SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    LSD..? non LSD?

    Share
    avatar
    naz27
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 27
    location : Kota kinabalu
    Points : 5658
    Reputation : 1
    Number of posts : 48
    08062010

    http://i38.servimg.com/u/f3 LSD..? non LSD?

    Post by naz27

    otai2 sioolon ..
    nk tny sikit ne..
    apa tu LSD dgn nON LSD?
    x paam.
    4g91 tu evo brpa ah..
    ehhehe
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 8/6/2010, 12:56 pm by pioneer_syntium

    LSD (Limited Slip Difrential) - Utk Low RPM mmg sedap, tapi org cakap kalau layan corner x bagus berbunyi2, x taula btl ka atau x sebab sa x pakai LSD.
    avatar

    Post on 9/6/2010, 5:06 am by naz27

    uwh..
    gtu..
    dia ne gear box bha kn..?
    avatar

    Post on 9/6/2010, 11:16 am by bod_supersperm

    LSD ko maksudkan simpan di mana?FWD or RWD?
    kebanyakkan gearbox standart atau axel (RWD) daily car memang Non LSD..
    supercar/perfomance car, ada LSD..

    LSD (RWD) di bahagian Crownhedge axel tu..bukan digearbox ada plate clutch yg akan grip rotaring sub sama rata,sama hala,sama pusingan..sama power..bila high tork,tu lining akan grip..kalau ordinary daily drive,macam standart mandart la tu LSD
    ni LSD ada 1-way,1.5, dan 2way LSD...
    LSD di RWD terutama yg 2Way ni, kalau xbiasa pakai boleh Spin Oversteer..siapa yg kaki drift tu..ni la diamond yg dicari..

    LSD (FWD) utk FR wheel, dia dalam gearbox la..mana lagi..yang tu konsepnya dekat sama juga la..dan aku tak pakai ni..kata org..bawa drag dan selekoh macam best..

    setakat ni aku tahu..kalau salah, sila tunjuk ajar..
    avatar

    Post on 10/6/2010, 1:47 pm by naz27

    oh gtu pula..
    phm dh aku..
    rpanya klu d slkoh or drag nda sdp pkai bnda ne ek..
    huh..
    org2 drft pula pkai ne..
    hehhe
    avatar

    Post on 10/6/2010, 3:09 pm by Nieto

    Differential biasa ni, kalau kereta pusing kiri, torque akan pindah ke sebelah kanan supaya kereta dapat pusing dengan lancar. cuba bro pusing habis steering, blast minyak, salah 1 tayar memang ta luk tu.

    LSD 2 way pula lock 2 tayar, dia tidak pindah torque ke kanan atau kiri, sesuai untuk drift, offroad (4x4), drag race. cuba kalau pergi center point, perhatikan kereta 4wheel, tayar dorang sangat bising, sebab kebanyakan kereta 4x4 ni ada LSD.

    kalau 1.5 way, time tekan minyak full lock, kalau release dia lock 1/2 saja.

    1 way tekan minyak full lock, release tiada lock, kebanyakan kereta front wheel pakai ni, macam mira l2s.


    keburukan LSD: tidak berapa sesuai main di litar macam sepang, kalau Front wheel, senang understeer, kalau rear wheel senang oversteer, kalau AWD senang understeer. mahu parking pun agak sengsara..

    LSD agak susah mahu u-turn untuk kereta front wheel.



    kalau front wheel, LSD/Differential ni di gearbox. kalau yang rear wheel, di axle belakang. kalau 4wd, belakang dan depan axle. juga dipanggil final gear.
    avatar

    Post on 11/6/2010, 5:08 am by naz27

    wah!
    gtu pula..
    skng phm dh aku..
    jd lsd x ngam la nk pkai kt kereta frnt whl..
    nk u-turn pun susa..esh2..

    Post on 8/7/2010, 7:48 pm by cannondale

    hehe helo..siou sa urg bru sni..ehe mau menumpang pertanyaan cni bro nieto..
    ni engin 4g92 ada kaitan ka sma engin evo?..n lg 4g92 ni semua guna gearbox auto ka bro..?
    avatar

    Post on 12/7/2010, 3:59 pm by Nieto

    4g92 bukan evo, ini engine dari mitsubishi mirage. bukan semua auto, ada juga manual. macam juga beli kereta baru sekarang, ada auto ataupun manual.
    avatar

    Post on 24/10/2010, 12:14 pm by keba

    naz27 wrote:otai2 sioolon ..
    nk tny sikit ne..
    apa tu LSD dgn nON LSD?
    x paam.
    4g91 tu evo brpa ah..
    ehhehe

    4g91 bkn enjin evo..enjin evo 4g63..
    4g91 kalau x silap enjin mirage
    avatar

    Post on 11/5/2011, 3:42 pm by mofinela

    Macam mana nak tau sesebuah kereta tu mempunyai LSD atau tidak? (manalah tau kunun2 mau membeli kereta yang "didakwa" mempunyai LSD...)
    avatar

    Post on 11/5/2011, 5:09 pm by keba

    mofinela wrote:Macam mana nak tau sesebuah kereta tu mempunyai LSD atau tidak? (manalah tau kunun2 mau membeli kereta yang "didakwa" mempunyai LSD...)
    tgk kat final drive d gb..kalau ad nmpak lsd, ad la tu..
    x pun jek naik bahagian depan kereta dl..pastu try pusing sbelah tyr ke hadapn..
    kalau gb lsd, tyr 1 lg pn akan bpusing ke hdpn..
    kalau tyr 1 lg bpusing blawanan (ke blkg), gb tu xdak lsd
    avatar

    Post on 12/5/2011, 5:19 am by ahmad_dhani

    mr.keba tul tu....
    cara tu yg paling senang...

    avatar

    Post on 12/5/2011, 3:35 pm by DarkSmoke

    hehe...mmg btul pn...
    1 lagi...pusing stering smpai hbis..pastu kc taluk tu kereta..klu kat lantai ada kesan dua2 tayar..mksud nya lsd la tu...correct me if im wrong..hehe
    avatar

    Post on 12/5/2011, 5:12 pm by mofinela

    GB non LSD boleh dimodified jadi LSD ke? atau just tukar GB tu?
    avatar

    Post on 12/5/2011, 5:28 pm by DarkSmoke

    klu gb xpasti pula..tp klu axle..buli welding kc mati dia..biar dia putar dua2 belah...myB gb pn buli buat macam ni..
    avatar

    Post on 13/5/2011, 7:57 pm by keba

    gb biasa bleh kombet p LSD...kalau nk senang, bleh wat cam DarkSmoke ckp..
    tp kalau x puas ati atau x mau pkai LSD suda, mmg kena tukar sketul gb..
    1 lg cara, anta ke bgkel gb..diorg bleh kombet gb biasa jd gb LSD..
    slalunya kos LSD custom dlm 500-600 x tmasuk upah psg..
    nnt kalau xmau pkai LSD, bleh buang LSD custom

    Post on 6/7/2011, 2:09 pm by jach

    lsd kuasa sama tuk dua2 roda...for xda la satu spin satu xda... so good for drag n lyn corner...
    btl ka??? men hentam ja aku hahaha

    mw kompom tgk gearbox buka drive shaft.. nmpk lubang d sebelah lsd la 2.. lw ada palang besi xda la....

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 26/7/2017, 3:33 pm