SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    proton iswara patut sumbat enjin pe ye??tolong??>>??

    Share

    ayeh2009
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 22
    location : Ranau
    Points : 4992
    Reputation : 1
    Number of posts : 48
    26112010

    http://i38.servimg.com/u/f3 proton iswara patut sumbat enjin pe ye??tolong??>>??

    Post by ayeh2009

    geng2 skalian..nk tnya pa enjin yg ngam n power lw sumbat kat iswara lmst aku ni..

    dah bosan nak guna magma 1.3..x power..

    so hrp2 sioloner dpt tolong..
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 19/12/2010, 10:54 am by Kornurts

    amcm bro?sda jmpa ka??..fastprofit kk ko sda check ka bro??
    avatar

    Post on 19/12/2010, 12:35 pm by Kornurts

    ni bro ada sy nmpk td,,cuba bro clik d sni---->>> http://www.mudah.my/Enjin+vr4+full+race-8014864.htm

    jgn ksi lama,nti org lain dpt///hrp dpt mmbantu..tq...
    avatar

    Post on 19/12/2010, 12:59 pm by beautifulcreature

    ader br nie sy tgk drag twu..satu iswara masuk vtech..gila oo..proton masuk vr4turbo sedap cuma mo pandai jaga..takat nie yg terbaik bagi saya 4g93..x cerewet n senang diatur..
    avatar

    Post on 19/12/2010, 4:05 pm by keba

    iswara 1.3 ni susah ckit nak men 4g63 atau vr4..
    sb suda ad surat pekeliling bhw selain perdana,
    model proton yg len haram masuk 2.0..nk masuk bleh..
    tp koboi la..hehe

    beautifulcreature
    : btol tu..sa pn pnah dgr jgk proton masuk enjin vtec..
    tp ni kes laen ckit..satria masuk enjin f20b..mmg syok la bnyi dy..
    avatar

    Post on 22/12/2010, 5:25 pm by Adi_spark

    erm..hehe..best topik nih....biase klo iswara msuk vr4..tp sbb cc die 2.0..kasi kacuk msuk blok 4g67..xpun msuk trus enjin 4g61t mirage turbo..tp susah skit mau cari la..hehe..lain2 klo nk msuk pun..4g91 jerla..pkai yg carb pun da cun da..rm2k leh dpt da..
    avatar

    Post on 31/12/2010, 5:49 am by ahmad_dhani

    klu mau main n/a,masuk mivec,tebo 4g 61t(mirage)...
    klu cc asal kereta 1.3 jak,aku cadangkan masku injin yg mudah tuk rigester...
    cthnya macam injin yg aku ckp td....
    avatar

    Post on 2/1/2011, 6:36 am by im

    bkn klu injin 1.3 mau upgrade mesti tdk melebihi 20% cc naiknya ka bro?, baru bole register dgn mudah...macam 1.3 --> 1.5 dan 1.5-->1.6,1.8 dan 1.6--->1.8, 2.0...
    avatar

    Post on 2/1/2011, 11:43 am by keba

    im: dulu 30% bro..skang suda turun jd 25%..kalau lbih, kreta tsebut status PG10..
    bg status PG10, utk lulus cek d puspakom, bnyk yg kena upgrade..
    1) brek
    2) ekjos mau snyp
    3) suspension
    4) cermin xbleh lebih had telus cahaya
    5) tayar xbleh botak
    6) body xbleh ad kesan potong/weld

    rasa2ny 6 ni yg pnting kalau nk sumbat lbih drp 25%..tp kena dpt klulusan drp KA d jpj dulu..
    pas lulus drp KA, br g cek d puspakom..kmudian g jpj utk urusan geran
    avatar

    Post on 3/1/2011, 11:17 am by ziRcoN-09

    selalu'y org c masuk enjin mivec la sbb lulus jpj, klu nak lebi mantap masuk GSR.huhuhu...
    bro..enjin iswara 1.3 sebenar'y power klu main N/A..tp tukar semua la, x guna kaburator da. x pasti tukar apa..kekuatan enjin ini bila da diubahsuai blh m'galahkan enjin 4EGE standard..
    kebaikan main N/A ni enjin x cpt rosak..kos ubahsuai lebi kutang 2k..macam turbokit risiko lebi tggi..suggest ja..huhuhu sy pun masi mentah lg..
    avatar

