SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Apa guna Oil Catch TANK (OCT)??

    Share
    avatar
    DAW303
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Oregon
    Age : 18
    location : oregen
    Points : 5175
    Reputation : 0
    Number of posts : 132
    28122010

    http://i38.servimg.com/u/f3 Apa guna Oil Catch TANK (OCT)??

    Post by DAW303

    SALAM SATU MALAYSIA!
    Sy mmg baru dlm dunia kereta ni...so kepada mana otai2....
    boleh tak xplain utk saya....OCT tu apa dia...? Oil catch tank~~ jelir
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 2/1/2011, 12:03 pm by Kornurts

    yg pnting JAPAN bah kn bro..hehehehe....
    avatar

    Post on 2/1/2011, 1:11 pm by im

    jgn saja brgn klon, dah la tdk ori, tertipu lg...bole ka beli yg halfcut terus psg disitu???
    avatar

    Post on 2/1/2011, 1:20 pm by keba

    hafkat jrg psg..slalu diorg jual je..
    avatar

    Post on 3/1/2011, 5:28 am by Leader

    nak kena welding lagi ka dekat head cover tu, bukan semua engine ada tu saluran ka
    avatar

    Post on 3/1/2011, 5:34 am by Kornurts

    emm,,klu kancil macam teda bro...kena tebuk jg tu..... Cool
    avatar

    Post on 3/1/2011, 11:16 am by Leader

    kalau tak ada nak perlu la pasang pasang ni barng kira nak filter tu wap yang masuk ke intack ja. pendapat aku la tak tau la pula kalau otai punya pendapat
    avatar

    Post on 3/1/2011, 2:54 pm by keba

    Leader wrote:nak kena welding lagi ka dekat head cover tu, bukan semua engine ada tu saluran ka

    mmg ade bro..tp kcik pnya..slaluny yg da ad tu da dsambung ke intake..
    x pun sambg ke air filter..utk OCT, bleh pkai yg da ad..ataupn wat baru..
    seeloknya wat baru sb bleh kasi fit ngan hos OCT..
    avatar

    Post on 5/1/2011, 11:18 am by witchblade

    beli ja..banyak yg murah2 OCT d kedai.. dalam 100 lebi ja..

    Post on 26/1/2011, 7:26 pm by GolokSpadeSie

    ooo....ok juga menda oct ni kn....cz wa tgk ramai kte member ada menda ni...nmpk kemas enjin sikit...
    avatar

    Post on 5/2/2011, 3:11 pm by mofinela

    DIY Oil Catch Tank / oil catch can.. boleh tengk kat site ni cuma contoh dibuat tuk kereta honda tapi rasanya konsep tu agak sama.. semoga ada manfaatnya

    http://honda-tech.com/showthread.php?t=757695
    avatar

    Post on 20/8/2011, 9:31 am by AIRpulse

    bro keba..macam mana mau pasang hos2 utk OCT ni kat enjin L2?

    saya baru pasang, kalau tengok, satu hos pasang kat lubang oil breather dekat alternator tu.. satu lagi terus turun ke bawah kereta.. salah ka cara tu? sebab baca2 dalam ni satu hos lagi tu mau return p enjin kan?
    avatar

    Post on 20/8/2011, 3:11 pm by Kornurts

    AIRpulse wrote:bro keba..macam mana mau pasang hos2 utk OCT ni kat enjin L2?

    saya baru pasang, kalau tengok, satu hos pasang kat lubang oil breather dekat alternator tu.. satu lagi terus turun ke bawah kereta.. salah ka cara tu? sebab baca2 dalam ni satu hos lagi tu mau return p enjin kan?

    bro,bkn mo kna bt lubang baru ka d head cover tu..??1 hos psang situ,then 1 hos yg ke bawah ke tmpt lubang oil breather tu?? Shocked
    avatar

    Post on 20/8/2011, 8:31 pm by AIRpulse

    tulah kornurts.. aku pun rasa ganjil juga..macam salah jak dorang pasang ni.takkan di oil breather tu tempat mo perangkap wap minyak enjin tu..

    kalau cakap mo buat lubang..ada dah lubang sebenarnya tapi macam kecil sangat..dah tu lubang tu duduk bawah IC.
    avatar

    Post on 20/8/2011, 8:36 pm by keba

    kena wat lubang kat head cover..wat 2 lg elok..pastu dari OCT, masuk ke lubang breather malu
    avatar

    Post on 20/8/2011, 8:44 pm by AIRpulse

    thanks bro keba..dari head ke OCT, OCT ke breather. hum..pernah aku nampak org psang dari OCT ke intake, tapi bukan kancil.

    so buat di mana2 pun ok asal di head? kalau gitu buat di tempat head yang tidak kena tutup IC. tapi, macam mana rupa lubang tu? ada muncung ka untuk cucuk hos OCT?
    avatar

    Post on 21/8/2011, 12:24 am by Lockon

    aku pnya OCT dr tank ekon kereta hehee Very Happy
    avatar

    Post on 21/8/2011, 7:29 am by Kornurts

    Lockon wrote:aku pnya OCT dr tank ekon kereta hehee Very Happy

    uikkk...ganjil jg tu bro....huhuhu... Cool
    avatar

    Post on 21/8/2011, 11:33 pm by keba

    ganjil jgk tu..cmana bro?

    AIRpulse:
    macam ni rupa lubang tu..tp ni cntoh jak..kalau wat kat valve cover l2, salu wat kat atas..bukan kat tepi cam cover vtec ni..
    avatar

    Post on 21/8/2011, 11:50 pm by AIRpulse

    thanks bro keba..

    kiranya kalau L2 ada juga satu paip kecil macam ni keluar dari head cover..ada juga hos kena sambung.

    bro keba kalau drill lubang di head cover ni tiada apa2 masalah ka?
    avatar

    Post on 22/8/2011, 9:03 am by adeqyana

    setahu aku head cover L2 ada satu paip jak macam bro keba ckp tu..itu pun paip sambung pi intake..bgs buat 1 lagi yg baru bro..tp kna buat d kedai la..sbb kna welding btl2 tu supaya xada leaking minyak dari lubang tu..sbb paip yg sedia ada d cover head L2 terlampau kecil,sdngkn hos pi OCT tu besar..itu bgs kna wat satu lubang yg baru..
    avatar

    Post on 22/8/2011, 9:06 am by AIRpulse

    oh macam tu..rupanya hos kecil dari head tu balik ke intake pula.. kalau gitu kena lah bikin lubang baru ni..di kk sapa2 tau tempat yg boleh buat buat lubang dan paip tu dengan cantik?
    avatar

    Post on 22/8/2011, 9:20 am by adeqyana

    itu kna tgu repond otai2 d kk..hehe..
    avatar

    Post on 24/8/2011, 8:16 pm by ahmad_dhani

    supaya injin tidak kotor ole minyak...
    avatar

    Post on 25/8/2011, 11:33 am by AIRpulse

    uii...sandi betul sekarang lepas pasang OCT, dalam kereta bau minyak petrol saja adui..
    avatar

    Post on 25/8/2011, 1:02 pm by adeqyana

    ya ka..uik macam mana leh jd macam tu???pening la cium bau petrol klu macam tu..xslh pasang ka bro??

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/10/2017, 8:55 am