SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Apa punca aircon tidak sejuk.

    Share

    MrPrince
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 28
    location : kota kinabalu
    Points : 5784
    Reputation : 1
    Number of posts : 14
    11052010

    http://i38.servimg.com/u/f3 Apa punca aircon tidak sejuk.

    Post by MrPrince

    Salam kepada semua, sy ada prtnyaan brkenaan dgn aircon kereta sy yg x sejuk bila berhenti, klu kereta sedang bergerak baru aircon tu sejuk, apa puncanya tu...
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 26/7/2011, 4:44 pm by kent1189

    im wrote:
    Kornurts wrote:
    kent1189 wrote:
    im wrote:masalah aircond kereta saya sekarang ni...nanti try la bawa pi RSR service aircond di bt 3, geng SFC jugak punya bilang...

    btu3 kuching ka bro?

    bliau mksudkn d tawau ni bro..hehehe...org tawau...
    yup, betul tu bro Kornurts...batu 3 tawau...nama kedai tu RSR Power Ent...dekat bagunan borneo pos...ada jugak dalam web ni...

    oooopss.. sorry. hehe btu3 kch ja yg ku tau....
    avatar

    Post on 31/7/2011, 4:27 am by Kornurts

    huhuhu..x pa bro..hahaha...bru2 ni sy ada lepak 1 kdai aircond tmpt mmberr jg..dia ckp klu kncil mau ekon lg sjuk bkn ja pkai cmprssor kmbara,kelisa atau knari..pling sjuk Suzuki vitara punya klu x silap dia bgtau la...paiping smua ngam x perlu ubah..kaki2 tmpt nat pn sma..
    ada sapa2 prnh dgr jg psal ni???share2 la...huhuhu Cool
    avatar

    Post on 31/7/2011, 4:52 am by fuumin

    Kornurts wrote:huhuhu..x pa bro..hahaha...bru2 ni sy ada lepak 1 kdai aircond tmpt mmberr jg..dia ckp klu kncil mau ekon lg sjuk bkn ja pkai cmprssor kmbara,kelisa atau knari..pling sjuk Suzuki vitara punya klu x silap dia bgtau la...paiping smua ngam x perlu ubah..kaki2 tmpt nat pn sma..
    ada sapa2 prnh dgr jg psal ni???share2 la...huhuhu Cool

    pki piston ka tu compressor vitara? terasa sgt tu kick nya sma enjin klu pki piston hehe
    avatar

    Post on 31/7/2011, 5:09 am by Kornurts

    huhuhu...klu itu sy kurang pasti pula bro...ada jg cmprssor pkai piston ya bro??mksudnya terasa kick tu,bebanan ka bro??hahahah
    avatar

    Post on 31/7/2011, 6:31 am by fuumin

    yah bro bebanan kat enjin..tu sbb compressor pki piston sejuk ekon nya..
    avatar

    Post on 31/7/2011, 6:43 am by Kornurts

    alala...kuat jg kick minyak petrol nti ni dia mkn....huhuhuh...
    avatar

    Post on 31/7/2011, 10:19 am by kent1189

    ada juga kompressor akon pke pistun ho, ngat njen ja pkai pistun..hehe
    avatar

    Post on 26/8/2011, 1:00 pm by jezzboyz

    the BLitz wrote:klu angin aircon x keluar di dashboard apa masalah ar?..
    kadang2 sja dia keluar..mo di antak luk motor di bwh dashboard tu bru ada angin keluar..tu pun angin sepoi2 sja..kin panas...huhu ..cuba otai2 share lu apa perlu kena buat lo g2..hehe,,


    mungkin kipas rosak kot.... hihi...xpon suiz kipas econ xbergerak.. ataupon bahagian filter econ bnyak sangat sampah sarap.. kena hanatr servis basuhh..baru angin laju...
    avatar

