SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    masalah minyak enjin selalu keluar dari penutup head enjin..

    Share
    avatar
    adeqyana
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 35
    location : tawau
    Tag ID: : SFC 15242
    Points : 7022
    Reputation : 39
    Number of posts : 1627
    24112010

    http://i38.servimg.com/u/f3 masalah minyak enjin selalu keluar dari penutup head enjin..

    Post by adeqyana

    aku ada sedikit masalah ni..macam mana mau atasi masalah minyak enjin selalu keluar dari penutup head enjin..asal kereta aku lepas jak jln, mesti head dia basah sbb kena minyak enjin yg keluar dari penutup minyak tu..ada sesiapa yg blh tlg selesaikan masalah aku ni??? tlg otai2 sioloon..
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 24/11/2010, 11:32 pm by im

    masalah ni pun kerap berlaku pada keretaku jugak tp bila suda bawa laju la purata 120km/j bila long distance...
    avatar

    Post on 25/11/2010, 3:52 am by keba

    tu wap minyak itam yg kluar..kancil ak dulu pn camtu juga pas tukar open pod..
    sb kabel wap suda kasi tutup..enjin turbo juga slalu jd cmtu sb enjin pns..
    try cek pnutup tu masih ketat atau x..x pun weld lubang kat head cover,
    pastu psg oil catch tank..style tuuuu
    avatar

    Post on 25/11/2010, 4:05 am by Kornurts

    adeqyana wrote:aku ada sedikit masalah ni..macam mana mau atasi masalah minyak enjin selalu keluar dari penutup head enjin..asal kereta aku lepas jak jln, mesti head dia basah sbb kena minyak enjin yg keluar dari penutup minyak tu..ada sesiapa yg blh tlg selesaikan masalah aku ni??? tlg otai2 sioloon..

    bro,msalah kita sma..kncil sy pn macam tu..wlupn bkn turbo..hehehe...caranya bro,ko gnti baru pnutup enjin oil head tu..hrga dlm rm5 ja tu..sy pnya pn da gnti bru..tp msh ada jg sikit kluar..x tau knp tu..tp sikit ja la x byk brbnding macam sbelum gnti bru tu pnutup.. Bagus

    Post on 25/11/2010, 6:05 am by cpool

    dulu sa pun sama ngan ko...kalu ko pki turbo lg kuat minyak klur...kalu ko mo cntik buat macam c keba ckp.....pasang oil catch tank....sebelum aku pki ni....1 cara lg kampung2 punya ko tebuk lubang kecil d tengah penutup pasang T hose vacum...hehehe dulu aku pki.....teda leak juga bro....
    avatar

    Post on 25/11/2010, 6:31 am by kgboyz19

    masalah kita org sm jgk dgn kamu org...mau kena rajin kasi lap la....Kekekeke Very Happy
    avatar

    Post on 25/11/2010, 6:37 am by etim

    haaa.........Kasi Beladar Basikal jak bro...hehehhe gosok2 tgn
    saya pun masalah sama jugak...ganti baru kah pun sama....mo jugak pasang oil catch tanks tu...kasia modified cover head tu......
    avatar

    Post on 25/11/2010, 7:06 am by Kornurts

    itu oil cacth tank macam mna tu bro?blum prnh nmpk oo..boleh ksi uplod pic ka bro? Shocked
    avatar

    Post on 25/11/2010, 7:13 am by Kornurts



    ini ka bro???
    avatar

    Post on 25/11/2010, 1:29 pm by Lockon

    gna botol mineral pun boleh ba..lg jimat hehe..klu ko ada botol air aliminium yg guna d beskal sma jungle trak tu lg bgs..ringan,murah,jimat hehe mod sja sndiri
    avatar

    Post on 25/11/2010, 2:20 pm by adeqyana

    ya ka..wah rupa2nya semua member sialoon ni mempunyai masalah yg sama macam aku..oh, macam tu ka atasi masalah minyak selalu keluar ni..ya la, tgu ada bajet dulu la bru tukar pi oil cacth tank..sementara ni kna pakai yg c etim ckp tu dulu..kasi pakai beladar basikal..heheh..tak pn guna cara c cpool, pakai tebuk lubang tu..heheh..oh ya bah pula kn, modified cover head dulu bah kn baru blh pakai oil cacth tank ni kn..