    Post on 3/1/2011, 1:59 pm by im

    keba wrote:im: dulu 30% bro..skang suda turun jd 25%..kalau lbih, kreta tsebut status PG10..
    bg status PG10, utk lulus cek d puspakom, bnyk yg kena upgrade..
    1) brek
    2) ekjos mau snyp
    3) suspension
    4) cermin xbleh lebih had telus cahaya
    5) tayar xbleh botak
    6) body xbleh ad kesan potong/weld

    rasa2ny 6 ni yg pnting kalau nk sumbat lbih drp 25%..tp kena dpt klulusan drp KA d jpj dulu..
    pas lulus drp KA, br g cek d puspakom..kmudian g jpj utk urusan geran
    thanx 4 dat info bro...cuma klu mau buat semua urusan nih, ambil masa berapa lama ya? klu sekejap macam sekelip mata saja, ok jgk tu... Wink
    avatar

    Post on 3/1/2011, 2:02 pm by im

    ziRcoN-09 wrote:selalu'y org c masuk enjin mivec la sbb lulus jpj, klu nak lebi mantap masuk GSR.huhuhu...
    bro..enjin iswara 1.3 sebenar'y power klu main N/A..tp tukar semua la, x guna kaburator da. x pasti tukar apa..kekuatan enjin ini bila da diubahsuai blh m'galahkan enjin 4EGE standard..
    kebaikan main N/A ni enjin x cpt rosak..kos ubahsuai lebi kutang 2k..macam turbokit risiko lebi tggi..suggest ja..huhuhu sy pun masi mentah lg..
    setuju jgk dgn bro ziRcoN-09...klu suda upgrade injin pi mivec ka GSR, mmg cukup mantap tu bro...saya pernah rasakan pengalaman itu...sama macam kereta bro jgk tu kali... What a Face
    avatar

    Post on 3/1/2011, 2:33 pm by keba

    im: kalau smua complete, xdak prob, dlm ms 4-5 hari suda siap..
    urusan d jpj 1 hari, cek d puspakom 2 ari(kena tinggal kreta), pastu g jpj smula 1 hari..

    stuju ngan ziRcoN-09..iswara mmg power la..pnah jgk nk kejar d gerik smpai
    titiwangsa..tp x dapek la..ms tu suda 160, tp dy boleh ptg lg la..
    ekjos api2 gitu iswara tsebut.. help
    avatar

    Post on 3/1/2011, 2:38 pm by jas

    yg penting.. budjet.... kalau ada budjet cukup, upgrade la p 1.6/1.8.. mivec or GSR la yg sy recomend sbb mounting ngam2, paling2 pun ubah sikit ja..

    kalau ada hati mo modified enjin 4g13, lupakanlah.. sbb power dia naik sikit ja, harga modified pun mungkin boleh beli sebiji enjin besar...
    avatar

    Post on 4/1/2011, 5:57 am by ziRcoN-09

    im wrote:
    ziRcoN-09 wrote:selalu'y org c masuk enjin mivec la sbb lulus jpj, klu nak lebi mantap masuk GSR.huhuhu...
    bro..enjin iswara 1.3 sebenar'y power klu main N/A..tp tukar semua la, x guna kaburator da. x pasti tukar apa..kekuatan enjin ini bila da diubahsuai blh m'galahkan enjin 4EGE standard..
    kebaikan main N/A ni enjin x cpt rosak..kos ubahsuai lebi kutang 2k..macam turbokit risiko lebi tggi..suggest ja..huhuhu sy pun masi mentah lg..
    setuju jgk dgn bro ziRcoN-09...klu suda upgrade injin pi mivec ka GSR, mmg cukup mantap tu bro...saya pernah rasakan pengalaman itu...sama macam kereta bro jgk tu kali... What a Face
    huhuhu..kereta sy besa2 ja. masi mencari pgalaman
    avatar

    Post on 4/1/2011, 6:00 am by ziRcoN-09

    jas wrote:yg penting.. budjet.... kalau ada budjet cukup, upgrade la p 1.6/1.8.. mivec or GSR la yg sy recomend sbb mounting ngam2, paling2 pun ubah sikit ja..

