SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    radiator

    Share
    avatar
    h3h1880
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Age : 34
    location : sabah
    Tag ID: : SFC 04647
    Points : 6425
    Reputation : 0
    Number of posts : 65
    12082010

    http://i38.servimg.com/u/f3 radiator

    Post by h3h1880

    kipas radiator saya direct bila on kunci terus berpusing (sengaja pasang direct :P).masalanya saya baru p pasang turbo timer..bila start kereta macam biasala kipas berpusing dan bila off kunci turbo timer on tapi kipas dienjin tidak berpusing enjin ja yang hidup selama 30 saat.persoalan saya tidak merosakan enjin ka tu sebab kipas tidak pusing suda takut panas?ada kesan ka tu?atau pun biasa ok? tolong jawap kio..hehhe thanks
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 14/8/2010, 3:14 am by pioneer_syntium

    jgn buat direct fan la, jangka masa motor fan tu pendek jadinya, sa x syorkan direct fan ni...
    avatar

    Post on 9/9/2011, 2:58 am by jezzboyz

    kala guna timer kipas xpusing bahaya.. enjin overheating
    avatar

    Post on 9/9/2011, 2:47 pm by Kornurts

    pioneer_syntium wrote:jgn buat direct fan la, jangka masa motor fan tu pendek jadinya, sa x syorkan direct fan ni...

    mmg btul katamu bro..klu kipas direct sntiasa on ketika enjin on jg..jngka hayat kipas pendek..mmg kna slalu gntu motor kipas nti..hrga rm50 1 bji jg tu..

    klu enjin hidup 30 mnit,kompom pnas sda tu..perlu kipas pusing..klu x pusing,overheating nti...msalah lain lg yg kluar,dn duit lg yg kluar..
    avatar

    Post on 9/9/2011, 2:51 pm by jezzboyz

    30 minit baru kipas gerak ke untuk semua enjin??? cukup lame untuk timing kipas pusing erk
    ?? sungguh sejuk enjin gitu... ingat dalam 12-15minit jea baru kipas jalan...
    avatar

    Post on 10/9/2011, 1:57 am by kent1189

    Kalu pndpt aku pulak bro, kipas tidak berpusing semasa turbo timer ON tidak mengapa kalau timer tu d set dlm 30-60sec.. jgn terlalu lama set timer la..
    avatar

    Post on 10/9/2011, 2:45 am by jezzboyz

    xpe ke?? bukan ke enjin sudah panas kan??? kereta ku sellau kipas pusing bila jalan jauh time nak berhenti.. sbb memang panas itu punye enjin... kala la kipas xpusing mase TIMER on... naya enjin tuhhh...
    avatar

    Post on 10/9/2011, 3:42 am by Kornurts

    jezzboyz wrote:30 minit baru kipas gerak ke untuk semua enjin??? cukup lame untuk timing kipas pusing erk
    ?? sungguh sejuk enjin gitu... ingat dalam 12-15minit jea baru kipas jalan...

    huhuhu..slah bca sy bro..bkn 30 mnit..30 saat bah..hahahha... Cool
    avatar

    Post on 10/9/2011, 4:55 am by kent1189

    30sec je x lama bro.. kalau x cnfiden dgn tahap kepanasan enjin, kena cari wayar positif yg masih ada karan semasa keadaan Enjin ON dikala ACC off (bermaksud enjin on semasa Turbo timer activated), dan enjin OFF semasa Turbo timer OFF untuk disambung kepada kipas (sambung dengan relay switch)..

    mana nk cari wayar tu..huhu. sorry la aku x dpt tlg cari wayar yg d maksudkan tu, sbb kereta aku xda turbo timer, kalau enjin ON, mesti la ACC pn on. sbb wyar yg d cari tu cuma dpt d kesan dgn keadaan Enjin ON, Acc OFF.. huhu

    tapi aku fkir sambung wayar kipas pegi Alternator boleh jugak, dgn relay switch la.. tapi tgu aku buat uji kaji la dulu k.. nnti update
    avatar

    Post on 10/9/2011, 7:05 am by kent1189

    Update: Emmm.. x leh nk smbung dgn alternaor..da karan even enjin OFF..
    avatar

    Post on 11/9/2011, 1:33 pm by jezzboyz

    30 second baru kipas jalan.. cepat giler enjin panas... masalah juga macam tuhh...

    wire sambung altenator?? macam bahaya jerk bunyi.. huhu....
    avatar

    Post on 11/9/2011, 2:03 pm by adeqyana

    xblh sambung pi alternator,bahaya juga tu..cari jak wayar yg masi ada karan time turbo timer ON..test la satu2 wayar tu..aku ssh nak terangkan sbb aku pun xpakai turbo timer..hehe..
    avatar

    Post on 12/9/2011, 9:53 am by kent1189

    x boleh smbung dgn alternator, aku dh test.. time off kunci/enjin mati still ada karan flow ctu.. nnti fan 24hours on susa jugak..

    jezzboyz: bukan 30 fan baru jalan bro, mksud aku set timer d Turbo Timer tu utk enjin on selama 30sec selepas kita tarik kunci keluar.. maksudnya 30sec saja enjin hidup lepas kita off kunci, x la terlalu lama smpai menyebabkan enjin overheat kan..

    ni bro h3h1880 kena cari sendiri wayar2 yg still ada karan time turbo timer tu activated.. kereta x da turbo timer x leh cari..
    avatar

    Post on 12/9/2011, 3:35 pm by jezzboyz

    owhh.. sori2.. silap paham... tuh la.. aku punye timer xleh nak set 30second.... 1minit paling cepat.....
    avatar

    Post on 12/9/2011, 5:40 pm by keba

    jezzboyz wrote:30 minit baru kipas gerak ke untuk semua enjin??? cukup lame untuk timing kipas pusing erk
    ?? sungguh sejuk enjin gitu... ingat dalam 12-15minit jea baru kipas jalan...
    tu blom enjin honda..1jam pn kipas blom pusing lg kalau dk idle
    avatar

    Post on 13/9/2011, 2:01 am by kent1189

    biar betul bro 1jam idle pn lom pusing.. x overhead ka enjin?
    avatar

    Post on 13/9/2011, 2:56 am by Kornurts

    klu habissss la....
    avatar

    Post on 13/9/2011, 2:59 pm by jezzboyz

    keba wrote:
    jezzboyz wrote:30 minit baru kipas gerak ke untuk semua enjin??? cukup lame untuk timing kipas pusing erk
    ?? sungguh sejuk enjin gitu... ingat dalam 12-15minit jea baru kipas jalan...
    tu blom enjin honda..1jam pn kipas blom pusing lg kalau dk idle

    giler rrr.. 1 jam baru jalan??? hahahaa.. tp dia enjin besar dah.. tangki air pon besar juga.... die pakai cooler harga mahal.. sbb tuh lambat panasss..... dengar2 kate enjin honda tahan panas.. lambat panas.. sbb tuh enjin die tahan lasak kan?? cume kena selalu jaga air kan??? kala x rosak head kan???

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 21/10/2017, 5:12 pm