SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    muat ka tayar 205/55/16 di myvi??

    Share
    avatar
    adeqyana
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 35
    location : tawau
    Tag ID: : SFC 15242
    Points : 6792
    Reputation : 39
    Number of posts : 1627
    19122010

    http://i38.servimg.com/u/f3 muat ka tayar 205/55/16 di myvi??

    Post by adeqyana

    aku mau tanya otai2 semua ttg tayar n rim...muat ka tu ya klu rim & tayar 205/55/16 masuk d myvi??? xterkeluar ka tayar tu?? 205 tu menunjukkn kelebaran tayar ka??

    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 20/12/2010, 1:54 pm by Boi

    http://www.miata.net/garage/tirecalc.html

    ni yang biasa sy guna.
    avatar

    Post on 20/12/2010, 2:15 pm by adeqyana

    oh ya ka..ok bro..thnks ya bro atas link d atas..
    avatar

    Post on 20/12/2010, 3:11 pm by finalazy84

    klau psal tayar tekeluar tu brgntung dngn offset rim tu bro.sbab pkai apa2 tayar pun, klau rim kluar memang kluar juga tu tayar. klau 45 kasar ba jln.brgntung la dngn keadan jalan sna.205/50/16 ok la.tpi susa cari.biasa memang series 45 juga.kdai tayar ni jual tayar yg org slalu guna sja ba.tu yg bikin mslh tu.
    avatar

    Post on 20/12/2010, 3:50 pm by Boi

    ya betul.. final. offtopic kejap. pa saez tayar ko?
    avatar

    Post on 20/12/2010, 3:53 pm by keba

    susah jgk ni pakai yg susah cari..pakai macam majoriti org pakai la..
    nnt kalau tyr pecah, mana mo cari?? macam mmber ak dulu konvoi porsche kat johor..
    1 bandar cari tayar tu tp xde..last2 kena angkut bwk balik jb ngan truck help
    avatar

    Post on 20/12/2010, 4:31 pm by im

    saiz tayar yg bro mau sumbat ni kurang la org pakai...biasa org guna 205/45@50/16...
    avatar

    Post on 20/12/2010, 4:43 pm by finalazy84

    BOI: sya pkai macam adeqyana mau pkai la...hehe 205/55/16
    avatar

    Post on 20/12/2010, 7:24 pm by adeqyana

    im : oh ya ka im..itu la kurang org pakai bro im sbb nampak tinggi kn..hehe..xjd la aku sumbat d myvi isteri klu macam ni..heheh..

    finalazy84 : klu utk kereta MPV blh la bro..klu masuk d K-car silap2 kereta jd macam kereta kebal n 4x4..hehe..
    avatar

    Post on 20/12/2010, 7:31 pm by adeqyana

    Boi : saiz tayar apa bro?? klu mengikut tayar aku ni itu la saiz dia 205/55/16..skrg tayar n rim tu pakai d naza citra aku..aku mau sumbat tayar ngan rim tu pi myvi isteri aku..

    keba : ya ka bro..ssh juga kn macam tu..btl juga tu bro,tah macam mana aku blh kna bg saiz tayar macam ni masa aku tukar rim dulu..aku pun main ambik jak sbb xtau apa2 time tu..
    avatar

    Post on 20/12/2010, 7:31 pm by Boi

    sy pun rasa agak besar. bagus pakai jak dulu d mpv sampai botak. kalau masuk myvi, minyak akan + kuat pakai sebab saiz tayar besar.

    tapi kalau lowerd macam ok jg 2.. final pakai ok jak.. hehehe..

    sekarang sy pakai rim standart kelisa. 165/55/14. rim spare 165/35/17.

    sowi. yang kira2 tadi salah. sebab 16. sy ingatkan 15.


    Last edited by Boi on 20/12/2010, 7:33 pm; edited 1 time in total
    avatar

    Post on 20/12/2010, 7:31 pm by finalazy84

    yalor...tpi mau selesa punya psal ok sja tu Smile klau slalu jln kasar pkai tayar nipis ni memang sakit.rim pun pndek sja jngka hayat nya tu.tapi 55 memang tebal ba Cool ...mau selesa dan ngam2 rsanya 50 la.mau cantik 45 tpi korban selesa la.
    avatar

    Post on 20/12/2010, 7:35 pm by Boi

    final maen rally ma.. xkesa.. turun kk macam p pekan keningau jak.. bila2 masa pun bole.. kan taiko..
    avatar