    Post on 26/8/2011, 1:02 pm by jezzboyz

    Maaf... nak mencelah sikit.. boleh x tolong tunjuk ajar cara nak setting econ.. sebb aku puye kereta kan.. bila on jea econ enjin akan tinggi.. xmacam kereta lain.. on jea econ.. enjin stedy tp ekon sejuk.. aku kena enjin naik baru econ sejuk.. aku dah seting da untuk enjin xtinggi.. tp xsejuk plakk.. angin sahaja jea yang keluar.. suhu sejuk xplak.. macam mane ya??
    avatar

    Post on 26/8/2011, 3:16 pm by kent1189

    mksud kaw bro kalu rpm tinggi skit baru ekon sejuk, gitu kah?
    avatar

    Post on 26/8/2011, 4:30 pm by Kornurts

    jezzboyz wrote:
    the BLitz wrote:klu angin aircon x keluar di dashboard apa masalah ar?..
    kadang2 sja dia keluar..mo di antak luk motor di bwh dashboard tu bru ada angin keluar..tu pun angin sepoi2 sja..kin panas...huhu ..cuba otai2 share lu apa perlu kena buat lo g2..hehe,,


    mungkin kipas rosak kot.... hihi...xpon suiz kipas econ xbergerak.. ataupon bahagian filter econ bnyak sangat sampah sarap.. kena hanatr servis basuhh..baru angin laju...

    itu msalah macam d blower controller tu bro..rsanya ada yg longgar2 sda tu..psal tu kna hntak bru pusing tu kipas..macam dlm gmbr ni



    antara sbb yg mmbuatkan ekon x sjuk mgkin expansion valve tu sda jem2..dia terletak d blower tu..macam gbr bwh ni.


    sterusnya mgkin dryer aircond tu x brfungsi dgn baik sda..


    evaporator tu kotor..


    motor blower [kipas]x pusing laju sda..




    klu mau service lbh bgus tukar smua brg yg d ats tu..kompom sjuk punya.. Cool
    avatar

    Post on 26/8/2011, 4:32 pm by Kornurts

    jezzboyz wrote:Maaf... nak mencelah sikit.. boleh x tolong tunjuk ajar cara nak setting econ.. sebb aku puye kereta kan.. bila on jea econ enjin akan tinggi.. xmacam kereta lain.. on jea econ.. enjin stedy tp ekon sejuk.. aku kena enjin naik baru econ sejuk.. aku dah seting da untuk enjin xtinggi.. tp xsejuk plakk.. angin sahaja jea yang keluar.. suhu sejuk xplak.. macam mane ya??

    msalah dgn FICD rsnya bro..cuba refer link ni.. http://www.sioloon.com/t19899-macam-mana-mau-kasi-naik-timing-ekon?highlight=timing+ekon
    avatar

    Post on 26/8/2011, 7:29 pm by jezzboyz

    Kornurts wrote:
    jezzboyz wrote:Maaf... nak mencelah sikit.. boleh x tolong tunjuk ajar cara nak setting econ.. sebb aku puye kereta kan.. bila on jea econ enjin akan tinggi.. xmacam kereta lain.. on jea econ.. enjin stedy tp ekon sejuk.. aku kena enjin naik baru econ sejuk.. aku dah seting da untuk enjin xtinggi.. tp xsejuk plakk.. angin sahaja jea yang keluar.. suhu sejuk xplak.. macam mane ya??

    msalah dgn FICD rsnya bro..cuba refer link ni.. http://www.sioloon.com/t19899-macam-mana-mau-kasi-naik-timing-ekon?highlight=timing+ekon

    owh yeaker bro?? terima kasih kerana share link tuh. aku dah posting masalah ku kat situ......
    avatar

    Post on 27/8/2011, 2:41 am by Kornurts

    jezzboyz wrote:
    Kornurts wrote:
    jezzboyz wrote:Maaf... nak mencelah sikit.. boleh x tolong tunjuk ajar cara nak setting econ.. sebb aku puye kereta kan.. bila on jea econ enjin akan tinggi.. xmacam kereta lain.. on jea econ.. enjin stedy tp ekon sejuk.. aku kena enjin naik baru econ sejuk.. aku dah seting da untuk enjin xtinggi.. tp xsejuk plakk.. angin sahaja jea yang keluar.. suhu sejuk xplak.. macam mane ya??

    msalah dgn FICD rsnya bro..cuba refer link ni.. http://www.sioloon.com/t19899-macam-mana-mau-kasi-naik-timing-ekon?highlight=timing+ekon

    owh yeaker bro?? terima kasih kerana share link tuh. aku dah posting masalah ku kat situ......

