SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Masalah kabel speedmeter putus..

    Share
    avatar
    adeqyana
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 35
    location : tawau
    Tag ID: : SFC 15242
    Points : 7022
    Reputation : 39
    Number of posts : 1627
    11112010

    http://i38.servimg.com/u/f3 Masalah kabel speedmeter putus..

    Post by adeqyana

    salam 1 malaysia semua otai2..aku ada masalah dgn kable speedmeter aku..kabel speed meter aku selalu putus bah..cpt sgt kabel tu putus,xsampai 1 bulan dah putus balik..padahal aku dah pakai ori kabel kancil 850 punya, tp tetap juga putus..mgapa ek blh jd macam tu?? lg pun dah pakai yg ori 850 punya pn tetap juga xsampai dari dashboard ke gear box..cukup2 jak panjangnya..aku pakai dashboard L5..blh ka pakai kelisa punya kabel speedmeter??sama ka tu ya??? atau ada cadangan lain dari otai sioloon semua..tolong aku..dah giveup selalu tukar kabel tu.. Sad Mad
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 30/11/2010, 5:54 pm by adeqyana

    hahah..itu aku sokong sgt2..heheh..d twu ni pun masi kurang bah kedai potong..pusing2 itu2 jak kedainya..lain macam d kk, byk kedai potong yg besar2..

    Post on 30/11/2010, 6:21 pm by XS Enginnering

    tp d twau mc murah kali.. klu kk tau2 ja 2 tauke barang 2 top.. tatap kasi mahal...
    avatar

    Post on 1/12/2010, 7:39 am by adeqyana

    mahal juga d tawau ni bro..rasa murah skit d kk, tp xla jauh beza sgt dgn harga d tawau kn..off topik..hehe..aku dah jumpa masalahnya..mmg meter aku ni yg ada masalah..keras sgt, itu la kali selalu putus..nnti la aku cari blk meter yg bgs skit..

    Post on 1/12/2010, 8:18 am by XS Enginnering

    ko try2 servis dlu ba.. boleh servis 2... taruh2 gris...
    avatar

    Post on 1/12/2010, 9:31 am by adeqyana

    ya la..buat masa ni aku servis dulu la..ada duit lbh br la aku tukar..

    Post on 1/12/2010, 12:23 pm by XS Enginnering

    Bagus

    Post on 9/12/2010, 5:09 am by cpool

    kalu pakai dashboard l5...rasanya mo ketuk sikit body belakang meter tu...supaya cabel yg ko pasang tidak bengkok n ada ruang sikit ....sbab dashboard l5 ada besar sikit berbanding dashboard asal@ l2s...rasa2nya la.......
    avatar

    Post on 9/12/2010, 6:03 pm by adeqyana

    cpool : ya ka..mgkin la kot..sbb dasboard L5 aku ni aku pasang sndri..so xtau la klu kna wat macam tu..sbb aku tgok macam lain skit dasboard aku dari segi pemasangannya ni berbanding org pasang d kedai..maklum la kn pasang sndri, byk yg xbetul...nnti aku cuba tgok balik klu ada yg nak d betulkan.
    avatar

    Post on 15/7/2011, 11:34 am by kent1189

    suda settle ka masalah kabel meter bro? suda mau habis tahun 2011 baru aku nk masuk..hehe kena tinggal bas aku. ko pkai meter l5 yg xda rpm n dia punya speed metr dkat tengah kan? dulu kwn aku mcam kes ko jugak, dia pkai speeddo meter tengah, xda rpm. ps tu dia hntar g pomen, senang2 ja pomen cas dia rm30 trmsuk kabel biasa. kabel cepat putus sebab kabel bengkok dsebebkan dihimpit meter & tiang stering.

