SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Masalah asap putih

    Share
    avatar
    Kornurts
    SIFU
    SIFU

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 27
    location : KK**TAWAU**
    Website : Www.Sioloon.com[Low Profile Crew]
    Tag ID: : SFC 15951
    Points : 13715
    Reputation : 128
    Number of posts : 8256
    26012011

    http://i38.servimg.com/u/f3 Masalah asap putih

    Post by Kornurts

    Haloo bro smua..ni mau tnya..sy pkai Kancil 660 n/a..bru prasan td time gear 5 tekan myak,asap putih kluar..tp x byk jg la..klu x tekan myak macam x da jg..cma dpt 100km/h ja klajuan ni..trus tgk ada macam myak2 d hjung ekzos tu,tp sikit ja...apa masalah tu bro2 smua??valve seal ka ni rosak bro??teruk ka sda ni???lgpn ni enjin 660 lama sda,kluaran thun 1995 lg.. Sad

    Similar topics

    -
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 26/1/2011, 10:52 am by Lockon

    pnh overhaul ka?ssh jg mo ckp tu..mgkin jg valve seal,mgkin jg brg2 lain..klu kdg2 ada asap,kdg2 x boleh jd valve seal yg sdah keras dan perlu diganti..mo chek jg tu
    avatar

    Post on 26/1/2011, 3:25 pm by adeqyana

    ya bro..bgs cpt2 pi chek kereta bro..takut2 nnti tmbah parah ring piston haus udah..bahaya tu..tp biasanya klu ring piston ni haus asap putih byk keluar..klu kes bro ni,xtau pula..bgs tanya ngan pomen bengkel..
    avatar

    Post on 26/1/2011, 5:23 pm by Kornurts

    aduiii...ntah la apa ni bro...kdg2 sja ada bro...td ptg sy test xda asap pla..tp mmg ada myk enjin melekat d dlm hjung ekzos tu bro...mknanya enjin oil tu da msuk dlm tu combustion kn????
    avatar

    Post on 26/1/2011, 10:39 pm by keba

    ms ideal ad kluar asap x?? kalau ms ideal kluar asap, valve seal yg prob..
    kalau ms rev kluar asap, ptanda piston ring da haus..

    Post on 27/1/2011, 1:23 pm by jhon_77.

    sini saya nak tanya apa masalah kalau kereta ter henjut -henjut semasa memulakan ...dan bila memerlahan ?bunyi nya seperti turun naik-turun naik.tolong saya chip Smile .saya nak tahu sebab kereta saya bermasalah gitu
    avatar

    Post on 27/1/2011, 4:49 pm by Kornurts

    keba wrote:ms ideal ad kluar asap x?? kalau ms ideal kluar asap, valve seal yg prob..
    kalau ms rev kluar asap, ptanda piston ring da haus..

    wadede...masa rev ja ada bro..tp hr ni macam x da pula sda..tp still ada myk enjin sikit2 la bsah d hjung paip ekzos tu..mgkin ni msh tahap awal ni kn bro???klu bwa kreta maintain slow ja x tekan2 myk brabis mgkin boleh pkai lama lg ni kn bro???
    avatar

    Post on 27/1/2011, 4:53 pm by Kornurts

    jhon_77. wrote:sini saya nak tanya apa masalah kalau kereta ter henjut -henjut semasa memulakan ...dan bila memerlahan ?bunyi nya seperti turun naik-turun naik.tolong saya chip Smile .saya nak tahu sebab kereta saya bermasalah gitu

    kmu pkai kreta jnis apa bro??rasanya msalah kreta kmu ni tu filter petrol yg saringan myk tu byk kotoran da so tu myk x naik spenuh p enjin,jd trhenjut-hnjut..kmungkinan jg msalah pda dstributor klu bunyi pndai naik-turun..n 1 lg msalah krburator klu kreta bro pkai krburtor la.. Cool
    avatar

    Post on 27/1/2011, 7:59 pm by keba

    kornurts: tu ptnjuk awal..sb enjin sa dl pn macam tu jgk..ad keluar mnyak itam..
    pastu ms gear 1 n gear 2, mmg keluar asap..
    avatar

    Post on 28/1/2011, 1:13 am by adeqyana

    bro kornurts,sempat lg tu kumpul2 bajet utk wat overhull..bawa jak slow2..tahan jak hati klu ada org cucuk d belakang..hehe..itu petunjuk peringkat awal piston ring mau haus tu..tp masi leh pakai lg,cuma kna cermat n slow2 jak bawa tu..
    avatar

