SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Apa punca aircon tidak sejuk.

    Share

    MrPrince
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 28
    location : kota kinabalu
    Points : 5888
    Reputation : 1
    Number of posts : 14
    11052010

    http://i38.servimg.com/u/f3 Apa punca aircon tidak sejuk.

    Post by MrPrince

    Salam kepada semua, sy ada prtnyaan brkenaan dgn aircon kereta sy yg x sejuk bila berhenti, klu kereta sedang bergerak baru aircon tu sejuk, apa puncanya tu...
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    Post on 11/5/2010, 8:03 am by nawi19

    bro tu pasal kipas tu..cuba u cek kipas u..cousin aku pun ada prob gini..
    avatar

    Post on 11/5/2010, 11:18 am by Leader

    perkara ni berlaku pada kebanyakan kenderaan, ini ada kaitan dengan RPM injin, kerananya kompresor aircon bergantung sepenuhnya kepada RPM injin untuk berfungsi dan kompresor aircon tu pula memerlukan tahap RPM ideal untuk penyejukan yang sempurna. jadi kalau masa dekat lampu merah, RPM injin slow, aircon pun kurang tahap kesejukannya.

    ini berbeza dengan aircon yang terdapat pada kenderaan yg besar terutamanya bas express dimana aircon pada bas tu menggunakan injin yang berasingan yang dikhaskan untuk aircon.

    p/s:- sesiapa yang ada info lain, kita kongsikan bersama...
    avatar

    Post on 11/5/2010, 5:26 pm by Nieto

    sama ada bro punya kipas, atau compressor lemah sudah.
    avatar

    Post on 11/5/2010, 5:59 pm by Leader

    Nieto wrote:sama ada bro punya kipas, atau compressor lemah sudah.

    tambah lagi. kurang gas pun boleh jadi juga
    avatar

    Post on 11/5/2010, 6:47 pm by omar

    kekurangan gas,atau botol gas itu bermasalah,saya kena ganti botol gas baru,alhamdulilah aircon sejuk sediakala
    avatar

    Post on 12/5/2010, 6:50 am by napster

    mungkin jg kipas problem...

    tp mcmn pun klu blh kasi servis trus... kasi cuci2 soma, kotor sdh tu dlm...

    kompresor pun blh jd ada masalah... kasi servis jg... jgn tggu kong nnt kapisan kita menganti... hehehe...

    Post on 12/5/2010, 6:52 am by Tenz

    kompressor kong.. tukar la yg suction kuat punya..
    avatar

    Post on 12/5/2010, 7:10 am by black_v


    Myvi punya..


    Tambah sikit:Utk pengguna Myvi,Viva & Vigo.. (sorry kalau lari tajuk huhu..)

    Melebihi 2thn kena pasang satu lagi filter (aircond) di dalam..Tak tau la knp masa dikilang tak dipasang benda tu..
    Kos masa ku pasang dlm RM250 (thn lepas)
    avatar

    Post on 12/5/2010, 8:46 am by Nieto

    kilang mahu save cost ma hehe. waja dan honda crv pun ada tu filter.
    avatar

    Post on 12/5/2010, 9:45 am by ING

    Leader wrote:perkara ni berlaku pada kebanyakan kenderaan, ini ada kaitan dengan RPM injin, kerananya kompresor aircon bergantung sepenuhnya kepada RPM injin untuk berfungsi dan kompresor aircon tu pula memerlukan tahap RPM ideal untuk penyejukan yang sempurna. jadi kalau masa dekat lampu merah, RPM injin slow, aircon pun kurang tahap kesejukannya.

    ini berbeza dengan aircon yang terdapat pada kenderaan yg besar terutamanya bas express dimana aircon pada bas tu menggunakan injin yang berasingan yang dikhaskan untuk aircon.

    p/s:- sesiapa yang ada info lain, kita kongsikan bersama...

    GUD INFO Bapakkk...

    Post on 15/5/2010, 4:02 pm by MrPrince

    Leader wrote:perkara ni berlaku pada kebanyakan kenderaan, ini ada kaitan dengan RPM injin, kerananya kompresor aircon bergantung sepenuhnya kepada RPM injin untuk berfungsi dan kompresor aircon tu pula memerlukan tahap RPM ideal untuk penyejukan yang sempurna. jadi kalau masa dekat lampu merah, RPM injin slow, aircon pun kurang tahap kesejukannya.

    ini berbeza dengan aircon yang terdapat pada kenderaan yg besar terutamanya bas express dimana aircon pada bas tu menggunakan injin yang berasingan yang dikhaskan untuk aircon.

    p/s:- sesiapa yang ada info lain, kita kongsikan bersama...

