SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Apa punca aircon tidak sejuk.

    Share

    MrPrince
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 28
    location : kota kinabalu
    Points : 5544
    Reputation : 1
    Number of posts : 14
    11052010

    http://i38.servimg.com/u/f3 Apa punca aircon tidak sejuk.

    Post by MrPrince

    Salam kepada semua, sy ada prtnyaan brkenaan dgn aircon kereta sy yg x sejuk bila berhenti, klu kereta sedang bergerak baru aircon tu sejuk, apa puncanya tu...
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 29/4/2011, 1:38 pm by Kornurts

    sy prnh nmpk bro..ada mmber psang jg..dia blg mmg sjuk aircon wlupun prking..angin x berlawan tu bro,sbb kipas dlam tu sedut angin tu,pstu kipas yg ditambah diluar pn sedut angin jg..jd wlupn parking,ekon ttap sjuk spt kreta sedang brjalan sbb tu kipas sedut angin msuk... Cool
    avatar

    Post on 29/4/2011, 2:36 pm by im

    2 kipas, confirm sejuk tu bro...cuma tidak kuat tarik karan ka tu??? ataupun kena setting kasi tinggi lagi, mesti kacau minyak lagi tu...kali...
    avatar

    Post on 29/4/2011, 3:26 pm by Kornurts

    mngkin tiada jg kuat mkn karan bro,sma nda perlu kacau setting tu bro,sbb yg bikin enjin rasa berat time hidup ekon itu compressor aircond bro..enjin brtambah bebannya bila compressor sda ikut pusing..klu mo tambah kipas d dpan,macam bgus jg klu pakai suis kn bro??boleh kasi off-on...
    avatar

    Post on 29/4/2011, 4:08 pm by archie

    aircon tida sejuk..sebb teda pasang tinted..jd cahaya matahari masi tembus n panas..hehehe..

    Post on 29/4/2011, 4:38 pm by oscar15

    ya tinted cermin pun satu juga. kalau tdk cukup glap panas ma. tp klu glap kana saman. huhu.. patut JPJ misti paham kita ni tgl di tpt panas. kasi can la sikit.
    saya punya experience, compressor rusak sampai tdk buli pusing. jd start kreta pun tdk buli. tepaksa potong belting dia baru buli stat.
    tukar compressor recon rm450. baru ok. lpas tu blower pun rusak. tukar baru made in taiwan macam tiada angin....then cari 2nd hand rm100 baru ok. Fuh!. bikin panas
    avatar

    Post on 30/4/2011, 5:25 am by fuumin

    Kornurts wrote:sy prnh nmpk bro..ada mmber psang jg..dia blg mmg sjuk aircon wlupun prking..angin x berlawan tu bro,sbb kipas dlam tu sedut angin tu,pstu kipas yg ditambah diluar pn sedut angin jg..jd wlupn parking,ekon ttap sjuk spt kreta sedang brjalan sbb tu kipas sedut angin msuk... Cool

    jd yg kwn bro ni pasti ada letak suis kan.sbb klu x bila time kereta bergerak n kipas menyedut angin, yg ni konfom berlawan tu angin

    sbnrnya sy baru tau tu kipas dia sedut angin bkn tiup wakakakaa
    avatar

    Post on 30/4/2011, 6:28 pm by Kornurts

    fuumin wrote:
    Kornurts wrote:sy prnh nmpk bro..ada mmber psang jg..dia blg mmg sjuk aircon wlupun prking..angin x berlawan tu bro,sbb kipas dlam tu sedut angin tu,pstu kipas yg ditambah diluar pn sedut angin jg..jd wlupn parking,ekon ttap sjuk spt kreta sedang brjalan sbb tu kipas sedut angin msuk... Cool

    jd yg kwn bro ni pasti ada letak suis kan.sbb klu x bila time kereta bergerak n kipas menyedut angin, yg ni konfom berlawan tu angin

