SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    upgred enjin kancil 850 karburator NA

    Share
    avatar
    anokkancil6045
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Pahang
    Age : 33
    location : bentong
    Website : http://www.facebook.com/anok kacei
    Tag ID: : SFC 17225
    Points : 5027
    Reputation : 1
    Number of posts : 170
    07122010

    http://i38.servimg.com/u/f3 upgred enjin kancil 850 karburator NA

    Post by anokkancil6045

    salam....
    sila beri tunjuk ajar....
    aku ade kancil 850 NA...kete aku ni cume wat piping dari depan sampai blakang...
    piping tgah standart rasenye 1.5inci...
    skang ni aku nk usik bahagian enjin (xmau 2kar enjin+lum ready pkai tebo),
    so,ade yg cadangkan kat aku tukar head 12v,klu nk 2kar head 12v,barang pe lagi yang perlu aku tambah?

    ade yang bagi tau aku kne tukar :-
    1.head 12v (kelisa or saga)
    2.karburator 12v
    3.distribtor 12v
    4.maniful 12v

    betul ke? atau ada barang lain yang perlu aku tambah (nk jimat kos ni)
    klu betul item2 diatas,brape anggaran kos nk wat? nk wat kete aku ni bg long lebih n pickup...

    tlg aku ye.... demam

    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 22/2/2011, 7:10 am by jezzboyz

    metal gasket= gasket besi tuh ke??

    aku dah pakai yang gasket besi tuh.. yang kelisa puunya... tebal elok.. xyah pakai double gasket.. cume ade masalah ade kebocoran air keluar.. jadi tukar kepada gasket yang biasa.. tp kena skim la sikit kasi nipis... sbb kala tebal sangat nanti xmuat nak buh timing belt...
    avatar

    Post on 23/2/2011, 4:21 pm by keba

    pakai gasket kelisa mmg ad bocor..sb water jacket kelisa lg besar drp water jacket kancil..
    pakai metal gasket kancil da cukup
    avatar

    Post on 24/2/2011, 8:11 am by jezzboyz

    owhh yeaker?? alamak... kena tipu ngn tokey kedai spare part lagi la.. die kate.. yang nih elok.. masuk ngn enjin kancil punya... rugi rm60 rituh.. xpasal2... xyah pakai double gasket la... jadi terpaksa buat cara lame guna double gasket jea la.. yang kancil punya metal pon ade juga ek???
    avatar

    Post on 25/2/2011, 5:58 pm by keba

    ado jas..tp hrga x kompom..molep amek hok tebal drp lapik gasket..
    avatar

    Post on 26/2/2011, 9:13 am by jezzboyz

    owhh.. xtaw la plop.. kala taw amik hok metal juga.. sebba meme kualit molek...
    avatar

    Post on 28/2/2011, 8:50 am by keba

    metal lg molep..bleh thn pressure tinggi
    avatar

    Post on 1/3/2011, 8:06 am by jezzboyz

    tp dah tukar yang biasa dah.. xleh nak tukar metall.. malas nak buka enjin balik dah.. huhu...
    avatar

    Post on 17/3/2011, 8:13 am by im

    kalau tambah hicam shaft+acp pada injin standard 850 karb sahaja, ada ka jugak bertambah powernya ni?
    avatar

    Post on 12/6/2011, 3:49 pm by jezzboyz

    im wrote:kalau tambah hicam shaft+acp pada injin standard 850 karb sahaja, ada ka jugak bertambah powernya ni?

    ape kebenda nih hicam shaft+acp nih?? ape jadinya??
    avatar

    Post on 7/7/2011, 4:31 pm by kent1189

    salam bro, nk tnyk sikit, performance bila dh upgrade 12valve efi camana pickup? bleh kepung L2s tobo tak?
    avatar

    Post on 7/7/2011, 6:08 pm by keba

    kent1189 wrote:salam bro, nk tnyk sikit, performance bila dh upgrade 12valve efi camana pickup? bleh kepung L2s tobo tak?
    jawapn yg ringkas n padat..x boleh
    avatar

    Post on 8/7/2011, 7:27 am by kent1189

    jezzboyz wrote:
    keba wrote:tu hrga enjin xmasuk gearbox..upah psg x masuk lg..
    kalau nk try enjin kelisa, ak bleh recommend bgkel mmber ak..
    bleh kautim sikit..

    kalau nk pakai head 12v jak bleh kot..try tny
    jezzboyz..dy da pakai 12v

    barang2 yang nak pakai head 12.. keba dah citer dah.. tp nak bagi prformace lagi.. jgn lupa pakai double layer tangki air.. kasi sejuk sikit enjin.. baru smooth enjin... tp pomen mesti pakai double gasket... kala xpakai. xhidup enjin lak nanti....

    hurmm nak tanya sikit.. boleh ke mod karb proton saga kat enjin l2???

    jezzboyz, mksud ko, kalau masuk head 12v l2s kat block 850 kena double gasket juga kah?
    avatar

    Post on 8/7/2011, 2:29 pm by im

    jezzboyz wrote:
    im wrote:kalau tambah hicam shaft+acp pada injin standard 850 karb sahaja, ada ka jugak bertambah powernya ni?