    Bro..selalunya barapa RPM yg ideal?

    Post on 15/5/2010, 4:04 pm by MrPrince

    Saya baru repair Compressor, adakah blower juga punca kpd msalah ini?
    avatar

    Post on 15/5/2010, 7:15 pm by im

    good info pulak semuanya hr ni, klu saya bila a-con xsejuk, mmg akan terus pi servis...cuci kompressor, filter, ganti botol gas dan isi gas...
    avatar

    Post on 16/5/2010, 2:05 am by Leader

    MrPrince wrote:

    Bro..selalunya barapa RPM yg ideal?

    tak pasti pula, kalau dekat kedai servis dorang akan press minyak sampai rpm 2k keatas
    avatar

    Post on 16/5/2010, 9:37 am by JerunG3225

    biasanya prob cam ni mesti kipas aircon....msti dah x gerak..klu jln dia tumpang kipa enjin tu pasal lah sejuk.....bawa pi kedai aircon minta dia cek semua terus..lagi safe...
    avatar

    Post on 19/5/2010, 10:54 am by napster

    MrPrince wrote:Saya baru repair Compressor, adakah blower juga punca kpd msalah ini?

    bgs servis sekali... mn tau ada tsumbat...
    avatar

    Post on 29/9/2010, 7:37 am by bezith009

    black_v wrote:
    Myvi punya..


    Tambah sikit:Utk pengguna Myvi,Viva & Vigo.. (sorry kalau lari tajuk huhu..)

    Melebihi 2thn kena pasang satu lagi filter (aircond) di dalam..Tak tau la knp masa dikilang tak dipasang benda tu..
    Kos masa ku pasang dlm RM250 (thn lepas)

    bro yg ko tunjuk gambar kat atas tu..belah mana tambah filter..sebelah mana tu..dekat dgn enjin ker?
    avatar

    Post on 29/9/2010, 9:34 am by Kornurts

    im wrote:good info pulak semuanya hr ni, klu saya bila a-con xsejuk, mmg akan terus pi servis...cuci kompressor, filter, ganti botol gas dan isi gas...



    hihihihi...hbis kuyak la poket abg kita yg mau bkin airkon tu..klu mo ksi sejuk lg airkon tu ada pomen kat kdai service aircon bgtau ma sy tukar compresor ka atau blower tu x ingt da,mo gnti yg bsar spya tmbh sjuk.. cheers
    avatar

    Post on 29/9/2010, 12:46 pm by jezzboyz

    kasi services baruu....
    avatar

    Post on 29/9/2010, 1:27 pm by spetnaz

    emm...
    macam mana pun cari kawan la yang tau-tu sikit tentang kereta&aircon..
    bawa la p bengkel...
    mungkin disana masalah boleh dikesan... biasanya bengkel akan tanya nak tukar baru atau repair jak....
    pandangan rakan-rakan yang lain pun bernas juga geng!!!!...
    Sleep
    avatar

    Post on 29/9/2010, 6:28 pm by im

    biasanya, klu kereta berhenti gerak dan air-cond kurang sejuk, mmg berpunca dari compressor tu dah lemah, dan bila2 masa jak mau tukar baru suda tu...
    avatar

    Post on 30/9/2010, 5:26 am by Kornurts

    im wrote:biasanya, klu kereta berhenti gerak dan air-cond kurang sejuk, mmg berpunca dari compressor tu dah lemah, dan bila2 masa jak mau tukar baru suda tu...


    alang2 gnti yg bsar tru 1 kli..bru syokk,,hihihihi Cool
    avatar

    Post on 30/9/2010, 5:50 am by jezzboyz

    owhh.. kondeser econ la rosak kala benti kereta xsejuk??? kereta myvi abg aku pon macam tuh.. tp kala naik bergerak memang sejuk giler......
    avatar

    Post on 1/10/2010, 9:27 am by im

    Kornurts wrote:
    im wrote:biasanya, klu kereta berhenti gerak dan air-cond kurang sejuk, mmg berpunca dari compressor tu dah lemah, dan bila2 masa jak mau tukar baru suda tu...


    alang2 gnti yg bsar tru 1 kli..bru syokk,,hihihihi Cool
    mmg betul tu, kena ganti yg bsar terus...baru sejuk...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 15/12/2017, 11:29 am