SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Pemasangan sound

    Share
    avatar
    Kornurts
    SIFU
    SIFU

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 27
    location : KK**TAWAU**
    Website : Www.Sioloon.com[Low Profile Crew]
    Tag ID: : SFC 15951
    Points : 14077
    Reputation : 128
    Number of posts : 8256
    21102010

    http://i38.servimg.com/u/f3 Pemasangan sound

    Post by Kornurts

    Bro yg pro2 skalian..sy ada prtnyaan ni..ttg pmasangan power amp,mid speaker n woofer..
    klu mo psang pwer am mid yg cnthnya 250watt,brp watt kah mid speaker yg ssuai?
    n klu pwr am bass cnthnya 800watt,brpkah watt woofer yg ssuai?
    ada kah watt pwr am prlu sama dgn watt speaker bru syok dangar saun???tq,.
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 21/10/2010, 4:56 pm by finalazy84

    yg nilai d amplifier kena pastikan nilai itu RMS power dn buknya max/peak power.cara pngiraan power amplifier ni konsepnya smua sama tdk kira untuk mid tau woofer.rujuk sini last post
    http://www.sioloon.com/talk-about-sound-system-f126/monoblock-t17030-60.htm
    avatar

    Post on 21/10/2010, 5:15 pm by Kornurts

    ok bro..sy sda bca tu..tp RMS tu apa mksud dia bro?jd klu mo bli pwr am kna tgk RMS la utk mnilai kkuatan db dia ni?n yg ohm2 pnya psal ni lg sy kliru bro..
    avatar

    Post on 21/10/2010, 5:43 pm by finalazy84

    RMS teda kaitan dngn nilai db bro. ohm tu rintangan.ni msti tdk masuk kelas kemahiran hidup msa skul ni kn...hehe Laughing tdk smestinya RMS besar, bunyi kuat.tpi selalunya klau suda kuat karan kuat bunyi la.

    RMS= Root Mean Square (purata wattage sesuatu brang electronic itu macam amp tau woofer)
    max/peak/pmpo = maximum power sesuatu brg electronic itu boleh supply atau tampung pada masa2 tertntu shaja (bukn selalu)
    ohm = rintangan (makin kecil nilai makin kurang rintangan makin kuat power kena supply tpi kdang amp tdk buli support.itu yg cepat panas.

    cuba ko cek topic2 dlm sini yg lalu2.suda prnah dibincangkan ni.
    avatar

    Post on 21/10/2010, 9:57 pm by beautifulcreature

    paling tepat klu mo tau amp itu kuat atau x kalu ada tulis rms@?volt..
    makin kuat karan(volt) maksudnya makin kuat rms..
    cth kalu tulis 1200wrms@1ohm@16 volt..pada keadaan 14v rms dia paling2 1000w tue..time drop karan@12v (time memblast) rms dia mungkin sekitar 800w jak..kalu kita push lg amp..signal yg terhasil x pure lg (clipping).. sebab tue woofer cepat panas n senang rosak..rms ni=watt tertinggi yg termampu amp tuk hasilkan sine wave yg dihantar pd subwoofer dlm keadaan volt tertentu..so mengikut pengalaman saya, makin tinggi volt, rms akan naik..
    avatar

    Post on 23/10/2010, 5:33 am by Kornurts

    oo bgtu...so klu karan kuat.,rms pn naik..rms tu naik ikut limit dia atau no limit tu?.yg pwr amp no limit tu ok jg ka tu bro?
    avatar

    Post on 23/10/2010, 6:03 am by beautifulcreature

    karan kereta paling kuat pun sekitar 15V jak..selalu amp boleh tahan max 16V jak..so kalu karan kita 15v amp akan kuarkan kuasa optimum dia suda tue..n there's no such thing as no limit..amp paling besar dlm dunia skalipun tatap ada limit tue bro..
    avatar

    Post on 23/10/2010, 6:15 am by Kornurts

    alamak....yg sy prnh nmpk pwr am tu tertera words rno limit dia blg tu bro..jd apa mksud dia tu bro?
    avatar

    Post on 23/10/2010, 5:08 pm by beautifulcreature

    tidak tau la pula pasal tu bro..mungkin utk tujuan promosi kali..
    avatar

    Post on 23/10/2010, 5:48 pm by rickengineering

    wow.. no limit ka.. amp rare tu tau.. hehe.. aku pernah sekali dpt amp no limit.. boleh men sampai 0.75ohm... amp siam
    avatar