    Post on 28/1/2011, 4:04 pm by Kornurts

    kekekeke...modal tu ada jg bro..tp msalahnya kna bwa blik p twu ni mnta tlong dgn mmber sna yg boleh dprcyai..tkut klu tmpt lain kna tpu,dia bg hrga mhal lg..cekik leher kita bro..klu msa2 skrg ni x dpt blik twu,kna tggu bln 5 dpt cuti pnjng bru blik sna ksi msuk bngkel dia...adeiii......trpksa la tahan2 hati ja ni bwa slow2 mo cover2 asap tu...alala.... Suspect
    avatar

    Post on 29/1/2011, 11:18 am by Ujang87

    slm..
    masalah asap putih kalau kancil ni cuba ada pada head atau block..
    Di head valve seal selalu jadi masalah..
    kalau tekan baru ada asap putih saya syor kmu general overhaul..
    sudah ada yg liking tu...
    good luck..selamat mencuba
    avatar

    Post on 30/1/2011, 3:31 pm by keba

    Ujang87 wrote:slm..
    masalah asap putih kalau kancil ni cuba ada pada head atau block..
    Di head valve seal selalu jadi masalah..
    kalau tekan baru ada asap putih saya syor kmu general overhaul..
    sudah ada yg liking tu...
    good luck..selamat mencuba

    btol tu bro..ptnjuk kalau valve seal suda keras, ms ideal ad kluar asap..
    kalau piston ring lak, bleh tgk ms rev..
    avatar

    Post on 24/10/2011, 2:11 am by afwan

    sa pun mo tanaya juga.if baru start pun keluar asap putih sikit.bila jalan tu then tekan myk punya byk asap keluar..apa pulak masalahnya ne?..pastu ku cek moto oil, pandai kurang ne bro..apahal nya tu ar.. Sad tp asap tu bila mula2 masuk gear 1 yg byk asap.
    avatar

    Post on 24/10/2011, 3:01 am by kent1189

    mmg engine oil kena bakar tu bro, sbb tu la minyak enjin kurang. valve seal dan piston ring mau cek.. Kes aku dulu timing belt putus masa 5000rpm gear 2, pomen ingat head aku boleh guna lagi. so dia x tukar head, cuma ganti brg2 spt vavle, valve seal, timing belt serta bering. pas siap pasang, mula2 x da asap putih, pas 3 hari pkai, asal behenti ja d trafic light, masuk gear 1 dan 2 terus berkepul2 asap dibelakang tuh.. kalu dh laju tu x la banyak, tapi mmg nampak asap putih keluar.. Ganti Head baru settle probem, coz head crack.. maksudnya ada kemungkinan head crack, kalu selalu memblas, eksiden langgar depan atau overhead..
    avatar

    Post on 24/10/2011, 6:00 pm by afwan

    tadi aku pun ada tanya kawan ku mekanik, dia cakap pun benda yg sama..valve seal sama piston ring...harap2 head x crack la.jarang juga aku blast kerita ku ne..tapi oleh kerna bulan depan mo bawa balik kk.terpaksa mo kasi baik juga.takut tambah teruk.. thx ar bro kent1189
    avatar

    Post on 26/10/2011, 10:27 am by kent1189

    afwan wrote:tadi aku pun ada tanya kawan ku mekanik, dia cakap pun benda yg sama..valve seal sama piston ring...harap2 head x crack la.jarang juga aku blast kerita ku ne..tapi oleh kerna bulan depan mo bawa balik kk.terpaksa mo kasi baik juga.takut tambah teruk.. thx ar bro kent1189
    welcome bro..
    avatar

    Post on 27/10/2011, 11:27 pm by nick19

    besa ne mslh valve seal dgn piston ring ja...lau asap hitam carburetor 2...
    avatar

    Post on 28/10/2011, 2:07 am by afwan

    klu kena kasi biar tidak pa2 ka jua tu?if valve seal rusak
    avatar

    Post on 28/10/2011, 10:36 am by Kornurts

    afwan wrote:klu kena kasi biar tidak pa2 ka jua tu?if valve seal rusak

    kesan dia performance enjin kreta ko x sbrapa cun tu bro a.k.a enjin lemas..
    avatar

    Post on 29/10/2011, 8:01 am by afwan

    Ooo..baru ku tau...t la wat lepas balik kk..tidak da masa pulak ne.hohoho..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/10/2017, 10:34 am