    Welcome bro..huhuhu...tggu otai keba yg bri respon..dia paling pakar ni..huhuhu Cool
    avatar

    Post on 27/8/2011, 10:04 am by jezzboyz

    baru jea lepas seting econn.. memang sejuk giler dah.. enjin pon dah kurang sikit naik rpm.. tp bila enjin betul2 panas naik tinggi juga.. huhu...
    avatar

    Post on 25/3/2012, 10:55 am by kent1189

    Aduii..... duit lagi ni. Kompressor kancil recon yg ku beli bulan 3 lepas (1tahun cun) suda kong ini hari.. tadi masa idle d pasar, cun aku d depan kereta aku dengar bunyi belting menggigit dulu, pastu keluar asap dari hud kereta. buka hud cek2 kompressor tu yg berasap ba..sedih betul aku ari ni. nsib tida angus kerita kesayangan aku..

    skrg ni gila mau cari komressor lagi. Kalu kompressor Kembara mau welding piping kan. Kalu kompressor kenari dan kelisa gimanana ya, Plug n play saja ka tu?

    minta cadangan otai2 d sioloon ni, bajet aku tida banyak ni, dlm RM250.. kompressor apa yg sesuai dgn kancil aku, kelisa kenari (kalau bole Pnp saja) atau 2nd Mira L2/L2s punya atau baru punya kancil kompressor?

    kompressor kembara dan rconn aku x mau. lagi satu, bole ka aku buka pasang terus kompressor tu sendiri (kira mau save labour kos, nnti d kedai cuma isi gas saja..

    avatar

    Post on 25/3/2012, 2:30 pm by Kornurts

    apa boleh buat bro..sda smpai msa..klu bajet ko rendah,ambik 2nd hnd ori denso japan punya bro,,dlm rm150 ja tu..tahan jg tu..macam aku punya sda pkai 1 thun lbih skg msh cun2..cuma time bli,cek bgus2 sma ada ok atau hmpir k.o..hihi
    boleh ko psang trus sndiri cmpressor tu bro,aku pn bgtu jg hr tu..tp jgn lupa buang gas dia dlu sblm ko buka piping@cmpressor..tggl ko bli sedia 0-ring dia,kasi ganti..bru psang trus..smpai kdai ekon,ko minta dorg tmbh myk compressor dan isi gas..trus sajuk2 sda..hehehehe...jimat kos..mau lebih sajuk,ko balut piping ekon tu smuanya pkai hos hitam yg besa org balut piping ekon tu..comform punya sjuk bro..
    avatar

    Post on 25/3/2012, 4:22 pm by kent1189

    kaw suda buka sendri ya bro tu kompressor.. buang gas d tempat filter ekon tu ka bro? then, O ring tu mesti tukar juga? gimana mau tau tu kompressor ok atau tida ok?

    ada juga aku terfikir mau balut tu hos bro, tapi bila g kedai sparepart, teda terfikir pula mau beli..hehe.
    avatar

    Post on 26/3/2012, 7:28 am by Kornurts

    ya bro..aku buka sedia time d rumah sblm p kdai hapkat..smpai kdai hapkat,aku bli trus psang sndiri..buang gas d piping yg sblah dgn filter tu,yg ada tutup dia tu bro..d bwh coil tu..ya bro..pling bgus ganti o ring tu trus klu tukar cmpressor..spya save bajet utk labor chrge jg..
    klu mo test cmpressor tu bro,ko putar tu pulley dia,pulley dlm tu jg..pastu ko tutup mna2 antara 1 lubang piping d cmpressor to,klu slah satunya msh mnyedut ertinya ok tu..tp dgr bunyi pun boleh tau tu time ko pusing tu pulley dlm..ada bunyi dia macam mnyedut...lg 1 d dlm compressor tu,bro tgk minyak dia..klu hitam2 sda,rosak sda tu,klu jernih2/kuning2 ok..
    hehe..aku pn bkn bli tu hos bro..aku pungut2 yg dbuang2 sda d kdai ekon tmpt aku kerja part time..
    avatar

    Post on 26/3/2012, 11:28 am by kent1189

    Paduhal kaw keja d kedai ekon bro, beruntung la aku jumpa org yang betul ttg ekon ni..hehe. Kompiden uda aku mau beli sendiri dan buka sendiri ni. Thanks a lot bro for d informations.

