SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    adeh...tolong!!!!

    Share

    pPTY
    FRESHIE
    FRESHIE

    Female
    Countries/State : Pahang
    Age : 28
    location : PAHANG
    Points : 5895
    Reputation : 1
    Number of posts : 13
    14042010

    http://i38.servimg.com/u/f3 adeh...tolong!!!!

    Post by pPTY

    aku tul2 x larat...mula2 aku tambah woofer aku tnya org 2 kene tambah
    amp kew....dia kata x payah....sekerat perjalanan power amp
    terbakar...berasap rasap dalam kete....aku g smula..pastu 2kar power
    amp baru....x lama 2 pula,,,woofer ngan speaker blakang pula x
    bunyi....aku tul2 da penat...persoalannya....knp jadi cm gitu???kenapa
    woofer ngan speaker x bunyi???adeh....x larat larh ulang alik......
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 14/4/2010, 11:35 am by napster

    mcmn ni geng... macam kurang paham pula...

    tp aku rase ni ade silap wiring ni...

    ko lokasi kat mn ni geng...? ada masa kita lepak2 minum2 smbl tngk sound ko tu...

    Post on 14/4/2010, 4:38 pm by pPTY

    hehehehe.....aku dok pahang..nak lepak2 2 x kot...aku ni pmpuan x kn nk lepak ngan laki kot...lpak kt forum 2 leh lah....jd mintak pandangan .....
    avatar

    Post on 14/4/2010, 4:51 pm by Skyz

    cian ko..mesti dah kene main dok pomen yg tolong pasang sound system tu..mesti diorg tu pasang ala kadar je alias cincai...pasal woofer tu pula cuba check kat wire tu kot2 tak bersambung dgn woofer ke apa ke??cuba la DIY..

    Post on 14/4/2010, 4:55 pm by pPTY

    ha..ah cian kt aku...tp ade kene mgene ngan fius x???
    avatar

    Post on 14/4/2010, 5:13 pm by Skyz

    mmg ada...ni kene check balik segala wiring yg telah dibuat..mana la tau ada yg tidak ngam ka macam tu..

    Post on 14/4/2010, 7:40 pm by pPTY

    emmm...pecaya tak 2 biji woofer + tweeter(rm40) + speaker pintu 4 biji + power amp +HU brand pioner +upah wirering=1200 ringgit malaysia sahaja....aku geram ngan sowng ni.....yg dier seme murah....
    avatar

    Post on 14/4/2010, 7:52 pm by finalazy84

    wah cianya...bnyak tul prob sound ko ni yer
    mau clear skit dngn setting sound kereta ko.
    brapa amp kena pasang?brapa biji woofer, brapa bnyak mid speaker dan tweeter.

    mid/tweeter smbung direct pegi player or ada amp?ikut mslh tadi 2, macam ko sdah ada amp b4 psang woofer kn.brapa chanel amp 2?skrg suda tmbah 1 untuk woofer la?baik ko pegi kedai acc yg lain.macam tak bertauliah sja kedai 2.

    yg berasap 2 amp ka wire?nasib baik kereta tdk tebakar.mesti amp ko sblum ni 4 chnl kn.2 la dorg smbung direct speaker depan dn blakang sma2. spaya woofer dpt masuk.tpi buat macam 2 amp tanggung beban tinggi.mayb speaker mid 2 sja suda jadi 2ohm.huhu

    psal teda bunyi, speaker blakang kongsi amp dngn speaker depan ka?kalau ya, myb speaker cable ada mslh.kalau tdk, cek power cable dn grounding cable.cek fuse besar dkat battry.cek fuse dkat amp.

    d pendekkan crita kalau mau slamat antar pegi kedai lain.tkut nanti kalau pegi tmpat sama dorg buat lbih bnyak mslh...huhuhu
    avatar

    Post on 14/4/2010, 7:57 pm by finalazy84

    hehe, murah tak semestinya bagus...ada kemungkinan brg 2 2nd hand atau bukn ori.tweeter dn woofer yg arga RM40 tu brand apa?speaker pintu dn amp pula?amp tu brapa chanel? itu arga biasa untuk brand china.

    kena tau brapa watt rms amp tu.kena lebih atau sama dngn speaker baru dpt fungsi dngn baik.kalau underpower, 2 la berasap.
    avatar

    Post on 15/4/2010, 4:54 am by napster

    pPTY wrote:hehehehe.....aku dok pahang..nak lepak2 2 x kot...aku ni pmpuan x kn nk lepak ngan laki kot...lpak kt forum 2 leh lah....jd mintak pandangan .....

    aisee.... kitorg ader pg kuatan la feb lepas... alamak, klu tak blh lepak2... kitorg pun ade juga siolooners gadis2... hehehe... ape nk takut...

    seperti yg finalazy terangkan... kemungkinan ada penyambungan yg tidak sesuai, keci/besar cable pun penting.... harga murah tak semestinya bagus... lain la kalau yg berjenama....

    tweeter rm40...? aku tak pnrh jumpa lg twister yg bgs dgn harga rm40...

    apa kata klu ko ambik gmbr & upload kat sini...
    avatar

    Post on 15/4/2010, 11:38 am by Skyz

    ya cadangan yg bagus dr bro napster..boleh jga komen2 sikit..

    Post on 15/4/2010, 12:14 pm by pPTY

    yg harga Rm1200 tu kawan aku nk cong aku...kononnya barang yg dia beli 2 murah n berkualiti.....
    prob sound aku....mula aku pakai yg amp bese jew cap ayam dan itik 1200 watt...bila masuk woofer bis berasap amp 2....bau hangit satu kete...so aku tukar amp exspider 1800 2 chl....pa2 bila aku up skit volume terus sunyi speaker belakang ngan woofer....aku geram 2l ngan org yg pasang 2.....aku dah malas ase nak mengadap muke org 2.....boring lar 2 3 kali mengadap muke dier....

    Post on 17/4/2010, 1:46 pm by kippo

    pPTY wrote:yg harga Rm1200 tu kawan aku nk cong aku...kononnya barang yg dia beli 2 murah n berkualiti.....
    prob sound aku....mula aku pakai yg amp bese jew cap ayam dan itik 1200 watt...bila masuk woofer bis berasap amp 2....bau hangit satu kete...so aku tukar amp exspider 1800 2 chl....pa2 bila aku up skit volume terus sunyi speaker belakang ngan woofer....aku geram 2l ngan org yg pasang 2.....aku dah malas ase nak mengadap muke org 2.....boring lar 2 3 kali mengadap muke dier....

    amp ko hangus pasal ko belasah dia sampai distortion atau pun voltage turun < 11V. Bila distortion atau <11V, amp tu akan panas. Bila panas, hangus la.

    kalau ko naik volume tapi musik ko jadi senyap, cuba ko cek amp ko padam ka tidak.
    saya suspek amp ko under-voltage. Kasi besar tu kabel atau pakai alternator besar. kalau mao murah & senang, tukar bateri besar.

    Post on 18/4/2010, 8:32 am by pPTY

    aku kete kancil...btri aku 2kar besar.....seme aku da 2kar yg ko ckp 2....tp smalam kete aku jd x bermaya nak nek bukit.......knp ek????
    avatar

    Post on 18/4/2010, 11:58 am by napster

    tngk tu amp, masih hidup tak?

    klu hidup lampu protect menyala tak? (merah)

    klu menyala ada masalah la tu...
    avatar

    Post on 4/5/2010, 4:20 pm by FAREL

    kdng2 cara settng jak 2 bro......kalu takpn mgkn bren 2 x ok koT..........HUHUHU

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/4/2018, 10:47 am