SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Apa guna Oil Catch TANK (OCT)??

    Share
    avatar
    DAW303
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Oregon
    Age : 18
    location : oregen
    Points : 5279
    Reputation : 0
    Number of posts : 132
    28122010

    http://i38.servimg.com/u/f3 Apa guna Oil Catch TANK (OCT)??

    Post by DAW303

    SALAM SATU MALAYSIA!
    Sy mmg baru dlm dunia kereta ni...so kepada mana otai2....
    boleh tak xplain utk saya....OCT tu apa dia...? Oil catch tank~~ jelir
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 28/12/2010, 11:09 am by DAW303

    Err..maksud saya..apa guna OCT ni...utk NA enjin....hahaha....saya soalan~~ malu
    avatar

    Post on 28/12/2010, 9:25 pm by keba

    OCT umumny utk kgunaan smua enjin x kira NA, turbocharged, supercharged..
    fungsi umum bliau adalh utk mmerangkp wap2 mnyak enjin d mana wap2 ni
    bleh mngakibatkn tekanan tinggi n enjin mgkin leaking jg la..

    dgn OCT wap2 td akan dsalurkan ke dlm OCT mlalui hos2 d head cover..
    d dlm OCT, wap2 akan dikondensasi mjadi mnyak enjin smula dlm bntuk ccair..
    pd bhagian bwh OCT, 1 hos akan salurkan balik mnyak enjin td ke dlm blok trus ke oil sump..
    avatar

    Post on 29/12/2010, 4:36 am by DAW303

    Ohh....molek benar OCT ni...buleh install ni....tu je la tujuan OCT ? dia x dak kena mengenan ngan pickup atau speed sumthg kan ? Kipas
    avatar

    Post on 29/12/2010, 4:48 am by NieL

    Bro Daw bole pasang x ada masalah lagi pun barang ni mmg cantik...x ada kena dgn pick up atau kelajuan kreta...
    avatar

    Post on 29/12/2010, 5:49 am by ahmad_dhani

    thankz sdr.keba atas info nya...
    avatar

    Post on 29/12/2010, 8:00 am by DAW303

    oo molek lah kalau begitu...hehe...thx bro keba and neil..info yg baekk punya...haha... mengurat
    avatar

    Post on 30/12/2010, 3:39 am by Leader

    aku dengar ada OCT versi buat sendiri, kalau lihat dekat google macam-macam ada. adayang guna botol kola la, ada yang guna penapis air la dan macam-macam lagi... ada sesapa yang pernah buat ka
    avatar

    Post on 30/12/2010, 4:10 am by DAW303

    wah versi buat sendiri ? jimat tuu..haha..menjadi kew bro ? affraid
    avatar

    Post on 30/12/2010, 7:43 am by Leader

    cuba lihat ni

    http://forum.lowyat.net/topic/449026

    dan ini

    http://www.honda-tech.com/showthread.php?p=42970111
    avatar

    Post on 30/12/2010, 9:27 am by DAW303

    Alright....thx bro.....nanti sy check check it out.... Suspect
    avatar

    Post on 30/12/2010, 11:37 am by DAW303

    BROO macam RUMIT ja au tgkk....hahahaa... x bran aku nk buat macam tu...
    lebih senang dan easy...wakaka...beli ja yg siap terus dr kedai.... lol!
    avatar

    Post on 31/12/2010, 5:39 am by ahmad_dhani

    buat pakai botol air mineral....jimat kos....
    avatar

    Post on 1/1/2011, 5:15 am by DAW303

    x reti derr mau buat pakai botol mineral..kalau reti x jadi masal4h nye...hahaha
    avatar

    Post on 1/1/2011, 2:48 pm by keba

    beli kat hafkat jaa..lawa pn lawa..
    nmpak macam power je kereta..bkilat lak tu.. Laughing
    avatar

    Post on 1/1/2011, 4:01 pm by Kornurts

    kat hafkat pn ada jual ka keba??hrga agk2 brp tu??
    avatar

    Post on 1/1/2011, 6:33 pm by Leader

    aku ingat nak buat DIY 1, sekarang ni tengah buat kajian la ni hua hua hua.... kena fahamkan konsep benda ni dulu, how its work.... dah tu kena cari bahan yang sesuai.

    pasal benda tu tak melibatkan performance injin kalau silap pasang, cuma kena ganti balik tu hos kepada asal ja kalau tak puas hati dengan DIY projek ni. well jangan tanya dulu camana nak buat.... masih dalam kajian hehehehe....
    avatar

    Post on 2/1/2011, 4:11 am by DAW303

    yakk...kaloo hafkat ada jual baek beli hafkat la..senang....wakakaka..abes cite....
    avatar

    Post on 2/1/2011, 7:19 am by Kornurts

    btul jg tu..tp klu hrga lbh kurang dgn yg baru,bgus bli bru ja kn bro??? Cool Cool
    avatar

    Post on 2/1/2011, 9:03 am by im

    betul tu, klu DIY pun ok jgk tu...mungkin klu halkat kualitinya msh bole dipercayai lg...benda baru ni blum test lg, jd xtau ... kena yg bagus, bgs la, kena yg jelek, jelek la...
    avatar

    Post on 2/1/2011, 11:37 am by keba

    hrga kat hafkt dlm 100 lbih jgk..tp aftermarket pny la..
    kalau nk yg branded, dlm 200-300 jgk siap ngan hos..
    nnt nk pkai, kena welding head cover..utk sambg dgn hos ke OCT..
    upah welding dlm rm20-30
    avatar

    Post on 2/1/2011, 11:45 am by Kornurts

    Mhal jg tu bro yg d hafkat tu..yg jual d mudah@my cma rm90 ja bro,brg baru lg tu..

    bro im;hehehe,wktu bli kita trus psang bro..kasi test sama dia//klu kurang yakin mnta ganti yg lain trus.. Cool
    avatar

    Post on 2/1/2011, 11:57 am by keba

    kornurts: yg jual kat mudah tu bkn ori..macam D1 OCT kalau ori, 300 lbih jgk..
    avatar

    Post on 2/1/2011, 11:59 am by Kornurts

    oo,bkn ori ka tu bro??pttla murah....klu yg d hafkat tu mmg ori ka??
    avatar

    Post on 2/1/2011, 12:01 pm by keba

    hafkat tu kompom ori..ad jgk yg xdak brand..
    tp ok la sb made in japan..hehe

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 15/12/2017, 11:25 am