    ape kebenda nih hicam shaft+acp nih?? ape jadinya??
    saya pun tidak tau apa yang akan berlaku, makanya saya bertanya...hihihi...
    avatar

    Post on 8/7/2011, 10:37 pm by keba

    im wrote:
    jezzboyz wrote:
    im wrote:kalau tambah hicam shaft+acp pada injin standard 850 karb sahaja, ada ka jugak bertambah powernya ni?

    ape kebenda nih hicam shaft+acp nih?? ape jadinya??
    saya pun tidak tau apa yang akan berlaku, makanya saya bertanya...hihihi...
    xbnyk prubahn yg ada..tp kbanyakn org pkai hicam bila da pkai turbo besar..
    spaya kurang lag..kalau enjin std yg pkai, mgkin mbazir bbanding power yg dpt..
    lg elok tukar enjin trus sb bajet pn lbh krg je

    Post on 13/7/2011, 9:09 pm by izat

    sy bdk bru bljr....nk tnya
    kl kncil 850 masuk enjin kelisa apa kene buat smpai blh jln ats jlnraya
    avatar

    Post on 14/7/2011, 10:43 am by kent1189

    bro izat, ada topik yg berkaitan dgn pertnyaan ko tu kalau x slap aku.. rajin2 la ko baca k.. banyak info dh ada dlm tu..hehe
    avatar

    Post on 21/7/2011, 2:59 pm by jezzboyz

    update...
    avatar

    Post on 26/7/2011, 4:37 pm by jezzboyz

    kent1189 wrote:
    jezzboyz wrote:
    keba wrote:tu hrga enjin xmasuk gearbox..upah psg x masuk lg..
    kalau nk try enjin kelisa, ak bleh recommend bgkel mmber ak..
    bleh kautim sikit..

    kalau nk pakai head 12v jak bleh kot..try tny
    jezzboyz..dy da pakai 12v

    barang2 yang nak pakai head 12.. keba dah citer dah.. tp nak bagi prformace lagi.. jgn lupa pakai double layer tangki air.. kasi sejuk sikit enjin.. baru smooth enjin... tp pomen mesti pakai double gasket... kala xpakai. xhidup enjin lak nanti....

    hurmm nak tanya sikit.. boleh ke mod karb proton saga kat enjin l2???

    jezzboyz, mksud ko, kalau masuk head 12v l2s kat block 850 kena double gasket juga kah?

    yup.. kena pakai double gasket. kala xbuat cam tuh.. kereta xkan hidup bila start.. timing salah... sbb aku dh try pakai satu gasket.. memang xleh.. kala nak pakai satu juga mesti gasket tebal... da pomen suruh pakai yang kelisa punye.. tp aku xsaran sbb masa aku pasang rituh.. ade kebocoran sikit.. air keluar.. mungkin ade xsama atau silap pasang.. so aku pasang yang double punye. selesai masalh...

    Post on 14/2/2012, 8:35 pm by 3rd.hokage

    salam tumpang lalu, budak baru berjabat salam kat abg2 semua, kalau nk wat tukar head 12v ni katner leh?kalau bolih kat area kl o selangor ni? keja mesti cun nyer... enjin sy stendet lg mmg berminat nk tukar efi ni tolong rekemen bengkel nyer.. kalau bleh nk wat dlm bln ni...tq.. salam
    avatar

    Post on 15/2/2012, 2:52 pm by sidi@hacker

    hloooo...mau tanya ....kalau pasang elektik turbo filter...ada pick up ke..boleh rasa ke
    avatar

    Post on 18/2/2012, 5:50 am by keba

    sidi@hacker wrote:hloooo...mau tanya ....kalau pasang elektik turbo filter...ada pick up ke..boleh rasa ke
    ad beza lg jgk..tp kena jaga2..sb pnah ad 1 kes, kipas filter tu patah n masuk dlm enjin

    Post on 26/2/2012, 11:30 am by D'Last Tune autogarage

    aku bkin kereta kancil 850 msk piston kelisa 72mm,head l2 n/a,karburetor saga 1.5 blh lari 160km/h..hehe.. Wink
    avatar

    Post on 17/3/2012, 11:38 pm by keba

    D'Last Tune autogarage wrote:aku bkin kereta kancil 850 msk piston kelisa 72mm,head l2 n/a,karburetor saga 1.5 blh lari 160km/h..hehe.. Wink
    macam rugi la bos. try mod gb sikit. kat klntan ari tu pomen tu tune gb je. baru tune gb, kancil 660 bleh lari 160kmh jgk.

    Post on 20/3/2012, 7:48 am by 4men

    biar betul kancil 660 blh lari 160km/h..standard ke dah upgrade?

    avatar

    Post on 20/3/2012, 8:04 am by kent1189

    Kalu 160km/j and kancil tu bagi sayap mmg terbang suda tu.. Kompom melayang nyawa kalu eksiden bwak kancil 160km/j.. bwak 140km/j pon suda teringat lagu "Pusara Dilebuhraya"nyanyian Ekramata tuh..huhuhu

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 29/6/2017, 5:12 am