    Reputation : 1
    Number of posts : 93
    24032010

    http://i38.servimg.com/u/f3 upgrade my vtec

    Post by chiqen

    salam bro2..otai2 sekalian..
    aku mau tnya sikit pandangan korang yg pakar dlm bab2 upgrade engine vtec..
    aku mau upgrade sikit vtec aku b16a ..
    keretanya honda integra da6 2 pintu..
    kasi tips sikit mau tukar apa dulu..
    upgrade satu2..
    bukan sekaligus..
    duit xder bah..hehe~
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    Post on 25/3/2010, 6:15 am by Jigsaw

    1. Tukar air cleaner/filter racing (RM 200-RM500)
    2. Tukar cable spark dgn spark plug sekali ( RM400-RM600)
    3. Tukar piping ke 2.0"-2.3" (RM 300- RM 4000)
    4. Tukar exhaust racing (RM500-RM2000)

    Atas tu semua basic atau pun level 1....

    Post on 26/3/2010, 4:48 am by DonJuanDeMarco

    BOT jer ..kos murah power pun banyak
    avatar

    Post on 26/3/2010, 7:30 am by Nieto

    ini advance sikit punya,

    - tukar racing camshaft, brand skunk2
    - adjustable cam pulley
    - adjustable fuel regulator
    - throttle body and intake manifold skunk2
    - pasang piggyback, engine management macam e-manage atau afc.

    ada banyak lagi boleh tukar...
    avatar

    Post on 26/3/2010, 9:59 pm by saiful090906

    KALAU MAU POWER TRUS 2LITER LAH.....ATAU BLOK 1.6 ISI DALAM 2 LITER...KOMPOM KTEGORI 1.6 KO POWER.....
    avatar

    Post on 27/3/2010, 3:36 am by chiqen

    vtec aku skrang buka lmbt..
    5.1 baru buka..
    camne nk buat bg vtec buka cepat..
    e-drive throttle controller utk ape yer..
    adakah untuk setting buka vtec yer..
    minta bantuan..
    sy ni kaki baru..x bnyak pengetahuan
    avatar

    Post on 27/3/2010, 4:03 pm by edward inchs

    SAFC NEO kalau tak silap dapat set bila mau VTEC buka...
    Macam pernah tengok funtion tu dlm SAFC..
    avatar

    Post on 27/3/2010, 4:51 pm by Nieto

    AFC neo boleh control vtec
    VAFC neo boleh control vtec
    kalau tak sila V-manage pun boleh
    atau beli saja spoon vtec controller.


    e-drive throttle itu pivot ka? macam untuk control response throttle saja tu...
    avatar

    Post on 27/3/2010, 6:01 pm by chiqen


    camni rupanya e-drive
    FEATURES
    3 modes in 12 steps:
    SPORT MODE:
    7 steps suitable for mountain & racing
    in very sensitive throttling.
    NORMAL MODE: Normal single step
    ECONOMY
    MODE: 5 steps suitable for driving in a
    busy traffic.
    adakah ini boleh control buka vtec??
    avatar

    Post on 28/3/2010, 6:01 am by Nieto

    oh macam pivot punya, tak boleh control vtec. ini untuk kereta yang power dia kuat, dan makan minyak. dia control throttle response saja, response cepat atau lambat.
    avatar

    Post on 28/3/2010, 7:27 am by chiqen

    oh..
    kalau aku mau bg vtec buka cepat kena pasang afc neo ke..
    or ada cara lain...
    vtec aku lmbt sgt buka rpm5.1..
    avatar

    Post on 28/3/2010, 7:29 am by Nieto

    ya afc neo boleh, neo boleh tuning air flow juga. kalau tidak, bro boleh cari tuner yang boleh modify ecu standard supaya vtec awal buka.
    avatar

    Post on 29/3/2010, 3:28 am by chiqen

    ok thanks bro...

    Post on 9/5/2010, 11:01 am by alieseramm

    owhhh..ok la tu buka 5.1.......tkkn nak buka rpm 3 kot...hehee
    avatar

    Post on 9/5/2010, 1:20 pm by Lockon

    guna afc neo la bro, bru buka tu vtec hehe
    avatar

    Post on 25/4/2011, 5:29 am by chiqen

    saiful090906 wrote:KALAU MAU POWER TRUS 2LITER LAH.....ATAU BLOK 1.6 ISI DALAM 2 LITER...KOMPOM KTEGORI 1.6 KO POWER.....

    isi dalam 2 liter maksud bro? piston tukar 2 liter punya..
    explain sikit bos
    avatar

    Post on 25/4/2011, 7:01 am by keba

    tu tambh cc la bos..ad bnyk cara utk up cc enjin..
    -rebore (oversize piston)
    -tukar stroker kit
    -tukar blok besar..
    -tukar enjin

    yg pemes vtec dk buat, diorg tukar blok je..save la sikit..
    rasany utk up jadi 2.2L, blok odyssey bleh dpakai..
    blok crv pn bleh pkai..kacuk dgn head b16

    tp kan cdngan sa, tukar trus sketul amek K20A..hehe
    avatar

    Post on 25/4/2011, 8:11 am by chiqen

    up cc nk kena endorse lak..
    upgrade K20A terus xde duit nk bayar roadtex..hehe
    upgrade B18C R sudah la bro keba..hehe
    avatar

    Post on 25/4/2011, 8:15 am by keba

    waaa..b18r pn cengkam jgk tu bos..rasany susah jgk nk jmpa b18r ni..
    ni spesies spoon punya enjin kan bos?? yg ad black blade tuu
    avatar

    Post on 25/4/2011, 8:34 am by chiqen

    ya betul..mmg susah mau dapat bos..
    ada sebiji dekat kulim..
    dia buka 11k kat aku..
    mana nak cekau 11k..hehe
    avatar

    Post on 25/4/2011, 8:41 am by keba

    tu la bos..nak murah ka?? try p tnya kat aloq setaq..nama kdai lupa la..
    ptg ni sa gtau...hehe
    avatar

    Post on 25/4/2011, 8:51 am by chiqen

    xde la..belum mahu pakai lagik..
    nak upgrade dulu b16a aku pakai ni..
    nk tukar barang dalam apa bro suggest..
    avatar

    Post on 25/4/2011, 10:12 am by keba

    kalau mo upgred b16, mmg sdp tu..
    dlm bnyk2 brand, brand skunk yg plg ngam dgn vtec..
    intake skunk, cam skunk, spring valve skunk macam2 lg la bos..

    kalau nk mod biasa2 sa rasa pasang apexi neo, tukar vtec besar pastu tukar intake da ckup..

    p/s: ni pndapat sa je bos..x bnyk sgt tau sal vtec..hehe

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 11/12/2017, 11:54 pm