    kalau perhati bertul2 ada lubang kt bawah tiang stering tu, ckup2 utk masuk soket kabel tu, bole raba2 saja bawah tiang tu. bila dia masuk melalui dlm tiang stering tu, jadi kabel x bengkok so x da la cepat putus...panjang pn ngam. kalau meter l5 yg ada rpm, kabel boleh kt tepi skit, x kena tiang stering, p kalau masuk dlm tiang stering bagus lagi, kemas..
    avatar

    Post on 28/7/2011, 3:46 pm by jezzboyz

    nak tnya sikit.. sblum nak putus tuh die ade petanda x? macam jarum meter goyang2?? sbb meter aku sudah goyang2.. macam xkemas dahh.. macam tuh ke sblum putus??
    avatar

    Post on 28/7/2011, 3:51 pm by keba

    kalau goyang, try cek speedometer tu lock elok ke x kat gb..
    tgk kat bwh bateri..ad 1 nat bsambung kabel kat gb
    avatar

    Post on 28/7/2011, 5:49 pm by jezzboyz

    asenya kemas kot.. esok akan dicek kat bawah meter..... sbb slalu buka panel meter.. hehe..
    avatar

    Post on 28/7/2011, 6:45 pm by adeqyana

    kent1189 : ooo macam tu ya bro..br aku tau..nnti aku try cek balik..skrg alhamdulillah ok juga la kebel last yg aku beli ni..ya,aku pakai meter yg xada rpm..
    avatar

    Post on 29/7/2011, 9:42 am by jezzboyz

    adeqyana wrote:kent1189 : ooo macam tu ya bro..br aku tau..nnti aku try cek balik..skrg alhamdulillah ok juga la kebel last yg aku beli ni..ya,aku pakai meter yg xada rpm..

    pakai enjin tebo xkan xpakai meter yang xda rpm kot?? susah nak sukat kelajuan tuhh..
    avatar

    Post on 29/7/2011, 1:15 pm by adeqyana

    aku pakai rpm jenis d luar tu bro..mmg meter aku xada rpm,meter L5 single meter..itu la skrg ni tgh kumpul bajet & cari2 meter L5 merah yg ada rpm..hehe..
    avatar

    Post on 29/7/2011, 3:13 pm by jezzboyz

    owh yeaker?? tp ok pe meter kat luar.. nampak lagi bnyak gajet lam kereta.. lagi ganas kan??
    avatar

    Post on 29/7/2011, 8:49 pm by keba

    adeqyana wrote:aku pakai rpm jenis d luar tu bro..mmg meter aku xada rpm,meter L5 single meter..itu la skrg ni tgh kumpul bajet & cari2 meter L5 merah yg ada rpm..hehe..
    mau ka bos?? dlm stor rasany ad 2 3 bjik jgk meter L5 merah..
    nnt s tny pomen sa brp duit..hehe malu
    avatar

    Post on 30/7/2011, 8:00 am by jezzboyz

    kasi murah2 jea dengan adeqyana tuhhh....
    avatar

    Post on 30/7/2011, 11:24 am by kent1189

    bro adeqyana, bgus pkai yg l5 punya meter ada rpm, coz pd pnglaman aku nnk cari meter rpm utk 3 cylinder d acc kereta mmg susah. yg biasa jumpa 2,4,6, & 8 silinder saja..huhuhu. kalau ada pn 3 silinder, mmg mahal..p stkat ni x pnah jumpa lagi meter rpm 3 silinder yg d jual di acc kereta. kalau guna yg 4 silinder punya rpm kt 3 silinder enjin, mmg x betul reading dier..
    avatar

    Post on 30/7/2011, 7:02 pm by jezzboyz

    kent1189 wrote:bro adeqyana, bgus pkai yg l5 punya meter ada rpm, coz pd pnglaman aku nnk cari meter rpm utk 3 cylinder d acc kereta mmg susah. yg biasa jumpa 2,4,6, & 8 silinder saja..huhuhu. kalau ada pn 3 silinder, mmg mahal..p stkat ni x pnah jumpa lagi meter rpm 3 silinder yg d jual di acc kereta. kalau guna yg 4 silinder punya rpm kt 3 silinder enjin, mmg x betul reading dier..

