SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    SQ style ICE V6

    Share
    avatar
    finalazy84
    MODERATOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 32
    location : Keningau - KK
    Tag ID: : SFC 04901
    Points : 9994
    Reputation : 41
    Number of posts : 3863
    27012011

    http://i38.servimg.com/u/f3 SQ style ICE V6

    Post by finalazy84

    ckmoy007 wrote:lets talk about anything and everything about sq(Sound Quality) setup here... cheers and have a nice day. Very Happy
    WELCOME TO THE SQ WORLD welcome



    What is SQ?

    There's a misunderstanding that SQ(Sound Quality) is a system that can't play loud. Stock system also can't play loud but that's far from a real SQ system. So what is Sound Quality? SQ is that aspect of a sound system, which encompasses all of the performance factors which give the system the ability to re-produce an accurate and life-like rendition of the original recording as perfectly as possible. It includes factors such as tonality, ambience, subtle nuance, system gain structure, dynamics,transient response, and the list goes on and on.
    SQ is a combination of all these technical factors as well as proper
    speaker placement and proper system design. When a system is said to have perfect SQ, it generates the most accurate sound possible, with a sense of musical realism that gives the listener the impression that they "hear" a live performance right in front of them, as if the listener was in the audience watching the actual performers on an actual stage. Now, to get this realistic musical "sound stage" in a car, it takes careful system planning, speaker placement, and tuning.

    From the reputable car audio enthusiast

    http://teamaudionutz.com/a2.htm

    kurang 1 org owh kn...hehe


    Last edited by finalazy84 on 5/2/2011, 12:06 pm; edited 2 times in total
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 27/1/2011, 4:36 pm by ckmoy007

    i totally understand how it feels from hi end ICE to iceless... :p
    avatar

    Post on 27/1/2011, 5:39 pm by finalazy84

    hehe ko punya ICE apa crita suda?tweeter suda ok?
    avatar

    Post on 27/1/2011, 7:42 pm by Boi

    rudy.. apa iceless oo.. kancil ada alpine.. kelisa ada jbl. + nobelium lagi. antam la tu bom bom pow sekejap. ahahahaa..
    avatar

    Post on 28/1/2011, 8:41 am by AIRpulse

    finalazy84 wrote:black out dngn bunyi skali ka?kali LCD sja?taupun ada fuse kecil ka dlm tu faceplate.bleh play lgi ba klau faceplate sja...

    ba jdi macam la TT kita ni?ndakan 3 org sja?huhu punya la sedih...nizam ko suda psang ko punya ICE?

    blum lagi, masi lagi ada barang yg bulum sukup..mau kasi satu kali jak install
    avatar

    Post on 28/1/2011, 9:09 am by finalazy84

    klau sya tu, suda sa pasang...hehe mekanik sndiri Very Happy
    avatar

    Post on 28/1/2011, 12:25 pm by AIRpulse

    finalazy84 wrote:klau sya tu, suda sa pasang...hehe mekanik sndiri Very Happy

    kau bulilah fina, raja diy Very Happy
    avatar

    Post on 28/1/2011, 12:36 pm by powerrud

    huhu, tula pasal...tukar faceplate ngan p90 smua ok, p9 aku punya pg badan p90 hidup kejap, tp volume ja yg berfungsi, suda cek dalam teda kesan2 sot, tp di cium ada basah n bau ambi pur...menyesal btl aku letak perfume di aircond atas HU tu..

    aku rasa lama juga kali sbb CNY lg.mungkin paling cepat 2 minggu la.

    ya bah CK..macam culture shock ni tiba2 teda sound.

    hehe ya boi, tp ni kan mau pg kk, ndakan pakai kancil hehe..ada p80 lg, tp ndamau la install balik, mau buka kerusi semua kc pindah rca dari processor di boot..what a mess
    avatar