    sbnrnya sy baru tau tu kipas dia sedut angin bkn tiup wakakakaa


    hehehe...ya bro...mmg dia sdut tu..klu time kipas tu on,cuba bro try siram radiator tu,kompom air msuk p bhgian enjin..klu time kreta brgerak bro,rasanya nda brlawan jg tu angin bro dgn kipas..sbb angin dr luar,disedut kipas lalu ke radiator ekon,pastu lalu ke radiator air,then kipas..jd mmg ngam tu angin dtg dr depan,smbil tu kipas bantu hisap tu angin masuk...1 arah ja tu angin bro..dr depan masuk ke dalam.. Cool
    avatar

    Post on 30/4/2011, 7:54 pm by adeqyana

    ya btl tu ckp bro Kornurts..bila pasang kipas d depan tu dia akn tarik angin dari luar pi radiator aircond..cuma apa yg perlu dia buat masa pasang tu terbalikn wayar kipas yg mau kita pasang tu..jd kipas baru tu akn berpusing utk sedut udara dari luar..pendek cerita terbalikn arah pusingan kipas tu..sbb kipas biasa dia aku sedut angin,tp bila d letak d depan,kipas akn sedut angin tp dia sedut dari radiator aircond..jd berlawanan la tu angin..so itu kita kna terbalikna wayar kipas yg d letak d depan tu supaya arah pusingannya terbalik utk sedut angin dari luar,bkn sedut angin dari radiator aircond..
    avatar

    Post on 1/5/2011, 5:54 am by Kornurts

    adeqyana; oo,mau d kasi terbalik tu wayar ka bro??sy sngka tu kipas yg dikasi terbalikkn...




    fuumin; btul la ko ckp tu bro..klu psang kipas d depan mmg angin berlawan(klu belum kasi terbalik wayar kipas macam bro adeqyana ckp tu)...hihihihih.... ngumpat
    avatar

    Post on 2/5/2011, 9:59 am by fuumin

    Kornurts wrote:adeqyana; oo,mau d kasi terbalik tu wayar ka bro??sy sngka tu kipas yg dikasi terbalikkn...




    fuumin; btul la ko ckp tu bro..klu psang kipas d depan mmg angin berlawan(klu belum kasi terbalik wayar kipas macam bro adeqyana ckp tu)...hihihihih.... ngumpat

    bole d cuba sda ni projek menyejuk kan ekon kancil hehe
    tukar kompressor kembara lg nah bertambah² sejuk lg la hehe

    Post on 3/5/2011, 4:21 am by del

    wah ramai juga yg tidak service aircond untuk sekian lama heheheheh
    avatar

    Post on 3/5/2011, 6:24 am by fuumin

    sma ada kurang pengetahuan or kurang bajet hehe
    avatar

    Post on 3/5/2011, 7:30 am by im

    dan sama ada aircond masih sejuk dan tidak rosak lagi...hehehehe...
    avatar

    Post on 9/5/2011, 1:26 pm by napster

    im wrote:hehe...tapi jenis a-cond wira ni, macam payah mau dapat yang baru...ya ka???sebab korea punya bilang...???

    wah... korea punya ka? apa brand tu?

    setahu aku krita malaysia bnyk pakai denso... denso mmg belambak spare part dia...
    avatar

    Post on 9/5/2011, 1:39 pm by im

    napster wrote:
    im wrote:hehe...tapi jenis a-cond wira ni, macam payah mau dapat yang baru...ya ka???sebab korea punya bilang...???

    wah... korea punya ka? apa brand tu?

    setahu aku krita malaysia bnyk pakai denso... denso mmg belambak spare part dia...
    yup, tauke itu bilang, buatan korea...dia bilang susah mau dapat ganti sebab kena order terus dari korea...tapi jenama denso jugak...
    pastu dia rekomen pakai yang denso jepun dengan harga RM650...baru dan ori...
    avatar

    Post on 26/6/2011, 2:17 pm by syahir09

    aku rs ini melibatkan sensor acon.

    aku rs air radiator ada bocor.

    cuba cheak kot ada air menitik

    biasanya klu enjin terlampau panas,itula jadinya.
    avatar

    Post on 26/6/2011, 2:55 pm by im

    memang ada air menitik tu bro kalau aircond hidup, tapi yang air keluar dari hos la...
    avatar

    Post on 26/6/2011, 3:06 pm by nick19

    compressor aircon tak brapa bagus da..d sebab kn kmu jarang servis..