    owhh.. nak pakai meter rpm tambahan kena ikut cilinder kereta juga erkk?? patut la wira abng ku meter rpm tambahan die xbetul.. lampu shiflight die akan bernyala bila sampai 3... huhu.. baru pahamm..
    avatar

    Post on 30/7/2011, 8:33 pm by keba

    yupt..btol tu..macam kancil pkai meter myvi jgk..
    kancil 3 piston, myvi 4 piston..rpm mmg x pnah btol..
    enjin dah mngerang td rpm baru 4000..

    tp nk pkai meter myvi, kena up pkai speed sensor la..
    da xperlu risau kabel speedo putus..hehe
    avatar

    Post on 1/8/2011, 12:43 am by jezzboyz

    kala pakai speed sensor memang xkan putus la kan?? tunggu rosak sensor tuh???
    avatar

    Post on 1/8/2011, 1:31 am by kent1189

    jezzboyz wrote:
    kent1189 wrote:bro adeqyana, bgus pkai yg l5 punya meter ada rpm, coz pd pnglaman aku nnk cari meter rpm utk 3 cylinder d acc kereta mmg susah. yg biasa jumpa 2,4,6, & 8 silinder saja..huhuhu. kalau ada pn 3 silinder, mmg mahal..p stkat ni x pnah jumpa lagi meter rpm 3 silinder yg d jual di acc kereta. kalau guna yg 4 silinder punya rpm kt 3 silinder enjin, mmg x betul reading dier..

    owhh.. nak pakai meter rpm tambahan kena ikut cilinder kereta juga erkk?? patut la wira abng ku meter rpm tambahan die xbetul.. lampu shiflight die akan bernyala bila sampai 3... huhu.. baru pahamm..

    bro, kalau wira sy rsa xda msla coz semua njin wira guna 4 silinder kalau x silap aku, kalau reading meter tmbhan tu x betul, cuba tngok dier punya selector 4,6,8,10,12 kt blakang meter tu kot2 slah position, wira spptutnya kt postition 4 silinder, kalau guna d 6 n 8 silinder mmg x betul reading dier..

    yg psal lampu shif tu menyala kt rpm 3k rasanye dier slah ejas tu, besanya da tombol kt cermin meter tu, bule ejas kt mana rpm kita mau dier menyala..
    avatar

    Post on 1/8/2011, 1:42 am by kent1189

    keba wrote:yupt..btol tu..macam kancil pkai meter myvi jgk..
    kancil 3 piston, myvi 4 piston..rpm mmg x pnah btol..
    enjin dah mngerang td rpm baru 4000..

    tp nk pkai meter myvi, kena up pkai speed sensor la..
    da xperlu risau kabel speedo putus..hehe

    bro, meter myvi tu cuma ada speed sensor sja ka, teda lubang kabel? dat mean kalau kancil carb 850 aku x lebh pkai la mter myvi tuh kan..
    avatar

    Post on 1/8/2011, 8:19 am by keba

    kent1189 wrote:
    keba wrote:yupt..btol tu..macam kancil pkai meter myvi jgk..
    kancil 3 piston, myvi 4 piston..rpm mmg x pnah btol..
    enjin dah mngerang td rpm baru 4000..

    tp nk pkai meter myvi, kena up pkai speed sensor la..
    da xperlu risau kabel speedo putus..hehe

    bro, meter myvi tu cuma ada speed sensor sja ka, teda lubang kabel? dat mean kalau kancil carb 850 aku x lebh pkai la mter myvi tuh kan..
    bleh pkai..speed sensor bleh pkai kancil belalang punya..
    sb kancil blalang da pkai speed sensor..xpkai cable..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 19/10/2017, 10:27 am