    Post on 28/1/2011, 1:02 pm by ckmoy007

    saya punya masih belum pergi check lagi, no time... kalau next week TT saya tak dpt dtg la, banyak org ambik leave so kita kena ganti dia org.
    avatar

    Post on 28/1/2011, 2:02 pm by finalazy84

    patut priority cuti untuk kamu ba CK...hehe Laughing
    klau gitu, macam nda jdi la TT kita ni kn.

    rudy: sdih owh kn macam tu...sya fham tu perasaan tu.ari tu sya ter blown fuse pun risau gila2 suda...hehe
    avatar

    Post on 29/1/2011, 4:16 pm by bebiri

    susah jua post d English section ni,teda org jawap haha.bah sini la sya post.

    sya tgh mo buat SQ setup,,sdh tiba masa mo tukar tu original kancil sya.3 butang nda boleh tekan sdh(termasuk dalam).Tapi sya tia mau pakai tweeter and nda mau subwoofer cos..nda cantik dashboard ada tweeter berjuntai..n booth kancil kecil,ssh mo atur barang nanti.Jadi macam ni la.

    Setup: HU + 4 3-way Speker + 4 Channel Amp.

    sya mo pasang 2 speakers d pintu depan dan 2 sepakers d belakang(tmpt original speker).jadi advice ka mcmana mo buat,brand apa bagus..sya macam mo bili tu SONY Xplod 3-way speakers..macam ok jak tu.Berapa anggaran kos dia termasuk upah psg.

    tenkiu.
    avatar

    Post on 29/1/2011, 4:46 pm by AIRpulse

    welcome..peduli la tu english section..hohoho..main hantam jak

    mo main 4 3 way ka bro? wah..setup ganjil..tapi inda mustahil..tapi utk sq saya rasa kena juga pakai component set maksudnya 2 mid bass dan 2 tweeter..tweeter tu kalau nda suka berjuntai di dashboard, pasanglah di A pillar, sama ada pakai tweeter pod atau fiber terus. di belakang tu bolehlah pakai 6x9 (3 way) utk bunyi bass.

    sony xplod..hum susah mau ckp bro, apa lagi mo recommend..mo main sq bukan murah geng..tanyalah sapa2 member sq sini tiada akan ckp main ratus2, ribu2 confirm tu.

    hohoho, newbies jak ni, kita tunggu recommend sifu2 di sini..happy SQing Very Happy
    avatar

    Post on 29/1/2011, 5:34 pm by Boi

    power - ngam la suda cara megga tu.. tapi kena cek bunyi juga.. kalau lari bunyi mid, kena tukar p rca yang 1. lama ka sda kena tu macam?

    bebiri - kalau yang betul2 sq setup, jarang pakai 3 way. sebab susah mau kawal bunyi (gain, crossover dan eq). Lagi 1 kena tengok buget la berapa. kalau ko mau maen barang baru. besa xlari 2 ribu la untuk player + komponen depan. lagi pun ko cakap "sya tgh mo buat SQ setup". hehehee..

    mesti ko xbaca topik ni dari awal.. mesti ko perasan tu xda yang pasang 3 way n geng2 SQ xpasang speaker d blakang. aa.. aku ada soalan. ko pernah dengar bunyi orang pasang 3 way d depan? ada memberku pakai 3 way brand kicker. ada yang pakai 3 way mtx. lepas beberapa bulan pakai n diracun dengan speaker lama ku. suma mau jual tu 3 way. (2la.. dulu kamu degil kawan2..) sebab 1. bunyi tlampau tajam. (kalau d depan lagi xtaula..) 2. bass telampau macam tukul.

    macam panjang betul la pulak.. ba.. ko letak dulu buget mu berapa..
    avatar

    Post on 29/1/2011, 5:44 pm by AIRpulse

    hahaha..lawak post ko ni boi wakakakaa
    avatar

    Post on 29/1/2011, 5:47 pm by Boi

    hahaha.. kategori masuk muzium ka suda ni? hahahhaa.. ko pasang ba ko punya setup cepat2.. baru kasi dengar c bebiri. base kk juga dia kn.. heheehe..
    avatar