    X mau suda aku kena kencing tauke kedai ekon tmpt aku bikin dulu. aku bayar RM400 (barang + pasang + gas) ari tu, beli kompressor rikon. cun 1 taun kong suda..

    Dulu aku ada mention pasal ada minyak d kaki kompressor lepas 3bulan pasang d dlm thread ni juga, anta g kedai tu dia bilang minyak enjin. rasanya penyebab kompressor ekon aku berasap semalam tu sbb teda minyak kali, atau pulley akon jem and belting keep on rotating yg menyebabkan ia bergesel dan menghasilkan asap..huhu.
    avatar

    Post on 27/3/2012, 5:44 am by Kornurts

    hehe..krja sambilan ja ba bro..ricon punya x jg brp bgus tu bro..kdg2 kdai mau jimat kos,dorg repair blik cmpressor tu,ksi gnti mna yg rosak klu boleh rpair blik,alat ganti pn ambl dr cmpressor2 yg rosak jg..pastu cmpressor tu kna spray blik,nmpk macam baru,,hehehe..kdai tmpt sy krja pn bt bgtu jg bro..klu cstomer yg x mampu bli cmpressor bru,atau 2nd hnd,kmi syorkan yg ricon punya..mmg murah brbnding 2nd hnd d hapkat punya..

    sy rasa jem tu cmpressor ko bro..hr tu pn aku punya bgtu,prtma bunyi belting tu,pstu keluar asap..tgk2 jem da..klu ada myk pn boleh jem jg bro..lg truk,klu yg jem d dlm tu,then minyak jd hitam,leaking msuk p coling coil,p piping sma filter..klu kes macam tu,mmg cmpressor,colling coil n filter mau kn gnti smua,sbb kotoran sda msuk smua..
    avatar

    Post on 27/3/2012, 5:58 am by kent1189

    Bagus juga dpt keja part time kan bro, dpt pengalaman. itu yg penting, gaji no2.. Ada aku baca ttg posting kaw ckp time on ekon enjin mau mati.. semalam aku test juga on ekon, begegar suda kereta tu mcam mau mati2. cepat2 ku off lagi.. mmg kompom puley jem. Kalu puley dpt repair mungkin dpt murah lagi kan bro.. hrp2 jgn la smpai betukar semua, cooling coil dan filter baru juga aku tukar baru, sbulan sblum tukar kompressor yg rosak ni..

    skrg tngh tgu ada masa mau cari kompressor d kedai apkat dan pasang sendiri sblum hntr isi gas..
    avatar

    Post on 14/4/2012, 11:47 am by kent1189

    Update..
    Hari ni sudah DIY air cond compressor, semalam beli di halfcut RM170 mira punya, ari ni isi gas n minyak comp RM60, total RM230. before ni tokey cakap RM400 sama upah. aku save RM170..hehe. DIY memang berbaloi..
    avatar

    Post on 14/4/2012, 4:31 pm by Kornurts

    hhehe..itu macam la bro..0-ring ada gnti jg ka bro??
    avatar

    Post on 14/4/2012, 4:58 pm by kent1189

    ada bro, RM6 utk 2 biji.. tapi kompressor yg aku beli tu x brapa kuat pomen ckp, normal bacaan meter 40, aku punya lebih dri 60 (x tau brapa unit bacaan), so dia tinggikan sikit rpm ekon, supaya masa idle sejuk.. kalu x , x brapa sejuk dia bilang..hehe. thanks bro once again..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/10/2017, 10:23 am