    Post on 1/7/2011, 1:31 pm by jjoehairy

    kebiasaannya disebabkan blower air cond dah dipenuhi habuk...
    jadi udara sejuk tak sampai ke penumpang disebabkan dihalang oleh habuk yang menyumbat sirip cooling coil...
    satu lagi, kena tengok kat condensor di belakang bonet, mungkin kipas tu dah kurang laju pusingannya...
    avatar

    Post on 3/7/2011, 1:17 pm by fuumin

    jjoehairy wrote:kebiasaannya disebabkan blower air cond dah dipenuhi habuk...
    jadi udara sejuk tak sampai ke penumpang disebabkan dihalang oleh habuk yang menyumbat sirip cooling coil...
    satu lagi, kena tengok kat condensor di belakang bonet, mungkin kipas tu dah kurang laju pusingannya...

    habuk2 ni sudah pasti ada ,yg x pastinya tu berapa tebal sja hehe
    avatar

    Post on 4/7/2011, 5:45 am by fuumin

    klu servis blower mau buka dashboard ka tu yah? hmm terpikir mau servis blower sbb bila kasi full speed tu kipas ,ada sampah ni keluar d lubang ekon sna
    avatar

    Post on 11/7/2011, 3:23 pm by fuumin

    baru sja go through blk ni topik dr 1 page..esok mau tgk harga compressor kembara sda ni..then mau g kedai pasang n sekali servis..gila eh panas gara2 ekon x kuat
    avatar

    Post on 11/7/2011, 3:29 pm by Kornurts

    fuumin wrote:klu servis blower mau buka dashboard ka tu yah? hmm terpikir mau servis blower sbb bila kasi full speed tu kipas ,ada sampah ni keluar d lubang ekon sna

    klu servis blower x perlu buka dasbod bro..dorg cuma buka laci dasbod sblah kiri tu ja...sy punya hr tu sarang labah2 n daun2 dlm blower,x tau tu daun dr mana...hahaha...
    avatar

    Post on 11/7/2011, 3:34 pm by Kornurts

    fuumin wrote:baru sja go through blk ni topik dr 1 page..esok mau tgk harga compressor kembara sda ni..then mau g kedai pasang n sekali servis..gila eh panas gara2 ekon x kuat

    kereta kncil ka bro??atau kmbara?haha...try servis tu blower ekon dulu la...makin sejuk sda tu..pling bgus stiap 6 bulan bwa servis tu..macam sy hr tu,mula2 x servis blower,kasi msuk gas ja..bkn sejuk,skejap ja hbis tu gas...pastu bwa servis blower,ganti gtah2 seal d piping ekon,cun2 suda///sjuk sda..hahaha...tp mmg macam nda ckup sjuk klu tgh hr...mau comprsr kmbara jg tu..hahaha...
    avatar

    Post on 11/7/2011, 4:38 pm by fuumin

    Kornurts wrote:
    fuumin wrote:klu servis blower mau buka dashboard ka tu yah? hmm terpikir mau servis blower sbb bila kasi full speed tu kipas ,ada sampah ni keluar d lubang ekon sna

    klu servis blower x perlu buka dasbod bro..dorg cuma buka laci dasbod sblah kiri tu ja...sy punya hr tu sarang labah2 n daun2 dlm blower,x tau tu daun dr mana...hahaha...

    owh gitu..esok giliran aku la tgk apa yg ada dlm blower ku hahaha

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 26/6/2017, 8:28 pm