    Post on 29/1/2011, 5:51 pm by AIRpulse

    Boi wrote:hahaha.. kategori masuk muzium ka suda ni? hahahhaa.. ko pasang ba ko punya setup cepat2.. baru kasi dengar c bebiri. base kk juga dia kn.. heheehe..

    classic bah tu lawak Laughing

    blum boleh oh boi, barang inda sukup ni..dahlah pokai pasal itu accident
    avatar

    Post on 29/1/2011, 6:02 pm by Boi

    yakan.. betul juga. hehehe.. xpa.. duit bole cari.. kalau nyawa yang ilang mau loan mana oo.. hahahaha.. rasa2 bila suma siap? 2 bulan lagi?
    avatar

    Post on 29/1/2011, 6:07 pm by AIRpulse

    Boi wrote:yakan.. betul juga. hehehe.. xpa.. duit bole cari.. kalau nyawa yang ilang mau loan mana oo.. hahahaha.. rasa2 bila suma siap? 2 bulan lagi?

    hahaha..itu nda boleh ccm tu..nda tau boi, kalau dapat amp, power cable, sama box sub ok suda..tinggal installation jak lagi.

    boi, mo beli power cable ka?si robert jual tu..streetwire.
    avatar

    Post on 29/1/2011, 6:09 pm by Boi

    mahal kan dia jual. tapi lupa suda berapa arga. hehehe..
    avatar

    Post on 29/1/2011, 6:20 pm by AIRpulse

    boleh tahan juga..rm35 1 meter..tapi bole nego tu kalau pakat ramai2 membeli..

    paling bagus utk power cable setup ni camna? 1 cable dari bateri split di dlm cabin kereta atau 2 cable direct dari bateri?
    avatar

    Post on 29/1/2011, 6:28 pm by Boi

    ni xpasti.. tapi besa orang pakai 1 jak.. pastu pakai distribution block. tapi c final maen solder kalau xsilap.

    besa p bawah kerusi berapa meter? kalau beli ramai2 pun kurang 1 2 ringgit jak. lebi kurang juga tu. no significant different. heheehe..
    avatar

    Post on 29/1/2011, 6:46 pm by AIRpulse

    so dari distribution block tu, wire gauge dia lagi kecil la kan?

    hehe..manalah tau, kalau dia kasi kurang rm5 satu meter banyak juga tu.

    kalau p bawah kerusi dalam 2 meter gitu boi..mo lagi selamat 3 meter
    avatar

    Post on 29/1/2011, 6:51 pm by Boi

    besa mengecil la. tapi ada juga yang sama. yang robert jual saez apa? m? hehehe.. kalau 5 ok la.. dia mau berapa m paling kurang amk? ko x tnya harga d ac?
    avatar

    Post on 29/1/2011, 7:34 pm by AIRpulse

    Boi wrote:besa mengecil la. tapi ada juga yang sama. yang robert jual saez apa? m? hehehe.. kalau 5 ok la.. dia mau berapa m paling kurang amk? ko x tnya harga d ac?

    nda silap 4 gauge tu..tidaklah tau pula..kalau mau kita kawtim lah..nanti tanya dia..

    ac nda tau pula..
    avatar

    Post on 29/1/2011, 7:41 pm by WinDu

    nizam: macam mau complete sudah ko punya sq project...jadi pagi nanti pegi buat tu sticker kat bonnet kah?
    mungkin ko boleh consider ni amp http://www.zerotohundred.com/newforums/ice-in-car-entertainment/359923-mb-quart-dsc2150-sq-amp.html
    ada lagi amp steg http://www.zerotohundred.com/newforums/ice-in-car-entertainment/363941-high-end-sq-set-selling-cheap.html


    Last edited by WinDu on 29/1/2011, 8:46 pm; edited 1 time in total

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/6/2017, 8:08 am