    Post on 23/10/2010, 6:20 pm by Skyz

    rickengineering wrote:wow.. no limit ka.. amp rare tu tau.. hehe.. aku pernah sekali dpt amp no limit.. boleh men sampai 0.75ohm... amp siam
    mati la tu bro kalau main pakai ni amp..sekejap panas tu speaker
    avatar

    Post on 24/10/2010, 7:51 am by Kornurts

    iyaa bro..sy prnh jmpa ni pwr am yg no limit..dia ada macam lcd kcil macam d cd plyer tu lg yg mnnjukkn nombor2 entah nmbor apa tu klu sound sda di-onkn....
    avatar

    Post on 25/10/2010, 3:02 pm by finalazy84

    mungkin nama tu amp nolimit tpi ada limit juga ba 2...hehe klau no limit 1 tu amp cukup suda untuk 8 sub...hehe
    avatar

    Post on 25/10/2010, 3:11 pm by Kornurts

    hihihi..iya mngkin jg la tu bro..bro.,klu mo psang speaker mid yg 6'5 inch.,psang ja trus kat tmpt asal d pntu kreta ok jg ka tu?atau mau bkin box yg khas lg tu?
    avatar

    Post on 25/10/2010, 4:21 pm by finalazy84

    klau buli muat bleh pasang terus.klau tdk muat kena potong la tu pintu.paling bagus letak spacer/baffle yg MDF (kayu).ada juga yg ready made guna plastik.
    avatar

    Post on 25/10/2010, 4:27 pm by Kornurts

    ok bro..sy skrg ada pwr amp yg mid pnya,250wtt sja..tp speaker tu 300wtt..buli angkat kaitu?main kmpung2 saja baini bro..n ada jg crossover sy 250wtt..boleh psang ka tu?pmasangan dia cd player->p.amp->crossover->speaker bgtu ka bro?
    avatar

    Post on 25/10/2010, 4:33 pm by finalazy84

    ya ngam la tu psang macam tu.itu RMS yg kena tingu tu bro.rsanya 300watt speaker mid mesti peak la tu.mid teda mslh ba.ok sja tu.slalu sub yg bikin kasi panas amp.
    avatar

    Post on 25/10/2010, 4:40 pm by Kornurts

    ok bro..sy kira mau psang tweeter lg ni..sbb d crossover tu ada utk plug in woofer n tweeter dia blg..jd mid speaker tu sy ccnect p woofer tu la kn?
    avatar

    Post on 25/10/2010, 5:07 pm by finalazy84

    ya.sbnarnya mid tu midwoofer ba namanya tu.sbab ada mid range lgi klau main 3 way.nanti ko adjust tu crossover jgn tlmpau rendah untuk ke tweeter.nanti rosak tweeter ko.slamat main dlm range 4khz keatas la.brgntung jenis tweeter juga sbnrnya.mna bunyi sedap, ngam la suda tu.
    avatar

    Post on 25/10/2010, 5:14 pm by Kornurts

    oo..ok bro..lg bgus bha kn klu ada pre-amp tu?boleh psang 1 lg pwr amp bass woofer ka tu nmanya?
    avatar

    Post on 25/10/2010, 5:20 pm by finalazy84

    preamp ni cam equaliser ba.bagus untuk tune.tpi klau tdk brapa cun wiring akan hasilkan noise (bunyi engine kluar d speaker cam bunyi kapal)
    avatar

    Post on 25/10/2010, 5:37 pm by Kornurts

    jd macam mna mau wiring yg ngam bru bunyi enjin tidak msuk bro?ssah ka tu?
    avatar

    Post on 25/10/2010, 6:04 pm by finalazy84

    tdk juga ba tu bro Smile sya buat tdk pernah pn ada bunyi engine.tpi slalu ada org komplen ada bunyi engine d kta dorg.tatau la cmna dorg buat.
    avatar

    Post on 30/10/2010, 5:47 am by Kornurts

    finalazy84 wrote:ya ngam la tu psang macam tu.itu RMS yg kena tingu tu bro.rsanya 300watt speaker mid mesti peak la tu.mid teda mslh ba.ok sja tu.slalu sub yg bikin kasi panas amp.


    bro mksud peak tu macam mna?

    Post on 27/10/2011, 3:34 pm by blurboy

    finalazy84 wrote:tdk juga ba tu bro Smile sya buat tdk pernah pn ada bunyi engine.tpi slalu ada org komplen ada bunyi engine d kta dorg.tatau la cmna dorg buat.



    klau ada bunyi tu..adakah memberi kesan apa2 pada kereta?

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/4/2018, 10:49 am