    Post on 20/12/2010, 7:45 pm by adeqyana

    ok semua otai2..keputusan akhir nya nnti aku try sumbat dulu d myvi isteri aku tu,,klu nnmpak ok n xtinggi aku trus sumbat d myvi isteri aku,,tp klu nampak tinggi macam 4x4 n tegap macam kereta kebal,xjadi la aku sumbat..terpaksa mencari rim lain utk myvi isteri aku tu..apa2 hal nnti aku upload gbr myvi isteri aku tu..thnks semua otai2 atas pendapat,komen n tunjuk ajar..
    avatar

    Post on 20/12/2010, 7:50 pm by finalazy84

    1 lagi bro, klau pkai 205/55/16 nmpak macam full.tpi tdk nmpak sngat pkai rim aftermarket.nmpak standard.klau pkai 205/45/16 nmpak kecil tu tayar.ada ruang kosong antara tayar dan fender.kcuali kasi lowered la. make sure offset ambil yg ngam k.kadang2 offset blakang dngn depan lain tu.tdk smstinya blakang cantik depan pun ngam
    avatar

    Post on 20/12/2010, 8:11 pm by adeqyana

    oy ka ka bro..ok..thnks atas info tu..
    avatar

    Post on 20/12/2010, 9:08 pm by black_v

    Xda juga mslhnya tu bro hehe..lau spring mc standard.Cuma mgkn nampak penuh la..aku guna rim 16 & tayar 205/45..(lowed spring 45mm)
    Mmg ada plan juga mo guna tayar tebal sikit tp 50 la.Kalau lowed standard (30mm atau kurang/potong lagi) mmg tidak dpt tu huhu..
    Apa2pun,buat la keputusan yg bijak..Demi keselesaan bersama hehe..
    avatar

    Post on 21/12/2010, 12:30 am by im

    kena pilih berdasarkan keselesaan, keselamatan..tayar yg tipis ni, membuatkan kita berhati2 klu jumpa lubang sbb mau jg rim, tp klu tayar tebal, mungkin xseberapa la...so, pilih tayar mengikut penggunaan dan kesesuaian jalan...
    avatar

    Post on 21/12/2010, 7:13 am by adeqyana

    ya btl tu bro im & bro black_v..thnks atas info tu..yang penting membuat keputusan berdasarkan keselesaan, keselamatan & kecantikan..heheh
    avatar

    Post on 21/12/2010, 7:24 am by Eyna Maryana

    aQ ni pandai sak guna myB..tp saiz tayar pun ku xtau apa saiz..malunyaaaa Sorry
    avatar

    Post on 21/12/2010, 8:03 am by adeqyana

    hahah..xapa sis..lama2 pandai la tu tgok saiz tayar sendiri..bak kata org malu bertanya sesat jalan..heheh
    avatar

    Post on 21/12/2010, 8:43 am by Arzie

    saiz tayar 205/55/16 ngan 205/50/16 ni payah mo cari d kdai tayar... kalau adapun mahal dorg jual... sbb saiz ni jarang org guna... yg bnyk d jual 205/45/16... hrga ikut brand. Baru2 ni aku ke kdai tayar d twu... 205/45/16 brand Silverstone(Malaysia) dan Falken(Indon) RM230.00, Hankook(Australia) RM250.00... skrg ni kereta aku guna 205/45/16 (Falken) depan, 205/40/17 (Kumho) blkg.... Harga sama jak RM250.00 sebiji... tahun 2008..
    avatar

    Post on 21/12/2010, 11:34 am by Boi

    wow.. sedap jugak arga 17 sekarang ni.. buat bocor poket. ni arga kedai d mana?
    avatar

    Post on 21/12/2010, 11:43 am by Eyna Maryana

    Tayar utk Rim myB standard RM150..korang rasa e2 murah ka tau mahal ya
    avatar

    Post on 21/12/2010, 11:57 am by adeqyana

    ya ka bro Arzie..itu kot harga 2008..thn lalu aku beli tayar 16' ni dekat rm400 ooo...yg tayar aku pakai skrg ni saiz 205/55/16 ni hari tu aku beli sebijik dekat RM400..harga dia dalam rm385 ka klu xsilap aku..mahal ooo skrg..mmg thn lalu harga tayar naik kn..sedangkan tyr std kancil saiz 12' tu dulu masa thn 2008 harga dalm rm80 jak sebijik..tp start thn lalu dah naik pi rm120 sebijik..mahal gila..huhu...

    Eyna Maryana : rasanya dah kira murah tu..sbb tayar 13' pun skrg dekat-dekat rm130 sebijik..ni kn pula rim std myvi 14' tu..tp xtau la mana tau ada member2 lain tau kedai yg mana harga tayr murah..
    avatar

    Post on 21/12/2010, 12:00 pm by im

    eyna: harga tu standard jgk...apa jenamanya tu sis?
    adeqyana: bkn main mahal tayar mu tu bro...kuyak jgk poket ba...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 26/6/2017, 3:02 pm