SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Stering Gegar

    Share

    MrPrince
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 28
    location : kota kinabalu
    Points : 5544
    Reputation : 1
    Number of posts : 14
    11052010

    http://i38.servimg.com/u/f3 Stering Gegar

    Post by MrPrince

    Apa masalahnya bila meter smpai 120km/j, stering bergegar..bila tekan brek, memang bergegar hbs..macam lagu adam pula neh..menggegar dunia hahaha...
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 3/10/2010, 4:11 am by HondaCRV

    jezzboyz wrote:pokonya kena beli arm baru la tuhhh...

    bukan pokok lagi..~

    mesti kena tukar Smile sebb sy hari tu teruk suda, buat laju pun bergegar..

    terpaksa bawa kereta 50/60 kmh ja..

    kata mech tu..~ klu lambat buat..takut2 nt..bila arm rosak. bole myebb kan kemalngan nt apatah lagi bawa kereta laju2..~

    sebaiknya tukar la.. sy tukar hari tu depan kiri kanan harga nya rm600 la..

    jenama honda la, tk tau jenama lain, Smile

    mmg bulan tu makan meggi la..~
    avatar

    Post on 3/10/2010, 4:15 am by jezzboyz

    waaaa.. boleh tahan sampai 600.. bia betull.. arm jea tuh.. xkan semahal itu... sik baik pakai buatan malaysia.. barang malaysia murah2 jea.. hehe..
    avatar

    Post on 3/10/2010, 4:48 am by HondaCRV

    jezzboyz wrote:waaaa.. boleh tahan sampai 600.. bia betull.. arm jea tuh.. xkan semahal itu... sik baik pakai buatan malaysia.. barang malaysia murah2 jea.. hehe..

    yap.. 1 arm harga rm250.. klu suda dua rm500, labour charge lagi..

    klu malaysia punya mmg murah tu bro.~ tp sy punya Honda.. mahal..

    jadi terpaksa juga la tukar Sad
    avatar

    Post on 3/10/2010, 4:50 am by jezzboyz

    owh.. ingt kan satu jea. sepasang upenya.. baru terasa logik. td ingatkan sebelah jea.. hehe..
    avatar

    Post on 7/10/2010, 12:39 pm by im

    nsb baik arm wira x semahal bro hondacrv punya...uuuhhh, gigit jari la klu rosak...
    avatar

    Post on 8/10/2010, 8:14 am by HondaCRV

    im wrote:nsb baik arm wira x semahal bro hondacrv punya...uuuhhh, gigit jari la klu rosak...

    itu la 2.. klu tk tukar bahaya pla kan.. so terpaksa la tukar..

    itu yg baik nya klu guna kereta tempatan murah .. hehe
    avatar

    Post on 8/10/2010, 2:18 pm by im

    betul jgk la, kereta tmptn punya part murah...tp masa bbeli kereta baru, interestnya la yg paling kapoww punya...pastu tu kualiti pulak gamble punya...

    jd mmg confirm la, punca getar stering tu dr arm jugak la kan????...
    avatar

    Post on 9/10/2010, 6:05 am by and1872

    im wrote:jd mmg confirm la, punca getar stering tu dr arm jugak la kan????...

    Sya pun ada masalah yg sama jg...tapi masalah sya bermula bila suda tukar rim dr 13" p 15"..tayar depan gegar bila nak masuk 90km/hour...tayar depan tu tayar baru, rim pla second hand jak...suda buat balancing & aligment..tukang tayar tu tak cakap apa2 pula pasal rim bengkok so sya presume e2 rim x bengkok...normal ka tu ar? or macam bro im tanya pasal arm pon buli gegar?anyway kreta sya wira a/b...
    avatar

    Post on 9/10/2010, 6:18 am by bezith009

    van aku nyer arm ada problem la..tu la masalahnya..so kalau tukar brapa agak2nya tu?
    avatar

    Post on 9/10/2010, 8:28 am by im

    and1872 wrote:
    Sya pun ada masalah yg sama jg...tapi masalah sya bermula bila suda tukar rim dr 13" p 15"..tayar depan gegar bila nak masuk 90km/hour...tayar depan tu tayar baru, rim pla second hand jak...suda buat balancing & aligment..tukang tayar tu tak cakap apa2 pula pasal rim bengkok so sya presume e2 rim x bengkok...normal ka tu ar? or macam bro im tanya pasal arm pon buli gegar?anyway kreta sya wira a/b...