    Lockon : wah bro lockon lg kreatif..murah, ringan dan mudah..tp bab mod sendiri tu yg susah tu..hehe..peralatan xcukup..hehe

    tp apa2 hal pn thanks semua member sioloon ya atas semua pendapat2 yg bernas..thnks juga kepada web sioloon yg banyak menolong aku yg baru belajar pasal kereta ni..
    avatar

    Post on 25/11/2010, 2:40 pm by Kornurts

    alamak..boleh ka bgtu bro?tp mo bt lubang lg kn d head tu bro??macam mna mau lubang tu?
    avatar

    Post on 25/11/2010, 4:06 pm by adeqyana

    ya bro Kornurts, kna wat tu lubang d head tu..ada juga yg siap kna lubang d jual, tp mahal..so kna hntr pi bengkel yg biasa buat tu..harga xtau lg berapa, kna tanya otai2 yg dah buat tu..
    avatar

    Post on 26/11/2010, 2:19 am by Lockon

    boleh wat d kdi piping tu..tebuk lubang,psg paip kecil utk smbg hos..minta drg bikin macam yg ko mau la
    avatar

    Post on 26/11/2010, 4:39 am by Kornurts

    klu bgtu bro kna buka pnutup head tu la kn?mahal ka tu dorg mnta klu hrga bt lubang tuh?? Cool
    avatar

    Post on 26/11/2010, 1:59 pm by adeqyana

    ya..mmg kna buka tu head..pasal harga tu aku xtau bro sbb xbuat lg..mgkin otai2 lain boleh bg tau..bro ahmad_dhani pn tau tu kali..lama dia xonline, sibuk buat persiapan mau joint drag kali..heheh..
    avatar

    Post on 26/11/2010, 2:51 pm by Lockon

    ko bka sedia tu cover head..lps tu bw g pat piping,suru drg tebuk,welding paip kecil utk hos..
    avatar

    Post on 26/11/2010, 4:54 pm by Kornurts

    oo..ngam jg tu bro..bka sedia dia kn..bru bwa p mnta bt lubang n tmpt hos tu..slain oil cacth tank yg boleh smbung d head tu bro,apa lg brg lain?itu oil press meter boleh smbung p sana jg kaitu?
    avatar

    Post on 26/11/2010, 9:40 pm by keba

    utk tebuk n welding lubang d head cover, kat sni ambil upah 30 1 lubang..
    kalau mo pakai oil catch tank, kena ad lubang..huhu
    avatar

    Post on 27/11/2010, 4:38 am by Lockon

    d cni rm20 jer..
    avatar

    Post on 27/11/2010, 1:45 pm by adeqyana

    oh ya ka..kira murah la kn d kk..d twu ni xtau berapa..mau tanya otai2 d twu ni dulu la kn..lg pn diaorg skrg ni sibuk sbb ada drag..td ada terjumpa bro pionner..tp segan juga nak tegur sbb time dia sibuk td tgh set kereta dia..

    bro semua, klu dah pakai blow off kn, hos apa tu yg d sambung p blow off?? hos vacum ka??
    avatar

    Post on 28/11/2010, 6:17 am by bebiri

    keba wrote:tu wap minyak itam yg kluar..kancil ak dulu pn camtu juga pas tukar open pod..

    Ikut pengalaman sya la kan,kancil sya pun macam tu lepas tukar open pod+performance spark plug+performance cable plug.

    Actually enjin jadi panas cos ada masalah dgn cooling and maybe sensor minyak itam jua.

    Solution:

    1.tukar penutup minyak enjin (bwh rm10)
    2.periksa coolant,air,kipas,radiator (buang & tukar jak coolant senang DIY) (RM 15)
    3.antar p bengkel cek gasket bocor (seal balik..yg getah warna merah tu) murah jak tu
    4.cek tu enjin timing,kadang lari2 klu sdh lama pakai..atau klu ada upgrade/downgrade komponent.
    5.cek minyak itam (cek sensor dia jua),kalau pekat tukar (tukar oil filter trus)^^.pakai Castrol atau Shell bagus.

    Kos utk semua nda lebih dari rm 60 masuk upah.(nda termasuk tukar minyak itam+oil filter).kalau p kedai biasa2.Harga tu sya buat anggaran jak.

    p/s:pakai bladar kasi tebal tu getah d penutup pun nda boleh,cos lama2 tu bladar boleh kecut.so leaking balik..satu lagi kalau pakai RON95 enjin cepat panas..cos ari tu sya punya penutup crack^^.

    Post on 29/11/2010, 10:40 am by Jomo_kepang

    paling simple kalau bro masih ada penutup myk yg ori punya tukar jak dia punya getah d bawah tu atau pun bila tutup kasi mereng dia...dulu pun sya alami masalah yg sama tapi lepas cuba semua tadi myk tdk lagi keluar biar lah laju macamana pun....

    Post on 29/11/2010, 5:42 pm by XS Enginnering

    biasa ni barang terjadi sbb breather yg d block 2 tesumbat la..(tengok yg d atas alternator 2) sma oil pressure telampau kuat.(check relief valve di oil pum) org blang la..sy tia tau ni..hentam2 sja.. hehehe
    avatar

    Post on 30/11/2010, 6:13 am by adeqyana

    Jomo_kepang : macam mana tu mau kasi mereng dia punya penutup??xberapa faham aku bah..

    XS Enginnering : oh ya ka..ya la nnti aku cek blk yg ko cadangkan tu..

    bebiri : oh ya ka, thnks bebiri atas cadangan ko tu..nnti satu2 langkah yg ko bg tu aku akn cuba ya..oh, sensor minya itam tu d mana ya??

    sensor minyak itam tu d mana ya?? macam mana mau tgok tu sensor???

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 19/10/2017, 10:26 am