    kalau ada hati mo modified enjin 4g13, lupakanlah.. sbb power dia naik sikit ja, harga modified pun mungkin boleh beli sebiji enjin besar...
    btl tu bro..klu nak kaw2 lebi bek beli enjin sebiji..tp semua tu bergantung minat seseorang..hehehe ada yg minat main N/A..
    avatar

    Post on 4/1/2011, 6:06 am by ziRcoN-09

    stuju ngan ziRcoN-09..iswara mmg power la..pnah jgk nk kejar d gerik smpai
    titiwangsa..tp x dapek la..ms tu suda 160, tp dy boleh ptg lg la..
    ekjos api2 gitu iswara tsebut.. help [/color][/quote]
    iswara tu guna enjin apa??
    avatar

    Post on 4/1/2011, 2:53 pm by keba

    ziRcoN-09: x kompom la bro..tp kompom bkn tebo la..

    Post on 4/1/2011, 3:42 pm by kakikereta

    option ko ada aku rasa 4g91 @ 4g93 N/A.. tu jak yg blah.... MIVEC memang blh, cuma mahal mau mampus... tapi 1.8 4g93 pun tdk lulus juga bro... apa macam? tapi vtec b16 tetap lulus... ko punya tau la tu.. kalau aku alang2 memang aku angkat tangan!!! bikin pening.

    Post on 15/2/2011, 10:39 am by laynin

    kete aku pernah banjir, jd kapal selam. Abis tu aku repair, tp smpai skrg ade je mslah, tension betul. Nak jual confirm rugi. Kira2 aku dah hbis byk merepair kete setiap bulan.
    Apa jalan terbaik?
    avatar

    Post on 17/2/2011, 5:45 am by ziRcoN-09

    laynin wrote:kete aku pernah banjir, jd kapal selam. Abis tu aku repair, tp smpai skrg ade je mslah, tension betul. Nak jual confirm rugi. Kira2 aku dah hbis byk merepair kete setiap bulan.
    Apa jalan terbaik?
    alala.tu yg masala, susa nak repair..terpaksa tukar semua yg baru..
    avatar

    Post on 17/2/2011, 2:45 pm by blugu

    Pakai enjin 4G91/4G92 SOHC/4G92 DOHC NA pun ok suda, kaw² suda power iswara tu, gear 4 pun suda letak meter daa, gearbox pun masi boleh pakai yg asal, mod enjin braket saja, yg penting jaga mounting enjin, maklumla enjin dah berat, mounting original tu cuma bleh bertahan dgn 4G13/15 ja. my 2 cents.... slamat mencuba
    avatar

    Post on 17/2/2011, 4:43 pm by aLFFiaN

    blugu wrote:Pakai enjin 4G91/4G92 SOHC/4G92 DOHC NA pun ok suda, kaw² suda power iswara tu, gear 4 pun suda letak meter daa, gearbox pun masi boleh pakai yg asal, mod enjin braket saja, yg penting jaga mounting enjin, maklumla enjin dah berat, mounting original tu cuma bleh bertahan dgn 4G13/15 ja. my 2 cents.... slamat mencuba

    kalau otai sudah berkata.... jeng..jeng..jeng...
    avatar

    Post on 17/2/2011, 5:52 pm by im

    blugu wrote:Pakai enjin 4G91/4G92 SOHC/4G92 DOHC NA pun ok suda, kaw² suda power iswara tu, gear 4 pun suda letak meter daa, gearbox pun masi boleh pakai yg asal, mod enjin braket saja, yg penting jaga mounting enjin, maklumla enjin dah berat, mounting original tu cuma bleh bertahan dgn 4G13/15 ja. my 2 cents.... slamat mencuba
    berapa harga pasaran injin yang macam di atas ini sudah?
    avatar

    Post on 17/2/2011, 6:42 pm by keba

    4g92 dohc tu enjin mivec..standard hrga 4g91/4g92 sohc dlm rm4000-5000..
    4g92 dohc lak dlm rm7000-8000 jgk..
    avatar

    Post on 17/2/2011, 10:50 pm by im

    keba wrote:4g92 dohc tu enjin mivec..standard hrga 4g91/4g92 sohc dlm rm4000-5000..
    4g92 dohc lak dlm rm7000-8000 jgk..
    harga pasaran di Semenanjung bah ini kan bro? Mungkin kalau di Sabah ni, tinggi lagi harganya...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/8/2017, 7:10 am