    yup, pi check arm nya la dulu...klu mekanik champin dia check steering rod jgk tu...

    bezith009 wrote:
    van aku nyer arm ada problem la..tu la masalahnya..so kalau tukar brapa agak2nya tu?

    harga arm utk van saya xtau, bole tanya jak di kedai2 jgk tu...
    avatar

    Post on 9/10/2010, 8:30 am by HondaCRV

    im wrote:betul jgk la, kereta tmptn punya part murah...tp masa bbeli kereta baru, interestnya la yg paling kapoww punya...pastu tu kualiti pulak gamble punya...

    jd mmg confirm la, punca getar stering tu dr arm jugak la kan????...

    ya itu antara punca nya.. bila saja bawa 80-90 kmh garenti bergegar macam

    berjalan d batu2 saja... klu mau pastikan.. pergi mech tolong cek kan.

    tk bayar.. free jak tu Smile


    tp klu betul arm ada maslah jangan bawa kereta laju2 , kerna bole myebbkan kemalangan..
    avatar

    Post on 9/10/2010, 8:32 am by HondaCRV

    bezith009 wrote:van aku nyer arm ada problem la..tu la masalahnya..so kalau tukar brapa agak2nya tu?

    tgk tmpt juga tu..~ klu pndai tawar2 murah la 2.. Smile

    jan macam kereta sy ni..tawar pun masi sama harga..
    avatar

    Post on 10/10/2010, 5:38 am by jezzboyz

    pakai la kereta buatan malaysia seperti proton dan perodua.. mesti barnag murah punye.. hehe..
    avatar

    Post on 10/10/2010, 8:10 am by im

    belilah barangan buatan tempatan, harga murah dan berpatutan...
    avatar

    Post on 10/10/2010, 9:57 am by jezzboyz

    bangga la guna barangan buatan tempatann..

    Post on 10/10/2010, 7:44 pm by February Stars

    bro, sy guna kereta jenis waja..mslh pun sma lari100 - 130 gegar stering,, baru jgk aligmnt timbang, rim baru tyr baru,,apa mslhnya bro??
    avatar

    Post on 11/10/2010, 9:11 am by and1872

    im wrote:yup, pi check arm nya la dulu...klu mekanik champin dia check steering rod jgk tu...

    tadi ondaway p kerja dr tuaran...sedar nda sedar terbawa sampai 110...yg hairan stereng nda suda gegar time kelajuan gini...hmm heran jg nih kalau 90 jak gegar...tapi apa2 pun nnt mo bawa la p check lu na tau ada pa2 kan....
    avatar

    Post on 11/10/2010, 10:27 am by bezith009

    maybe kadang2 camni masalah keadaan jalan raya tu juga..jalan raya x rata masalah gegar juga...kalau nk test betul2 gegar x gegar cari jalan yg lurus n rata..baru la tau stering gegar x gegar n stering lari ke kiri atau ke kanan...
    avatar

    Post on 12/10/2010, 5:09 am by jezzboyz

    boleh jadi juga bro bezith..
    avatar

    Post on 13/10/2010, 10:55 pm by Adi_spark

    erm...stering gegar...same la keter aku pn kne jgk..biase klo stering gegar nih..yg kne cek :
    - absorber..
    - tie-rod end
    -allignment..
    mouning enjin (kot..haha)

    tp td baru je ptg dah buat allgment...dah tukar tie-rod end..masih gegar jgk..pastuh pomen kdai tyr tuh ckp maybe sbb chamber..aku poket dah kering xbuat la pula..hehe...
    ape2 pn try la usha mounting dgn chamber tuh..takut mounting jer..hehe
    avatar

    Post on 14/10/2010, 11:59 am by im

    lepas check semua tu, harap bole bg feedback disini supaya geng2 sioloon dapat kesan getaran steering tu, ok?
    avatar

    Post on 16/10/2010, 4:59 am by jezzboyz

    xleh nak bagi feedback.. sbb stereng ku xgegar.. hehe..
    avatar

    Post on 8/2/2011, 4:06 am by r3dskai

    besa nya kan..klo korang sdh up spotrim korang besar2 punya..mmg ada gegar tu..^^
    avatar

    Post on 13/2/2011, 1:38 pm by jezzboyz

    yeake kala pakai sport rim besar ade gegar???
    avatar

    Post on 13/2/2011, 3:23 pm by im

    bukan setakat gegar, bole menyebabkan goyang sikit bila ambil selekoh tajam...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 26/6/2017, 3:06 pm